Sony Ericsson Xperia arc S: testvérháború

László Ferenc - 2011. november 22. | 08:00 Android mobil
Sony Ericsson Xperia arc S: testvérháború Nézd meg a videót

Mennyivel tud többet az új Xperia arc S, mint elődje, illetve egyáltalán megéri-e a pénzét?

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
fürgébb működés
gyorsabb adatátvitel
frissített Android
csak kicsit drágább
Nem tetszett:
nem duplamagos
nem hot-swap a microSD
hiányzik a HDMI kábel
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

A Sony Ericsson-féle Xperia történet az elején egy kicsit nehézkesen és nyögvenyelősen indult: tény ami tény, az első windowsos Xperiák nem voltak valami túl sikeresek. Aztán viszont a japán-svéd gyártó átváltott a kis zöld robotra, és innentől kezdve az okostelefon adások rendesen megugrottak. Az első igazán sikeres modell a tavalyi Xperia X10 volt, aztán pedig idén megérkezett ennek a készüléknek az utódja, Xperia arc néven. A vállalat januárban jelentette be az újdonságot, melynek forgalmazása márciusban kezdődött meg. Augusztusban pedig már fel is lebbentették a fátylat az enyhén ráncfelvarrt testvérmodellről, a nemrégiben a kereskedelmi forgalomban is felbukkant Xperia arc S-ről. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szerkesztőségünkbe most egyszerre érkezett meg mindkét delikvens, így azonnal egymásnak is eresztettük őket. Aki egyébként esetleg még nem olvasta volna Xperia arc tesztünket, vagy az arc vs. N8 kameratesztet, alapozásnak mindenképpen érdemes most megtennie, hiszen jelen írásunkban nem fogjuk még egyszer megismételni az ott már leírtakat.

Galéria Változatlan forma

Változatlan forma

[+] még több fotó

Design
Rögtön az elején nem árt tisztázni egy dolgot, ami nem más, mint hogy az LT15i típusjelzésű Xperia arc és az LT18i típusjelű Xperia arc S külcsín tekintetében teljesen megegyezik egymással. Magyarul sem a milliméterek, sem a grammok, sem pedig a csatlakozók és a kezelőszervek kapcsán nem fedezhetők fel különbségek. Bevált recepten minek változtatni - gondolta vélhetően a Sony Ericsson, és tulajdonképpen jól is tette, hogy nem nyúlt hozzá a formatervhez. Mindkét Xperia arc egy igazi design műremek, vagyis ezúttal a fejlesztők némileg szabadkezet kaptak és nem egy újabb, baltával faragott terméket engedtek ki kezeik közül. A szemből nézve alapvetően szögletes arc egyediségét egyértelműen az a hátsó szekció adja, mely a hagyományoktól eltérően nem lapos, hanem oldalról nézve körív formájú. Ez egyébként nemcsak a szépségről, hanem egyben az ergonómiáról is gondoskodik, ugyanis a készüléket nagyon kényelmesen tarthatjuk a kezünkben. Megjegyzendő, hogy míg az eredeti arc csak Midnight Blue és Misty Silver verzióban készül, addig az új arc S már Gloss Black, Pure White és Sakura Pink változatban is begyűjthető. A mellékelt fényképeken egyébként egy Midnight Blue arc és egy Gloss Black arc S vehető szemügyre.

Galéria Midnight Blue vs. Gloss Black

Midnight Blue vs. Gloss Black

[+] még több fotó

Frissítés
Amikor kivettem a dobozból a "régi" arc-ot, majd pedig bekapcsoltam, gyorsan meg is néztem a pontos OS verziószámot, ami egész pontosan 2.3.3 volt. Emlékezetes, hogy a készülék az év elején 2.3.2-es Androiddal érkezett, amit aztán néhány hónappal később váltott a 2.3.3-as kiadás. Lényeg a lényeg, elindítottam a Sony Ericsson PC Companiont és rádugtam a telefont a PC-re, majd pedig gyorsan fel is telepítettem a készülékre a 2.3.4-es legújabb szoftvert. Ahogy már a 2.3.3-as verzió, úgy a 2.3.4-es is tovább mélyített a Facebook integráción, ezenkívül pedig néhány egyéb újdonságot is hozott.
Galéria Kezdődhet a frissítés!

Kezdődhet a frissítés!

[+] még több fotó

Galéria Csak a típusszámban van különbség

Csak a típusszámban van különbség

[+] még több fotó
Újdonságok
Ezek egyike a két kamera hiányában, egy kamerával is 3D képalkotásra képes 3D kamera alkalmazás, mely a telefon felvétel közben történő mozgatása révén képes háromdimenziós felvételeket készíteni. Videózás közben immár 16x-os zoomot is használhatunk, illetve egyes piacokon elérhetővé vált a Sony Network Entertainment Services. Ez az első körben kilenc országban, de hazánkban sajnos nem használható szolgáltatás több millió zene- és videófelvételhez biztosít hozzáférést egy bizonyos havidíj ellenében. Megjelent továbbá a Swype adatbevitel, mely a virtuális billentyűzeten lévő villáskulcsra, aztán a szövegbeviteli beállításokra, végül pedig az írás húzással opcióra kattintva érhető el. Egy próbát mindenképpen megér a dolog. Ugyancsak újdonság, hogy a bekapcsoló gomb nyomva tartásával előhozható menüben felbukkant a képernyőfelvétel készítése opció, melynek segítségével rendkívül kényelmesen készíthetünk screenshotokat.
Galéria 8,7 milliméteres vastagság x 2

8,7 milliméteres vastagság x 2

[+] még több fotó

Galéria Tetszetős ívelt forma

Tetszetős ívelt forma

[+] még több fotó
Egyezőségek, különbségek
Míg tehát az eredeti arc-ot magunknak kellett befrissíteni 2.3.4-re, addig az új arc S már gyárilag ezzel a szoftverrel érkezik. Fontos megjegyezni, hogy a két készülék 2.3.4-es szoftvere 100 százalékban megegyezik egymással. Hardveres fronton a legfontosabb különbség, hogy a régebbi modellben lévő, 2010-es kiadású 1 GHz-es MSM8255-ös Qualcomm chipset átadta a helyét egy már idei Qualcomm MSM8255T chipnek. Az órajel 40 százalékos növekedésen ment keresztül, így az arc S "agya" már 1,4 GHz-en zakatol, de például a grafikus gyorsító változatlanul maradt a jó öreg Adreno 205. Az ARMv7 utasításkészletű, továbbra is egymagos processzor 45 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik és találkozhatunk vele többek közt a Samsung Galaxy S Plus-ban, a Samsung Galaxy W-ben és a Samsung Omnia W-ben is. A HTC Titan is ugyanilyen processzort birtokol, azonban ebben a telefonban kivételesen nem 1,4, hanem 1,5 GHz-es órajelen ketyeg a chip.
Galéria Egyiken sincs előlapi kamera

Egyiken sincs előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria Hagyományos nyomógombok

Hagyományos nyomógombok

[+] még több fotó
Sebességtöbblet
Ha egy autó teljesítményét 40 százalékkal megnöveljük, ugyebár álmodni sem merünk arról, hogy az a négykerekű 40 százalékkal jobban fog gyorsulni, vagy 40 százalékkal nagyobb lesz a végsebessége. Ehhez némileg hasonló módon az Xperia arc S-be szerelt 1,4 GHz-es processzortól sem várhatunk igazán jelentős sebességtöbbletet. Ettől függetlenül tény ami tény, az arc S érezhetően fürgébben, és általában késedelem nélkül hajtja végre parancsainkat, a weboldalakat gyorsabban betölti, és például egy Android Marketes szoftverletöltést, illetve -telepítést is néhány másodperccel rövidebb idő alatt lezavar, mint szerényebb képességű elődje. No persze azért a szintetikus sebességmérést sem hagyhattuk ki! A Quadrant tesztben elért átlagosan 1842 pont 20 százalékos növekményt jelent az arc-hoz képest, a Neocore-féle 59,2 fps csak 0,5 százalékos pluszt takar, a Linpack-féle 49,285 MFLOPS-os eredmény viszont már közel 30 százalékos teljesítménynövekményről tesz tanúbizonyságot. Az alábbi videón nagyjából látszik, hogy hétköznapi használat során mennyivel fürgébb az egyik telefon a másiknál:

Adatátvitel, használati idő
Nemcsak a processzor, hanem a vezeték nélküli adatátvitel is gyorsabb lett az új arc S-ben, mely a korábbi 7,2 Mbit/s-os HSDPA tempó helyett adott esetben akár már 14,4 Mbit/s-ra is képes. A HSUPA által biztosított 5,76 Mbit/s-os feltöltési sebesség változatlan maradt. Ehhez hasonlóan az akkumulátor 1500 mAh-s kapacitása sem változott, mindenesetre a hivatalos gyári specifikációk szerint a készenléti idő 430 óráról 460 órára, a beszélgetési idő 7 óráról 7,5 órára, a zenelejátszási idő pedig 31 óráról 37 órára nőtt. Ez persze nem túl jelentős különbség, és tesztjeink során mi sem igazán tapasztaltunk lényeges eltérést a két telefon használati ideje között.
Galéria 1500 mAh kapacitású akksi

1500 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Mennyi az annyi?
Kártyafüggetlen formában jelenleg legolcsóbban mintegy 90 ezer forintos áron vásárolhatunk Xperia arc-ot, míg az Xperia arc S ára 100 ezer forint magasságában alakul. Jó hír, hogy a két készülék immár mind a három hazai mobil szolgáltató kínálatában fellelhető. Egyértelműen a T-Mobile-nál vannak a legjobb árak, hiszen a magenta szolgáltató előfizetéses konstrukcióban 79990 forintot kér az arc-ért és 94990 forintot az arc S-ért, Dominóban pedig 94990, illetve 109990 forintot kell fizetni a készülékekért. A Telenornál előfizetéses csomagban 89990 forintba kerül az arc és 99990 forintba az arc S, pre-paid csomagban pedig 109990, illetve 114990 forintot kér a szolgáltató a telefonokért. A Vodafone-nál előfizetéssel 101990 forintot kóstál az arc és 109990 forintba kerül az arc S, míg kártyás tarifával 109990, illetve 119990 forintba kerülnek a készülékek. Az Xperia arc és az Xperia arc S között tehát átlagosan 10-15 ezer forintnyi árdifferencia fedezhető fel, de például a Telenornál pre-paid verzióban alig 5 ezer forint a különbség. Nem is kérdés, hogy a kettő közül mindenképpen az arc S a jobb választás, mindenesetre arc-ról arc S-re váltani nem sok értelme van. Zárójelben megjegyzendő, hogy a duplamagos 1,2 GHz-es processzort és remek Super AMOLED Plus kijelzőt virító Samsung Galaxy S II jelenleg átlagosan 20-50 százalékkal kerül többe, mint a taglalt Xperia modellek.
Galéria 8 megapixeles Exmor szenzor mind a kettőben

8 megapixeles Exmor szenzor mind a kettőben

[+] még több fotó

Galéria Mint két tojás

Mint két tojás

[+] még több fotó
Mit hoz a jövő?
Mind az Xperia arc, mind pedig az Xperia arc S időtálló készüléknek tűnik, hiszen a Sony Ericsson nemrégiben bejelentette, hogy az összes idei Xperia modellje, így többek közt ez a két készülék is meg fogja kapni az igen jelentős változásokat hozó Android 4.0-át, vagyis az Ice Cream Sandwich szoftvert. Azt egyelőre nem tudni, hogy erre pontosan mikor kerül sor, de több mint valószínű, hogy valamikor a jövő év első negyedévében érkezik majd a szokásos Sony Ericsson jellegzetességekkel megspékelt Android 4.0. Duplamagos processzort (és 1 GB RAM-ot) persze ez a frissítés sem varázsol majd a jelenlegi Xperiákba, mindenesetre érkezőben van a gyártó LT26i típusjelzésű, Nozomi fejlesztési kódnevű új nagyágyúja, melyben állítólag már egy 1,5 GHz-es órajelű duplamagos chip fog dohogni. A kereskedelmi forgalomban várhatóan Xperia arc HD (vagy Xperia duo) néven debütáló újdonság kapcsán említést érdemel még a 4,6 colos 720p HD érintőkijelző, a 12 megapixeles kamera, az 1 GB RAM és a 32 GB flashmemória. Elképzelhető egyébként, hogy ez lesz az utolsó Sony Ericsson brandes telefon, aztán pedig ugyebár megkezdődik majd a Sony éra...
Galéria Nozomi, az új nagyágyú

Nozomi, az új nagyágyú

[+] még több fotó

Sony Ericsson Xperia arc S

Sony Ericsson Xperia arc S
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Sony Ericsson Xperia arc S
Gyártó: Sony Ericsson
Méret: 125 x 63 x 8,7 mm
Súly: 117 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1500 mAh
Működési idő: 460 óra
Beszélgetési idő: 7,5 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 3264 x 2448 pixel
Autofókusz: igen
Zoom: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: -
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Sony Ericsson Xperia active teszt: bírja a kiképzést

Kipróbáltuk a Sony Ericsson spéci vízálló okostelefonját, a kis zöld robotos Xperia active-ot.

Sony Ericsson Xperia active teszt: bírja a kiképzést
Sony Ericsson Xperia active teszt: bírja a kiképzést

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Sony Ericsson Xperia arc S: testvérháború" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál