Samsung Galaxy S Plus teszt: szteroid kúra

László Ferenc - 2011. augusztus 3. | 08:00 Android
Samsung Galaxy S Plus teszt: szteroid kúra Nézd meg a videót

Elérkezett az idő: a Samsung felturbózta tavalyi csúcsmobilját. Íme a Galaxy S Plus, jöjjenek a részletek!

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
gyors működés
szép kijelző
nagyobb kapacitású akkumulátor
Nem tetszett:
nincs LED-segédfény
hiányzik az exponáló gomb
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

A Samsung tavaly márciusban jelentette be az I9000-es típusjelzésű Galaxy S-t, melyről már az első pillanatban kiderült, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy világszerte bestselleré tudjon válni. Aztán eltelt egy esztendő, és a vállalat képviselői idén februárban már az I9100-as utódmodellt, a Galaxy S II-t demózták a barcelonai Mobil Világ Kongresszuson. Jelenleg mind a két Galaxy S elérhető egymás mellett a kereskedelmi forgalomban, és van közöttük egy mintegy 40-50 ezer forintos szakadék. Éppen ezért a Samsung úgy gondolta, hogy ezt a szakadékot mindenképpen érdemes lenne betömni, például az alábbiakban bemutatandó Galaxy S Plus (I9001) segítségével.

Galéria I9000 vs. I9001

I9000 vs. I9001

[+] még több fotó

Galéria Módosított hátlap

Módosított hátlap

[+] még több fotó
Design
Nem érdemes tovább kerülgetni a forró kását: a Galaxy S Plus gyakorlatilag nem más, mint egy csak minimális mértékben módosított Galaxy S. A design ennek megfelelően gyakorlatilag teljesen változatlan maradt, és a szabad szemmel észrevehető egyetlen komolyabb változás az, hogy a hátlap pöttyös helyett ezúttal négyszögletes textúrát vírit. A Galaxy S-t sok kritika érte amiatt, hogy túlontúl plasztik feelinges és bizony ezt a kritikát a Galaxy S Plus is simán megkaphatja. Ettől függetlenül a minőségérzet szerintem teljesen rendben van, az illesztések mindenhol nagyon pontosak és szerencsére egyetlen alkatrész sem nyiszeg-nyöszög. A króm betétekkel díszített fekete készülékház egyébként továbbra is 9,9 milliméter vastag, vagyis elmondható, hogy ez a telefon sem dudorítja ki túlzottan a zsebünket.

Felszereltség
A Galaxy S-t birtoklók most nyugodtan lejjebb görgethetnek egy keveset, a Galaxy S szűzeknek viszont érdemes tovább olvasniuk. Na, szóval a Galaxy S Pluson ugyanúgy baloldalt található a hangerőállító gombpár, mint az elődön, és ehhez hasonlóan a jobboldali bekapcsoló gomb helyén sem változtatott a gyártó. A felső élre került a 3,5 milliméteres audió csatlakozó aljzat, még pedig a remek kis elhúzható ajtó mögé bújtatott microUSB port társaságába. Az alsó élen egy mikrofonra lehetünk figyelmesek, illetve innen kell indítani a hátlap lepattintását. Az egyik legfontosabb változás, hogy a hátlap mögött immár nem egy 1500 mAh, hanem egy 1650 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot. Ez azonban nem feltétlenül jelent hosszabb használati időt, hiszen mint az a későbbiekből ki fog derülni, a Galaxy S Plus-nak a fogyasztása is megnőtt. A microSD slot hot-swap adottsága továbbra is adott és memóriakártyát továbbra sem kapunk alapáron.
Galéria Combosabb akksi

Combosabb akksi

[+] még több fotó

Galéria Műanyag mindkettő

Műanyag mindkettő

[+] még több fotó
Kijelző és környéke
A kijelző feletti szekciót középen a hangszóró uralja, melytől jobbra és balra olyan készségek kaptak helyet, mint például a VGA felbontású előlapi kamera, a fényérzékelő, vagy éppen a proximity szenzor. A kijelző alatt középen egy hagyományos nyomógomb trónol, kétoldalt pedig egy-egy érintésérzékeny gombra (menü, vissza) lehetünk figyelmesek. A rendkívül ellenálló Gorilla Glass mögé bújtatott kijelző teljesen változatlan formában került át az eredeti Galaxy S-ből. Ennek megfelelően a 4 colos képátlójú (52x86 milliméter) kapacitív Super AMOLED panel 480x800 pixeles felbontású és rendkívül élénk képet biztosít. SGS II-féle Super AMOLED Plus szintű képminőséget senki se várjon, ettől függetlenül azonban az S Plus-ban lévő panel még mindig napjaink egyik legjobb kijelzőjének nevezhető. A virtuális QWERTY billentyűzet egyébként függőleges módban 4x6, vízszintesen pedig 7x6 milliméteres gombokat vonultat fel.

Galéria VGA felbontású előlapi kamera

VGA felbontású előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria Érintő- és nyomógombok vegyesen

Érintő- és nyomógombok vegyesen

[+] még több fotó
Galéria Sehol egy LED-segédfény

Sehol egy LED-segédfény

[+] még több fotó
Kamera
A digitális fényképezőgép modulhoz sem igazán nyúltak hozzá a fejlesztők, pedig milyen jó is lett volna, ha egy LED-es segédfényt odabiggyesztenek az 5 megapixeles szenzor előtt lévő frontlencse mellé. Ennek megfelelően a sötétben történő fotózás továbbra sem a Galaxy S Plus felségterülete, korrekt külső fények esetén viszont egész szép produkcióra képes a kamera. Megjegyzendő azonban, hogy a Super AMOLED kijelzőn szinte minden felvétel remekül mutat, később monitoron visszanézve viszont azért érhetnek negatív meglepetések. Dedikált exponáló gomb nincs, van viszont makró mód, arcérzékelés, pislogásdetektálás, ISO100 és ISO800 között állítható fényérzékenység, képstabilitátor feature és persze geotagging is. Említést érdemel továbbá a szépség és mosoly témabeállítás, a VGA képeket rögzítő sorozatfelvevő, a panorámakép üzemmód és a kikapcsolható zárhang. Néhány tesztfelvétel:


A videófelvevő maximum 1280x720 pixeles felbontásra képes, az MP4 formátumú felvételek igen magas, 12 Mbit/s-os bitrátával rendelkeznek, sebességük pedig tesztjeink szerint 29 fps. Íme egy rövid tesztvideó:


Felhasználói felület

A Samsung természetesen nem hagyhatta csak úgy pőrén az Android operációs rendszert, így gyorsan rá is húzta a TouchWiz 3.0 kezelőfelületet, mely ugyan nem egy Sense 3.0, mindenesetre a semminél mindenképpen jóval több. Az alapkijelzőn maximum hét slide-nak van helye, egy pinch zoom révén pedig bármikor gyors áttekintést kaphatunk a panelek pontos tartalmáról. Az oldalakra kényünk-kedvünk szerint pakolgathatjuk ki a különböző widgeteket, gyorsgombokat, mappákat, illetve statikus- és élőháttereket. A pinch zoom a 4x4 ikont felvonultató főmenüben is használható, az ikonok pedig könnyű szerrel átrendezhetőek. A rácsos mellett listás megjelenítést is választhatunk, ilyenkor egyszerre hat elem látszik egymás alatt a kijelzőn. A fentről lehúzható státuszsor felvonultatja a főbb rendszerelemeket (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, hang, automatikus kijelzőkép elfordítás), ezenkívül pedig a szokásos értesítéseken kívül a háttérben futó zenelejátszó kezelőpanele is megbújik itt.
Galéria Android 2.3.3 by Samsung

Android 2.3.3 by Samsung

[+] még több fotó

Galéria TouchWiz 3.0

TouchWiz 3.0

[+] még több fotó
Szoftver
Míg a Galaxy S tavaly 2.1-es Androiddal startolt el, addig a Galaxy S Plus idén értelemszerűen nem adhatta Android 2.3.3 alá. Zárójelben megjegyzendő, hogy az összehasonlításhoz használt Galaxy S-en már ennél is újabb, 2.3.4-es szoftver volt, mely azonban nem hivatalos úton (Kies) került a készülékre. Lényeg a lényeg, a két készülék között szoftver fronton nem túl sok különbséget lehet felfedezni. Alaphelyzetben jelen van a fedélzeten a Google Talk, a Google Search, a Google Maps és a YouTube, a közösségi funkciókat pedig a Social Hub tömöríti magába. Természetesen a névjegyzék is fejlett social támogatást élvez, ezenkívül pedig szólnunk kell még a telefon tartalmát a számítógép böngészőjében megjelenítő Kies Airről, a zeneszámokba 30 másodperces belehallgatási lehetőséget biztosító Music Hubról, a több mint 1700 kiadványt felvonultató Press Reader alkalmazásról, illetve a remek ThinkFree Office 2.0 irodai szoftverről. Multimédiás vonalon adott az RDS funkciós sztereó FM rádió, a hangszínszabályzós zenelejátszó, illetve az akár 720p HD felbontású DivX/Xvid állományokkal is elboldoguló videólejátszó.
Galéria Változatlan méretek

Változatlan méretek

[+] még több fotó

Galéria Ismerős látvány

Ismerős látvány

[+] még több fotó
Hardver
Míg a Galaxy S-ben egy 1 GHz-es Cortex A8 processzor és egy PowerVR SGX540-es GPU található, addig a Galaxy S Plus már egy 1,4 GHz-es Scorpion processzornak és egy Adreno 205-ös GPU-nak ad otthont (Qualcomm MSM8225T). Tesztkészülékünk sajnos még csak egy prototípus, így processzora 1,4 GHz helyett csak 1,2 GHz-es órajelen ketyeg, és ezt kéretik figyelembe venni a következő teszteredmények kiértékelésekor is. A Quadrant teszt nem igazán fekszik az S Plus-nak, hiszen mindössze 1146 pontot sikerült elérnie, míg az előd 1307 pontot zsebelt be. A Neocore tesztet 57,3 vs. 55 fps arányban az S Plus nyerte és bizony a Linpack tesztben is tarolt az S Plus a maga 45 MFLOPS-os eredményével (S: 17 MFLOPS). A hétköznapi használat során hajszálnyival gyorsabbnak érződik az S Plus, mely főleg akkor nyújt elődjénél meggyőzőbb teljesítményt, ha a böngészőben Flash tartalmakat nyitunk meg. A duplamagos processzorral SGS II szintjére természetesen nem érhet fel az S Plus, ettől függetlenül azonban sem az S Plus, sem pedig a tavaly S nem mondható lomhának, sőt!
Galéria Könnyen zsebbe csúsztatható

Könnyen zsebbe csúsztatható

[+] még több fotó

Galéria Díszcsík fut körbe

Díszcsík fut körbe

[+] még több fotó
Memória, adatátvitel
A RAM kapacitása változatlanul 512 MB, a két részre osztott integrált tárhely kapacitása pedig 8 GB. A vezeték nélküli adatátvitel gyorsabb lett, ugyanis a Galaxy S Plus megfelelő hálózati lefedettség estén immár nemcsak 7,2, hanem akár 14,4 Mbit/s-os tempóval is képes magába szippantani a biteket és byte-okat. A HSUPA maximum 5,76 Mbit/s-os feltöltési sebességet tesz lehetővé, ezenkívül pedig a b/g/n szabványú Wi-Fi-re, a DLNA támogatásra és a WLAN hotspot funkcióra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. A GPS-vevő és a Bluetooth 3.0 pedig tulajdonképpen már csak hab a tortán.
Galéria A 9,9 milliméteres vastagság továbbra is tiszteletre méltó

A 9,9 milliméteres vastagság továbbra is tiszteletre méltó

[+] még több fotó

Galéria 119 grammot nyom a mérlegen

119 grammot nyom a mérlegen

[+] még több fotó
Konklúzió
A cikk írásakor a Galaxy S mintegy 75 ezer forintos áron kelleti magát, a Galaxy S II pedig legolcsóbban 115 ezer forint ellenében vihető haza. Jelen tesztalanyunkon 90 ezer forintos árcédula fityeg, vagyis a Galaxy S Plus ára szerencsére inkább a Galaxy S-éhez, semmint a Galaxy S II-éhez van közelebb. Kérdés, hogy mekkora kereslet lesz a némileg gyorsabb, nagyobb akksis és felturbózott adatátvitelű S Plus-ra, hiszen aki az eredeti S-ről váltana, az vélhetően már inkább az igazi nagyágyú Galaxy S II-re fog upgrade-elni, melynek azért már szépen lassan elkezdett csökkenni az ára. És hogy egy kicsit még bonyolultabbá tegyük a képletet, említést érdemel az AMOLED helyett SLCD-vel szerelt Galaxy SL (I9003), illetve az SGS II lebutított változatának tekinthető Galaxy R (I9103) a maga 4,2 colos LCD-jével, Tegra 2 processzorával és 5 megapixeles vakus kamerájával. A kínálat tehát abszolút nem szűkös, a Samsung okostelefon úthengere pedig ezerrel robog tovább...
Galéria Ráncfelvarrás

Ráncfelvarrás

[+] még több fotó

Galéria Melyik tetszik jobban?

Melyik tetszik jobban?

[+] még több fotó

Samsung Galaxy S Plus I9001

Samsung Galaxy S Plus I9001
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Samsung Galaxy S Plus I9001
Gyártó: Samsung
Méret: 122,4 x 64,2 x 9,9 mm
Súly: 119 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1650 mAh
Működési idő: 750 óra
Beszélgetési idő: 13 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 2592 x 1920 pixel
Autofókusz: igen
Zoom: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Hangvezérlés: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 teszt: a nagyképű

Ennek a most bemutatandó készüléknek még a Galaxy S II-nél is jóval nagyobb a kijelzője. Ilyen az, amikor egy mobilgyártó fogja az egyik sikeres telefonját, kiveszi belőle a GSM...

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 teszt: a nagyképű
Samsung Galaxy S WiFi 5.0 teszt: a nagyképű

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Samsung
Android
Galaxy S Plus
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Galaxy S Plus teszt: szteroid kúra" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál