Nokia 701 teszt: feltámad a Symbian

László Ferenc - 2011. szeptember 19. | 08:00 mobil
Nokia 701 teszt: feltámad a Symbian Nézd meg a videót

Megérkezett a Nokia legújabb, Symbian Belle szoftverrel megáldott középkategóriás okossága. Nagy kár, hogy csak most.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
általánosan jó minőség
korrekt felhasználói felület
modernizált hardver
Nem tetszett:
EDOF kamera
nem AMOLED kijelző
nincs HDMI-kimenet
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

A Nokia mostanság nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy késlekedjen - késlekedett már eleget az elmúlt években. Tesztünk alanyát, a Nokia 701-et augusztus végén jelentették be a vadonatúj Symbian Belle platformmal egyetemben, és szeptember közepén már meg is kezdődött a szállítása. Az persze már más kérdés, hogy a Symbian Belle-nek tulajdonképpen már 2010-ben, az eredeti Symbian ^3 helyett kellett volna napvilágot látnia, és akkor a Nokia minden bizonnyal nem ott tartana ahol. A Symbian ^3 és a Symbian Belle között aztán még volt egy kis maszatolás is Symbian Anna néven - szerény véleményem szerint erre abszolút nem lett volna szükség. No, de mindegy is, a lényeg, hogy most már végre itt van Belle kisasszony, legalábbis ezen az új készüléken már ő szaladgál, a korábbi Symbian ^3 és Anna mobilokat használók pedig a negyedik negyedévben válthatnak majd az új fejlesztésre.

Galéria Ismerős a forma, ugye?

Ismerős a forma, ugye?

[+] még több fotó

Galéria Minőségi készülékház

Minőségi készülékház

[+] még több fotó
Design
Nem érdemes kerülgetni a forró kását: a Nokia 701 tulajdonképpen nem más, mint egy mind hardveresen, mind pedig szoftveresen ráncfelvarrt Nokia C7. A finnek nem vesződtek egy teljesen új modell kifejlesztésével, ehelyett fogták az egy éve debütált C7 készülékházát, kicseréltek benne néhány alkatrészt és persze ráhúzták a legfrissebb szoftvert a kicsikére. Költséghatékony megoldás, az már egyszer biztos! A C7-nél egész pontosan 1 grammal nehezebb 701 gyakorlatilag teljesen ugyanúgy néz ki (lekerekített szappan), mint elődje - tesztalanyunk a fekete verzió, de ezenkívül létezik ezüst, fehér és kék változat is. A hátlap rozsdamentes acélból készült, alatta pedig egy BL-5K típusjelzésű akksi rejtőzik. Ez az akksi szerepelt korábban az N85-ben, az N86-ban és a C7-ben is, de akkor még csak 1200 mAh kapacitással. A Nokia 701 akksija ezzel szemben már 1300 mAh kapacitású. Ami a használati időt illeti, a Nokia közel 17 órás beszélgetési időt, 11 órás navigálást, illetve mintegy 21 napos készenlétet ígér. Ez utóbbi persze igencsak utópisztikus adat. Igen furcsa, vagy sokkal inkább buta megoldás, hogy míg a SIM-kártya bármikor könnyen cserélhető, addig a microSD slot az akksi alá került.

Gombok, csatlakozók
A jobboldal elég kihasználatlan, hiszen egyedül csak egy 2 milliméteres akksitöltő csatit találunk errefelé. Az ellentétes oldalon már sokkal nagyobb a zsufi, hiszen itt található a két hangerőállító gomb által közrefogott hanggomb, a készülékzárat kezelő csúszka, illetve a kamera exponáló gombja. A felső élen tanyázik a fedett microUSB aljzat (adatátvitel, töltés), a jackdugó, illetve a ki/bekapcsoló gomb. Az alsó élen csak a hordszíj rögzítőpontja van, ezen kívül pedig itt jegyzendő meg, hogy a telefonra a megszokottól eltérően nem egy, hanem két mikrofon került, melyek a környezeti zajok aktív szűrésével igen jó hangminőséget produkálnak. Míg az N8-on a kijelző alatt csak egyetlen nyomógomb van, addig a 701-re rögtön három is került, így a híváskezelő gombok ezúttal hardveresek.
Galéria Csatik

Csatik

[+] még több fotó

Galéria Alapfelszereltség

Alapfelszereltség

[+] még több fotó
Kijelző
A 3,5 colos képátló természetesen változatlan maradt, a korábbról jól ismert AMOLED technológiát viszont IPS LCD-re cserélte a Nokia. A karcálló Gorilla Glass mögé bújtatott Clear Black kijelző kapcsán a Nokia leginkább a hatalmas (1000 nit) fényerőre és a 160 fokos betekintési szögre büszke, én viszont azt mondom, hogy az N8 kijelzője még CBD nélkül is szebb képet biztosított, mint a 701 LCD-je. Erős napsütésben ugyan jobban látható a 701 képe, de az N8-on és társain megszokott kontrasztarány és mélyfekete bizony nagyon hiányzik - én mindenképp az AMOLED-re szavaznék! Vegyünk egy példát: az N8-on remekül mutat a zárolt (és teljesen sötét) képernyőn megjelenő óra, ellenben a 701-en ugyebár ilyenkor is folyamatosan működik a LED-es háttérvilágítás. Ez egyrészt nem olyan esztétikus, másrészt egész biztos, hogy az akksit is jobban szívja. A 16 millió színárnyalatú és természetesen kapacitív technológiájú, multi-touch kijelző 360x640 pixeles felbontású, ami első hallásra nem valami sok, azonban megjegyzendő, hogy a 210 ppi-s pixelsűrűség alig marad el a Samsung Galaxy S II-féle 217 ppi-től (4,3 col, 480x800 pixel).
Galéria Sajnos EDOF

Sajnos EDOF

[+] még több fotó

Kamera
Az N8-nak volt egy olyan pontja, melybe még a legelvakultabb Nokia gyűlölők sem tudtak belekötni, ami ugyebár az iparág szinten abszolút vezető kamerája. Na az átdolgozott kamera UI-t felvonultató 701 a C7-hez hasonlóan ezen a fronton már nem olyan combos, mint az N8. Az még csak hagyján, hogy a 12 megapixeles felbontást 8-ra csökkentették, és ezzel párhuzamosan minden valószínűség szerint a szenzor mérete is kisebb lett, az viszont már gáz, hogy autofókusz helyett ezúttal holmi EDOF megoldással próbálják kiszúrni a szemünket. Az AF vs. fix fókusz vitába most inkább nem megyek bele, hiszen ebben az írásomban már kitárgyaltam a témát, így most csak annyit, hogy az EDOF baromi olcsó és villámgyors, csak éppen nem hozza a manapság elvárható minőséget, ezenkívül pedig a minimum 50 centiméteres tárgytávolság miatt a makrót gyakorlatilag teljesen el lehet felejteni. Íme, néhány tesztfotó:


A képminőség ugyan nem rossz, de a vártnál mindenképp gyengébb, igaz a C7-hez képest azért van némi előrelépés. Az N8-féle remek xenon vaku egy dupla LED-es villanónak adta át a helyét, aminek azért annyi előnye mindenképp van, hogy videózáskor is tudnak fényt adni. Az ideális megoldás persze egy xenon+LED kombináció lenne. A 28 milliméteres nagylátószögű fényképezőgép kapcsán említést érdemel még a geotagging funkció, a három fokozatban állítható ISO fényérzékenység, az arcfelismerő funkció (minek, ha nincs AF?), az önkioldó és az ötféle gyári témabeállítás. A digitális zoom a legnagyobb felbontás mellett is használható, maximális nagyítása csupán kétszeres.


A digitális zoom videózás közben is használható, azonban az N8 esetében megismert intelligens és rendkívül hatékony technológia sajnos kimaradt belőle. A bitráta az N8-hoz hasonlóan igen magas (12 Mbit/s), a videók sebessége 30 fps, a felvett sztereó hang pedig 128 Kbit/s-os és 48 kHz-es. Tesztvideónk:


Symbian Belle

Vessük is bele magunkat az élvezetekbe, vagyis az új szoftver taglalásába - az alábbiakban egy nemrégiben Symbian Annára frissített N8-cal fogom összevetni a Symbian Belle-es 701 felhasználói felületét. Rögtön az egyik legfontosabb változás, hogy immár nem csak három, akár hat slide-unk is lehet az alapképernyőn, melyek között abszolút lag-mentesen lehet lapozgatni oldalirányban. Ha nyomva tartjuk az ujjunkat a kijelzőn, máris hozzáadhatunk egy widgetet, vagy éppen ikont az adott oldalhoz, és a legjobb az egészben, hogy a Symbian ^3 óta alkalmazott fix dobozkás widget menedzsment végre a kukában landolt. A rendszer ötféle widget méretet támogat és persze az automatikus kijelzőkép elfordítás feature is adott, mind az alapkijelzőn, mind a főmenüben. Az elforgatás sok esetben jóval gyorsabb, mint Symbian Annán, de a legrosszabb esetben is pariban van a két szoftver. No persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a 701-esben azért komolyabb hardver van, mint az N8-ban, így adott esetben nem lehet tudni, hogy a gyorsulás a Belle-nek, vagy a vasnak köszönhető. A Belle igazi sebességtöbbletével akkor szembesülhetünk majd, ha egymás mellé tudunk tenni egy Annás és egy Belle-es N8-at, de erre ugyebár még várnunk kell egy csöppet.
Galéria Átgondoltabb widget kezelés

Átgondoltabb widget kezelés

[+] még több fotó

Galéria Átalakított menü és új státuszsor

Átalakított menü és új státuszsor

[+] még több fotó
Újdonságok
Symbian fronton vadonatúj fejlesztés, bár Android frontról már ismerős lehet a kijelző felső szekciójából lehúzható státuszsor, melynek köszönhetően gyakorlatilag bármikor könnyen elérhetjük a Wi-Fi és Bluetooth főkapcsolót, lenémíthatjuk a telefont, vagy ránézhetünk a háttérben futó zenelejátszó alkalmazásra, vagy az esetlegesen nem fogadott hívásokra. Kár, hogy a beérkezett új e-mailek nem jelennek meg ezen a felületen. Az alapkijelző alsó sorában három, felirat nélküli virtuális gomb figyel: menü, tárcsázó és opciók. A menüben az Anna esetében debütált lekerekített ikonokat találjuk, melyek a korábbiaknál szellősebben vannak elhelyezve, ugyanis a kijelző alsó és felső szekciójában végre már nincs annyi helypocsékolás. Alaphelyzetben az összes ikon egy szinten csücsül, tehát nincsenek mappák, mindenesetre a mappákba történő csoportosítás lehetősége továbbra is adott. Az ikonok bármikor könnyen átrendezhetők és akár ABC sorrendbe is helyezhetők. Menünézetben a kijelző alsó sorában három kis ikon figyel: vissza, keresés és opciók. A menügomb nyomva tartásával elérhető alkalmazásváltó gyakorlatilag változatlan maradt, csakúgy mint az Anna esetében megújult virtuális QWERTY billentyűzet, mely orientációtól függően 2,5x5,5, illetve 6x4 milliméteres gombokat vonultat fel.
Galéria Tárcsázó és telefonkönyv

Tárcsázó és telefonkönyv

[+] még több fotó

Galéria Böngésző és zenelejátszó

Böngésző és zenelejátszó

[+] még több fotó
Szolgáltatások
A Symbian ^3-ról Symbian Annára történő váltás 7.2-ről 7.3-ra növelte a böngésző verziószámát, a mostani Belle upgrade pedig 7.3-ról 7.4-re. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy forradalmi változásokra nem igazán lehet számítani, mindenesetre tény, hogy a 7.4-es a Nokia mindeddig legjobb böngészője. Az alsó csíkon a következő gombok sorakoznak: vissza, előre, könyvjelzők, ablakok, opciók. A Flash Lite 4.0 kompatibilis browser némileg gyorsabb is lett, az Annás N8-hoz képest mindenképpen gördülékenyebb a böngészés. A naptár csak kisebb kozmetikai változtatásokon esett át, a Facebook és Twitter támogatást élvező közösségi alkalmazás 1.3.236-os verziója pedig ugyanolyan tragikus, mint volt eddig. Foursquare kliens ugyan nincs alapból, de ha begyűjtjük a Store-ból és elindítjuk, gyorsan ráébredünk, hogy a szoftver Android és iOS kiadása mennyivel fejlettebb. Ha már itt tartunk, az Ovi Áruház 2.12.040-es verziójú, az új állomány létrehozására megfelelő licensz hiányában alkalmatlan QuickOffice pedig 6.4.6-os verziószámot visel magán.
Galéria Gombmentes övezet

Gombmentes övezet

[+] még több fotó

Galéria Jobboldalra kerültek a gombok

Jobboldalra kerültek a gombok

[+] még több fotó
Funkciók
A teljesen ingyenes és offline/online módon is navigálni képes térképek alkalmazásnak a 3.06-os verziója van alapból feltelepítve, mely meg van spékelve a hazai és a környező országok térképeivel. A 0.2.42.122-es default térképállomány egyetlen gombnyomással befrissíthető a 00.02.43.117-es kiadásra, magán a készüléken, tehát akár PC-s segítség nélkül, mondjuk Wi-Fi-n keresztül. Említést érdemel továbbá az Adobe Reader 10.0, a Zip alkalmazás, a YouTube kliens, a videószerkesztő, a számológép és a szótár. Az igen szemre való designnal megáldott zenelejátszó verziószáma 16.10.38-ról 17.0.13-ra nőtt és persze a hangszínszabályzó sem hiányzik belőle. Természetesen a sztereó FM-rádió sem hiányzik a fedélzetről, ezenkívül pedig FM-transzmittert is kapunk a pénzünkért. A videólejátszó a teszt során simán megette a különböző DivX és Xvid videókat, ezenkívül pedig egy 720p-s MKV-val is próbára tettem és simán állta a sarat. Játékból kettőt kapunk, az NFC-ben rejlő lehetőségeket kiaknázó Angry Birds Magicet, illetve az autós száguldozós Asphalt 5-öt.
Galéria Előlapi kamera és proximity szenzor is van

Előlapi kamera és proximity szenzor is van

[+] még több fotó

Galéria Három nyomógomb a kijelző alatt

Három nyomógomb a kijelző alatt

[+] még több fotó
Extrák
A Nokia 701 is támogatja a mostanság már egyre több Nokia készülék által felvonultatott USB On The Go (1.3) funkciót, melynek lényege, hogy az utólag megvásárolható, az N8-hoz pedig alapáron járó CA-157-es kábel révén akár egy pendrive, vagy egy hordozható merevlemez is minden további nélkül csatlakoztatható a telefonra. Sokan talán nem is tudják, hogy az olcsó Nokia X2-ben is van már USB OTG, bár S40 fronton a maximális fájlméret 2 GB-ban van meghatározva, szemben a Symbian-féle 4 GB-tal. A 701-ből egyébként sajnos hiányzik a HDMI-kimenet, így a telefonon tárolt felvételek nem HD, hanem csak SD felbontásban nyomhatók ki TV-re. Az extrák között említendő továbbá a Psiloc World Traveler, mely időjárás jelentés és világóra mellett többek közt repülőgép menetrenddel is szolgál.
Galéria Új BL-5K akksit kapott

Új BL-5K akksit kapott

[+] még több fotó

Galéria A SIM könnyen cserélhető, a microSD már kevésbé

A SIM könnyen cserélhető, a microSD már kevésbé

[+] még több fotó
Hardver
E tekintetben az egyik legfontosabb változás, hogy a korábbi 680 MHz-es processzor átadta a helyét egy 1 GHz-es órajelű, bár nem éppen top-modern ARM11-es chipnek, mely a mai elvárásoknak megfelelően egy 3D gyorsítóval is fel van vértezve. Az általános működési sebességre ugyancsak jó hatással van, hogy 256 MB helyett immár 512 MB RAM található a 701-ben, ezenkívül pedig még 1 GB ROM-ot és 8 GB felhasználói memóriát is magában rejt a készülék. A HSDPA-t 10,2-ről 14,4 Mbit/s-ra, a HSUPA-t pedig 2-ről 5,76 Mbit/s-ra sikerült felgyorsítani, ezenkívül pedig ugyebár adott a b/g/n szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 3.0, a GPS-vevő és az NFC-chip. Kár, hogy a Wi-Fi hotspot funkciót nem kapjuk meg kapásból, vagyis ehhez továbbra is valamilyen extra szoftvert kell begyűjtenünk a Store-ból.
Galéria 701 vs. N8

701 vs. N8

[+] még több fotó

Galéria 701 vs. Galaxy S II

701 vs. Galaxy S II

[+] még több fotó
Konklúzió
A Belle messze az eddig készült legjobb Symbian verzió, csak azt nem tudni, hogy miért várt vele ilyen sokat a Nokia? Ahogy azt már a cikk elején is írtam, ha a finnek nem 2011 második felében, hanem mondjuk egy évvel ezelőtt az akkor debütált N8-on mutatták volna be a Symbian Belle-t, akkor vélhetően nagyon is másként alakult volna mind a Nokia, mind pedig az azóta tulajdonképpen lassú kivéreztetésre ítélt Symbian sorsa. Ami pedig a hardvert illeti, nos a Nokia 701 egy remek középkategóriás készülék, mely a tavalyi C7 logikus továbbfejlesztésének tekinthető. A napos oldalra tartozik a gyorsabb processzor, a több memória, a nagyobb kapacitású akksi és a gyorsabb adatátvitel, ellenben szerintem kár, hogy az AMOLED kijelzőt LCD-re cserélték, ezenkívül pedig az EDOF helyett sokkal jobban örülnék egy rendes AF kamerának.
Galéria 11 milliméteres vastagság

11 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Fekete lovag

Fekete lovag

[+] még több fotó
És akkor a végére maradt a szokásos árkérdés: a Nokia 701 nyitóára 100 ezer forint körül alakul. Ez bizony nem kevés pénz, főleg akkor, ha mondjuk egy Samsung Galaxy S ma már ennél 20-30 ezer forinttal olcsóbban is begyűjthető. Most már csak az a kérdés, hogy a Nokia 701 ára milyen tempóban kezd majd süllyedni (a C7 jelenleg 60 ezerbe kerül), illetve, hogy a rajta futkározó Belle mennyire képes újjáépíteni a felhasználók (és fejlesztők) Symbianba vetett hitét - akkor, amikor lassan már kezd felbukkanni a horizonton a Windows Phone.
Galéria Kékségem

Kékségem

[+] még több fotó

Nokia 701

Nokia 701
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Nokia 701
Gyártó: Nokia
Méret: 117,2 x 56,8 x 11 mm
Súly: 131 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1300 mAh
Működési idő: 500 óra
Beszélgetési idő: 17 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 3264 x 2448 pixel
Autofókusz: -
Zoom: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Hangvezérlés: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Nokia E6 teszt: érintőkijelző + teljes billentyűzet

Kipróbáltuk, mit tud a gyakorlatban a nagysikerű Nokia E72 utódmodellje, az immár érintőkijelzővel is ellátott Nokia E6.

Nokia E6 teszt: érintőkijelző + teljes billentyűzet
Nokia E6 teszt: érintőkijelző + teljes billentyűzet

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nokia 701 teszt: feltámad a Symbian" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál