Google IO 2011: újdonságok dögivel

Új lakás, új verziók, új perifériák, új vezeték nélküli szabvány, új zene, új filmek: így kezdett a Google IO 2011.

Szponzorált hirdetések


Növekvő halom

A konferenciát egy mérföldkő bejelentésével kezdték: 2011-ben előreláthatóan 100 millió új androidos készüléket fognak eladni. Jelenleg 36 OEM gyártó, 215 mobilszolgáltató és 450 000 fejlesztő dolgozik a platformnak, és idén áprilisban naponta 400 000 androidos készüléket aktiválnak a felhasználók. Kétszázezer app érhető el, és eleddig 4,5 milliárd telepítést hajtottak végre a felhasználók. Legutóbb már csak 60 nap kellett egymilliárd letöltéshez.

''Egy kép többet ér ezer szónál''

''Egy kép többet ér ezer szónál''


3.1 és Market a tévére
A napirend első pontja az Android 3.1 bejelentése volt. A név nem változik, marad Honeycomb. A frissítés a widgetek személyre szabhatóságát hozza, illetve a gépekhez elég sok USB eszközt (pl: vezetékes Xbox 360 kontroller) hozzá lehet majd kötni. A táblagépeken kívül pedig a Google TV is megkapja ezt a verziót. Utóbbira ráadásul végre kijön a Market is, és bárki fejleszthet majd rá. A Xoom a napokban, a Galaxy Tab 10.1 pedig az elkövetkezendő hetekben kapja meg a frissítést.
Töretlenül növekszik még az ütem is

Töretlenül növekszik még az ütem is


Jégkrémszendvics
Bejelentették a legújabb, táblagépektől a mobilokig mindenre kijövő Android verzió az „Ice Cream Sandwitch” nevet (és egy új logót) kapott a keresztségben. A tervek szerint ez már minden androidos készülékre elkészül, ellentétben a táblagép-exkluzív Honeycombbal. A kezelőfelület hologramokat fog idézni, a widgetek több funkciót támogatnak, valamint egy intelligens fejkövető rendszert is beépítettek. Erre a verzióra azonban többet kell várnunk: 2011 utolsó negyedévében vehetjük kezünkbe.

Google Movies
A Google az Android platformra (2.2+ és 3.1 kompatibilis) is elindítja saját – marketből is elérhető – filmkölcsönzőjét. A legolcsóbb filmek $1,99, a legdrágább, HD felbontásúak pedig $4,99-be fognak kerülni. A YouTube-hoz hasonlóan itt is 30 napja van a vásárlónak elkezdenie a filmet, illetve amint elkezdi lejátszani, 24 óra alatt végig kell néznie.

Jó hír, hogy a filmeket a készülékekre le is lehet tölteni, (és amennyiben több készülékkel rendelkezünk, bármelyiken megnézhetjük) bár egy HD felbontású esetén jobb előbb megnézni, milyen mobilnetre is fizettünk elő. Sajnos még egy dologban követi a YouTube tékáját: csak az Egyesült Államokban érhető el.

Google Music beta: app + felhő
A Google Music egy új felhő-alapú szolgáltatással egybekötött, és a telefonok és táblagépek mellett többek közt az asztali gépeinken is futtatható app. Fontos különválasztani magát az appot – amely ötperces gyorsteszt alapján valójában csak egy kissé látványosabb, de funkciókban a fizetős társaihoz, így pl a PowerAmp-hoz képest jóval szegényebb kis app – és magát a szolgáltatást.
Design van, funkciókban azonban gyengus

Design van, funkciókban azonban gyengus


A felhő-alapú szolgáltatás azonban a hanyagolható (kit érdekel, hogy látványos, ha a zsebemből hallgatom a zenét?)  programból használhatót varázsol: segítségével ugyanis 20 000 darab zeneszámot tölthetünk fel a Google szervereire. Ezeket bárhol, bármilyen androidos készülékkel elérhetjük, ha van net. (Nem tudni, hogy itt lehet-e számokat vagy albumokat előre a gépre tölteni.) A meghívásos alapú szolgáltatás megint csak az Egyesült Államok polgárai számára érhető el.Fontos megemlíteni, hogy a Google Music debütálása nem jelenti, hogy a cég belépne a zenepiacra: bár demonstráltak néhány érdekes alkalmazást, sajnos a kiadókkal nem sikerült megállapodniuk a licencekről, így a vásárlás, mint opció kimarad. Továbbá baljós – bár előre látható – jel, hogy így hirdették be az árazást: „Ingyenes lesz… legalábbis amíg a béta tart, addig biztos”.

Biztos frissítés
Egy új és sajnos szükséges együttműködési megállapodást jelentett be a Google. Az alábbi képen látható gyártókkal-forgalmazókkal alapított csoportosulás megegyezett, hogy minden telefont kiadása után legalább 18 hónapig frissíteni fognak az új verziókra, amennyiben azt a hardver engedi. Arról is folynak tárgyalások, hogy mennyi idejük lesz a cégeknek kihozni a készülékekre az újonnan megjelenő verziókat.
Szerencsére az összes nagy név belépett

Szerencsére az összes nagy név belépett


Kiegészítők
Az Android Open Accessory egy teljesen új kiegészítő-ág. A szobakerékpártól a csocsóasztalig bármit ADK-kompatibilissé lehet tenni. A legjobb, hogy a 2.3.4 és 3.1-es verziók által támogatott protokoll teljesen ingyenes, nyílt hardverre épül, és a belépő gyártóknak nem kell aláírniuk mindenféle titoktartási papírokat. Jelenleg az USB integráció érhető el, de később majd jön a Bluetooth is.
Az előtérben egy bowling golyót használó óriás egyensúlyozós játékot is felállítottak

Az előtérben egy bowling golyót használó óriás egyensúlyozós játékot is felállítottak


Android@Home
A legnagyobb dobás leginkább a nemrég bemutatott Microsoft Home-ra hasonlít, bár annál jóval kevésbé futurisztikusabb. Segítségével a vekkertől a fűtésen át a lámpákig mindent ráköthetünk egy Android alapú rendszerre, amely mindig a felhőn lóg, és a tervek szerint mindenhonnan elérhető. Amelyik készülékben nincs WiFi, annak a Google kidolgozott egy olcsó, bármilyen elektronikai eszköz által használható protokollt, legyen az a mosogató vagy a termosztát. A tervek szerint az még idén piacra kerül az első olyan LED-es izzó, amelyet telefonnal irányíthatunk. Ahogy az előadó is mondta, jöhet az otthoni Farmville, ahol a game over szeretett kertünk végét is jelentené.
Kösd rá a házadat, csak aztán fel ne törjék!

Kösd rá a házadat, csak aztán fel ne törjék!


Project Tungsten
Nem, nem világításról van szó, hanem egy új termékvonalról. Ezeken a kis gépeken – amelyek a zöldek örömére soha nem kapcsolnak ki és állandóan a Music felhőjében lógnak – Android fut, és egy feladatuk van: zenét játszani. A színpadon bemutatott demóban telefonunkról vezérelték a kis eszközöket, de könnyen elképzelhető egy olyan app, amely azt a HiFi szerű berendezést kapcsolja be, amely legközelebb van hozzánk.
A két hangfal közti pirinyó cucc  maga a Tungsten

A két hangfal közti pirinyó cucc maga a Tungsten


A Tungsten egy másik funkciója azonban még ennél is jobb: a speciális azonosítóchippel ellátott CD tokokat csak hozzá kell érinteni az eszközhöz, és az máris hozzáadja az online tárolt zenéinkhez. Még egyszer hozzáérintve (illetve elég jó közel tenni) pedig elindul a lejátszás. No persze ki az, aki még mindig CD-t vesz Amerikában? Az iTunes és az Amazon nem ölte meg teljesen azt az itthon is méregdrága piacot?

Végezetül pedig minden jelenlévő kapott egy Galaxy Tab 10.1 Limited Edition kétmagos táblagépet, 32 giga tárhellyel, 1 giga rammal és Android 3.0-val. A gép 8,9mm vékony, 565 gramm és nemsokára érkezik rá a 3.1.

Mi marad ki?
Magyarországra még mindig nem jelentettek be fizetős marketet, az Ice Cream Sandwich verziószámát sem tudjuk, jelenleg, illetve a Tungsten előadás alatt sem említettek időpontot vagy célországot. Nem tudni, hogy mikor adják ki a 3.0/3.1 forráskódját, (jelenleg annyit közöltek, hogy az Ice Cream Sandwich után, amely forrását az év végén adják ki) a telefonra reagáló konditermek pedig valószínűleg még évek múlva is ritkaságszámba fognak menni.

A netbookokra készülő, felhő alapú ChromeOS-ről pedig még említést sem tettek, bár a "minden készülékre" telepíthető Ice Cream Sandwich utalás lehet arra, hogy a projekt továbblépését elnapolták. Kérdéses továbbá, hogy az ígért 18 hónapos frissítés alól kibújhatnak-e a gyártók olyan átlátszó kifogásokkal, hogy például a processzor picit régebbi, vagy a memória nem akkora, mint a csúcsmodellben?

A kérdések közül néhányra még talán választ is kaphatunk. Elvégre ez még csak a 2011-es Google IO megnyitója volt: az előadások még hátra vannak!

Szponzorált hirdetések

Asus Padfone 2 teszt: a borsó meg a héja

A Padfone második kiadása kiköszörülte az előd hibáit és egy izgalmas, igazi kockáknak való termék vált belőle.

Asus Padfone 2 teszt: a borsó meg a héja
Asus Padfone 2 teszt: a borsó meg a héja

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Google IO 2011: újdonságok dögivel" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál