ZTE Arizona teszt: gyászos Droid

László Ferenc - 2011. november 24. | 08:00 Android mobil
ZTE Arizona teszt: gyászos Droid Nézd meg a videót

A kínai gyártó ezúttal messze nem találta el olyan jól a receptet, mint a Blade, vagy a Skate esetében.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
2
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
korrekt minőség
kapacitív kijelző
HSDPA
hot-swap microSD
Nem tetszett:
lassú processzor
régi Android OS
kis felbontású kijelző
gyenge kamera
lehetne még olcsóbb
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

A ZTE a tavalyi esztendő végén igen nagyot durrantott azzal, hogy piacra dobott egy pofátlanul jó ár/érték arányú alsó-középkategóriás androidos telefont, a Blade-et. Minden együtt volt a sikerhez: a korrekt minőség, a nagyfelbontású kijelző és persze a nyomott ár. Aztán idén megérkezett a Blade-nél jelentősen nagyobb méretű kijelzőt, enyhén gyorsabb processzort és kicsit jobb kamerát kapott nagytesó, a Skate, melyet minden jel szerint ismét alaposan összerakott a kínai gyártó. Most pedig itt figyel az asztalomon egy a már említett két modellnél kisebb és egyben olcsóbb ZTE delikvens, melytől azonban abszolút nem vagyok elájulva. Rögvest kiderül, hogy a ZTE az Arizona esetében ezúttal hol vétette el a számítását!

Galéria A formavilágot nem érheti kritika

A formavilágot nem érheti kritika

[+] még több fotó

Minek nevezzelek?
A hazai mobil szolgáltatók közül elsőként a T-Mobile vette fel a kínálatába a low-end Android kategóriában versenyző ZTE Arizonát. A tesztkészülék viszont nem a T-től, hanem egyenesen a ZTE hazai képviseletétől érkezett, nekik pedig éppen nem volt raktáron Arizonájuk, így adtak helyette egy Racer II-t, ami tulajdonképpen csak és kizárólag abban tér el az Arizonától, hogy 2 helyett 3 megapixeles a kamerája. A mellékelt felvételeken tehát a Racer II (P728B) látható, de a ZTE munkatársai esküt tettek arra, hogy a két készülék 99 százalékban megegyezik egymással, így mostantól már csak mint Arizonának fogom nevezni a kicsikét.

Galéria Kellemes tapintású hátlap

Kellemes tapintású hátlap

[+] még több fotó

Design, minőség
Nem mondanám, hogy a design láttán azonnal felugrottam a székemből, hogy na ez most végre alaposan odapörköl a csodaszép Nokia N9-nek, mindenesetre tény, hogy a ZTE tervezői ismét egy abszolút vállalható formatervvel rukkoltak elő. Az alapvetően teljesen fekete telefon oldalsó részét egy fénylő díszcsík hivatott feldobni egy kicsit, a műanyag hátlapot borító gumírozott (és robot logózott) valami pedig sokkal jobb tapintásérzetet biztosít, mint a Skate-féle zongoralakk fekete borítás. Az összeszerelési minőség is teljesen rendben van, talán csak annyit jegyeznék meg, hogy a hátlapot igen nehéz lepattintani a helyéről. Mögötte egyébként egy 1100 mAh kapacitású akkumulátor teljesít szolgálatot, és jó hír, hogy a Blade-hez hasonlóan és a Skate-től eltérően a microSD kártyák ezúttal hot-swap módon cserélhetők. Alapáron persze nem kapunk memóriakártyát: a dobozban egy hálózati töltő, egy USB-kábel, egy vezetékes sztereó headset, illetve némi dokumentáció rejtőzik.
Galéria 1100 mAh kapacitású akksi

1100 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Galéria Hot-swap a kicsike

Hot-swap a kicsike

[+] még több fotó
Felszereltség
A szabványos microUSB csatlakozó aljzat teljesen fedetlen formában landolt a baloldalon, a hangerőt pedig az ellentétes oldalon lévő gombpár révén tudjuk szabályozni. A bekapcsoló gomb a felső él közepén található és egy 3,5 milliméteres audio csati társaságát élvezi. Az LCD feletti szekcióban előlapi kamerát nem meglepő módon nem találunk, viszont a fényérzékelő és a proximity szenzor szerencsére adott. A kijelző alatti területen érintésérzékeny és hagyományos nyomógombok egyaránt fellelhetők, de háttérvilágítást sajnos csak ez utóbbiak kaptak. A felső sorban lévő gombok (Search, Menu, Back) az érintős verziók, az alattuk lévő híváskezelő gombok és a központi Home billentyű pedig a simogatás helyett a nyomkodást díjazza.

Kijelző
2007 nyarán egy 2,8 colos képátlóval rendelkező és 240x320 pixeles felbontású TFT kijelző még tökéletesen elegendő volt egy olyan high-end készülékbe, mint például a Nokia N95 8GB. Azóta viszont eltelt jó néhány esztendő, és ma már szinte csak az abszolút low-end kategóriában találunk hasonló kvalitásokkal rendelkező, igaz immár érintésérzékeny LCD-ket. Jelen tesztalanyunkban is egy ilyen adottságú, tehát nem valami szép képet biztosító display teljesít szolgálatot, az viszont mindenképpen jó hír, hogy a kapacitív technológiájú panel multi-touch kompatibilis. A 65 ezer színárnyalatú és mindössze 143 ppi-s pixelsűrűségű LCD fényerejét egyébként automatika szabályozza, a betekintési szögekkel viszont abszolút nem lehetünk elégedettek. A virtuális QWERTY billentyűzet függőleges helyzetben 3,5x6 milliméteres, vízszintes orientáció mellett pedig 5x5 milliméteres gombokat vonultat fel - az ékezetes karakterek az adott gombok nyomvatartásával varázsolhatók elő.
Galéria Jack kolléga a fedélzeten

Jack kolléga a fedélzeten

[+] még több fotó

Galéria Gyatra kamera

Gyatra kamera

[+] még több fotó
Kamera
Egy ilyen olcsó okostelefontól sohasem várja el az ember, hogy mondjuk Nokia N8 szintű magasságokba hágjon fel a kamerája, mindenesetre a ZTE Arizona által biztosított fotóminőség még így is több mint hervasztó. Ráadásul mondom mindezt úgy, hogy tesztkészülékünk ugyebár a 3 megapixeles Racer II és nem a 2 megapixeles, tehát várhatóan még gyengébben "muzsikáló" Arizona. A maximális fotófelbontás 2048x1536 pixel, a képminőség három fokozatban állítható, van éjszakai üzemmód és geotagging feature, viszont mind az autofókusz, mind pedig a LED-villanó hiányzik a fedélzetről. A videófelvevő pedig talán még a fényképezőgépnél is gyatrább minőségi szintet képvisel a maga 352x288 pixeles felbontásával.


Szoftver
Emlékeim szerint a 2.2-es Android még valamikor tavaly tavasszal látott napvilágot, ehhez képest a ZTE vette a bátorságot, és 2011 végén egy még mindig ezt a régi OS-t futtató készüléket dobott piacra. Ez egyébként többek közt már csak azért is furcsa, mert a nemrégiben nálunk járt Skate-en egy remek 2.3.5-ös Android szaladgált. Azt pedig ne tőlem kérdezzétek, hogy vajon mikor lesz majd 2.3-as upgrade az Arizonára, no persze ha lesz egyáltalán valamikor. Az alapképernyőn fixen öt darab slide fogadja az embert, melyekre parancsikonokat, modulokat (widgeteket) és mappákat dobálhatunk kényünk-kedvünk szerint. Háttérképekből csak statikus példányokat használhatunk, hiszen az élő háttérképek kezeléséhez egyszerűen túl karcsú lenne az Arizona hardvere.
Galéria Android 2.2.2 by ZTE

Android 2.2.2 by ZTE

[+] még több fotó

Galéria Fedetlen microUSB baloldalt

Fedetlen microUSB baloldalt

[+] még több fotó
Galéria Hangerőállító gombok jobboldalt

Hangerőállító gombok jobboldalt

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Az alapképernyő alsó sorában a következő négy ikon sorakozik: tárcsázó, üzenetek, böngésző és menü. Ha ez utóbbira bökünk, az említett ikonok továbbra is maradnak a helyükön, a kijelző felső szekciójába viszont beköltözik egy 3x3-as elrendezésű ikonos menürendszer. Listás elrendezés nem választható, viszont az ikonok természetesen lazán átrendezhetők. A névjegyzék egy teljesen alap Androidos cucc, mint ahogy a naptárt is hasonló fából faragták. A webböngésző sajnos nem Flash kompatibilis, bár ezen abszolút nem szabad meglepődni. Kapunk továbbá szundi funkciós ébresztőórát, tudományos számológépet, jegyzettömböt, feladatkezelőt, fájlkezelőt, hangrögzítőt, stoppert, no és persze olyan deafult dolgokat, mint például a Google Maps, a Google Search, a Latitude, a Places, vagy a Talk. A véletlen/ismétlő funkciós zenelejátszó megjeleníti az albumképeket és kezeli a lejátszási listákat, ellenben a hangszínszabályzó hiányzik belőle. Ezenkívül az RDS-es sztereó rádió is képviselteti magát, melynek használata megköveteli a vezetékes headset antennaként történő csatlakoztatását.
Galéria Nincs előlapi kamera

Nincs előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria Érintő- és nyomógombok vegyesen

Érintő- és nyomógombok vegyesen

[+] még több fotó
Hardver, adatátvitel
Nem gondoltam, hogy az én életemben eljön még egyszer az a pillanat, amikor is egy smartphone-ban isteníteni tudnék egy 600 MHz-es processzort. Pedig most elérkezett ez a pillanat, ami annak "köszönhető", hogy a ZTE ebbe a telefonba egy 500 MHz-es Broadcom BCM2157-es "erőművet" mert hegeszteni. Ez a 65 nanométeres gyártási technológiák segítségével készülő, ARMv6 utasításkészletű ARM11 processzor a mellé pakolt 256 MB RAM-mal megtámogatva nem gyors, de legalább kegyetlen lassú. Ennek következtében a hétköznapi használat során rengeteg olyan helyzet adódik, amikor hosszú másodpercekre várnunk kell a telefonunk reakciójára. Iszonyat lassan jön fel a virtuális billentyűzet, a weboldalak is csiga sebességgel jelennek meg a kijelzőn, az automatikus kijelzőkép elfordító feature pedig adott esetben 2,5-3 másodperc alatt végzi el a rábízott feladatot. A Quadrant és Neocore tesztek nem is voltak hajlandóak lefutni, a Linpackot pedig kemény 3,709 MFLOPS-os eredménnyel zárta a kicsike, vagyis elmondható róla, hogy mintegy tizedannyi power van benne, mint egy felső-középkategóriás androidos masinában. A háromnormás Arizona egyébként maximum 7,2 Mbit/s-os HSDPA tempóra képes, ami azért teljesen korrekt, ezenkívül pedig a b/g szabványú WLAN, illetve a Wi-Fi hotspot funkció sem hiányzik belőle, a Bluetooth 2.1-ről már nem is beszélve.
Galéria N9 - Arizon - arc S

N9 - Arizon - arc S

[+] még több fotó

Konklúzió
A ZTE Arizona kapcsán nem túl sok pozitívumot lehet találni, az viszont tény, hogy a készülék egész pofásan néz ki és a minőségével sincsenek problémák. A kijelzője nem valami nagy felbontású, de legalább kapacitív technológiájú és az sem rossz, hogy a memóriakártyája nem igényel telefon-újraindítást. Ezzel szemben a kamera nagyon gyatra minőségű, az operációs rendszer már korábban is elavult lett volna, a lassú processzor pedig az egész felhasználói élményt agyonvágja. A dolog egyébként talán még mindig menthető lenne, ha a ZTE készüléke árban jelentősen bemenne a riválisok szintje alá, de sajnos nem teszi. Az Arizona ugyanis Domino csomagban pontosan ugyanannyiba kerül, mint a 600 MHz-es chippel szerelt move by T-Mobile, vagyis 24990 magyar pengőbe. 29990 forintért pedig már olyan készülékeket vásárolhatunk Dominóban, mint például a Samsung Galaxy Mini, vagy a Sony Ericsson Xperia X8. A Telenor One Touch pedig 26990 forintos pre-paid áron kínál 3,5 colos kijelzőt, 600 MHz-es processzort és 5 megapixeles AF kamerát. No comment. Egyébként ha én lennék a ZTE, akkor az Arizona helyett inkább egy mini Blade-et készítettem volna, minimum 600-as procival, Gingerbreaddel és 3 colos HVGA kijelzővel - és persze Arizona árban adnám a cuccot.
Galéria Racer II gúnyába bújva

Racer II gúnyába bújva

[+] még több fotó

ZTE Arizona

ZTE Arizona
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: ZTE Arizona
Gyártó: ZTE
Méret: 104 x 55,4 x 13,5 mm
Súly: 100 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1100 mAh
Működési idő: 300 óra
Beszélgetési idő: 4 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 1600 x 1200 pixel
Autofókusz: -
Zoom: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

ZTE Skate teszt: gigant mobil törpe áron

Relatíve kis ráfordítással szeretnénk begyűjteni egy nagy kijelzős mobilt? Akkor itt a megoldás!

ZTE Skate teszt: gigant mobil törpe áron
ZTE Skate teszt: gigant mobil törpe áron

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Android
mobil
okostelefon
ZTE
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "ZTE Arizona teszt: gyászos Droid" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál