Nokia X7 teszt: Annácska kitárulkozik

László Ferenc - 2011. június 10. | 08:00
Nokia X7 teszt: Annácska kitárulkozik Nézd meg a videót

Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a finnek első Symbian Anna szoftveres készüléke. A tavaly debütált Symbian ^3 egy igen nagy tudású mobil oprendszer, de felhasználói élmény tekintetében bizony alapos lemaradásban van a riválisokhoz képest. Vajon mennyivel lett jobb az utódja?

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
egyedi forma
széles szolgáltatási kör
javított szoftver
Nem tetszett:
későn jött Anna
EDOF kamera
elavult hardver
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

A Nokia tavaly áprilisban jelentette be első Symbian ^3 szoftveres készülékét, a kereskedelmi forgalomban ősszel debütált Nokia N8-at, melyet aztán olyan testvérmodellek követtek, mint a C7, a C6-01 és az E7. Ezek a telefonok ugyebár PR1.0-ás szoftverrel láttak napvilágot, amit aztán PR1.1-re, majd pedig PR1.2-re frissített a Nokia, ezek az új firmware-ek azonban csak néhány apró újdonságot hoztak és leginkább csak hibajavításokat tartalmaztak. A Nokia fanek éppen ezért már jó hosszú ideje vártak a "megváltást hozó" PR2.0-ra, melynek hivatalos bejelentésére idén áprilisban került sor, és akkor derült fény arra, hogy a cucc végülis Symbian Anna névre hallgat, és a követői is női neveket kapnak majd. Ugyanekkor hullott le a lepel a vállalat első Annás modelljeiről, az X7-ről és az E6-ról, illetve ekkor tudhattuk meg, hogy a korábban megjelent Symbian ^3 telefonok is megkapják majd a frissítést. Ez a Q2-re ígért upgrade eddig még nem érkezett meg, az X7 viszont már most itt figyel az asztalomon.

Galéria Karakteres megjelenés

Karakteres megjelenés

[+] még több fotó

Galéria Az illesztések lehetnének pontosabbak

Az illesztések lehetnének pontosabbak

[+] még több fotó
Design
Ha az N8-ra azt mondjuk, hogy egy karakteres arcú, sokkal inkább férfi, semmint nőies készülék, akkor mindez hatványozottan igaz az X7-re. Szögletes vonalak, merész lecsapások, ívelt formák - van itt minden, és a lényeg, hogy az X7-re abszolút nem mondhatjuk azt, hogy unalmas lenne a külcsínje. A nálam lévő tesztkészülék a sötétebb színekkel operáló Dark Steel verzió, de ezenkívül létezik egy világosabbra hangolt, Silver Steel kivitel is, tehát szabad a választás! Ami a minőséget illeti, nos e tekintetben vegyesek az érzelmeim. A felhasznált anyagok ugyan jó minőségűek, ellenben az illesztések több helyen, de főleg a hátlap alsó részénél nagyon pontatlanok. Az X7 nem egy olcsó low-end készülék és bizony nagy kár ezért a hibáért, de persze lehet, hogy csak én voltam olyan peches, hogy egy gyengébbre sikeredett példányt fogtam ki.
Galéria Baloldalra jöhetnek a kártyák

Baloldalra jöhetnek a kártyák

[+] még több fotó

Galéria Jobboldalt figyelnek a nyomógombok

Jobboldalt figyelnek a nyomógombok

[+] még több fotó
Felszereltség
Az N8-hoz hasonlóan az X7 borítása sem bontható meg házilag, legalábbis a garancia elvesztése nélkül semmiképp. Az integrált akkumulátor típusa változott az N8-hoz képest (BL-4D helyett BL-5K), ellenben az 1200 mAh kapacitás változatlan maradt. A Nokia szerint egyébként optimális esetben 6,5 órás beszélgetési időre, vagy 19 napos készenlétre, vagy 2 napos zenelejátszási időre, vagy pedig maximum 6 órás videólejátszási időre számíthatunk. Szép számok ezek, a lényeg azonban nem más, mint hogy intenzív használat mellett az X7 is ugyanúgy lemeríthető 1 nap alatt, mint az N8. Érdekesség, hogy a készülék baloldalán két kis benyomható és kihajtható/kihúzható tálcát helyeztek el a tervezők - ide lehet bepakolni egyrészt a SIM-kártyát, másrészt pedig a microSD memóriakártyát. Az alapcsomagban microSD nincs, van viszont egy hálózati töltő, egy adatkábel, valamint egy egész jó minőségű, távirányító funkciós vezetékes sztereó headset (WH-701).


Gombok és csatlakozók
Jobboldalt keresendő a hangerőállításhoz használatos gombpár és a kamera dedikált exponáló gombja, melyek ergonómiából legfeljebb elégséges osztályzatot érdemelnek. Még pedig azért, mert az oldalél igen komoly mértékben ívelt, a gombok pedig döntöttek és kicsi a felületük, ennek "köszönhetően" pedig az ujjaink alig találnak fogást rajtuk. És akkor most gyorsan oszlassunk félre egy tévhitet, miszerint az X7 négy sarkán egy-egy hangszóró rejtőzik. Az alsó sarkokon tényleg vannak hangszórók, a felső sarkokon lévő rácsok viszont csupán díszítőelemként funkcionálnak - ezzel együtt a kihangosítás minősége teljesen korrekt. A felső élre került a szabványos (és fedetlen) microUSB csatlakozó aljzat, a 3,5-es jack csati, illetve a ki/bekapcsolásra és készülékzárolásra használható gomb. Az alsó élen csupán egy mikrofon kapott helyet, HDMI-kimenetet pedig keresve sem találunk.
Galéria Egy, csak egy gomb

Egy, csak egy gomb

[+] még több fotó

Galéria MicroUSB és 3,5 mm

MicroUSB és 3,5 mm

[+] még több fotó
Szenzitív lélek
A kijelző feletti szekcióban kapott helyet az automatikus fényerőállításért felelős fényérzékelő, illetve a hívás közbeni kijelző kikapcsolásért felelős proximity szenzor. Ez utóbbi a teszt során korrektebben működött, mint az N8 esetében, mely készüléken a fülem bizony jó néhány nem kívánt hívást indított már az elmúlt hónapokban. A kijelző alatti hagyományos nyomógomb jóval szélesebb, mint az N8-on, és ezúttal pontosan középen teljesít szolgálatot, a jelzőfény pedig kikopott mellőle. Természetesen giroszkópot is kapunk, az automatikus kijelzőkép elfordítás pedig sokkal flottabbul működik, mint az N8-on, de ez persze vélhetően sokkal inkább szoftveres, semmint hardveres előrelépés. Ahogy korábban, úgy most is eljátszhatjuk, hogy a készülék egyszerű lefordításával némítjuk el a csengőhangokat és az egyéb hangjelzéseket.
Galéria Nincs előlapi kamera

Nincs előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria Tálcás megoldás

Tálcás megoldás

[+] még több fotó
Kijelző
Az E7-ből már ismerős és ugyancsak Gorilla Glass mögé bújtatott display ugyanarra az AMOLED technológiára épül, mint az N8 kijelzője, azonban nem elhanyagolható különbség, hogy az X7 a C6-01-hez hasonlóan már CBD (ClearBlack Display) technológiás. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a display kapott egy extra polarizációs réteget, melynek köszönhetően javult a napsütés melletti leolvashatóság, illetve a fekete még az eddiginél is feketébb lett. Nyílt titok, hogy az X7 e tekintetben simán felveszi a versenyt akár mondjuk a Samsung Galaxy S-sel is, de csak addig, míg szóba nem kerül a felbontás. Míg az említett Galaxy-ban egy 480x800 pixeles panel található, addig az X7 ugyancsak 4 colos kapacitív kijelzője csupán 360x640 pixeles (nHD) felbontású. A 3,5 colos N8-hoz képest tehát nem nőtt a felbontás, vagyis a pixelsűrűség 209 ppi-ről 183 ppi-re csökkent. Nem azt mondom, hogy csúnya az X7 képe, mindenesetre e tekintetben azért érezhető a lemaradás a WVGA paneles riválisokhoz képest, a 329 ppi-s iPhone 4-ről már nem is beszélve.

Galéria 11,9 milliméteres vastagság

11,9 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Létezik ezüstben is

Létezik ezüstben is

[+] még több fotó
Galéria EDOF, nem AF

EDOF, nem AF

[+] még több fotó

Kamera
Amit az N8-ban legjobban szerettünk, az egyértelműen a kamera, mely iparág szinten mind a mai napig etalonnak tekinthető. Nos, az X7 esetében pontosan ez az az alkotóelem, amit sikerült teljesen kiherélni, csakúgy, mint korábban az E7 esetében. Nem arról van szó, hogy ma már minden telefonba 12 megapixeles felbontású szenzor és Carl Zeiss optika kell, hanem egyszerűen csak arról, hogy a 8 megapixeles kamera képminőségét nem kellett volna agyoncsapni az autofókusz kihagyásával. A Nokia erre azt mondja, hogy az alkalmazott EDOF technológia egyrészt villámgyors (persze, hiszen nem kell fókuszálnia), másrészt rendkívül kis helyigényű, harmadrészt pedig ugyebár olcsó. Én viszont mindenképpen az AF-re szavaznék, de persze engem nem kérdez meg a Nokia. :)


A maximális felbontás 3264x2448 pixel, ami önmagában véve nem kevés, de az elkészült felvételek messze nem olyan szépek, mint az N8-as fotók. Az f2,8-as optika mellett egy dupla LED-es segédfényt helyeztek el a fejlesztők, ami sötétben történő fotózáskor igen jól jön, ellenben a makrózást nyugodtan el lehet felejteni, hiszen az EDOF miatt a közelpont 50 centiméter. Manuálisan állítható a fehéregyensúly, a színtónus, a kontraszt, az élesség és a fényérzékenység, ezenkívül pedig geotagging funkciót, négy exponáló hangot, 2/10/20 másodperces időzítőt, segédrácsot és arcfelismerést is kapunk a pénzünkért. Symbian Anna ide, vagy oda, a kamera UI csak minimális mértékben változott - sajnos.

Az elektronikus képstabilizálást felvonultató videófelvevő 1280x720 pixeles felbontású MP4 felvételeket tud rögzíteni, másodpercenként 25 képkockás sebesség mellett, és szerencsére ugyanúgy 12 Mbit/s-os bitrátával, mint az N8 esetében. Tesztvideónk:


Mit hozott Anna?

Amikor az N8-at odaadom egy Android júzer kezébe, az emberke általában rögtön észrevételezi, hogy milyen csigalassan lehet szkrollozni a kezdőképernyők között. És ilyenkor én mindig elmagyarázom, hogy ez bizony egy a Nokia által szándékosan alkalmazott lag, vagyis késleltetés az egyes slide-ok között. Jó néhány hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a Nokia végre kivegye ezt a mindenképpen egyedi feature-t a rendszerből, így az Annás X7-en már tökéletesen együtt mozog az ujjunkkal az éppen szkrollozott slide. Slide-bokból amúgy továbbra is maximum csak hármat használhatunk, ami végülis nem kevés, de azért meghagyhatták volna a lehetőséget ennél több lap választására is. Minden slide-nak saját háttérképe van, tehát panoráma hátteret továbbra sem kapunk, igaz némi trükközéssel házilagosan ez is megoldható. A widgetek még mindig fixen elhelyezett kis dobozkákba pakolhatóak és a WLAN mini alkalmazás például új külsőt kapott. Jut eszembe, az Annás X7 körülbelül ugyanannyi idő alatt bootol be, mint a Symbian ^3-as N8.


Menü, naptár
Ha belépünk a menübe, atomvillanás szerű jelenségként villannak fel a vadonatúj ikonok - az irónia azért remélem érződik a szavaimból. Az eddigi szögletes ikonokat nyugdíjba küldte a Nokia és helyettük lekerekített új verziókat állított hadrendbe - talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy 2011-ben nem pont ezen áll vagy bukik egy mobil OS sikere. Rácsos elrendezést választva 3x4-es elrendezésben összesen tizenkét, bármikor könnyen átszervezhető ikont kapunk, akinek pedig ez nem tetszik, még mindig választhatja a listás megjelenítést. A naptárban újdonság az úgynevezett előnézeti ablak, vagyis lehetőség van a kijelző két részre (dátumok és napi események) osztására. Amikor rábökünk egy napra, a bevésendő esemény időkorlátait az ujjunkkal tudjuk a kívánt időpontokra húzni, ami látványos megoldás és jól is működik. Eseménykategóriából kettőt (évforduló, teendő) kapunk, ezenkívül pedig lehetőség van színkódos szeparált naptáresemények alkalmazására is, persze ez nem újdonság.


Böngésző, navigáció
Az N8 böngészőjét eleinte szidtam, aztán pedig csak elkezdtem egyszerűen nem használni és Operára váltottam. A Nokia is érezte, hogy ideje lenne valami újítani ebben a témakörben, így az N8-on lévő 7.2.8.10-es browser most átadta a helyét az X7-féle 7.3.1.28-as verziónak. A verziószám nem túl jelentős növekedéséből könnyen kikövetkeztethető, hogy igazi forradalomra ezúttal sem számíthatunk, mindenesetre tény, hogy a böngésző mindenképpen gyorsabb lett (érdemes megnézni a videón) és egyben könnyebben is kezelhető. Legfelül ott figyel a címsor, a balalsó sarokban a back gomb, a jobbalsó sarokban pedig az opciókat felhozó kis virtuális gomb. Szebb és jobb az új browser, de én inkább már a 8.0-ás kiadásra lennék kíváncsi. A Térképek alkalmazásnak a 3.06-os (11wk17 b04) verziója van alapból a készüléken, melynek továbbra is az az előnye, hogy korlátlan és teljesen ingyenes navigációs szolgáltatást biztosít, a telefonra előre letöltött, de akár már magán a telefonon is frissíthető térképek segítségével.


Adatbevitel, névjegyzék
Az eddigi Symbian ^3-as készülékeken függőleges orientáció mellett nem volt virtuális QWERTY billentyűzet, így be kellett érnünk a jó öreg alfanumerikus megoldással. A Symbian Anna egyik legfontosabb újdonsága, hogy végre már nemcsak vízszintes, hanem függőleges orientáció mellett is használható a QWERTY, ezenkívül pedig jó hír, hogy a begépelt karakterek végre már nem egy mindentől elszeparált külön ablakban jelennek meg, hanem ott, ahova ténylegesen be szeretnénk írni őket. Egy kivétel azért akad ezalól, ez pedig a jegyzetkészítő - nem tudom, hogy miért? A 4 colos kijelzőn egyébként függőleges helyzetben 4x6 milliméteres, vízszintes helyzetben pedig 7x6 milliméteres gombok láthatóak a billentyűzeten. A névjegyzékhez igen óvatosan nyúltak hozzá a fejlesztők, így a social integráció sajnos maradt ugyanolyan gyatra, mint eddig volt, viszont megjelent egy új fül az alkalmazásban, ami nem más, mint az elsősorban vállalati felhasználóknak szánt Microsoft Communicator 2.0.


Levelezés, iroda
Az üzenetkezelőben ugyan nem újdonság, mindenesetre nem mehetünk el szó nélkül a csevegés nézet mellett. Az e-mail kliensben lényegében pillanatok alatt be lehet állítani gyakorlatilag bármilyen levelezést, legyen szó mondjuk Gmailről, vagy éppen Exchange-ről. A Gmailes címemmel próbáltam a dolgot és végre remekül működött a push, amivel az N8-on az elmúlt időkben igen sokat szívtam - az új levelek gyakorlatilag 1 percen belül megérkeztek a telefonra. A QuickOffice verziószáma 6.4.324-ről 6.4.413 változott, az pedig már az X7 limitáltsága, hogy ezen a készüléken a megfelelő licensz hiányában új Office állományokat nem tudunk létrehozni. Nem tudom, hogy a tudományos funkciókat miért nem lehetett belegyömöszölni a számológépbe, de hát ez van, ezt kell szeretni, illetve le kell tölteni egy ennél jobb kalkulátort a telcsire. Kapunk továbbá fájlkezelőt, szótár alkalmazást, Adobe Readert (10.0), Psiloc World Travelert és F-Secure Anti-Theft for Mobile-t.


Social, Store
Alaphelyzetben a Nokia-féle közösségi alkalmazás (Facebook, Twitter) 1.3.200-as verziója van a telefonon, amit gyorsan be is frissítettem az 1.3.215-ös kiadásra. Nagy csodákra senki se számítson, és ehelyett a gyári alkalmazás helyett érdemes inkább a Facebook Browser nevű villámgyors és jól kezelhető kis szoftvert használni. Az Anna alaphelyzetben még a régi Ovi Store klienst tartalmazza, ezt azonban szinte azonnal frissítettem is a most megjelent 2.08.042-es verzióra, ami végre már képes figyelmeztetni arra, ha egy alkalmazásból újabb kiadás jelent meg. Ezenkívül pedig egyetlen gombnyomással végre az összes arra alkalmas szoftver frissíthető. Régóta vártunk már erre, nemde bár? Említést érdemel továbbá a topApps nevezetű cucc, mely felvonultatja az Ovi Store legjobb tartalmait, ezenkívül pedig részletes értékelésekkel is segíti az új alkalmazásokra vadászók dolgát.


Multimédia
A zenelejátszó nem sokat változott, a verziószám is csak 16.10.11-ről 16.10.38-ra ugrott. A véletlen/ismétlő funkciós player öt gyári hangszín beállítást tartalmaz, megjeleníti az éppen hallgatott zene albumának képét, állítható benne a balansz, illetve bekapcsolható a széles sztereó funkció. FM transzmittert ezúttal nem kapunk, sztereó FM rádiót viszont igen: az RDS funkciós és kihangosítható rádió használatához mindenképpen be kell dugnunk a headsetet - a műsorok felvételére nincs mód. A médialejátszó nem válogatós fajta, így lazán lejátszik Xvid és DivX filmeket is, akár 720p felbontásban is, abszolút röccenésmentesen. Szórakoztatásunkról két alap játék gondoskodik, a Galaxy On Fire és az Asphalt 5.


Belsőségek
Amikor mostanság már szinte a csapból is a duplamagos 1-1,2 GHz-es processzorok folynak és minden a csúcsszuper mobil grafikáról szól, addig a Nokia továbbra is kitart a jó öreg 680 MHz-es ARM11 processzor mellett. Jó hír, hogy míg az N8-ban csak 512 MB NAND flash volt, addig az X7 már 1 GB hasonló memória felett uralkodik, igaz az integrált tárhely mérete 16 GB-ról 8 GB-ra zsugorodott, az SDRAM pedig változatlanul 256 MB-os. A HSDPA 10,2 Mbit/s-os, a HSUPA pedig 2 Mbit/s-os tempóval száguld, ha van rá módja, ezenkívül pedig említést érdemel még a b/g/n szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 3.0, illetve az USB On The Go 1.3 kompatibilitás. Kár, hogy az N8 mellé csomagolt USB OTG adapter ezúttal nem képezi részét az alapcsomagnak. DLNA ugyan nincs alapból, de a Nokia Beta Labs által nemrégiben kiadott Nokia Play To alkalmazással ez a probléma is megoldható.
Galéria N8 vs. X7

N8 vs. X7

[+] még több fotó

Galéria N8 vs. X7

N8 vs. X7

[+] még több fotó

Galéria No akkor egész pontosan...

No akkor egész pontosan...

[+] még több fotó
Konklúzió
A Symbian Anna olyan újdonságokat hozott magával, melyekre már régóta vártunk. Csak éppen az a bibi, hogy a Nokiának 2010-ben már eleve egy ilyen Symbian Annával kellett volna előrukkolni az eredeti Symbian ^3 helyett, és akkor most már talán a Symbian Belle (PR3.0) nevezetű frissítést pakolhatnánk a telefonjainkra. Ez utóbbi upgrade csak valamikor az év végén debütál majd, és végre mélyreható változásokat hoz majd a felhasználói felület területén. Tudom, hogy sokat akarok, de mi lett volna akkor, ha a Nokia már kapásból a Belle-lel adta volna ki az új Symbianos telcsiket? De mint tudjuk, a Nokia malmai igen lassan őrölnek, az pedig továbbra is kérdéses, hogy a korábbi modellekre még a második negyedévre beígért Anna upgrade a gyakorlatban mikor lesz elérhető? Az X7-re egyébként nehéz szívvel adtam négyest, mert tulajdonképpen hármas fölét érdemelne, és ha az N8-asomra június végéig nem lesz Anna, visszamenőlegesen le is fogom minősíteni hármasra a kicsikét :)
Galéria Újfajta csomagolás

Újfajta csomagolás

[+] még több fotó

Na ennyit az Annáról és a Belle-ről. Az X7-ről meg annyit, hogy egy mindenképpen egyedi megjelenésű okostelefon, jókora méretű de nem valami nagy felbontású kijelzővel, AF-nélküli kamerával, illetve előlapi kamera és HDMI-kimenet nélkül. A belső ugyanaz, mint a tavaly debütált Symbian ^3 mobilokban, vagyis a már jó ideje beígért GHz-es új Symbian modellekre még várnunk kell. És akkor a WinPho-s történetről még nem is beszéltünk, de ez ugyebár már egy másik, még igencsak alakulóban lévő story. Aki pedig meg tudja mondani, hogy miért van ez a matrica az X7 dobozán, az kaphat egy baráti vállveregetést, persze csak ha igényt tart rá:

Nokia X7-00

Nokia X7-00
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Nokia X7-00
Gyártó: Nokia
Méret: 119,7 x 62,8 x 11,9 mm
Súly: 146 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1200 mAh
Működési idő: 450 óra
Beszélgetési idő: 6,5 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 3264 x 2448 pixel
Autofókusz: -
Zoom: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Hangvezérlés: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Nokia Play To: felejtsd el a vezetékeket!

A Nokia megoldotta, hogy végre ne kelljen vezetéket használni, ha a telefonunk tartalmát a TV-n szeretnénk viszontlátni.

Nokia Play To: felejtsd el a vezetékeket!
Nokia Play To: felejtsd el a vezetékeket!

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nokia X7 teszt: Annácska kitárulkozik" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál