Ennyi: vége a mobilos Flash-nek

Balogh Csaba - 2011. november 10. | 09:00 Android mobil

Megadta magát az Adobe, nem fejlesztik tovább a sokáig okostelefonos vízválasztónak számító technológiát.

Szponzorált hirdetések

Sokáig az iPhone-ok hátrányaként és az androidos mobilok előnyeként hozták fel érvként a Flash-t, illetve annak hiányát. Az érvelés ezennel okafogyottá vált. Az Adobe hivatalosan is bejelentette, hogy nem fejlesztik tovább a mobilos (és az okostévés) Flash-t. Mindezt úgy is fogalmazhatjuk, hogy igaza lett Steve Jobs-nak, most maga az Adobe is az alkalmazás(bolt)ok felé tereli a fejlesztőket.

Az Adobe közleménye szerint céljuk, hogy a tervezők és fejlesztők a platformoktól és technológiáktól függetlenül a lehető legkifejezőbb tartalmakat tudják létrehozni. “Az elmúlt két év során a mobil böngészőkön is elérhetővé tettük a Flash Player szoftvert, és számos mobileszközre eljuttattuk a web teljes kifejezőerejét. Mára azonban minden jelentős mobileszköz támogatja a HTML5 technológiát, gyakran kizárólagosan. Ennek köszönhetően a HTML5 a legjobb megoldás a tartalmak létrehozásához és böngészőkben való terjesztéséhez minden mobil platformon.”

A Flash technológián a mobileszközökkel kapcsolatos Adobe-vél ezután az, hogy “a Flash-fejlesztők a natív alkalmazásokat az Adobe AIR használatával minden nagy alkalmazás-áruházban elérhetővé tehessék”. Győzött tehát az App Store, az Android Market, a Windows Phone Marketplace. A HTML5 technológia jelenlegi állása szerint sok év előnyt kaptak az alkalmazásboltok.

Szponzorált hirdetések

Megújult a Facebook Messenger

A legnépszerűbb közösségi hálózat mobil üzenetküldő alkalmazása most egy komolyabb ráncfelvarráson esett át.

Megújult a Facebook Messenger
Megújult a Facebook Messenger

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Mindenki a pénzünkre pályázik

Hozzászólások a(z) "Ennyi: vége a mobilos Flash-nek" című cikkhez