Kipróbáltuk: Mango, az új Windows Phone

László Ferenc - 2011. május 25. | 13:00

Van benne gyors multitasking, új IE9 böngésző és ráadásul még magyarul is tud. Régóta tudni lehetett, hogy a Microsoft berkein belül már javában folyik egy ráncfelvarrt Windows Phone 7 verzió fejlesztése, melyről most végre teljesen lehullt a lepel.

Szponzorált hirdetések

A redmondi székhelyű szoftvercég a nemzetközi debütálással egy időben Budapesten is bemutatta a Mango fejlesztési kódnevet viselő legújabb mobil operációs rendszerét. A bemutatóra az egyik legpatinásabb budapesti szállodában került sor, ahova több tucat újságíró, programozó és kereskedő kapott meghívót. Érdekesség, hogy a közönség soraiban ott ült "handras" is, a hazai Apple szkéne egyik legjelesebb alakja, aki a jelek szerint komoly érdeklődést mutatott az iOS riválisának újdonságai iránt, csakúgy egyébként, mint a Nokia hazai munkatársai. A WinPho 7 októberi debütálásakor maga Steve Ballmer is feltűnt a hazai bemutató kivetítőjén, ezúttal azonban karizmatikus emberünk nem szerepelt. Helyette Joe Belfiore, a cég WinPho részlegének vezetője osztotta az észt.

Galéria Puccos szállodában debütált az új WP

Puccos szállodában debütált az új WP

[+] még több fotó

Windows Phone 7.1
Az ugyebár már hosszú ideje nyílt titok volt, hogy a tavaly ősz óta elérhető Windows Phone új verziója Mango fejlesztési kódnevet kapott, az viszont csak most derült ki, hogy az új kiadás a várakozásokkal ellentétben nem 7.5-ös, hanem 7.1-es verziószámot visel magán. A vártnál jóval kisebb verziószám ugrás minden bizonnyal annak tudható be, hogy a Microsoft nem nyúlt bele túl mélyen az OS-be, illetve annak kezelőfelületébe. No persze változásokból is így akad bőven, a redmondiak egész konkrétan több mint 500 újdonságról regélnek, és mint azt a vállalat egyik fejlesztőjétől megtudtuk, fejlesztői szemmel ennél tulajdonképpen háromszor több újdonság látható.

Galéria Molnár Zsolt termékmenedzser magyaráz

Molnár Zsolt termékmenedzser magyaráz

[+] még több fotó

Új irányok
A tehát több száz új megoldással jelentkező Mango új felhasználói élményt nyújt a kommunikáció, az alkalmazások és az internet terén - ez a három fő csapásvonal. Az új kiadás idén ősszel jelenik meg az új telefonokon, továbbá minden meglévő Windows Phone 7 készülék számára elérhető lesz ingyenes szoftverfrissítés formájában. "Hét hónappal ezelőtt elindultunk egy úton azzal a céllal, hogy az okostelefonokat még intelligenssé és egyszerűbben kezelhetővé tegyük a felhasználók számára. A Mango-val viszont már egészen új irányból közelítjük meg a felhasználók egymás közti kommunikációját, és azt, ahogy az alkalmazásokat és az internetet használják" - mondta Andy Lees, a Microsoft mobilkommunikációs részlegének elnöke.  
Galéria Minimum rendszerkövetelmények

Minimum rendszerkövetelmények

[+] még több fotó

Kommunikáció
Az okostelefon élményt mindeddig egymástól elkülönülő alkalmazások és fiókok sokasága bonyolította, melyeknek az volt a céljuk, hogy tartsák a tempót az emberek közötti kommunikáció sokféleségével: a hívásoktól, SMS-ektől, e-mail üzenetektől és csevegéstől kezdve, az állapotfrissítéseken, Twitter-bejegyzéseken és helyi bejelentkezéseken át a neten közzétett fényképekig. Ahhoz, hogy segítsen ennek az egyre bonyolultabb helyzetnek a kezelésében, a Mango a kommunikáció célszemélyeit és célcsoportjait állítja a középpontba, nem pedig az adott alkalmazást.
-Kommunikációs csatornák: Egyazon beszélgetésen belül váltani lehet szöveges üzenet, Facebook Chat és Windows Live Messenger-üzenetek között.
-Csoportok: A névjegyek személyre szabott élő "csempékbe" csoportosíthatók, így egyszerűbb a legújabb állapotfrissítések megtekintése, vagy az egész csoportnak szóló gyors SMS, e-mail vagy csevegőüzenet küldése - mindez közvetlenül a kezdőképernyőről is megvalósítható.
-Mélyebb integráció a közösségi hálózatokkal. A Twitter- és LinkedIn-csatornák integrálva vannak a névjegykártyákba, továbbá a Facebook által támogatott helyi bejelentkezések be vannak építve a rendszerbe. Az új arcfelismerő szoftver révén könnyedén és gyorsan felcímkézhetők a fényképek, és közzé is tehetők az interneten.
-Összekapcsolt postafiók. Több e-mail fiók tartalma megtekinthető egyetlen „Beérkezett üzenetek” mappában. A beszélgetések úgy vannak rendszerezve, hogy könnyen lehessen reagálni a legfrissebb üzenetekre.
-Beszédalapú üzenetküldés. A szöveget beszéddé, illetve beszédet szöveggé alakító beépített funkció lehetővé teszi az ujjak használata nélküli üzenetírást és csevegést.
Galéria Bátorfi Zsolt és a Bing Visual Search

Bátorfi Zsolt és a Bing Visual Search

[+] még több fotó

Alkalmazások
A Windows Phone célja, hogy megváltoztassa azt, ahogyan az emberek az alkalmazásokkal kapcsolatba kerülnek a mobil használata során. Ma még csak az számít, hogy egy program mire képes, de a jövő sikerei azon múlnak, hogyan lehet a funkciókat simán, átmenetek nélkül integrálni az okostelefon belső rétegeibe is. A Mangóban már nem csak a szokásos értesítések jelennek meg a főképernyőn, hanem a Phone Hub-okban is feltűnnek az alkalmazásokhoz vezető utak.
-App Connect: Az alkalmazásoknak a keresési találatokkal való összekötésével, valamint a Windows Phone Hub-okkal - ideértve a Zene + videó, valamint a Képek központokat - való integrációjuk elmélyítésével az alkalmazások akkor és ott jelennek meg, amikor és ahol a leginkább értelmük van.
-Továbbfejlesztett élő csempék: Az alkalmazások valós idejű információi láthatók azok megnyitása nélkül is. A kezdőképernyőn található élő csempék mostantól nagyobbak és dinamikusabbak lehetnek, és több információt tartalmazhatnak.
-Multitasking: Gyorsabb váltás a használatban lévő alkalmazások között, illetve futtathatók alkalmazások a háttérben, az akkumulátor működési idejének és teljesítményének kímélése mellett.

Web
Amellett, hogy beépítve tartalmazza az Internet Explorert, a Mango összekapcsolja az internetet a telefon egyedi képességeivel, beleértve a helyfigyelést, a fényképezőgépet, valamint az alkalmazásokhoz való hozzáférést is. Ezáltal a böngészés sokkal jobban kapcsolódik a felhasználóhoz és tartózkodási helyéhez.
-Internet Explorer 9 böngésző: A villámgyors IE9-re alapozó böngésző HTML5-támogatással és hardveresen gyorsított grafikával érkezik.
-Bing a Windows Phone-on: A Bing Visual Search segítségével többféle módon is lehet keresni az interneten, így könnyebben fedezhetők fel új, érdekes tartalmak.
-Kártyák: Termék, film, esemény, vagy hely keresésekor gyors összefoglalót mutat a releváns információkról, beleértve a kapcsolódó alkalmazásokat is.
Galéria Új életre kelt csempék

Új életre kelt csempék

[+] még több fotó

Mango a gyakorlatban
A rendezvényen egy Asus E600-as készüléken volt szerencsém néhány perc erejéig kipróbálni a Mangót. Ehhez a telefonhoz eddig még nem igazán volt szerencsém, ami nem is csoda, hiszen az Asus nem verte túl nagy dobra az érkezését, és személyében egy sokkal inkább a WP7 fejlesztőknek, semmint a széles vásárlóközönségnek szánt készülékhez van szerencsénk. A telefon egyébként nem volt különösebben érdekes, hozta a szokásos WP7 speckókat, ellenben a Mango már sokkal jobban lekötötte a figyelmemet. Általánosságban véve elmondható, hogy az új szoftver iszonyat gyors: az eredeti WP7 sem volt lassú, de a Mango egy kicsit még gyorsabbnak érződik. Ami nagyon tetszett, az a Bing Visual Search, melynek fejlett OCR technológiájával akár egy nyomtatott könyv borítóját, de akár egy telefon kijelzőjének szöveges tartalmát is fel lehet ismertetni, majd pedig ezen információk után lehet keresni a neten, illetve akár elektronikus fordítóként is használható a technológia. Az IE9 villámgyors, és lényeges változás, hogy a címsor a kijelző felső részéből legalulra csúszott, ami szerintem nagyon kényelmes használatot biztosít.
Galéria A menüben kotorászva

A menüben kotorászva

[+] még több fotó

Magyarul is tud
Mint megtudtuk, a rendezvényen kipróbálható tesztkészülékeken már jóval frissebb verziójú Mango fut, mint azokon a telefonokon, melyek a Mango kampányhoz készült videófilmeken vehetők szemügyre. Bátorfi Zsolt, a Microsoft fejlesztési platform szakértője elmondta, hogy mostanság gyakorlatilag napról napra jelennek meg új buildek a WP 7.1-ből, melynek fejlesztése tehát gőzerővel zajlik. A WP7 egyik komoly negatívuma, hogy nem tud magyarul, a Mango viszont szerencsére már igen (UI, prediktív szövegbevitel, lokalizált alkalmazások), ezenkívül pedig jó hír, hogy hamarosan végre már egy mezei magyar OTP-s bankkártyával is fizethetünk majd a piactér alkalmazásaiért. A Marketplace-en jelenleg egyébként mintegy 17 ezer tartalom érhető el. A fizetős Zune sajnos továbbra sem lesz elérhető számunkra, érkezik azonban egy új magyar fejlesztés a Carnation jóvoltából, mely az ígéretek szerint e tekintetben is kárpótolni fogja a felhasználókat.
Galéria Technet a mobil IE9-ben

Technet a mobil IE9-ben

[+] még több fotó

Fejlesztőknek
A Microsoft azt is bejelentette, hogy a Windows Phone 7 ingyenes fejlesztői eszközeinek béta verziója 24 órán belül elérhető és letölthető lesz a Microsoft weboldaláról. A Mango következő generációs alkalmazásai és játékai ezen fejlesztői eszközök révén jöhetnek létre. A rendezvényen bemutattak egy igen szofisztikált, számítógépen futtatható WinPho 7 emulátort, melyen többek közt a virtuális készülék mozgatását, rázását, illetve pozícióváltását (GPS) is szimulálni lehet, így a készülőben lévő szoftvereket gyakorlatilag minden tekintetben ki lehet próbálni. Sokan talán nem is tudjuk, hogy a magyar fejlesztők milyen komoly sikereket értek már el a Marketplace-en. Említést érdemel többek közt például az Outdoor Navigation és a Cocktail Flow, illetve az érkezőben lévő Turn by Turn Navigation, valamint a Carnation-féle HVG hírolvasó. A fejlesztők számára kiemelt fontosságú egyébként a szenzorok maximális programozhatósága, illetve az a tény, hogy a Mango immár a duplamagos processzorokban rejlő tejlesítményt is képes teljesen kiaknázni.
Galéria Még béta a cucc

Még béta a cucc

[+] még több fotó

Készülékek
A várakozásokkal ellentétben a mostani Mango rendezvény csak és kizárólag magáról a szoftverről szólt, vagyis ezúttal egyetlen új Mangós okostelefonról sem hullt le a lepel. Azt viszont elárulta a Microsoft, hogy az Acer, a Dell, a Fujitsu, a HTC, az LG, a Samsung, a Toshiba és a ZTE is hamarosan elő fog rukkolni vadonatúj modellekkel. No és persze itt van még nekünk a Nokia is, mely finn gyártó néhány hónappal ezelőtt a Microsoft kiemelt partnerévé avanzsált. A hazai sajtóeseményen nem túl sok új Nokiás infót sikerült megtudni, azonban a nemzetközi bejelentés kapcsán kiderült, hogy már most létezik néhány olyan Nokia prototípus készülék, melyen már javában szaladgál a Mango.
Galéria Hoppá, itt WP7.5 olvasható

Hoppá, itt WP7.5 olvasható

[+] még több fotó

Konklúzió
Már a tavaly ősszel érkezett első Windows Phone 7-en is jól látszott, hogy a Microsoft ezúttal mindenképpen jó irányból közelíti meg a mobil operációs rendszer fogalmát. A teljesen egyedi felhasználói felületű szoftver első variánsa azonban még rendelkezett jó néhány hiányossággal és gyermekbetegséggel, a kereskedelmi forgalomban idén ősszel debütáló Mango viszont a jelek szerint orvosolja a korábbi problémákat. Az új WinPho tényleg sokkal többet tud, mint elődje, ráadásul hatalmas előrelépés, legalábbis számunkra mindenképp, hogy végre már magyarul is tud az OS. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a meglévő telefonok simán frissíthetők lesznek WP 7.1-re, aztán pedig érkeznek az immár dupla magos processzorral szerelt vadonatúj WP telefonok is. Egy dualcore Nokia készülék Mangóval igen nagyot szólhat, az persze már más kérdés, hogy addigra hova fog fejlődni a rivális Android és iOS platform.

Szponzorált hirdetések

Ma végre meghámozzuk a friss Mangót

A Microsoft ma délután végre részletes betekintést nyújt megújult mobil operációs rendszerébe.

Ma végre meghámozzuk a friss Mangót
Ma végre meghámozzuk a friss Mangót

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Kipróbáltuk: Mango, az új Windows Phone" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál