Teszt: Samsung Galaxy Tab 10.1v - iPad verő?

László Ferenc - 2011. május 31. | 08:00 Android
Teszt: Samsung Galaxy Tab 10.1v - iPad verő? Nézd meg a videót

Kipróbáltuk a Samsung legújabb tábláját, mely elődjénél jóval nagyobbra nőtt. A Samsung első tábla gépe, a Galaxy Tab 7 colos kijelzője révén jóval kisebb volt az iPad-nél, a gyártó második ilyen masinája viszont már minden értelemben felnőtt a feladathoz.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
dupla magos processzor
korrekt kezelőfelület
erős multimédia
Nem tetszett:
vártnál gyengébb minőség
néha belassul
nincs bővíthetőség

Szponzorált hirdetések

Ezt az egész újkori tábla őrületet tavaly januárban indította el az Apple, amikor is bejelentette az első iPad-et. Aztán őszre a Samsung is kifejlesztette első ilyen jellegű termékét, a Galaxy Tab-et (P1000), mely leginkább hordozhatóság tekintetében verte riválisát, és felhasználói oldalról már akkor komoly igény mutatkozott egy nála nagyobb Samsung tablet iránt. Imáink meghallgatásra találtak, hiszen a Samsung februárban rögtön két új táblával rukkolt elő, egész konkrétan a Galaxy Tab 8.9-es és a Galaxy Tab 10.1-es készülékkel. Aztán az Apple gyorsan bejelentette az iPad 2-t, mely a rivális Tab 10.1-nél vékonyabbra sikeredett, így aztán a Samsung két héttel később be is mutatta a vékonyított Tab 10.1-et.

Galéria 10,1 colos képe van

10,1 colos képe van

[+] még több fotó

Galéria Jó fogást biztosít a hátlap

Jó fogást biztosít a hátlap

[+] még több fotó
Testvérek közt
Nem nehéz kitalálni, hogy a még az iPad 2-nél is karcsúbb új Galaxy Tab 10.1-et nem két hét alatt fejlesztette ki a dél-koreai gyártó, hanem ehelyett arról van szó, hogy ez a modell már le volt fejlesztve, és egyszerűen csak egy későbbi időpontban kellett volna napvilágot látnia. Az Apple azonban kapkodásra késztette a Samsungot, melynek eredményeképp az alig 8,6 milliméteres új Tab-nek az eredetileg tervezettnél előbb kellett jönnie. A gyártó persze nem szerette volna kidobni az alig néhány héttel korábban bejelentett eredeti, "vastag" táblát sem, melynek végül is az lett a sorsa, hogy a Vodafone tálalásában Galaxy Tab 10.1v néven került forgalomba. Mivel a szupervékony új kivitel jelenleg még nem elérhető, mi most a 10.1v-t (P7100) fogjuk vallatóra.


Design
Az 599 gramm tömegű Samsung Galaxy Tab 10.1v a maga 10,9 milliméteres vastagságával csak akkor tűnik vaskosnak, ha egy 8,8 milliméteres Apple iPad 2-t teszünk mellé, ha viszont csak önmagában tekintjük a készüléket, abszolút nem érződik annak. Megjegyzendő, hogy az alaposan lekerekített hátlapú elsőgenerációs iPad 13,4 milliméteres vastagsággal bír. Az már rögtön az elején kiderül, hogy míg az iPadeket inkább függőleges, addig a Galaxy Tabet vízszintes használatra találták ki, legalábbis erre enged következtetni a webkamera, illetve az egyedi, tehát nem szabványos microUSB rendszercsatlakozó elhelyezése. A hátlap közepét egy méretes Samsung frizbi uralja, ennél azonban sokkalta fontosabb, hogy kétoldalt olyan ívekre lehetünk figyelmesek, melyek abszolút kényelmessé teszik a készülék kézbentartását. Egyébként a hátlap teljes egészében recés felületű, ami egyrészt jobb tapadást, másrészt pedig minimális piszkolódást eredményez.
Galéria Egyedi rendszercsati

Egyedi rendszercsati

[+] még több fotó

Galéria Kellemes ív a hátlapon

Kellemes ív a hátlapon

[+] még több fotó
Felszereltség, minőség
Baloldalra került a bekapcsoló gomb, mely egy szabványos 3,5 milliméteres audió csatlakozó aljzat, illetve egy két részre osztott hangszóró társaságát élvezi. Ez utóbbiból az ellentétes oldalra is került egy példány, illetve ugyancsak itt keresendő a kihajtható fül mögé rejtett SIM-slot, mely az iPad vonulattól eltérően nem micro-, hanem teljesen normál méretű kártyákat eszik. Ha a hangerőt szeretnénk állítgatni, akkor a felső élen kell tapogatóznunk, illetve ugyanide került a készülék akkumulátora is. Az integrált akkumulátor egész pontosan 6860 mAh kapacitású, ami abszolút nem kevés, és igen hosszú használati időt biztosít, mindenesetre a teszt során azt tapasztaltam, hogy a Tab valamivel több áramot zabál, mint egy iPad. Ami a minőséget illeti, nos, e tekintetben elég vegyesek az érzelmeim. Nincsenek komoly gondok, mindenesetre az egész készülék egy kicsit nyöszörög, emiatt túlontúl műanyag érzése támad az embernek, ezenkívül pedig a kijelzőt tartalmazó fedlap és az oldalt végig futó műanyag csík illeszkedése sem teljesen pontos.
Galéria Vörös SIM-et eszik

Vörös SIM-et eszik

[+] még több fotó

Galéria Hangszóró

Hangszóró

[+] még több fotó
Kijelző, adatbevitel
Míg az első Galaxy Tab még csak egy 7 colos kijelzőt tudhatott magáénak, jelen tesztalanyunkban már egy 10,1 colos display teljesít szolgálatot, mely ily módon kicsit nagyobb, mint az iPadekben lévő, 9,7 colos panel. A két vonulat között a legfontosabb eltérés, hogy míg az iPadek 4:3-as képaránya leginkább a régebbi hagyományos monitorokéhoz hasonlatos, addig a Tab 16:10-es képaránya már a szélesvásznú megjelenítőkre hajaz, és elsősorban videónézéskor jelent előnyt. Felbontás tekintetében az iPad 1024x768 pixelt, a Galaxy Tab pedig 1280x800 képpontot vonultat fel, vagyis nincs túl nagy különbség, és bizony mindkettő elég messze van még a Retina Display minőségtől. A Tab kapacitív TFT technológiájú és 16 millió színárnyalatú kijelzőjén megjelenő virtuális QWERTY billentyűzet függőleges helyzetben 15x13 milliméteres, vízszintes orientáció mellett pedig 8x10 milliméteres gombokat vonultat fel, és a legnagyobb hiányossága, hogy nincs rajta hosszú ékezetes ő és ű betű. Itt jegyzendő meg továbbá, hogy míg az iPaden ott a kijelző alatt a jól ismert köralakú nyomógomb, addig a Tab kijelző körüli káváján egyetlen nyomógomb sincs.
Galéria Full HD-ben videózik

Full HD-ben videózik

[+] még több fotó

Kamera
Míg az első iPadben egyáltalán nem volt kamera, az iPad 2-ben lévő fénylesők pedig igen alacsony felbontásúak, addig a 7 colos Galaxy Tab egy 3 és egy 1,3 megapixeles kamerát, a 10,1 colos verzió pedig egy 8 és egy 2 megapixeles kamerát tudhat magáénak. E tekintetben tehát abszolút a Samsung van nyeregben, bár sietek hozzátenni, hogy ezekkel a méretes tablet ketyerékkel általában igen ritkán fotózik/videózik az ember fia/lánya. Lényeg a lényeg: a hátoldali kamerával akár 3264x2448 pixeles felbontásban is fotózhatunk, a képminőség pedig teljesen korrektnek mondható. Említést érdemel továbbá az autofókusz, a makró üzemmód, a geotagging funkció és a tíz gyári témabeállítás. Íme, néhány tesztfotó:


A videófelvevő sem aprózza el a dolgokat, hiszen segítségével akár 1080p Full HD videót is rögzíthetünk, 24 képkocka/másodperces sebesség, illetve 14,5 Mbit/s-os bitráta mellett. Ez ugyan még nem a Galaxy S II-féle 30 fps és 18 Mbit/s által biztosított minőség, de azért semmiképp sem nevezhető rossznak. Tesztvideónk:


Felhasználói felület

Az első Galaxy Tabet sok kritika érte amiatt, hogy egy eredendően okostelefonokra szánt szoftverrel (Android 2.2 Froyo) került forgalomba, ami táblás megközelítésből nem volt éppen a topon. Nos, jelen tesztalanyunkat már nem érheti ilyen kritika, hiszen a Tab 10.1v-n már a vadonatúj Android 3.0 (Honeycomb) szaladgál, amit már abszolút tabletes felhasználásra szántak. A Samsung-féle TouchWiz ezúttal nincs jelen, vagyis egy teljesen alap Honeycomb UI-hoz van szerencsénk. A készülékzár egy virtuális lakat elhúzásával oldható fel, majd pedig felbukkan a kijelzőn az alapképernyő, melyet jobbra és balra szkrollozhatunk, öt slide erejéig. Ha egy üres felületen nyomva tartjuk az ujjunkat, máris a szerkesztő üzemmódba kerülünk, ahol is widgetekkel, shortcutokkal, valamint statikus- és élő háttérképekkel pakolhatjuk tele a slide-okat. Az egész rendkívül egyszerű, még egy 1.0-ás felhasználó is könnyedén elboldogul vele.
Galéria Alapkijelző

Alapkijelző

[+] még több fotó

Galéria Főmenü

Főmenü

[+] még több fotó
Funkciók
Androidhoz szokott ujjunk hiába tapizza a kijelző felső peremét, a lehúzható státuszsor ugyanis eltűnt innen. Ide került viszont a Google kereső, illetve a jobbfelső sarokba a főmenüt elővarázsoló Apps gomb és az a + jel, mellyel az imént említett szerkesztő üzemmód csalogatható elő alternatív módon. A főmenü All füle alatt értelemszerűen az összes alkalmazásunk ott figyel, 6x7 ikonos elrendezésben, a My apps fül pedig az általunk letöltött cuccokat vonultatja fel. Legalul a bal sarokban találunk egy Back, egy Home, illetve egy alkalmazásváltó gombot, a jobbalsó sarokra kattintva pedig részletes infókat kaphatunk az időről, a töltöttségi szintről, a Wi-Fi hálózatról, illetve a nemrégiben telepített, vagy frissített alkalmazásokról.
Galéria Jack kolléga és on/off gomb

Jack kolléga és on/off gomb

[+] még több fotó

Galéria Ez a termék nem jöhetett volna létre a Google nélkül

Ez a termék nem jöhetett volna létre a Google nélkül

[+] még több fotó
Alkalmazások
A Honeycomb névjegyzék, naptár és Gmail alkalmazása szerény véleményem szerint abszolút szerethetőre sikeredett, és ezek a funkciók abszolút kihasználják a nagyméretű kijelzőben rejlő lehetőségeket. Az Android 3.0 további erőssége a böngésző, mely természetesen Flash kompatibilis, de a legfőbb erénye az irtózatos sebessége. Természetesen kapunk még Google Maps-t (5.4.0), Latitude-öt, Talk-ot és YouTube klienst, a számológépről, az óráról, a korrekt zene- és videólejátszóról (FLAC és DivX támogatással), illetve a Movie Studio nevezetű kis videószerkesztő alkalmazásról már nem is beszélve. Egyéb cuccokat ugyebár az Android Marketen találhatunk, melynek tabletes kliense valamilyen rejtélyes okból kifolyólag csak vízszintes orientáció mellett hajlandó futni. Ennél azonban komolyabb probléma, hogy egyelőre szinte alig van tabletre optimalizált alkalmazás, ráadásul, ami van, azon sincs igazán feltüntetve, hogy tabletes a cucc. A telefonos alkalmazások nagyrésze működik, de sajnos vannak olyanok is, melyek egyszerűen nem akarnak elindulni, vagy hibásan működnek. Komoly negatívum, hogy például a Facebook kliens sincs még táblára optimalizálva.
Galéria Személyre szabhatóság

Személyre szabhatóság

[+] még több fotó

Galéria Android Market

Android Market

[+] még több fotó
Hardver, adatátvitel
Gondolom, nem sok újdonságot árulok el azzal, ha elmondom, illetve leírom, hogy a Galaxy Tab 10.1v-ben egy a mai kor elvárásainak megfelelő, duplamagos processzor teljesít szolgálatot, a maga kereken 1 GHz-es frekvenciájával. Egész konkrétan egy Tegra 2 chipsethez van szerencsénk, mely ugyebár abszolút fürge működésű, ettől függetlenül a tabletünk működése néha-néha megröccen, ami azonban vélhetően sokkal inkább szoftveres, semmint hardveres probléma. Az automatikus kijelzőkép elfordítás konkrétan körülbelül fele olyan gyors, mint egy iPaden. Említést érdemel továbbá az 1 GB RAM, illetve a kiviteltől függően 16/32 GB-os felhasználói tárhely (microSD slot nincs). A Quadrant tesztet 1913 ponttal zárta a masina, a Linpackban pedig 33,574 MFLOPS-os teljesítményt nyújtott. A négynormás GSM modult felvonultató, de normál hanghívásra nem használható Tab 10.1v HSPA hálózatban maximum 21 Mbit/s-os letöltési, illetve 5,76 Mbit/s-os feltöltési tempóra képes. Adott továbbá az a/b/g/n szabványú Wi-Fi, a WLAN hotspot funkció, a Bluetooth 2.1 támogatás, illetve a digitális iránytűvel megspékelt GPS-vevő. Kár, hogy a DLNA és a HDMI-kimenet kimaradt a repertoárból.
Galéria 2 megapixeles front kamera

2 megapixeles front kamera

[+] még több fotó

Galéria Hangerőállító gombok

Hangerőállító gombok

[+] még több fotó
Mennyi az annyi?
A hazai Vodafone jelenleg kétféle konstrukcióban forgalmazza a Galaxy Tab 10.1v-t, melyek közös vonása a 24 hónapos rablánc. A Tablet Maxi Comfort tarifát választva már 29900 forint ellenében hazavihető a Tab, havonta pedig 12900 forintba kerül a 4 GB adatforgalmat biztosító díjcsomag. Ez két év alatt 339500 forintos összkiadást jelent. Amennyiben a Tablet Maxi Easy-re esik a választásunk, akkor 49990 forintos áron hozható el a tábla, a 2 GB-os adatforgalmat biztosító tarifa havi díja pedig 9900 forint. Két év alatt ez az opciós lehetőség 287500 forinttal terheli meg a számlánkat.
Galéria Virtuális QWERTY billentyűzet

Virtuális QWERTY billentyűzet

[+] még több fotó

Galéria Tab 10.1v vs. Nokia N8

Tab 10.1v vs. Nokia N8

[+] még több fotó
Konklúzió
A Samsung ezúttal is igen tisztességes munkát végzett, de a Galaxy Tab 10.1v-ből egyszerűen kimaradt az a bizonyos szükséges plusz, vagyis a whaooo effekt. A dupla magos processzor villámgyors, de a nem teljesen kiforrott szoftver képes akadásokat produkálni. A 16/32 GB-os belső memória nem kevés, de microSD slot nincs, az érkezőben lévő vékonyabb modellből pedig már 64 GB-os változat is lesz. A Honeycomb kezelőfelülete teljesen barátságos és a böngésző villámgyors, viszont az Android Marketen szinte még alig vannak tabletes alkalmazások. A nagyfelbontású kamera jól sikerült, csak éppen ezt vélhetően nem túl sokan fogják használni. Itt jegyzendő meg, hogy a vékonyított új Tab kamerája csak 3 megapixeles lesz és videózni is csak 720p-ben fog tudni.
Galéria Mini pizza Samsung módra

Mini pizza Samsung módra

[+] még több fotó

Summa summarum, a Samsung Galaxy Tab 10.1v nem rossz, de lehetne sokkal jobb is. Nehezen lehetne engem elvakult Apple rajongónak titulálni, mindenesetre azt kell mondanom, hogy aki mostanság a legjobb tablet élményt keresi, az inkább az almás gyártónál kopogtasson. Hangsúlyozom, ez a jelenlegi helyzet, és sok minden függ attól, hogy a Honeycomb optimalizációja és az Android Market tabletes kínálata hogyan s milyen tempóban fog változni az elkövetkezendő hónapokban.

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Remek billentyűzetpótló iPad mellé

Az iPad táblagépek egy dologra biztosan nem jók: sokat írós munkához. Ezen változtathat egy elegáns és praktikus kiegészítő.

Remek billentyűzetpótló iPad mellé
Remek billentyűzetpótló iPad mellé

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Teszt: Samsung Galaxy Tab 10.1v - iPad verő?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál