HTC EVO 3D teszt: evolúciós zsákutca?

László Ferenc - 2011. augusztus 16. | 08:00 Android mobil
HTC EVO 3D teszt: evolúciós zsákutca? Nézd meg a videót

A tajvani gyártó vadonatúj csúcsmodellje tele van tömve csúcstechnológiával, de valahogy mégsem az igazi.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
jó minőség
fürge működés
Sense 3.0
Nem tetszett:
nagy méret és tömeg
kihasználatlan 3D lehetőségek
nagy fogyasztás
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Míg a televíziós készülékek piacán tavaly, addig a mobiltelefon szektorban idén kezdődött az igazi 3D őrület. A nagy gyártók közül az LG volt az első, mely valódi 3D-s készülékkel rukkolt elő: az Optimus 3D a hivatalos megfogalmazás szerint a világ első, szemüveg nélküli 3D mobiltelefonja, háromszoros-dupla (tri-dual) technológiával. Az LG-t követően pedig a HTC volt a második olyan vállalat, mely 3D-s telefonnal jelentkezett, ez a modell pedig nem más, mint az alábbiakban taglalandó EVO 3D. Az igazsághoz tartozik, hogy az Egyesült Államokban már korábban megjelent ez a készülék, a GSM normás európai változatra viszont nekünk egészen mostanáig kellett várnunk. Csapjunk is hát gyorsan a lovak, illetve a karakterek közé!

Galéria Nagyképű

Nagyképű

[+] még több fotó

Galéria Duplán lát

Duplán lát

[+] még több fotó
Külcsín
Ahogy az LG Optimus 3D, úgy a HTC EVO 3D is egy alaposan túlméretezett és iszonyatosan nehéz okostelefon. Hozzájuk képest az alig 9,5 milliméter vastag Samsung Galaxy S II egy igazi légies jelenség, melynek 116 grammos tömege jelentősen alulmúlja az EVO 3D-féle nem kevesebb, mint 170 grammot. Magyarul ez bizony egy olyan telefon, melynek kapcsán mindig érezzük, hogy valami a zsebünkben van. Nyílt titok, hogy az EVO 3D a nemrégiben érkezett Sensation-re épül, annál viszont jóval sarkosabb megjelenésű és bizony vastagabb is, ami ugyebár elsősorban a 3D-s hardver számlájára írható fel. Az unibody kialakítást nyugodtan el lehet felejteni, ettől függetlenül az EVO 3D minőségével nincsenek problémák. A felhasznált műanyagok abszolút kellemes tapintásúak, az illesztési hézagok pedig mindenhol egyenletesen vékonyak.

Felszereltség
A baloldalra került microUSB csatlakozó aljzat teljesen fedetlen, vagyis a HTC még mindig nem másolta le a Samsung által már többször is alkalmazott elhúzható kisajtós megoldást. Az ellentétes oldalon található a hangerőállító gombpár, egy kis csúszka (erről majd később), illetve egy méretes exponáló gomb. Igen, kérem szépen, imáink meghallgatásra találtak, és a HTC végre egyszer már erről az apróságról sem feledkezett meg. A felső él a 3,5 milliméteres audió csatinak és az on/off gombnak ad helyet, az alsó élen pedig a hordszíj rögzítőpontjára lehetünk figyelmesek. A viszonylag könnyen lepattintható hátlap mögött található a hot-swap kompatibilis microSD slot, melyben kapásból ott figyel egy 8 GB-os kártya. A Sensation 1520 mAh kapacitású akkumulátora helyett most egy 1730 mAh-s akksit kapunk, de ne örüljünk előre, lévén, hogy a combosabb akksihoz bizony nagyobb fogyasztás is társul, ergo az EVO 3D használati ideje valamelyest még csökkent is a Sensation-höz képest.
Galéria 1730 mAh kapacitású akksi

1730 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Galéria 8 GB-os gyári memóriakártya

8 GB-os gyári memóriakártya

[+] még több fotó
A kijelző környéke
Az LCD feletti szekciót a 30 milliméter széles hangszóró uralja, ami mellett egy apró értesítő LED-et, illetve egy 1,3 megapixeles előlapi kamerát találunk (Sensation: 0,3 megapixel). A kijelző alatti szekcióban négy darab kapacitív, tehát érintésérzékeny gomb csücsül, még pedig a következő funkcionalitással felvértezve: Home, Menu, Back, Search. A piktogramok ezúttal fixek, vagyis nem fordulnak el a készülék elforgatásának hatására, a kijelzőkép viszont természetesen megteszi ezt a kedvünkért. Az adatbevitelről a virtuális QWERTY billentyűzet gondoskodik, a maga 5x8, illetve 9x7 milliméteres gombjaival - az ékezetes karakterek a billentyűk nyomva tartását követően bukkannak elő.
Galéria 1,3 megapixeles előlapi kamera

1,3 megapixeles előlapi kamera

[+] még több fotó

Kétdé
Alaphelyzetben gyakorlatilag semmilyen különbség nem fedezhető fel a Sensation és az EVO 3D kijelzője között. A 4,3 colos képátlóval (53x95 milliméter) rendelkező display qHD felbontással büszkélkedhet, melynek köszönhetően pixelsűrűség tekintetében valahol félúton helyezkedik el a 329 ppi-s iPhone 4 és a 216 ppi-s Galaxy S II között. Az 540x960 pixeles és 256 ppi-s, kapacitív és persze multi-touch kompatibilis LCD képe iszonyatosan részletgazdag, viszont a Samsung által használt Super AMOLED, illetve Super AMOLED Plus panelek színorgiájára, hatalmas kontrasztaránya és igen komoly betekintési szögére ezúttal ne igazán számítsunk. A 16 millió színárnyalatú kijelző fényerejét automatika szabályozza, erős napsütés mellett viszont ez is kevés ahhoz, hogy korrekt módon le tudjuk olvasni az LCD-n megjelenő információkat.
Galéria Érints meg!

Érints meg!

[+] még több fotó

Háromdé
Emlékszünk még arra, hogy az LG Optimus 3D oldalán lévő 3D nyomógomb lenyomásával egy teljesen új, 3D-s világ elevenedett meg a kijelzőn? Megjelent egy 3D-s menü, melyben 3D játékok, videók és egyéb tartalmak bukkantak fel, ily módon ténylegesen kihasználva a 3D technológiában rejlő lehetőségeket. Nos, kérem szépen, a HTC erről bizony teljes egészében megfeledkezett: az oldalsó 2D-3D csúszka révén ugyanis csak a kamerát lehet szabályozni - 3D menü és 3D tartalmak egyaránt nincsenek. Az Optimus 3D-ben lévőhöz nagyon hasonló autosztereoszkópikus 3D képmegjelenítés fotózáskor, videózáskor és a felvételek visszanézésekor aktiválható. Ilyenkor a horizontális felbontás feleződik, tehát a kép már nem lesz olyan részletgazdag, mint 2D-ben, ezenkívül pedig olyan érzésem támadt, hogy az LG valahogy egy kicsit jobban oldotta meg a 3D házifeladatot. A 3D élmény villámgyorsan szétesik, amint egy hajszálnyit is mozdítunk a telefonon, az viszont tény, hogy ha hibátlanul fogjuk a kütyüt, akkor nagyot üt a harmadik dimenzió.
Galéria Dupla optika, dupla LED

Dupla optika, dupla LED

[+] még több fotó

Kamera
A HTC ugyanazt játszotta el a Sensation-EVO 3D vonatkozásban, mint az LG az Optimus 2X és az Optimus 3D esetében: egy darab 8 megapixeles kamera helyett két darab 5 megapixeles fénylesőt gyömöszölt a hátfalba - természetesen a 3D képalkotás végett. A Sensation kapcsán nemrégiben azt írtam, hogy ebben a modellben van a HTC jelenlegi legjobb kamerája, és hát ezt az EVO 3D kapcsán sikerült alulmúlni. 2D-ben ugyanis az új jövevény egyértelműen gyengébb felvételeket készít, mint a "Szenzáció". A maximális fotófelbontás 2560x1920 pixel, a képarány 4:3 és 16:9 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO800 között állítható. Említést érdemel még az arcfelismerés, a dupla LED-segédfény, a geotagging feature, a 2-10 másodperces időzítő, illetve a manuálisan szabályozható kontraszt, telítettség, élesség és fehéregyensúly. A kamera sebességéről pedig csak annyit, hogy e tekintetben az EVO 3D a kanyarban sincs az SGS II-höz képest - sajnos. Íme, néhány tesztfotó:


Ha átcsúsztatjuk 3D-be a mágikus oldalsó gombot, akkor máris 3D-ben látunk mindent a kijelzőn, a fotózandó témának ténylegesen mélysége van. A felbontás sajnos 2 megapixelre redukálódik - az Optimus 3D ebben az üzemmódban 3 megapixelre képes. Választhatunk továbbá, hogy mpo, vagy jps formátumban kerüljenek a memóriába a felvételek. Letölthető képek: 3Dfotó01, 3Dfotó02, 3Dfotó03.

A Sensation-höz képest a videófelvevőt is alaposan átszabták, lévén, hogy a maximális felbontás immár nem 1920x1080 pixel (Full HD), hanem csak 1280x720 pixel, ezenkívül pedig a sztereó hanggal megspékelt felvételek nem 3GP, hanem MP4 formátumban tárolódnak el. A 29 fps sebességű 720p videók bitrátája sajnos nem valami magas, egész pontosan 5 Mbit/s. Összehasonlításképp 720p-ben a Galaxy S II és a Nokia N8 is 12 Mbit/s-ot tud, az LG Optimus 2X viszont csak 4 Mbit/s-ot. 2D tesztvideónk:


Természetesen a 3D nemcsak fotó, hanem videó módban is adott: a felvételek 1280x720 pixeles felbontásúak és 29 fps sebességűek. 3D tesztvideónk:


Felhasználói felület

Mivel az EVO 3D és a Sensation szoftveresen nagyon hasonlít egymásra, az alábbiakban leginkább ismételni fogom önmagamat. És akkor a lényeg: a HTC saját fejlesztésű Sense felhasználói felülete az elmúlt években igen komoly rajongói bázisra tett szert, egyrészt azért, mert ez a felület rendkívül jól használható, másrészt pedig azért, mert igencsak látványos is egyben. A fejlesztők ráadásul időről időre új Sense UI-val rukkolnak elő, és nincs ez másképp most sem, hiszen az EVO 3D-n már az a vadonatúj Sense 3.0 teljesít szolgálatot, mely a Sensation-ön is tetten érhető. Újdonság, hogy a lock screen immár látványos időjárási képet, vagy fotóalbumot is tartalmazhat, ezenkívül pedig négy gyorsindító ikont is elhelyezhetünk rajta. A főkijelző fix módon hét slide-ot tartalmaz és minden irányban átjárható, ha pedig egy fickósabb mozdulattal lökjük meg, akkor kicsit eltávolodik a nézőpont és iszonyatosan pörögnek a lapok. Az időjárás widget minden korábbinál szebb, és összességében az egész felület jobb, mint valaha! Ez az a pont, ahol a HTC azért mégis csak be tud húzni egy fickós jobbegyenest mind az LG-nek, mind pedig a Samsungnak.
Galéria Akcióban a HTC Sense 3.0

Akcióban a HTC Sense 3.0

[+] még több fotó

Használhatóság
A személyre szabhatóságra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Jelenetből ötöt kapunk: HTC, társadalmi, munkahely, lejátszás és utazás. Felszínből pedig a következők állnak rendelkezésünkre: HTC, kék ég és burgundi. Ha unalmasak a fix háttérképek, válasszunk egyet a tizenöt gyári élő háttérképből, bár ezek ugyebár villámgyorsan képesek leszívni az akksit. Néhány gombnyomással gyorsan belakható az egész felület, könnyűszerrel pakolgathatjuk egymás mellé a különböző widgeteket, parancsikonokat és mappákat, a menüben pedig rácsos (4x5 ikon) és listás elrendezés között választhatunk. Az ikonok természetesen bármikor átszervezhetőek és megadhatjuk, hogy milyen sorrendben (ABC, időrend) szeretnénk felsorakoztatni őket. A kijelző alján lévő virtuális gombok révén lehetőség van arra, hogy az összes alkalmazást lássuk egyszerre, vagy pedig csak azokat, amelyeket gyakran használunk, vagy csak azokat, melyeket az Android Marketről töltöttünk le. Az LCD felső részéből lehúzható státuszsor a legutóbb használt alkalmazásokon kívül két elszeparált felületen az értesítéseket, illetve a gyorsbeállításokat teszi elérhetővé.
Galéria Fedetlen microUSB port

Fedetlen microUSB port

[+] még több fotó

Galéria Három nyomógomb és egy csúszka jobboldalt

Három nyomógomb és egy csúszka jobboldalt

[+] még több fotó
Szolgáltatások
A bármilyen más készülékről HTC-re történő váltást segítendő a gyártó feltelepített egy "Dolgaim átvitele" nevezetű kis alkalmazást a készülékre, mely Bluetooth-on keresztül megoldja a névjegyek, SMS-ek és naptárbejegyzések transzportját. Említést érdemel továbbá a Facebook és YouTube kliens, a FriendStream alkalmazás, a Latitude, a Places, a Google Maps, a Hírek és időjárás, a diktafon, valamint az extra nagy számokat felvonultató, de tudományos funkciók nélküli számológép. A webböngésző természetesen Flash 10.1 kompatibilis és igen gyorsan teszi a dolgát, a névjegyzék pedig igen komoly social támogatást élvez és remekül használható.
Galéria Exponáló gomb - ezt is megéltük!

Exponáló gomb - ezt is megéltük!

[+] még több fotó

Galéria Csendélet a felső élen

Csendélet a felső élen

[+] még több fotó
Funkciók
A sztereó FM rádió RDS kompatibilis (headset kell hozzá), a zenelejátszó pedig jól elboldogul a különböző MP3, WMA, OGG és WAV állományokkal. Az ekvalizerrel felvértezett player letölti és megjeleníti az albumborítókat, ezenkívül pedig arra is képes, hogy a YouTube-on rákeres az éppen hallgatott zene videóklipjére. A videólejátszó a DivX és Xvid videókat simán lejátsza, akár HD felbontásban is, viszont negatívum, hogy feliratokat nem jelenít meg és az MKV állományokra is maximum csak pislogni tud. A masinára telepített HTC Hub-ban új widgeteket, háttereket és csengőhangokat gyűjthetünk be, a HTC Likes pedig tulajdonképpen a gyártó saját kis Android Markete, tele jobbnál jobb, és gyakran ingyenes tartalmakkal. Ezenkívül természetesen a normál Android Market is elérhető a készülékről. Az alap Google Maps-et érdemes villámgyorsan befrissíteni a legújabb 5.8-as verzióra, mely pár napja már hazánkban is képes navigálni, de ezenkívül a HTC saját fejlesztésű navi alkalmazását, a Locations-t is megkapjuk.
Galéria 12,1 milliméteres vastagság

12,1 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Korrekt minőség

Korrekt minőség

[+] még több fotó
Hardver
Az Android 2.3.4-es operációs rendszerű HTC EVO 3D "agya" egy Qualcomm MSM8660-as chipset, mely tartalmaz egyrészt két darab, 1,2 GHz-es órajelen ketyegő processzormagot, illetve egy Adreno 220-as grafikus gyorsítót. Ez a 45 nanométeres csíkszélességű cucc gyakorlatilag csak annyiban különbözik a Sensation-ben lévő Qualcomm MSM8620-tól, hogy CDMA támogatás is van benne. A teszteredményeken jól látszik, hogy a Qualcomm megoldása még a korábbi Cortex A8-as magra épül, míg az SGS II ugyebár már Cortex A9-es alapokon nyugszik. Az EVO 3D egyébként egy hajszálnyival gyorsabbnak érződik, mint a Sensation, ami vélhetően annak tudható be, hogy 768 MB helyett 1 GB DDR2 RAM-ot pakoltak bele. És akkor a teszteredmények: Quadrant 1823 pont, Neocore 57,9 fps, Linpack 45,562 MFLOPS. A Sensation a Neocore-ban és a Linpackban gyakorlatilag ugyanezt tudta, viszont a Quadrant tesztet 2094 ponttal zárta - fogalmam sincs, miért. Wireless fronton az EVO 3D és a Sensation közé be lehet vésni egy nagy egyenlőségjelet: a HSDPA 14,4 Mbit/s-os, a HSUPA 5,76 Mbit/s-os, a Wi-Fi b/g/n szabványú, ezenkívül pedig kapunk még DLNA-t, Wi-Fi hotspotot és Bluetooth 3.0-át. A HDMI funkcionalitás adott, de kábelt már nem kapunk hozzá, az USB OTG-t pedig még hírből sem ismeri a készülék.
Galéria SGS II vs. EVO 3D

SGS II vs. EVO 3D

[+] még több fotó

Konklúzió
Mindenképp jó hír, hogy vannak olyan mobilgyártók (LG, HTC), melyek abszolút nyitottak a 3D technológia irányába, mindenesetre az eddig látott első két 3D mobil kapcsán valahogy az jutott eszembe, hogy a 3D-től egyelőre még tartózkodó Samsung titokban örömködve dörzsöli a tenyerét. Hogy miért? Míg a riválisok törik magukat, hogy meghonosítsák a 3D-t a piacon, addig a Samsung az SGS II "személyében" egy szuper-vékony, pehelykönnyű, iszonyatos teljesítményű és szuper kijelzős, bár csak 2D-s telefonnal letarolja az egész piacot. Ha pedig már mindenképpen a 3D a lényeg, akkor én bizony az Optimus 3D-t választanám a HTC EVO 3D helyett, hiszen az LG sokkal komolyabb tartalmat tett a 3D téma mögé, és valahogy mintha az LG 3D technológiája is fejlettebb lenne egy kicsit. A nagy felbontású kijelzővel szerelt EVO 3D erőssége egyébként a jó öreg Sense, no és persze az Optimus 3D-féle Android 2.2.2-nél jóval frissebb Android 2.3.4. Kíváncsian várom egyébként, hogy a Samsung vajon mikor és milyen formában robban majd be (kirobbanó formában?) a 3D mobil szektorba...
Galéria Van némi különbség

Van némi különbség

[+] még több fotó

És akkor a végére még egy keserű pirula: jelen tesztalanyunk a cikk írásakor bizony nem gyűjthető be 180 ezer forint alatt, vagyis elmondható, hogy az újdonság erejével ható HTC EVO 3D iszonyatosan drága. Az LG Optimus 3D jelenleg mintegy 140 ezer forintos áron kelleti magát, míg a HTC Sensation, illetve a Samsung Galaxy S II már 120 ezer magyar pengő ellenében hazavihető. Na, akkor most ki mit választana?

HTC EVO 3D

HTC EVO 3D
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
WIFI
Típus: HTC EVO 3D
Gyártó: HTC
Méret: 126 x 65 x 12,1 mm
Súly: 170 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1730 mAh
Működési idő: 350 óra
Beszélgetési idő: 9,5 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 2560 x 1920 pixel
Autofókusz: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Hangvezérlés: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

HTC ChaCha teszt: lájkolod?

Na ez a kis okostelefon a valódi Facebook fanatikusok számára lett kitalálva - lássuk mit tud! Ha van egy világszerte óriási népszerűségnek örvendő közösségi szolgáltatás, akkor...

HTC ChaCha teszt: lájkolod?
HTC ChaCha teszt: lájkolod?

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
HTC
Android
mobil
Sense
Evo 3D
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "HTC EVO 3D teszt: evolúciós zsákutca?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál