Sony Ericsson Xperia active teszt: bírja a kiképzést

László Ferenc - 2011. október 18. | 08:00 Android mobil
Sony Ericsson Xperia active teszt: bírja a kiképzést Nézd meg a videót

Kipróbáltuk a Sony Ericsson spéci vízálló okostelefonját, a kis zöld robotos Xperia active-ot.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
por- és vízálló kivitel
fürge működés
friss Android OS
Nem tetszett:
a kamera lehetne kicsit jobb minőségű
nincs előlapi kamera
drága
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Tény, ami tény, rengetegen vannak közöttünk olyanok, akik munkájukból, vagy éppen hobbijukból kifolyólag olyan mobiltelefont igényelnek, melyek nem jönnek zavarba egy kis portól, víztől, vagy éppen leejtéstől. Pontosan e vásárlóközönség számára készültek az olyan hardcore strapamobilok, mint amilyen például az általunk nemrégiben tesztelt Sonim XP5300 Force 3G, vagy a némileg lightosabb Samsung B2710. Ezek a cuccok azonban nem éppen nagy tudásukról ismeretesek, vagyis a vásárlóknak le kell mondaniuk például az okostelefonos vonásokról és az érintőkijelzőről. Ha strapabíró okostelefonban gondolkozunk, akkor eddig gyakorlatilag a Motorola Defy volt az egyetlen választás. Most viszont megérkezett a Sony Ericsson Xperia active és már itt kopogtat az ajtón az új Motorola Defy+ és persze a Samsung Galaxy Xcover is. A kínálat tehát egyre nagyobb, most viszont következzen a Sony Ericsson üdvöskéjének tesztje!

Galéria Aktív életmódot folytatóknak

Aktív életmódot folytatóknak

[+] még több fotó

Galéria Kellemes tapintású hátlap

Kellemes tapintású hátlap

[+] még több fotó
Design
A specifikációkat gyorsan átfutva, illetve néhány pillantást vetve magára készülékre, villámgyorsan megállapítható, hogy az Xperia active (ST17i) nem egy nulláról indított teljesen új fejlesztés, hanem a nemrégiben érkezett Xperia mini (ST15i) strapabíróvá tett testvérmodellje. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a telefon minden irányban nőtt pár millimétert, a tömege pedig mintegy 10 grammot gyarapodott. A készülék egyediségét az alumínium készülékház adja, mely az átlagnál ellenállóbbá teszi a kicsikét, ahhoz azonban kétség sem férhet, hogy az Xperia active e tekintetben azért nem veheti fel a versenyt a Sonim telefonokkal. A nálunk járt példány az Orange/Black verzió volt, de ezenkívül létezik egy White/Black variáns is. A minőség teljesen rendben van, az illesztések pontosak, de hiszen azoknak is kell lenniük, hogy a víz ne jusson be a borításon belülre.

Jöhet a víz!
Az Xperia active hivatalosan is megkapta az IP67-es minősítést. Ez esetben az első szám, a hatos azt jelzi, hogy semmilyen finom por nem hatolhat a készülékházon belülre, a második hetes pedig azt, hogy 1 méter mélységben mintegy 30 percnyi vízbe merítést képes elviselni. IP67-es például a Samsung B2710-es is, IP68-at pedig a Sonim telefonok tudnak, melyek akár 2 méteres mélységbe is lemerülhetnek és ott akár 60 percet is eltölthetnek. Visszatérve az Xperia active-ra, a vízállóságot úgy oldották meg a fejlesztők, hogy egy helyett két hátfalat biggyesztettek a telefonra, vagyis ha levesszük az első hátlapot, akkor utána még egyet el kell távolítanunk ahhoz, hogy hozzáférjünk az akkumulátorhoz, vagy éppen a microSD bővítőslothoz (gyárilag egy 2 GB-os kártyát kapunk). A szigetelések mindenhol masszívnak tűnnek, de nem árt odafigyelni arra, hogy nehogy valamilyen szennyeződés kerüljön közéjük.
Galéria Bírja a merülést is

Bírja a merülést is

[+] még több fotó

Galéria Vizes ujjal is egész jól kezelhető

Vizes ujjal is egész jól kezelhető

[+] még több fotó
Felszereltség
A baloldali élre került a bekapcsoló gomb, a hangerőt az ellentétes oldalon tudjuk állítani és ugyanitt keresendő a kamera dedikált exponáló gombja is. A felső él teljesen csupasz, viszont az alsó él már jóval zsúfoltabb. Itt figyel ugyanis egy méretes fül, mely az alumínium készülékház részét képezi, és amelyre bármilyen hordszíjt, illetve akár a gyári gumi csuklópántot tudjuk könnyűszerrel felapplikálni. Ettől balra kapott helyet a masszívan szigetelt fülek mögé rejtett microUSB és 3,5 milliméteres csatlakozó aljzat. Apró figyelmesség, hogy amennyiben töltés után lehúzzuk a készüléket, a kijelzőn egy figyelmeztetés jelenik meg, miszerint a vízállóság megőrzése érdekében mindenképpen helyesen csukjuk vissza a kis takarófület. Az akkumulátor egyébként változatlanul 1200 mAh kapacitású, ezenkívül pedig szólnunk kell még a dupla mikrofonos megoldásról, illetve az xLoud névre keresztelt, igen komoly hangerejű kihangosító megoldásról.
Galéria Szigetelt csatik

Szigetelt csatik

[+] még több fotó

Galéria Dupla hátsó borítás

Dupla hátsó borítás

[+] még több fotó
Kijelző
A LED háttérvilágítású kijelző 3 colos képátlóval bír, 42x63 milliméteres felületén pedig egész pontosan 320x480 képpontot vonultat fel. Az ily módon produkált 192 ppi-s pixelsűrűség nem számít rekordértéknek, azonban ezúttal ennél vélhetően sokkal többet nyom a latban, hogy a kijelző akár még vizes ujjal is egész jól kezelhető. A személyre szabhatóságról hét gyári témabeállítás gondoskodik, no és persze az automatikus fényerőállítás és az automatikus kijelzőkép elforgatás feature sem hiányzik. A kapacitív és természetesen multi-touch kompatibilis kijelző a tesókhoz hasonlóan felvonultatja a Mobile Bravia Engine-t és nincs is semmi baj a képminőségével. A virtuális QWERTY billentyűzet függőleges helyzetben 3,5x6 milliméteres, vízszintesen pedig 5,5x5 milliméteres gombokat vonultat fel, az ékezetes karakterek pedig az adott gombok nyomva tartásával csalogathatóak elő.
Galéria Ismerős kezelőfelület

Ismerős kezelőfelület

[+] még több fotó

Galéria Hot-swap microSD

Hot-swap microSD

[+] még több fotó

Felhasználói felület
Az alapkijelzőn fixen öt slide-unk lehet, se több, se kevesebb. A pinch-zoom működik, hatása viszont más, mint amit eddig megszoktunk: nem az öt slide kicsinyített képe, hanem a slide-okon lévő tartalmak parányi verziója lebeg a felszínen. Remek és látványos megoldás, csak éppen az a bibi, hogy a 3 colos kijelző mérete ehhez bizony már nagyon kicsi. Az oldalakra kényünk-kedvünk szerint helyezhetünk el különböző parancsikonokat, widgeteket, mappákat és háttereket. A kijelző tetejéről egy hagyományos státuszsor húzható le, a sarkokban pedig egy-egy kis ikonra lehetünk figyelmesek. A jobbfelső sarokba kattintva egy négy részre tagolt indítófelületre jutunk, ezenkívül pedig szólnunk kell arról, hogy amennyiben valamelyik sarok közelébe widgetet helyezünk valamelyik slide-on, akkor abból a sarokból automatikusan eltűnik az alapértelmezett kis ikon. A főoldal háttérképe látszik többek közt a főmenü mögött is - a könnyen átszervezhető, rácsos menüben egyszerre 3x4 ikont láthatunk. Az alkalmazások a következőféle módokon rendezhetők sorba: egyéni elgondolás, betűrend, kihasználtság, illetve telepítési időpont alapján.
Galéria LED-es és 5 megapixeles

LED-es és 5 megapixeles

[+] még több fotó

Kamera
Nincs ugyan elhúzható lencsevédő, viszont a frontlencse olyan mélyre került, hogy ott vélhetően kevés baja fog esni. Jó hír, hogy az optika mellett egy kis LED-segédfény is van, ami ugyebár elsősorban rossz fényviszonyok mellett tehet jó szolgálatot és többek közt vörösszemhatás csökkentésre is képes. Az 5 megapixeles szenzornak köszönhetően maximum 2592x1944 pixeles felbontásban, illetve 4:3-as, valamint 16:9-es képarány mellett fotózhatunk. Szólnunk kell többek közt a témafelismerő üzemmódról, a mosolydetektálásról, a 3D funkcióról, a panorámakép módról, a geotaggingről, illetve a 2-10 másodperces késleltetésre képes időzítőről. Íme, néhány tesztfotó:


A kamkorder 1280x720 pixeles felbontású HD videókat képes rögzíteni, még pedig 29 fps-es sebesség mellett (MP4, sztereó hang). Ezzel nincs is semmi baj, ellenben a 6 Mbit/s-os bitráta pontosan a fele annak, amit az ebben a versenyszámban etalonnak tekinthető Nokia N8 biztosít. Tesztvideónk:


Szoftverek

Az alapkijelző egyik oldalára nyugodtan odabiggyeszthetjük a Sony Ericsson saját fejlesztésének tekinthető Timescape-et, mely egyetlen helyre koncentrálja a közösségi hálózatok történéseit, a hívás előzményeket, illetve a legújabb üzeneteket. Alaphelyzetben Facebook és Twitter támogatást kapunk, de letölthetünk olyan kiegészítéseket is, melyek Foursquare, Gmail, illetve Orkut kompatibilissé teszik a szoftvert. A névjegyzék remek social támogatást élvez, a Flash támogatást kapott webböngésző szépen és gyorsan teszi a dolgát, ezenkívül pedig kapunk még tudományos számológépet, Adobe Readert, OfficeSuite 1.5-öt, illetve olyan alap alkalmazásokat, mint például az immár hazánkban is navigáló Google Maps-et, a Places-t, a Latitude-ot és egy YouTube klienst.  
Galéria Zseblámpa és lépésszámláló

Zseblámpa és lépésszámláló

[+] még több fotó

Galéria Szenzorok az LCD felett

Szenzorok az LCD felett

[+] még több fotó
Galéria Három érintőgomb a kijelző alatt

Három érintőgomb a kijelző alatt

[+] még több fotó
Egyebek
Az Adatfigyelő 4.0 mindenféle információt közöl adatletöltési szokásainkról, a Power Save Mode adott esetben alacsony fogyasztásúvá varázsolja a telefont, az Update Center pedig a különböző frissítések begyűjtését teszi könnyebbé. Az ismerősök zenéi és videói nevezetű feature mindenképpen megér egy próbát: a cucc egy helyre összegereblyézi a haverok kedvenc Facebook zenéit és azokat megjeleníti a YouTube-on. Az albumkép funkciós zenelejátszó hangszínszabályzója hét gyári beállítást tartalmaz és az éppen hallgatott zene egyetlen gombnyomással elmenthető csengőhangnak. Kapunk továbbá RDS funkciós sztereó FM rádiót, illetve TrackID zenefelismerő funkciót is. A többek közt SOS fényjelzésre is használható zseblámpa a hátsó LED-segédfényt, illetve magát a kijelzőt is tudja aktivizálni, ezenkívül említést érdemel még a Compass 2.1.1 nevezetű digitális iránytű, az iMapMyFitness alkalmazás, illetve a Walkmate lépésszámláló szoftver.
Galéria Alumínium keret

Alumínium keret

[+] még több fotó

Galéria Fiatalos színkombináció

Fiatalos színkombináció

[+] még több fotó
Galéria Ez is Xperia

Ez is Xperia

[+] még több fotó
Hardver
A Sony Ericsson egy 1 GHz-es órajelen ketyegő Qualcomm MSM8255-ös Snapdragon processzort és egy Adreno 205-ös GPU-t szerelt az Xperia active-ba. Az 512 MB RAM-mal szerelt készülék a Quadrant tesztben 1571 pontot zsebelt be, a Neocore-ban 66,6 fps-t sajtolt ki magából, a Linpack tesztet pedig 37,259 MFLOPS-os eredménnyel zárta. Azt hiszem, erre szokták mondani, hogy kicsi a bors, de erős! Wireless fronton a HSDPA 7,2 Mbit/s-os tempóval hasít, a HSUPA pedig legfeljebb 5,76 Mbit/s-ra képes. Szólnunk kell továbbá a Bluetooth 2.1-ről, illetve az integrált GPS-vevőről, illetve a b/g/n támogatást élvező WLAN kontrollerről. A DLNA és a hotspot támogatás pedig már csak hab a tortán.
Galéria 16,5 milliméteres vastagság

16,5 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Matt fekete hátlap, de létezik belőle fehér is

Matt fekete hátlap, de létezik belőle fehér is

[+] még több fotó
Galéria Futáskor is ideális társ

Futáskor is ideális társ

[+] még több fotó
Konklúzió
Minden jel arra mutat, hogy a Sony Ericsson az utóbbi időkben ráérzett a siker ízére. Az androidos Xperia okostelefonokat gyakorlatilag úgy viszik, mint a cukrot, a felsőkategóriában ott az Xperia arc, az Xperia mini páros pedig elsősorban kompakt kialakítása révén hódít. Remek ötlet volt, hogy a japán-svéd gyártó az Xperia miniből készített egy kifejezetten az aktív életvitelt folytató emberkéknek szánt változatot - az Xperia active remekül sikerült. Az viszont már más kérdés, hogy a vásárlók mennyire lesznek hajlandóak másfélszer annyit fizetni érte, mint az Xperia miniért: míg az utóbbi jelenleg mintegy 60 ezer forintos áron kapható, addig a vadiúj active-ért nem kevesebb, mint 90 ezer forintot kérnek el.
Galéria Kalandra termett

Kalandra termett

[+] még több fotó

Sony Ericsson Xperia active

Sony Ericsson Xperia active
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Sony Ericsson Xperia active
Gyártó: Sony Ericsson
Méret: 92 x 55 x 16,5 mm
Súly: 110,8 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1200 mAh
Működési idő: 350 óra
Beszélgetési idő: 5 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 2592 x 1944 pixel
Autofókusz: igen
Zoom: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Sony Ericsson Xperia mini teszt: cukipofa

Elődje tavaly nagy sikert aratott, és a jelek szerint az idei Xperia mini is remekül sikerült.

Sony Ericsson Xperia mini teszt: cukipofa
Sony Ericsson Xperia mini teszt: cukipofa

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Sony Ericsson Xperia active teszt: bírja a kiképzést" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál