Ez történt idén a tech világban

Balogh Csaba - 2011. december 31. | 08:00 közösség mobil kütyü tények tablet

Összeszedtük a tech világ legfontosabb és legérdekesebb 2011-es történéseit. Volt itt minden, az újabb generációs sikermobiloktól a magyar bankkártyát tízezreit érintő letiltásokig.

Szponzorált hirdetések

Az év legelső fontos bemutatója, egyben a januári CES szórakoztatóelektronikai vásár egyik legnagyobb durranása volt a Motorola Atrix. Az androidos mobil érdekessége a hozzá kapható dokkoló. A telefont ebbe helyezve egy laptopot/netbookot/webtopot kapunk, rajta a mobil összes képességével és egy asztali Firefox böngészővel. Az érdekes ötlet azonban legtöbbeknél megmaradt az érdekesség szintjén, a készülék nem rengette meg a piacot.


2x2: az iPad és a Galaxy S folytatásai

Megrengette viszont a szintén januárban megmutatott, majd tavasszal piacra kerülő iPad 2. Az Apple második generációs táblagépe az elsőnél is nagyobb siker lett, de nem csak az eszközeladások pörögtek havi több milliós szinten, hanem a fejlesztők bevételei is: sorra jelennek meg a kifejezetten táblagépes használatra optimalizált játékok és egyéb alkalmazások.

Nem sokkal az iPad 2 bemutatója után, a februári Mobile World Congress-en mutatta be a Samsung az idei készülékei közül a legfontosabbat, a pár hónapon belül új Androidra frissülő Galaxy S II-t. Az 1.2 GHz-es processzorral begyorsító, itt-ott az Apple célkeresztjébe került Android mobilból szeptemberig 10 millió kelt el, mostanra pedig alighanem 20-25 millió közt jár az eladások száma.

Rájárt a rúd a Sony-ra

Nem az eladási mutatókat, hanem a Playstation Network felhasználóinak vérnyomását emelte az, hogy április 17. és 19. közt ismeretlenek betörtek a Sony szervereire, majd személyes adatokat loptak el onnan. A nagy port kavart, 70 millió felhasználót érintő ügyben a jelszavak mellett bankkártya-adatokat is megszerezték a hekkerek. A néhány naposra tervezett leállásból több mint egy hónapnyi kényszerpihenő lett, az újraindulást pedig egy biztonsági rés felfedezését követő újabb leállás, majd egy más jellegű, de szintén a Sony-t érintő adathalászat, nem sokkal később pedig egy egymillió felhasználót érintő újabb adatlopás következett, azután pedig a brazíliai Sony oldalát és adatbázisát érte támadás.

A rossz évet egy más jellegű ügy, az új kézi konzol Playstation Vita nem jól sikerült nyitása zárta. A tulajdonosoktól érkező panaszok szerint a gépek esetenként nem képesek felcsatlakozni a hálózatra, illetve az érintőképernyőjük sem mindig működik megfelelően. A Sony elismerte a hibákat és bocsánatot kért a felhasználóktól.

Mikia? - a Microsoft és a Nokia próbálkozásai

Egyik cég sem igazán hasít az okostelefonok piacán, ezért összefogtak: februárban bejelentették, hogy a Nokia dobja a Symbiant, kizárólagos okostelefonos platformként tekint ezután a Windows Phone-ra. Júniusban aztán kiszivárgott az első ilyen készülék: a Technet által publikált, belső használatra készült videó nekünk rekord látogatottságot, a Nokiának pedig sok sajtómegjelenést hozott.

Év végére aztán elkezdtek érkezni a Windows Phone-t futtató Nokiák, kíváncsian várjuk a beszámolókat, hogy mekkora részt sikerült kiharapniuk a karácsonyi szezonból. A nagyot szakításhoz szükséges alkalmazásokból mindenesetre egyre kevésbé van hiány: december végén számuk már 50 ezer környékén jár.

Adatlopások az USA-ban és itthon is

Az adatlopós vonalhoz egy kicsit, banki oldalról visszatérve két nagy port kavart eset is történt idén. Az egyikben a Citibank USA webes felületét játszották ki egy teljesen primitív módszerrel: a böngészősáv címsorában lévő számot véletlenszerűen átírva át lehetett lépegetni más felhasználók fiókjaiba.

A másik banki ügy jóval húsbavágóbb volt a hazai felhasználók számára. Decemberben, éppen a karácsonyi bevásárlások közepén, több tízezer magyarországi bankkártyát tiltottak le egy adatlopás miatt. A Bankszövetség szerint egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerbe törtek be ismeretlenek. A bankok gyorsan léptek, hogy ne lehessen nagyobb baj, és az adatokkal ne lehessen visszaélni: letiltották a kártyákat. Az érintetteknek soron kívül gyártottak új plasztikokat, így a legtöbben még a karácsony előtti (szó szerint) utolsó pillanatban kaptak új kártyát.

Megújult mindenki játszótere, a Facebook


Az év legtöbbeket érintő tech témájú eseménye alighanem a Facebook szeptemberben bejelentett újítása volt. Az azóta mind a 800 millió felhasználó számára elérhetővé tett Timeline/Idővonal a profiloldal radikálás megváltoztatását hozta, melyet kezdetben természetesen elégedetlenséggel fogadtak a felhasználók, aztán elkezdte mindenki kihasználni az újféle megjelenésben rejlő lehetőségeket.

Amazon: tablet és talán majd mobil is

Itthon egyelőre sajnos nem túl érdekes az Amazon szeptemberben megújított Kindle családja. Az e-könyvolvasók mellé táblagépet is tartalmazó kínálat hetente milliós eladásokkal pörgött a karácsonyi szezonban, jövőre pedig remélhetőleg már ide is elér valami belőle. (Korábban az Amazon a Kindle-k szállítási költségét és ÁFA-ját is átvállalta, de ez idén ősszel sajnos megszűnt.)

A CitiBank elemzői pedig a táblagép mellé egy Kindle Phone-ra is számítanak, azaz arra, hogy a cég egy év múlva, 2012 utolsó negyedévében egy saját okosmobillal áll elő. Mindezt ázsiai beszállítóktól származó információk alapján gondolják.

Steve Jobs, iPhone 4S, iOS5

A megszokott menetrendhez képest hosszú hónapos késéssel került színre az Apple új mobilja. A ráncfelvarrásra utaló 4S jelzésű készülék már iOS 5 rendszerrel került forgalomba, és a kezdeti fanyalgások ellenére egyértelmű siker: rögtön a premier hétvégéjén 4 milliót adtak el belőle. Az új mobil bemutatásán már nem vett részt az akkor már hónapok óta újra rossz egészségi állapotban lévő Steve Jobs, aki két napra rá meghalt. A szomorú eseményhez kapcsolódó magyar vonatkozású hír, hogy a posta által kiadott emlékív és az életrajzi könyv itthoni megjelenése mellett, hogy Magyarország ad otthont az Apple emblematikus társalapítója első életnagyságú(nál is nagyobb) szobrának.
2011-es évzáró

A Google decemberi jelentéseiből megtudhattuk, hogy mire kerestünk legtöbbet idén, illetve azt is, hogy melyik videókat néztük legtöbben/legtöbbször YouTube-on. Más cégek teljes idei évre vonatkozó adatai majd januárban érkeznek, kíváncsian várjuk őket. Egy izgalmas év volt 2011, az biztos.

Szponzorált hirdetések

Kérjük, felszállás közben NE kapcsolja ki mobilját!

Úgy tűnik, szép lassan leszoknak a túlzott óvatosságról a légitársaságok: ismét egy nagy szolgáltató törölte a fel- és leszállás alatti kütyütilalmat.

Kérjük, felszállás közben NE kapcsolja ki mobilját!
Kérjük, felszállás közben NE kapcsolja ki mobilját!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Ez történt idén a tech világban" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál