Megcsal a barátod? Itt az app erre is!

Nagy Balázs András - 2011. október 17. | 12:00 Android mobil Bulvár csajos

Láttunk már gyerekeket felügyelő appokat, most azonban megjelent az első, család barátok ellen használható app!

Szponzorált hirdetések

Általában ha nyomkövető mobilapplikációkról beszélünk, akkor rögtön a szülői gondviselés jut eszünkbe. Japánban azonban mindent kissé tovább gondolnak, így születhetett meg az androidos „Kare Log”, azaz „barát napló”, a hölgyek jövőbeli legjobb barátja. Az applikáció ugyanis szoros megfigyelés alatt tartja a kiszemelt mobilját.


Az app az olyan általános, sokszor hallott, sokszor hamis kifogásokat is azonnal lebuktatja, mint az „otthon hagytam a mobilomat” (mivel GPS követő van benne), vagy a „lemerült a mobilom” (mivel figyeli az akku töltöttségét). No meg a híváslistába is bármikor távolról bele lehet tekinteni. Azaz a félrekacsingató, lódító barátok megszívják, míg azok, akiknek tényleg hasonló történt a mobiljukkal, végre feloldozást kaphatnak.

Az augusztus harmincadikán megjelent app azonban eleinte semmivel nem jelezte működését, azaz lényegében egy kémprogram volt. így hát nem meglepő, hogy a McAfee például „potenciálisan nemkívánatos program” besorolást adott neki. A profikon kívül azonban mások is nemtetszésüknek adtak hangot: a The Mainichi Daily News szerint a készítőket tiltakozó levelek lepték el, és még a belügyminisztérium is megszólalt az ügyben. Ennek az lett az eredménye, hogy az appot készítők kicsit frissítették, és immáron mindig egy kis ikonnal jelzi kémkedését.


Japánban örökös harcban állnak a kémkedő, kíváncsi barátok, barátnők és az őket titkon megcsalni kívánó társaik. Az első csoportnak eleddig csak fizikai lehetősége volt a szemmel tartásra, bár a számos felbérelhető cég miatt korántsem volt nehéz dolguk. A másik csapatot sem kellett „félteni”. Elvégre egy olyan országban, ahol olyan munkaközvetítő iroda is létezik, amely „fizetést” ad az ott munkát kereső „munkatársaknak” (mivel a munkanélküliség hagyományosan megvetett állapot), miért ne lenne a félrekalandozó feleket elleplező szolgáltatás? Mint például egy zsúfolt utcai zajokat sugárzó rádióadó, vagy kérésre hamis mobilképeket készítő cég. Nem, ez a kettő tényleg létező szolgáltatás, mint ahogyan a helikopteres-hummeres megfigyelőosztag is.

Persze az összes ehhez hasonló nyomon követő app adatvédelmi problémákat vet fel. Elvégre más telefonjára csak akkor telepíthetünk titokban ilyet, ha például fiatal gyermekünkről van szó. Felnőttek esetében könnyen megütheti a bokáját az, aki előtte nem kéri a célszemély hozzájárulását.

Szponzorált hirdetések

Tipp: mi lapul egy női androidos tableten?

A legtöbb okostelefonos és tabletes alkalmazás nevezhető uniszexnek, de azért akad jó pár olyan, amelyet előszeretettel használnak hölgyek. Meg persze van egy-kettő, amit szinte csak ők.

Tipp: mi lapul egy női androidos tableten?
Tipp: mi lapul egy női androidos tableten?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Megcsal a barátod? Itt az app erre is!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál