Tipp: miért vegyünk okostelefont?

Balogh Csaba - 2011. október 10. | 08:00 mobil

Mindenkinek, aki okostelefon vásárlásán gondolkozik, és azoknak, akik nemrég szereztek be egyet.

Szponzorált hirdetések

A "Miért vegyünk okostelefont?" jellegű cikkekbe másfél-két éve még javában tettem egy figyelmeztetést, egy ellenpéldát, amelyik arról szólt, hogy nem mindenkinek ajánlom a jellemzően drága okosmobilokat. Sokaknak pénzkidobás, úgysem tudják kihasználni a tudását. A helyzet az elmúlt hónapokban alaposan megváltozott.

Egy valamirevaló okostelefonhoz már nincs szükség százezer forintra - már hűség nélkül is csak 30-40 ezer méter mélyre kell merülni a pénztárcában, 70 ezer környékén pedig már a csúcskategória alját karcolgathatjuk.

Adják. Vegyük?

Adják. Vegyük?


Másrészt jelentősen bővült az alkalmazások kínálata, fejlődtek az egyes alkalmazások. Használatukhoz jellemzően (mobil)netkapcsolat kell, de 2000 forintért már mindegyik szolgáltatónál találunk 500 megát, ami ahhoz már elég kell legyen, hogy okosan használjuk az okosnak vett készüléket. Az egyik szolgáltató idevágó statisztikáját ismerve meglepő, hogy milyen sokan nem kérnek a telefonhoz netet - nézzük, miről is maradnak le, azaz miért is éri meg okostelefont venni.

Nincs többé sms, csak gyönyörű haj
Talán a legkézenfekvőbb dolog az sms kiváltása, mégis sokan a bevett módszert használják. Facebookja már majdnem mindenkinek van, e-mailje pedig még többeknek, így jóval egyszerűbb ezeket a csatornákat használni sms helyett. Hosszabb üzeneteket is írhatunk, igény esetén képpel is, de aki ragaszkodik a korlátokhoz, annak ott van például a Twitter, bár ezen jóval kevesebb - eddig 100 ezer - magyar felhasználó van, így kisebb eséllyel találjuk meg ismerőseinket.
Az sms-helyettes

Az sms-helyettes


Bárhogy is, az sms-ek 20-30 forintos árait nézve sokkal jobban megéri a pár ezer forintos mobilnetet megkötni. Havi 40-50 sms árából már megvan a 100 megás mobilnet, ami üzenetküldésre bőven elég. 100 szöveges üzenet árából pedig már 500 mega és 1 giga közti netünk is lehet, amit pedig az üzengetés mellett bőven tudunk másra is használni.

Ha e-mail kell, de az azonnal
Ide, az üzenetküldéshez kapcsolódik még, hogy okostelefon használata esetén nem kell az e-mailjeink olvasásához/megválaszolásához elővenni és bekapcsolni a számítógépet, a 3.5-5 colos képernyő kényelmes levelezést biztosít. Akinek pedig fontos, hogy azonnal megkapja a maileket - például üzletemberként nem akarna lemaradni egy lehetőségről -, arra mindez fokozottan igaz.
Zöld is, levelet is kézbesít - mégsem postás

Zöld is, levelet is kézbesít - mégsem postás


Hangosbeszélő
Rengetegszer írtunk már a VoIP dolgokrók, ismétlésként csak annyit, hogy a hangot neten át (tehát percdíj nélkül) közvetítő szoftverekről van szó. A legnépszerűbb közülük még mindig a Skype, melynek ráadásul megvan az az előnye, hogy mindegyik fontosabb okosmobilos rendszerre elérhető, Androidra, iOS-re és Symbianra, de a Microsoft-Skype bisznisz után hamarosan érkezik a Windows Phone-ba is.

Szórakozás: könyv, zene, videó
Főleg utazás közben szokott felmerülni az igény egy kis instant szórakozásra. Amikor nem egész estés filmet akarunk megnézni, csak mondjuk egy 40-50 perces vonatozás közben egy részt a kedvenc sorozatunkból. Vagy zenét hallgatni, netán könyvet olvasni. Ahelyett, hogy zenére-videóra 20-70 ezer forintos médialejátszót, könyvhöz pedig 30-100 ezer forintos olvasókat vennénk, jóval praktikusabb ezt mobillal megoldani. Bár a megoldás neve nem véletlen egérmozi, a 4.5+ col fölötti készülékek már kifejezetten alkalmasak erre az instant szórakoztatásra.

Ehhez is kell persze alkalmazás, de van bőven. Az iPhone-on minden adott (iTunes és iBooks), Androidra pedig könyvekhez a (minden platformon elérhető) Kindle alkalmazás mellett jó még az Aldiko és az FBReader is. Zenéhez a Winamp, videózáshoz pedig az MX Video Player ajánlatos.

Fényképezés okosan
Valamilyen formában szinte mindenki rendelkezik fényképezőgéppel, és már arról sem nagyon kell győzködni senkit, hogy digitálisat vegyen. Arról viszont még kellhet, hogy tulajdonképpen felesleges is újat vásárolni, hiszen a 120-160 ezer forintos, abszolút csúcskateriás telefonokban már 8 megapixel az átlagos, ez pedig az otthoni események és a nyaralás legjobb pillanatainak megörökítéséhez már több is, mint elég. (Sőt, sokaknak valószínűleg a 70 ezres mobilokban lévő, 5 megapixeles fotómasina is megteszi.)

A fényképezéshez persze nem kell okosnak lennie a telefonnak, viszont a fotók egyszerűbb mozgatásához, netán azonnali netes megosztásához sokkal praktikusabb egy smartphone, mint egy hagyományos készülék.

Mennyit spórolhatunk?

Nem állítom, hogy aki okostelefont vesz a hagyományos helyett, az gyakorlatilag spórol, mert ez egyáltalán nem igaz mindenkire. Ha viszont egy 2000 forintos mobilnettel (plusz otthoni, már úgyis meglévő wifis megtámogatással) számolunk, akkor az 60-70 sms-t, 1-2 órányi telefonbeszélgetést válthat ki - havonta. Emiatt szerintem egy év alatt már önmagában legalábbis nullszaldós lehet a vétel, hiszen a számlánk kevesebb is lehet, mint előtte volt. Ráadásul mindig velünk van az internet, ami azért sok élethelyzetben szintén nem utolsó dolog.

Szponzorált hirdetések

Egyre kevesebbet használjuk telefonálásra a mobilunkat

Ma már mindegyikünk zsebében ott lapul legalább egy mobil, ettől függetlenül egyre kevesebbet telefonálunk ezekkel a készülékekkel.

Egyre kevesebbet használjuk telefonálásra a mobilunkat
Egyre kevesebbet használjuk telefonálásra a mobilunkat

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
mobil
tipp
okostelefon
okosmobil
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Tipp: miért vegyünk okostelefont?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál