HTC Wildfire S teszt: olaj a tűzre

László Ferenc - 2011. május 17. | 08:00 Android
HTC Wildfire S teszt: olaj a tűzre Nézd meg a videót

A tavalyi Wildfire lángja éppen hogy csak lobogott, így a HTC 2011-ben egy kis olajat öntött a tűzre. A tajvani gyártó nagyon jól érzi, hogy ahogy a 4,3 colos kijelzővel ellátott gigant okostelefonoknak, úgy a miniatűr smartphone-oknak is megvan a maga piacuk. Ezúttal egy igencsak kompakt HTC-t fogunk vallatóra.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
remek minőség
megnövelt felbontású kijelző
javított videófelvevő
Nem tetszett:
csak 600 MHz-es processzor
kisebb kapacitású akksi
nincs exponáló gomb

Szponzorált hirdetések

Aki mindenképpen Androidos HTC-t szeretne vásárolni magának, és egyszerűen túl hatalmasnak tartja a 4,3 colos kijelzővel szerelt Desire HD-t, nos, annak ott a 4 colos Incredible S. Akinek túl nagy az Incredible S, nyugodt szívvel választhatja az erős húzómodellnek szánt 3,7 colos Desire S-t. Akinek pedig még az új Dezső is túl nagy, annak egyszerűen nem marad más választása, mint az alábbiakban taglalandó, 3,2 colos kijelzős Wildfire S. A tavaly májusban bejelentett elődmodell nem aratott maradéktalan sikert, az idén februárban debütált utódnak tehát volt hová tovább nőnie. No persze nem méret, hanem sokkal inkább tudás tekintetében.

Galéria 3,2 colos TFT LCD

3,2 colos TFT LCD

[+] még több fotó

Galéria Kellemes tapintású hátlap

Kellemes tapintású hátlap

[+] még több fotó
Design
Bár sokak már egyszerűen túl unalmasnak találják a HTC által már jó ideje alkalmazott szappanformát, én személy szerint első pillantásra beleszerelmesedtem a Wildfire S külcsínjébe. Óvatos lekerekítésekkel díszített kavicsforma, néhány helyen krómos kis díszítésekkel megspékelve, és ami talán a legfontosabb: abszolút makulátlan minőségben. Ez mindenképpen jó hír, főleg annak ismeretében, hogy az elmúlt hónapokban nálunk járt HTC-kkel e tekintetben nem mindig voltunk maximálisan elégedettek. Lényeg a lényeg, a 2011-es Wildfire mind szemre, mind tapintásra nagyon korrektül össze lett rakva, így egyértelműen a lájkolható kategóriába sorolható. Ja, és a következő színváltozatokban készül: fekete, ezüst, barna.

Méret, tömeg, csatlakozók
Már az elődmodell is igen kicsi volt, de a Wildfire S még inkább összement a mosásban, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a készülékháza szinte minden irányban vékonyodott egy keveset, a tömeg pedig 13 grammal csökkent, így most már csak 105 grammnyi súly húzza le a zsebünket. Baloldalt található a 30 milliméter hosszú krómcsík gúnyába bújt hangerőállító gomb és ugyenezen az oldalon keresendő a fedetlen microUSB aljzat is. A jobboldal teljesen csupasz, pedig remek helye lenne itt egy kis exponáló gombnak - a HTC valamiért nem igazán szimpatizál ezzel a készséggel. Az on/off gomb és a 3,5 milliméteres jack kolléga a felső élre került, az alsó élen pedig csak egy mikrofon tanyázik. A viszonylag könnyen lepattintható hátlap mögött egy 1230 mAh kapacitású akkumulátor teljesít szolgálatot, ami sajnos mindenképpen visszalépést jelent az elődben lévő 1300 mAh-s akksihoz képest. A microSD slot szerencsére hot-swap, ezenkívül pedig még egy 2 GB-os kártyát is mellékel hozzá a gyártó.
Galéria 1230 mAh kapacitású akksi

1230 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Galéria 2 GB-os gyári memóriakártya

2 GB-os gyári memóriakártya

[+] még több fotó
A kijelző környéke
Az LCD felett egy 30 milliméter széles, és amolyan BMW vesésen két részre osztott, krómozott hangszóró figyel, melynek borítása többek közt egy apró kis LED-nek is otthont ad. Ez utóbbi értesít bennünket például az akkumulátortöltésről, a beérkezett üzenetekről, vagy a nem fogadott hívásokról. Aztán persze van itt még fényérzékelő és proximity szenzor, no és ugyebár a giroszkóp sem hiányozhat a fedélzetről. A kijelző alatti szekciót négy kis érintőgomb uralja, melyek talán egyetlen hibája, hogy kicsit túl közel kerültek az LCD-hez, így előfordulhat, hogy véletlenül nem őket, hanem a kijelző alsó sorát nyomjuk meg. Az elődmodellhez képest változást jelent, hogy az optikai trackballt nyugdíjba küldte a HTC, de emiatt vélhetően nem túl sokan hullatnak könnyeket.
Galéria Szenzorokból nincs hiány

Szenzorokból nincs hiány

[+] még több fotó

Galéria Bye-bye optikai trackball

Bye-bye optikai trackball

[+] még több fotó
LCD, QWERTY
A Wildfire-t rengeteg kritika érte amiatt, hogy a benne helyet kapott kijelző mindössze 240x320 pixeles (QVGA) kijelzője gyakorlatilag méltatlan arra, hogy zöld kis robotkával fémjelzett mobil operációs rendszer fusson rajta. Nos, ezeknek a pixelszegényes időknek mindörökre vége, hiszen a korábbról már ismert Gorilla Glas mögött ezúttal már 320x480 képpont (HVGA) teljesít szolgálatot. Ennek köszönhetően a 3,2 colos (45x68 milliméter) display pixelsűrűsége 125 ppi-ről 180 ppi-re nőtt, vagyis a Wildfire S e tekintetben nagyjából egy szinten van a Nokia E7-tel. A kapacitív technológiájú TFT kijelző fényereje egyébként teljesen korrekt, így még erős napsütésben is van esély arra, hogy lássuk a megjelenő vizuális információkat. Függőleges orientáció mellett 4x6 milliméteres, vízszintesen tartott telefonon pedig 6x6 milliméteres gombokat vonultat fel a virtuális QWERTY billentyűzet.
Galéria HTC Sense 2.1

HTC Sense 2.1

[+] még több fotó

Galéria Virtuális QWERTY billentyűzet

Virtuális QWERTY billentyűzet

[+] még több fotó
Felhasználói felület
A HTC ezúttal ugyanazt a 2.1-es Sense felületet biggyesztette az Android oprendszerre, mellyel már a Desire S-en is megismerkedhettünk, és amely a Wildfire S esetében sem lesz frissíthető 3.0-ra, mivel az egyelőre csak a Sensation kiváltsága. Az alapképernyőn hét slide között lapozgathatunk, melyek számát nem áll módunkban módosítani, ellenben egy gyors pinch zoom mozdulattal az összeset egyszerre a kijelzőre pakolhatjuk egy gyors áttekintés erejéig. Élő háttérképből ötöt, felszínből kettőt, jelenetből pedig öt különbözőt kapunk. Az LCD alján három fő ikon (menü, telefon, testreszabás) található, a menüben pedig 4x4 ikon, illetve listás elrendezésben egyszerre hat elem látható. A rácsos menüt fel, s alá görgetve 4x4-es blokkokban szkrolloznak az ikonok, az alsó sorban pedig a következő alcsoportokra bökhetünk rá: minden alkalmazás, gyakran használt alkalmazások, letöltések. A felülről lehúzható státuszsorban egyrészt a legutóbb használt programok, másrészt pedig alul az értesítések és a gyorsbeállító ikonok (Wi-Fi, Bluetooth, GPS stb.) kaptak helyet.
Galéria 5MP, AF és LED

5MP, AF és LED

[+] még több fotó

Kamera
Az 5 megapixeles fényképezőgép felbontását szerencsére nem növelte meg a HTC, így nem kell attól tartanunk, hogy a kis szenzor képzaja tovább nőtt. A legnagyobb felbontás 2592x1952 pixel, képaránynak pedig 4:3, illetve 3:2 választható. Exponáló gomb hiányában csak és kizárólag az érintőkijelzőt nyomkodva tudunk fókuszálni, az érintőfókusz közepes sebességgel teszi a dolgát. A fényérzékenység ISO100 és ISO800 között állítgatható, ezenkívül pedig a fehéregyensúly, a kontraszt, a telítettség és az élesség is manuálisan szabályozható. Kapunk többek közt geotagging funkciót, arcfelismerést, kikapcsolható zárhangot, segédrácsot, no és persze egy a sötétben jó szolgálatot tevő LED-villanót. Az elkészült képek minőségétől senki sem fog hasra esni, mindenesetre tény, hogy ez azért már nem a fixfókuszos 3 megapixeles, teljesen gagyi-ratyi kategória. A képek Bluetooth-on keresztül, e-mailben és MMS-ben továbbíthatók, illetve azonnal feltölthetők a Facebookra vagy a Flickr-re. Néhány tesztfotó:

A videófelvevőn bőven volt mit tuningolni, hiszen az előd 352x288 pixeles, 15 fps sebességű kamkordere már tavaly is elavultnak számított. 720p HD sajnos még mindig nincs, de azért a 640x480 pixeles, 24 fps sebességű videófelvevő is előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Tesztvideónk:


Szolgáltatások

Az előző telefonunkról HTC-re történő váltást segítendő a gyártó feltelepített egy "Dolgaim átvitele" nevezetű kis alkalmazást a telefonra, mely Bluetooth-on keresztül megoldja a névjegyek, SMS-ek és naptárbejegyzések transzportját. A mindenféle online támogatást élvező telefonkönyv már ismerős lehet a korábbi HTC modellekről, a webböngésző pedig remekül használható, bár érződik rajta, hogy az alátett hardver ezúttal nem igazán high-end kategóriás. Említést érdemel továbbá a Facebook és YouTube kliens, a FriendStream alkalmazás, a Latitude, a Places, a Google Maps, a Hírek és időjárás, a diktafon, valamint a számológép.
Galéria 12,4 milliméteres vastagság

12,4 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Pontos illesztések mindenhol

Pontos illesztések mindenhol

[+] még több fotó
Multimédia, tartalmak
A sztereó FM rádió természetesen RDS-es, használatához pedig mindenképpen be kell dugni a headsetet az arra alkalmas csatlakozó aljzatba. A zenelejátszó jól elboldogul az MP3, WMA, OGG és WAV állományokkal, de a FLAC már megakad a torkán, a videólejátszó pedig alaphelyzetben sajnos semmit sem tud kezdeni a DivX és Xvid cuccokkal. A telefonra telepített HTC Hub-ban új widgeteket, háttereket és csengőhangokat gyűjthetünk be, a HTC Likes pedig tulajdonképpen a gyártó saját kis Android Markete, tele jobbnál jobb, és gyakran ingyenes tartalmakkal. Ezenkívül természetesen a normál Android Market is elérhető a Wildfire S-ről - egy ideje már nemcsak az ingyenes, hanem a fizetős tartalmakkal együtt.
Galéria Wildfire S vs. Desire

Wildfire S vs. Desire

[+] még több fotó

Galéria Ennyivel rövidebb a Wildfire S a Desire-nél

Ennyivel rövidebb a Wildfire S a Desire-nél

[+] még több fotó

Galéria A felső élen lehet bekapcsolni

A felső élen lehet bekapcsolni

[+] még több fotó
Szoftver, hardver
Míg az előző Wildfire 2.1-es Androiddal (Eclair) érkezett, addig a mostanin már a majdnem legújabb, 2.3.3-as kiadás (Gingerbread) teljesít szolgálatot. Hardver fronton némi előrelépést jelent, hogy a korábbi Qualcomm MSM7225-ös processzor átadta a helyét a nála valamivel kevesebbet fogyasztó MSM7227-nek, melynek legfőbb pozitívuma, hogy 528 MHz helyett immár 600 MHz-en ketyeg. Ez ugyebár elég messze van a manapság trendi 1000 Mhz-től, mindenesetre a chip egész korrekt sebességet produkál, így például az Angry Birds Riót szaggatás nélkül futtatja. A 384 MB helyett már 512 MB RAM-ot birtokló Wildfire S a Quadrant tesztben 726 pontot ért el, a Neocore-ban 36,5 fps-t produkált, a Linpack szerint pedig mintegy 7,349 MFLOPS teljesítményű. Összehasonlításképp, a Desire S 41 MFLOPS-ot ért el - azért ez nagyon más világ. Wireless fronton adott a 7,2 Mbit/s-os HSDPA, az immár b/g/n-es Wi-Fi (hot-spot funkcióval), és az immár 3.0-ás Bluetooth.
Galéria Hangerőállítás és microUSB baloldalt

Hangerőállítás és microUSB baloldalt

[+] még több fotó

Galéria Csupasz jobboldal

Csupasz jobboldal

[+] még több fotó
Konklúzió
A Wildfire S a tavalyi Wildfire logikus továbbfejlesztésének tekinthető: a ráncok felvarrásánál azért némileg több történt, mindenesetre a HTC azért valamivel több olajat is önthetett volna a tűzre. Mindenképpen a napos oldalra sorolható az általánosan kiváló minőség, a megnövelt felbontású kijelző, a korábbinál gyorsabb processzor, a feljavított videókamera, illetve a megnövelt memória. Ezzel szemben azonban negatívum, hogy az akksi kisebb kapacitású lett, hogy még mindig nincs exponáló gomb, és hogy 2011-ben azért már illett volna egy legalább 800 Mhz-es processzort biggyeszteni egy ilyen telefonba. A Wildfire S sikerességét elsősorban az árazása dönti majd el - a készülék hamarosan a hazai szolgáltatók kínálatában is fel fog bukkanni. Most úgy tűnik, hogy a készülék mintegy 80 ezer forintos kártyafüggetlen áron debütál, miközben elődje jelenleg ennél körülbelül 20 ezer forinttal olcsóbban kelleti magát.
Galéria Kompakt kistesó

Kompakt kistesó

[+] még több fotó

A Wildfire S-nek egyébként a Sony Ericsson által nemrégiben bejelentett Xperia minitől kell leginkább tartania: ez az új kompakt Xperia még a Wildfire S-nél is kisebb és könnyebb, 3 colos kijelzője hasonló felbontású, processzora 1 GHz-es, kamerája pedig 720p-ben is képes videózni. Az Xperia mini viszont várhatóan csak augusztusban bukkan majd fel a kereskedések polcain, addig pedig a Wildfire S-nek van még egy kis ideje kibontakozni.

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

HTC Desire S teszt: vágyfokozó

Tavaly nagyot szólt a Desire, de vajon idén mire képes az S-es utódmodell? A HTC Desire S kapcsán elsősorban az a kérdés merülhet fel, hogy a készülék egy teljesen új okosság, vagy...

HTC Desire S teszt: vágyfokozó
HTC Desire S teszt: vágyfokozó

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
HTC
Android
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "HTC Wildfire S teszt: olaj a tűzre" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál