Wayteq xPAD-70 teszt: tabletet mindenkinek!

László Ferenc - 2011. augusztus 12. | 08:00 Android WayteQ tablet
Wayteq xPAD-70 teszt: tabletet mindenkinek! Nézd meg a videót

Jelen tesztalanyunk a példa arra, hogy ma már nem feltétlenül kell vagyonokat kiadnunk egy tábla masináért.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
jó minőség
bővíthetőség
kedvező ár
Nem tetszett:
relatíve kis kapacitású akksi
nincs benne GPS
hiányzik a 3G

Szponzorált hirdetések

A tablet gépek piacát jelenleg ugyebár egyértelműen az Apple uralja, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen tavaly év elején mégis csak az almás cég indította el ezt az egész újkori tábla őrületet. Az iOS első helyét tehát egyelőre senki és semmi sem veszélyezteti, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az Android úgy jön fel, mint a talajvíz. A zöld robot egyik legfontosabb promótere ebben a szektorban a Samsung, de ugyebár rengeteg kisebb-nagyobb cég is jelen van az iparágban. A teljesen noname kínai termékektől általában nem várhatunk csodákat, mindenesetre a fullgagyi és a puccos tabletek között azért van némi átmenet. Valahova ide sorolható mostani tesztkészülékünk is, ami nem más, mint az eddigiekben elsősorban GPS navigációiról ismert Wayteq-féle xPAD-70.

Galéria Csillogó fekete káva az LCD körül

Csillogó fekete káva az LCD körül

[+] még több fotó

Galéria Kellemes tapintású hátlap

Kellemes tapintású hátlap

[+] még több fotó
Design
Az alábbiakban akarva-akaratlanul is leginkább a Samsung első tabletéhez, a P1000-es Galaxy Tabhez fogom hasonlítgatni az xPAD-70-et, még pedig abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a két készülék alapvetően hasonló külcsínnel rendelkezik. No, és akkor a konkrétumok: a Wayteq üdvöskéje több mint 20 milliméterrel vastagabb és 50 grammal nehezebb, mint az egyébként gyakorlatilag ugyanolyan vastag P1000-es. Az már rögtön az első kézbevételt követően kiderül, hogy ezúttal egy remek minőségű termékhez van szerencsénk, hiszen az egész hátlapot és az oldaléleket is kellemes tapintású, gumírozott hatású műanyag borítja. Emiatt a masina hátlapja nem is igazán érzékeny a szennyeződésekre, no persze a csillogó előlap már masszívan szippantja magára az ujjlenyomatokat. Ami a kávát illeti, nos, az nem valami vékony: oldalt 18 milliméteres, alul-felül pedig 23 milliméteres fekete csík található a kijelző mellett.

Felszereltség
Az alapcsomagban egy egyedi végű hálózati töltő, egy USB kábel, egy 2 GB-os microSD memóriakártya, egy rövidke felhasználói útmutató, illetve egy remek kis puha hordtáska lapul. Ezenkívül jár még egy USB OTG adapter is, ezt azonban utólag lehet begyűjteni a forgalmazótól, de szerencsére teljesen ingyen és bérmentve. Az USB On The Go lényege ugyebár nem más, mint hogy immár akár egy egyszerű USB flashmemóriát, pendrive-ot, vagy egyéb USB perifériát is látni és használni tud a készülék - host válik belőle. A masina baloldali élének tetején található az integrált mikrofon, alatta pedig az a három gomb, melyek az Androidos mobilokon általában a kijelző alatt lakoznak: Home, Menu, Back. Amennyiben a hangerőt szeretnénk szabályozni, akkor az ellentétes oldalon kell keresgélnünk, az alsó él pedig teljesen csupasz. A felső élen elég nagy a nyüzsgés, hiszen ide kerültek a következő cuccok: on/ff gomb, töltő aljzat, 3,5 milliméteres audiócsati, mini-HDMI port, miniUSB port, microSD slot, Reset gomb. A fixen beépített lítium-polimer akkumulátor 3200 mAh kapacitású, tehát e tekintetben a 4000 mAh-s akksit felvonultató Galaxy Tab mindenképpen előnyt élvez. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az xPAD-70 relatíve sokat fogyaszt, így masszív használat mellett maximum 4-5 órás működési időre számíthatunk.
Galéria Van itt minden, mint a búcsúban

Van itt minden, mint a búcsúban

[+] még több fotó

Galéria Hangerőállítás jobboldalt

Hangerőállítás jobboldalt

[+] még több fotó
Kijelző
Noha mind a Samsung Galaxy Tab, mind pedig a Wayteq xPAD-70 kijelzője 7 colos képátlóval rendelkezik, a két LCD között igen nagy a különbség, lévén, hogy a Samsung a 16:9-es widescreen, a Wayteq pedig egy hagyományosabb 4:3-as képaránynak szavazott bizalmat. Ergo szélesvásznú videók nézésekor a Samsung élvez előnyt, és felbontás tekintetében is a dél-koreai versenyző van fórban, lévén, hogy 1024x600 pixeles felbontása nagyobb, mint a Wayteq-féle 800x600 pixel. Jó hír, hogy az xPAD-70 kijelzője nem rezisztív, hanem kapacitív technológiájú (van multi-touch), fényerejét pedig fényérzékelős automatika szabályozza. Negatívum, hogy a betekintési szög nem valami túl nagy. Ha adatbevitelre kerül a sor, akkor a függőlegesen 9x8 milliméteres, vízszintesen pedig 12x8 milliméteres gombokat felvonultató virtuális QWERTY billentyűzet van segítségünkre, mely a magyar ékezetes karakterek közül az ö, ü, é és á betűknek saját gombot biztosít. A többi karakter az adott gombok hosszú nyomva tartásával csalogatható elő.
Galéria Köralakú nyomógombok

Köralakú nyomógombok

[+] még több fotó

Galéria MicroSD-vel bővíthető

MicroSD-vel bővíthető

[+] még több fotó

Galéria HDMI-n keresztül akár TV-re is köthető

HDMI-n keresztül akár TV-re is köthető

[+] még több fotó
Felhasználói felület
Az xPAD-70-en a zöld robotos operációs rendszer már jól ismert felhasználói felülete fogadja az ember fiát, vagyis semmi Sense, vagy TouchWiz jellegű extravagancia. Alaphelyzetben öt slide található a főkijelzőn, melyek között vízszintes irányban lehet lapozni, és amely slide-ok természetesen kényünk-kedvünk szerint telepakolgathatók különböző parancsikonokkal, widgetekkel, mappákkal és persze statikus-, valamint normál háttérképekkel. Egyedi megoldás, hogy a felső státuszsoron fixen fel van tüntetve a Home, a Menu és a Back gomb, ezenkívül pedig a hangerő +/- gombjai is fellelhetők itt. A menüben 5x5 ikonos rácsos elrendezés látványa fogad, és ahogy az alapképernyőn, úgy itt is működik a mind a négy irányban történő elforgatás - köszönhetően az integrált giroszkópnak.
Galéria Android 2.2.1

Android 2.2.1

[+] még több fotó

Galéria Rácsos menürendszer

Rácsos menürendszer

[+] még több fotó
Szoftver
Az operációs rendszer szerepét a nem éppen friss-ropogós Android 2.2.1 tölti be, de ígéretek szerint heteken belül érkezik majd a 2.3-as frissítés, mely vélhetően új életet lehel a masinába. Ami az alap szoftverkínálatot illeti, nos, e tekintetben gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, mint a legtöbb Androidos masinán defaultban. Említést érdemel többek közt a teljesen alap galéria, a Google Search és Talk, a Latitude, a Google Maps, a Twitter, illetve a Yahoo. A webböngésző Flash kompatibilis, a számológép hatalmas gombokkal van felvértezve, a HDMI Switch révén pedig belőhetjük, hogy a HDMI-kimenet 480p, 720p, illetve 1080p felbontású legyen. A videólejátszóval 720p és 1080p anyagok is lejátszhatók és a készülékről természetesen akár TV-re is átlőhetők - tesztünk során a DivX, Xvid és MKV állományokkal sem volt gond, bár az ékezetes feliratokkal azért akadt némi probléma. Röviden ennyit az alap szoftverkörítésről, új alkalmazások és játékok begyűjtéséhez pedig ugyebár ott a remek Android Market.
Galéria 12,5 milliméteres vastagság

12,5 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Tablet, ezúttal a kisebb fajtából

Tablet, ezúttal a kisebb fajtából

[+] még több fotó
Hardver
A megfelelő számítási teljesítményről egy AML 8726-M Cortex-A9 processzor gondoskodik, mely 800 MHz-es órajele révén, ha nem is teljesen döccenésmentes, de azért mindenképp elfogadható sebességet biztosít. Magyarul az xPAD-70 jóval gyorsabb, mint egy ZTE V9 Light, de azért még nem ér fel iPad-szintű magaslatokba - a készülék gyakorlatban mutatott sebessége leginkább a masináról készített videónk alapján mérhető le. A GPU nem más, mint egy Mali 400-as chip, ami honnan máshonnan, mint az okostelefonok 2011-es etalonjának tekinthető Samsung Galaxy S II-ből lehet ismerős. Az 512 MB RAM-mal és 4 GB felhasználói tárhellyel rendelkező xPAD-70 a Quadrant tesztben 1030 pontot ért el, a Neocore-ban 38,9 fps-t préselt ki magából, a Linpack tesztet pedig 23,709 MFLOPS-os eredménnyel zárta. A b/g/n szabványú Wi-Fi és a Bluetooth 2.1 teszi a dolgát, ellenben kár, hogy a 3G/HSDPA és a GPS kimaradt a repertoárból. A lehetőség azonban adott, hogy mondjuk egy Bluetooth-os GPS-vevőt, illetve egy USB-s 3G modemet (Huawei, ZTE) csatlakoztassunk a kicsikére. Megjegyzendő, hogy a 3G modemeket csak a 2.3-as Android frissítés után támogatja majd a tablet. A hátlapon nincs kamera, és bár az előlapi webkamerával akár fotózhatunk is, a gyatra minőség miatt ezt inkább hanyagoljuk.
Galéria Szuper kis hordtáska

Szuper kis hordtáska

[+] még több fotó

Galéria Integrált webkamera

Integrált webkamera

[+] még több fotó
Konklúzió
Ha röviden és tömören kell megfogalmaznom, hogy milyen készülék is ez a Wayteq xPAD-70, valahogy a következőképp tenném. Egy általánosan remek minőségi szintet képviselő 7 colos tablet, mely nagyobb és nehezebb a Galaxy Tabnél, kisebb az akkumulátora, negyede a memóriája, kisebb felbontású a kijelzője, illetve nincs benne 3G, GPS és normális kamera. A bővítési lehetőségek viszont adottak és hamarosan érkezik rá a 2.3-as Android szoftver. No és akkor még az ár! A cikk írásakor mintegy 45 ezer forintos áron kapható az xPAD-70, vagyis közel feleannyiért, mint a 80 ezer forintos 16 GB-os Galaxy Tab. Végül pedig még annyit, hogy érkezőben van a már alapból Android 2.3-as, xPAD-100 típusjelzésű nagytesó, mely elsősorban 10 colos kijelzőjéről, illetve 1,3 megapixeles kamerájáról ismerszik meg. A tesztkészüléket a Speedshop biztosította - köszönet érte!
Galéria Új termékkategória a Wayteq-nél

Új termékkategória a Wayteq-nél

[+] még több fotó

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 teszt: a nagyképű

Ennek a most bemutatandó készüléknek még a Galaxy S II-nél is jóval nagyobb a kijelzője. Ilyen az, amikor egy mobilgyártó fogja az egyik sikeres telefonját, kiveszi belőle a GSM...

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 teszt: a nagyképű
Samsung Galaxy S WiFi 5.0 teszt: a nagyképű

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Android
WayteQ
tablet
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Wayteq xPAD-70 teszt: tabletet mindenkinek!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál