Ötmagos lesz az új négymagos mobilprocesszor

Nagy Balázs András - 2011. szeptember 21. | 12:00 Android mobil tablet

Látszólag négymagos, azonban valójában négy plusz egymagos lesz az új Nvidia Kal-El, amelynek extra magja épp az energiatakarékosság miatt kerülne be.

Szponzorált hirdetések

Ugyan a Kal-El négymagos mobilprocesszor léte már egy ideje köztudottnak számított, eleddig ennél nem igazán lehetett többet tudni. Most azonban kiderült, hogy az eddigi egyedüli fix pont – a négy mag – sem teljesen igaz.


Az Nvidia új, Cortex A9 magokra építő processzora ugyanis nem négy, hanem öt magot fog tartalmazni: négy erős, de emiatt energiát is jobban fogyasztó teljes sebességgel rohanó magot, valamint egy kiegészítő („társ”) magot. Utóbbi azonban nem a fogyasztást növeli, hanem éppen ellenkezőleg: beépítésével azt kívánja csökkenteni a videokártyáiról ismert gyártó.


A társmag ugyanis egyfelől nem fog teljes sebességen futni, csupán 500 Mhz-en. Emellett kiszolgálási területe is teljesen más lesz: a Kal-El processzoros gépek ugyanis dinamikusan tudnak váltogatni a társmag, avagy a négy teljes mag futtatása közt. A társmag feladata a háttérszolgáltatások (pl lekapcsolt kijelzővel zenelejátszás, e-mail letöltés, szinkronizáció és hasonlók) energiatakarékos elvégzése, és soha nem aktív a másik négy maggal együtt.

A teljes értékű magok közül sem fog mindig mindegyik futni. Az Nvidia által kiadott anyag szerint dinamikusan egy, kettő illetve négy mag fog dolgozni attól függően, hogy például egyszerűen levelezünk, videotelefonálunk avagy konzolhoz hasonlatos erőt akarunk a játékunk alá.
Tevékenységtől függően lekapcsolnák a magokat

Tevékenységtől függően lekapcsolnák a magokat


A legfurcsább azonban az lesz, hogy az Android operációs rendszer csupán négy magot fog látni. A 1-4 mag közti váltást ugyanis a rendszer számára láthatatlanul – így elhibázhatatlanul, két milliszekundum alatt – oldaná meg az Nvidia.
Állítólag jóval kevesebbet eszik, mint a Tegra 2

Állítólag jóval kevesebbet eszik, mint a Tegra 2




Persze a nagy kérdések megválaszolatlanak maradt: képes-e lesz az új Nvidia mag a Galaxyy S II-ben található Mali 400 közelébe férkőzni? Mennyire lesz érezhető az energiatakarékos ötödik mag munkássága? Mikor érkeznek a programok, amelyek kihasználják az óriási számítási kapacitást?

Szponzorált hirdetések

Jönnek a szuperolcsó nyolcmagos szörnyetegek

A mobil chipsetek fejlesztésével foglalkozó iparág mostanság a 64 bitre, illetve a nyolc darab processzormagra kezd fókuszálni.

Jönnek a szuperolcsó nyolcmagos szörnyetegek
Jönnek a szuperolcsó nyolcmagos szörnyetegek

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Ötmagos lesz az új négymagos mobilprocesszor" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál