Nokia 500 teszt: hozott is, meg nem is

László Ferenc - 2011. október 14. | 08:00 mobil
Nokia 500 teszt: hozott is, meg nem is Nézd meg a videót

Széles tömegeknek szánt okostelefont teszteltünk a finn gyártó megújuló symbianos kínálatából.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
kapacitív kijelző
a korábbiaknál gyorsabb működés
fejlett navigációs szolgáltatás
Nem tetszett:
még nem Belle szoftveres
gyenge kamera
rossz helyen van a microSD slot
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Amikor augusztus elsején beléptem a Nokia sajtórendezvényének helyszínére, abban bíztam, hogy a finnek végre alaposan kitesznek magukért, és legalább egy Symbian Belle szoftveres és ütős hardveres újdonságot fognak bemutatni. Aztán persze gyorsan lehervadt az optimizmus az arcomról, amikor szembesültem a Symbian Annás és nem éppen high-end hardveres Nokia 500-zal. Augusztus végén azért végülis csak bemutatkozott a Symbian Belle és az 500-asnál magasabb kategóriás Nokia okosságok is megérkeztek, melyek közül mi nemrégiben a Nokia 701-et teszteltük le elsőként. Most viszont elkerülhetetlenül a Nokia 500 van soron, jöjjön tehát a készülék részletes bemutatója!

Galéria Szögletes forma

Szögletes forma

[+] még több fotó

Galéria Kellemes tapintású hátlap

Kellemes tapintású hátlap

[+] még több fotó
Egy kis visszatekintés
A Nokia nagyon komoly fegyvertényt hajtott végre 2009 augusztusában, amikor is bejelentette az igazán széles tömegek számára szánt 5230-as készüléket. Minden együtt volt a sikerhez, a még nem túlságosan lebutított tudás, a jól eltalált forma, no és persze a remekül belőtt ár. Aztán teltek múltak a hónapok és következett egy igen komoly hullámvölgy, hiszen a 2010 végén érkezett C5-03 utódmodell mind szoftveres, mind pedig hardveres szempontból igencsak elmaradott volt, ráadásul még az árcédulája is meglehetősen barátságtalan volt. Hullámhegy után tehát hullámvölgy következett, most pedig csupán az a kérdés, hogy a friss-ropogós Nokia 500 révén a gyártó vajon újra fel tud-e kapaszkodni a hullámhegyre a low-end smartphone szektorban.

Design, körítés
A szépség megítélése ugyan meglehetősen szubjektív dolog, mindenesetre talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Nokia 500 nem fogja tucat számra bezsebelni a különböző Design Awardokat. A nálam lévő tesztkészülék elülső szekciója zongoralakk fekete, a hátsó rész pedig kellemes tapintású és matt műanyag. Az alapcsomagnak egyébként két színes (kék, vörös) hátlap is a részét képezi, így akár az aktuális napi hangulatunknak megfelelő gúnyába tudjuk bújtatni telefonunkat. Alapáron kapunk továbbá egy AC-8E hálózati töltőt, egy vezetékes sztereó headsetet, valamint egy ultrarövid USB adatkábelt. MicroSD memóriakártyát már magunknak kell vennünk, ezenkívül pedig rossz hír, hogy a C5-03 kapcsán még tetten érhető hot-swap funkcionalitást ezúttal bizony elbukjuk.
Galéria Ezen az oldalon egyetlen gomb sincs

Ezen az oldalon egyetlen gomb sincs

[+] még több fotó

Galéria Jobboldalt állítható a hangerő

Jobboldalt állítható a hangerő

[+] még több fotó
Felszereltség
Nem tudom miért, mindenesetre a baloldal teljesen csupasz, ily módon abszolút kihasználatlan lett. A hangerőt az ellentétes oldalon tudjuk állítani és ugyanitt keresendő a készülékzár gombja is, de például dedikált exponáló gombot már nem kapunk a pénzünkért. A felső él a fedetlen csatlakozó aljzatok gyűjtőhelye, ugyanis ide került a 3,5 milliméteres jack dugalj, a microUSB port, illetve a 2 milliméteres kerek töltőcsatlakozó. A lefelé könnyen elcsúsztatható műanyag hátlap mögött egy 1110 mAh kapacitású BL-4U akkumulátor teljesít szolgálatot, mely optimális esetben 7 órás beszélgetési időt, 500 órás készenlétet, 5 órás videólejátszást, illetve 35 óra zenehallgatást tesz lehetővé. A kijelző felett ott figyel a fényérzékelő és a proximity szenzor, alul pedig három hagyományos nyomógombra (híváskezelés, menü) lehetünk figyelmesek. A középső gomb nyomva tartásával hívható elő a háttérben futó programokat megjelenítő lista, és ez a gomb az, mely többek közt jelzőfény funkcionalitással is bír. Ezenkívül mozgásérzékelő is került a fedélzetre, így a szokásos automatikus kijelzőkép elfordítás, illetve hívásnémítás funkciókat is megkapjuk.
Galéria 1110 mAh kapacitású akksi

1110 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Kijelző
A Nokia C5-03 esetében alkalmazott rezisztív és single-touch érintőkijelző sokaknál egyszerűen kiverte a biztosítékot, így nem csoda, hogy a Nokia 500-ba végre már egy tisztességes kapacitív display került. A 3,2 colos képátló (40x70 milliméter) és a 360x640 pixeles felbontás változatlan maradt, de ezzel tulajdonképpen nincs is semmi baj, hiszen ekkora felületre teljesen elegendő az nHD felbontás. No persze nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy a jó öreg ZTE Blade 3,5 colos kijelzője bizony 480x800 pixeles felbontással büszkélkedhet.
Galéria Gyenge kamera

Gyenge kamera

[+] még több fotó

Kamera
A fényleső az a szekció, melyet sajnos szinte semmit sem fejlesztett a Nokia a C5-03-hoz képest. Ha a Nokia még a felsőkategóriás telefonokból is ki meri hagyni az autofókuszt, abszolút nem lepődünk meg azon, hogy az olcsó 500-as sem rendelkezik ilyen adottsággal, mint ahogy a LED-es villanó is hiányzik az enyhén süllyesztett optika mellől. AF hiányában csak 30 centiméterről, vagy ennél távolabbról készíthetők éles felvételek, maximum 5 megapixeles (2592x1944 képpont) felbontásban és négyszeres digitális zoom használata mellett. Említést érdemel többek közt a geotagging funkció, a 2/10/20 másodperces késleltetés, a manuális fehéregyensúly és fényérzékenység állítási lehetőség, a hatféle szituációs mód és a négyféle exponáló hang. Az elkészült fotók MMS-ben és Bluetoothon keresztül továbbíthatók, illetve akár a netre is feldobhatók.


Az MP4 és 3GP formátumokat támogató videófelvevő maximum 640x480 pixeles (640x352 pixel wide) felbontásra képes, sajnos mindössze 14 fps sebesség mellett. Íme, egy rövidke tesztvideó:


Symbian, te drága!

Sokan talán már nem is emlékeznek arra, hogy a C5-03-on bizony még nem is Symbian ^3, hanem Symbian ^1 (S60 5th Edition) teljesített szolgálatot - szidtuk is érte rendesen. A Nokia 500-on viszont szerencsére már a Symbian ^3 enyhén ráncfelvarrt utódja, a Symbian Anna szaladgál, és jó hír, hogy a Nokia ígéretei szerint az év vége felé ez a low-end készülék is megkapja majd a maga kis Symbian Belle frissítését. Slide-bokból az alapkijelzőn továbbra is maximum csak hármat használhatunk, ami végülis nem kevés, de azért meghagyhatták volna a lehetőséget ennél több lap választására is. Minden slide-nak saját háttérképe van, tehát panoráma hátteret továbbra sem kapunk, igaz némi trükközéssel házilagosan ez is megoldható. A widgetek a Belle-től eltérően még mindig fixen elhelyezett kis dobozkákba pakolhatóak és a WLAN mini alkalmazás például a korábbiakhoz képest új külsőt kapott.
Galéria Főképernyő, éppen szerkesztés alatt

Főképernyő, éppen szerkesztés alatt

[+] még több fotó

Menü, naptár
Ha belépünk a menübe, atomvillanás szerű jelenségként villannak fel a korábbi Symbian ^3-hoz képest vadonatúj ikonok - az irónia azért remélem érződik a szavaimból. Az eddigi szögletes ikonokat nyugdíjba küldte a Nokia és helyettük lekerekített új verziókat állított hadrendbe - talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy 2011-ben nem pont ezen áll vagy bukik egy mobil OS sikere. Rácsos elrendezést választva 3x4-es elrendezésben összesen tizenkét, bármikor könnyen átszervezhető ikont kapunk, akinek pedig ez nem tetszik, még mindig választhatja a listás megjelenítést. A naptárban a korábbiakhoz képest újdonság az úgynevezett előnézeti ablak, vagyis lehetőség van a kijelző két részre (dátumok és napi események) osztására. Amikor rábökünk egy napra, a bevésendő esemény időkorlátait az ujjunkkal tudjuk a kívánt időpontokra húzni, ami látványos megoldás és jól is működik. Eseménykategóriából kettőt (évforduló, teendő) kapunk, ezenkívül pedig lehetőség van színkódos szeparált naptáresemények alkalmazására is, persze ez nem újdonság.
Galéria Symbian Anna

Symbian Anna

[+] még több fotó

Böngésző, navigáció
Az N8 böngészőjét eleinte szidtam, aztán pedig csak elkezdtem egyszerűen nem használni és Operára váltottam. A Nokia is érezte, hogy ideje lenne valami újítani ebben a témakörben, így a korábbi 7.2.8.10-es browser most átadta a helyét az 7.3.1.37-as verziónak. A verziószám nem túl jelentős növekedéséből könnyen kikövetkeztethető, hogy igazi forradalomra ezúttal sem számíthatunk, mindenesetre tény, hogy a böngésző mindenképpen gyorsabb lett (érdemes megnézni a videón) és egyben könnyebben is kezelhető. Legfelül ott figyel a címsor, a balalsó sarokban a back gomb, a jobbalsó sarokban pedig az opciókat felhozó kis virtuális gomb. Szebb és jobb az új browser, de én inkább már a 8.0-ás kiadásra lennék kíváncsi (a Belle-ben 7.4-es van). A Térképek alkalmazásnak a 3.06-os (11wk27 b01) verziója van alapból a készüléken, melynek továbbra is az az előnye, hogy korlátlan és teljesen ingyenes navigációs szolgáltatást biztosít, a telefonra előre letöltött, de akár már magán a telefonon is frissíthető térképek segítségével.
Galéria Nem éppen szupervékony kivitel

Nem éppen szupervékony kivitel

[+] még több fotó

Galéria 14,1 milliméteres vastagság

14,1 milliméteres vastagság

[+] még több fotó
Adatbevitel, névjegyzék
A korábbi Symbian ^3-as készülékeken függőleges orientáció mellett nem volt virtuális QWERTY billentyűzet, így be kellett érnünk a jó öreg alfanumerikus megoldással. A Symbian Anna egyik legfontosabb újdonsága, hogy végre már nemcsak vízszintes, hanem függőleges orientáció mellett is használható a QWERTY, ezenkívül pedig jó hír, hogy a begépelt karakterek végre már nem egy mindentől elszeparált külön ablakban jelennek meg, hanem ott, ahova ténylegesen be szeretnénk írni őket. Egy kivétel azért akad ezalól, ez pedig a jegyzetkészítő - nem tudom, hogy miért? A 3,2 colos kijelzőn egyébként függőleges helyzetben alig 2,5x5,5 milliméteres, vízszintes helyzetben pedig 5x4,5 milliméteres gombok láthatóak a billentyűzeten. A névjegyzékhez igen óvatosan nyúltak hozzá a fejlesztők, így a social integráció sajnos maradt ugyanolyan gyatra, mint eddig volt, viszont megjelent egy új fül az alkalmazásban, ami nem más, mint az elsősorban vállalati felhasználóknak szánt Microsoft Communicator 2.0.
Galéria Nincs előlapi kamera

Nincs előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria Három normál nyomógomb

Három normál nyomógomb

[+] még több fotó
Levelezés, iroda
Az üzenetkezelőben ugyan nem újdonság, mindenesetre nem mehetünk el szó nélkül a csevegés nézet mellett. Az e-mail kliensben lényegében pillanatok alatt be lehet állítani gyakorlatilag bármilyen levelezést, legyen szó mondjuk Gmailről, vagy éppen Exchange-ről. QuickOffice-ból nemhogy szerkesztős, de egyáltalán semmilyen verziót sem kapunk, így alaphelyzetben teljesen el lehet felejteni az Office állományok kezelését. Nem tudom, hogy a tudományos funkciókat miért nem lehetett belegyömöszölni a számológépbe, de hát ez van, ezt kell szeretni, illetve le kell tölteni egy ennél jobb kalkulátort a telcsire. Kapunk továbbá fájlkezelőt, szótár alkalmazást, Psiloc World Travelert és F-Secure Anti-Theft for Mobile-t.
Galéria Fedetlen csatlakozó aljzatok felül

Fedetlen csatlakozó aljzatok felül

[+] még több fotó

Social, multimédia
A Nokia saját fejlesztésű közösségi alkalmazás (és annak névjegyzékes integrációja) továbbra is csapnivaló minőségű, ehelyett a cucc helyett érdemes inkább például a Facebook Browser nevű villámgyors és jól kezelhető kis szoftvert használni. A zenelejátszó nem sokat változott, a verziószám is csak 16.10.11-ről 16.10.38-ra ugrott. A véletlen/ismétlő funkciós player öt gyári hangszín beállítást tartalmaz, megjeleníti az éppen hallgatott zene albumának képét, állítható benne a balansz, illetve bekapcsolható a széles sztereó funkció. FM transzmittert ezúttal nem kapunk, sztereó FM rádiót viszont igen: az RDS funkciós és kihangosítható rádió használatához mindenképpen be kell dugnunk a headsetet - a műsorok felvételére nincs mód. A médialejátszó az Xvid és DivX filmeket lejátsza, de például egy 720p felbontású MKV-kra már csak pislogni képes, mint az a bizonyos hal a szatyorban.
Galéria 500 vs. 700 vs. 701

500 vs. 700 vs. 701

[+] még több fotó

Galéria 500 vs. 700 vs. 701

500 vs. 700 vs. 701

[+] még több fotó
Hardver
A Symbian operációs rendszerről a fejlesztők egyértelműen azt nyilatkozzák, hogy igen hatékonyan bánik a rendelkezésére álló erőforrásokkal, mindenesetre a Nokia vélhetően érezte, hogy Annákcsa alá azért már illene egy a korábbi 680 MHz-esnél magasabb órajelű processzort betolni. Így a Nokia 500 "agya" immár egy 1 GHz-es órajelen ketyegő chip, mely így elsőre mindenképpen jól hangzik, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez az ARM11-es processzor nem éppen mai fejlesztés, ráadásul még a 3D gyorsító is hiányzik mellőle. Ettől függetlenül nem mondanám lassúnak az 500-as működését, de néha-néha azért találkozhatunk belassulásokkal. A 256 MB RAM-mal, 512 MB ROM-mal és 2 GB felhasználói memóriával megspékelt készülék HSDPA fronton maximum 14,4 Mbit/s-os, HSUPA vonatkozásban pedig 5,76 Mbit/s-os tempóra képes. Említést érdemel továbbá a b/g szabványú Wi-Fi, a 2.1-es Bluetooth és persze az integrált GPS-vevő.
Galéria Színes egyéniség

Színes egyéniség

[+] még több fotó

Konklúzió
Egyszerűen nem merem, illetve nem tudom megjósolni, hogy milyen karriert fut majd be a Nokia 500, mindenesetre az 5230-nál várhatóan kevésbé lesz sikeres, viszont a C5-03-at valószínűleg simán át tudja majd ugrani. Az Androidos úthenger továbbra is egyre durvábban nyomul előre, így aztán abszolút nincs egyszerű feladat elé állítva a Nokia 500. Az igazi sikerhez nem ártott volna már kapásból Belle-t tenni a készülékre, a kameráját is illett volna egy kicsit kipofozni, ezenkívül pedig az árán is kellett volna még egy kicsit faragni. A cikk írásakor kártyafüggetlen formában mintegy 50 ezer forintos áron kapható a telefon, melyet a hazai mobil szolgáltatók előfizetéssel 40 ezer forintért, pre-paid csomagban pedig 50-60 ezer forintért kínálnak. Összehasonlításképp, egy ZTE Blade most előfizuval 25 ezerért, kártyásan pedig 43 ezerért kapható, de az év végére talán a Nokia 500 ára is emberibb szintre süllyed majd. Meglátjuk!
Galéria +2 színes hátlap

+2 színes hátlap

[+] még több fotó

Nokia 500

Nokia 500
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Nokia 500
Gyártó: Nokia
Méret: 111,3 x 53,8 x 14,1 mm
Súly: 93 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1110 mAh
Működési idő: 500 óra
Beszélgetési idő: 7 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 2592 x 1944 pixel
Autofókusz: -
Zoom: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Hangvezérlés: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Nokia 701 teszt: feltámad a Symbian

Megérkezett a Nokia legújabb, Symbian Belle szoftverrel megáldott középkategóriás okossága. Nagy kár, hogy csak most.

Nokia 701 teszt: feltámad a Symbian
Nokia 701 teszt: feltámad a Symbian

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nokia 500 teszt: hozott is, meg nem is" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál