CNS Globe HD teszt: navigálás HD minőségben

László Ferenc - 2011. május 1. | 08:00 GPS
CNS Globe HD teszt: navigálás HD minőségben Nézd meg a képgalériát

Meglestük, hogy mit tud a CNS legújabb, immár HD típusjelzéssel illetett navigációja. Minden jel arra mutat, hogy a navigátoroknak nemcsak a kijelzőmérete, hanem ezzel párhuzamosan szépen lassan a felbontása is növekedni kezd. Az alábbiakban taglalandó CNS Globe HD egy nagyfelbontású LCD-vel szerelt masina.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
5 colos kijelző
WVGA felbontás
Bluetooth
Nem tetszett:
a TMC antenna külön tartozék
lassú böngésző
buta e-book olvasó
Tulajdonságok:
Bluetooth
SD kártya
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

CNS, CNS, mi is ez a CNS? No, kérem szépen, nem más, mint az immár négyéves múltra visszatekintő ConCorde Navigation System, vagyis a ConCorde saját márkás navigációs termékcsaládja, mely természetesen hol máshol, mint Kínában készül. A "kínai" jelzőt azonban ezúttal abszolút nem szabad pejoratív értelemben kezelni, lévén, hogy jelen tesztalanyunk mind minőségre, mind pedig designra abszolút képes lépést tartani a nagy és neves gyártók hasonló kategóriás képviselőivel. Ennyit tehát röviden a CNS-ről, most pedig akkor következzen maga a navigátor, vagyis a Globe HD.

Galéria 5 colos élvezet

5 colos élvezet

[+] még több fotó

Galéria Az asztalon is megáll

Az asztalon is megáll

[+] még több fotó
Körítés
A méretes dobozban ott lapul egyrészt ugyebár maga a készülék, másrészt pedig jó néhány kiegészítő cucc. Ilyen ugyebár a kötelező autós töltő, mely a szivargyújtóból nyeri az energiát, az viszont már korántsem szokványos, hogy a CNS normál hálózati töltőt is mellékel a kütyü mellé. Ennek köszönhetően akár lakáson belül is tudjuk tölteni a kicsikét, ami főleg akkor jön jól, ha például nyaralás közben asztalra lehelyezett multimédiás lejátszóként használjuk a Globe HD-t. Kapunk továbbá egy 12 centiméteres autós tartót, mely nem elhanyagolható módon HR kompatibilis. A tartónak részét képezi egy tíz centis stylus is, melynek megvan a maga kis külön kialakított helye. A felsorolás azonban még mindig nem ért véget, hiszen a dobozban ott lapul még egy kis szütyő, valamint egy szabványos USB adatkábel.
Galéria Alapfelszereltség

Alapfelszereltség

[+] még több fotó

Galéria Szüttyőt is kapunk

Szüttyőt is kapunk

[+] még több fotó
Design
A fekete és sötétszürke színű elemekkel operáló készülékház elölről abszolút prémium kategóriás érzést kelt az emberben, vagyis valami olyasmit, mint amilyet például a jóval drágább Garmin 3760T keltett korábban. A hátsó szekció már nem ilyen extrás, errefelé ugyanis már sokkal egyszerűbb műanyag felületeket találunk. Baloldalt igazi csatlakozó dömping fogad, ide került ugyanis a 3,5 milliméteres jack dugasz, a microSD bővítőslot (TF CARD), a szabványos miniUSB csatlakozó aljzat, valamint az átlagos felhasználók által nem sokra értékelt soros port. A jobboldal teljesen csupasz, az on/off gomb pedig a felső élre került. A kellő hangerőt biztosító hangszóró hátul figyel, csakúgy, mint a süllyesztett Reset gomb, illetve a kényelmes asztali használatot lehetővé tévő kis kihajtható támaszték.
Galéria 13 milliméter vastag

13 milliméter vastag

[+] még több fotó

Galéria Designos cucc

Designos cucc

[+] még több fotó
Felbontás
A GPS-es kütyük hajnalán a 320x240 pixeles felbontás és a 3,5 colos képátló volt a megszokott, ami kemény 114 ppi-s pixelsűrűséget jelentett. Aztán felbukkantak a 4,3 colos modellek, a maguk 480x272 pixeles felbontásával, ami a ppi mutatót egészen 128-ig növelte - nem valami nagy előrelépés. Aztán pedig megérkeztek az első 5 colos GPS-ek, melyek a változatlanul 480x272 pixeles felbontás miatt alig 110 ppi-vel bírtak. Most pedig egyre gyakoribbak az olyan, CNS Globe HD-hez hasonló masinák, melyek 5 colos képátlón 800x480 képpontot vonultatnak fel (például Wayteq X990 és X950-HD), ily módon pedig 186 ppi-s értéket villantanak. Ez a pixelsűrűség fényévekkel szebb képminőséget eredményez, ezt azonban nem annyira vezetés közben, hanem inkább akkor vesszük észre, ha filmet vagy képeket nézünk a készüléken. Egyébként pedig a termék nevében használt HD jelzőnek természetesen semmi köze a 720p, vagy mondjuk az 1080p HD felbontásokhoz.
Galéria Főmenü

Főmenü

[+] még több fotó

Galéria Beállítások

Beállítások

[+] még több fotó
Kijelző
A Globe HD-ben lévő TFT LCD tehát 5 colos és 800x480 pixeles felbontású, no és persze 65 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni. Fontos megjegyezni, hogy ez még az a régi fajta jó öreg rezisztív display, melyet vagy körömmel, vagy cerkával kell nyomkodni. Emlékezetes, hogy az imént felemlegetett Garmin 3760T-ben már kapacitív panel van, annak minden előnyével együtt, de hát ugyebár ez a Garmin nem éppen jelen CNS masinánkkal egy ligában játszik. Fényszenzort nem kapunk, de nem is nagyon hiányzik, a fényerőt pedig öt fokozatban tudjuk manuálisan állítgatni.
Galéria Játékok

Játékok

[+] még több fotó

Galéria Kékfog

Kékfog

[+] még több fotó
Kapcsoljuk be!
Az első használatba vételt megelőzően érdemes teljesen feltölteni az akkumulátort, mely 1100 mAh kapacitású integrált készség maximum 2 órás használati időt tesz lehetővé. A beröffentést követően egy kicsit talán tiritarka, mindenesetre teljesen elfogadható designú menü fogad. A felső státusz sor baloldalán lévő ikonokkal érhetjük el a beállítások almenüt, illetve válthatunk háttérképet, jobboldalt pedig arról informálódhatunk, hogy be van-e kapcsolva az FM transzmitter, hogy mennyire van leszívva az akksi, illetve, hogy mennyi a pontos idő.
Galéria Remek tartó

Remek tartó

[+] még több fotó

Galéria Ott a cerka!

Ott a cerka!

[+] még több fotó
Funkciók
A kezdőképernyő középső szekciójában négy darab méretes ikon tanyázik, melyek a következő funkciókkal bírnak: navigáció, Bluetooth, videó és zene. A kijelző alsó sorában lévő kis tálcán hét további kis ikonra lehetünk figyelmesek, melyek révén a különböző extra funkciók érhetők el. No, akkor haladjunk sorban! A videólejátszó AVI és WMV támogatással rendelkezik, és simán lejátszotta a tesztelés során előkerült Xvid videókat, a zenelejátszó pedig MP3, WMA és WAV támogatással bír, és akár navigálás közben is működhet. A képnézegető JPG, GIF és BMP állományokkal szimpatizál, a nem túl nagy tudású e-book olvasó pedig csak és kizárólag TXT szösszeneteket hajlandó megjeleníteni.
Galéria On/off gomb a felső élen

On/off gomb a felső élen

[+] még több fotó

Galéria Letisztult vonalvezetés

Letisztult vonalvezetés

[+] még több fotó
Szolgáltatások
A Globe HD hangja az integrált FM transzmitter révén pillanatok alatt átdobható autónk gyári hangrendszerére, az integrált Bluetooth vezérlő révén pedig a telefonos összekapcsolhatóság is adott (a párosítás kódja: 8888). Ez a navi azonban nemcsak kihangosításra, hanem adatátvitelre is fel tudja használni a Bluetooth-t: ha a szükséges kapcsolat létrejött a navigátor és a telefonunk között, akkor a gyárilag telepített Opera Mini 5-ös browserben akár a világhálót is böngészhetjük. A böngésző sajnos nem valami gyors, ráadásul a tesztelés során az adatkapcsolat is hajlamos volt megszakadni. Az online funkciónak majd akkor vesszük igazán komoly hasznát, ha elterjednek a connected navigációs szolgáltatások, vagyis amikor a PNA-n lévő navi szoftver a netről szippantja majd le a legfrissebb infókat.
Galéria Netezhetünk is rajta

Netezhetünk is rajta

[+] még több fotó

Egyebek
A teljesen magyar nyelvű menüben tíz fokozatban állítható a hangerő, ezenkívül pedig olyan opciót is találunk benne, melynek segítségével megadható az éppen használni kívánt navigációs szoftver elérési útja. Ennek előnyeinek taglalásába most inkább nem mennék bele. Említést érdemel továbbá a QWERTY billentyűzetet felvonultató jegyzetkészítő alkalmazás, a tudományos funkciókkal megáldott számológép, illetve a statikus naptár. Ha esetleg unatkoznánk (no, nem vezetés közben), akkor beizzíthatjuk a gyárilag feltelepített nyolc játék valamelyikét, bár ezek a kis gammák azért messze nem ütik meg mondjuk az App Store-ban lévő iPhone-os cuccok minőségi szintjét. Ezen persze már nem lepődünk meg.
Galéria 5 colos riválisok

5 colos riválisok

[+] még több fotó

Galéria Ide aztán dughatunk mindenfélét

Ide aztán dughatunk mindenfélét

[+] még több fotó
Galéria Kihajtható kis állvány

Kihajtható kis állvány

[+] még több fotó
Hardver
A CNS Globe HD agya egy 500 MHz-es órajelen ketyegő SiRF Atlas V processzor, melynek teljesítménye alapvetően elegendőnek mondható, mindenesetre egy ennél gyorsabb chip mindenképpen jót tenne a készüléknek. A processzor egyébként 128 MB RAM társaságát élvezi, melyből alaphelyzetben mintegy 90 MB szabad, ezenkívül pedig még 4 GB flash ROM is jár a pénzünkért. A Windows CE 6.0 Core SP1 operációs rendszerű készülékbe egy remekbe szabott, 64 csatornás SiRF III GPS-vevő került, mely minden körülmények között gyorsan és pontosan végzi a dolgát. A TMC előkészítés adott, viszont a TMC antenna beszerzéséről sajnos magunknak kell gondoskodnunk.
Galéria Indul a móka

Indul a móka

[+] még több fotó

Galéria Ezen van a lényeg

Ezen van a lényeg

[+] még több fotó
Szoftver
A masina bővítőslotjában egy 4 GB-os kis microSD rejtőzik, melyen egy enyhén igénytelen kis Nav N Go matrica hirdeti, hogy rajta bizony egy magyar szürkeállomány által készített navigációs szoftver található. Ez utóbbi esetünkben nem más, mint az iGO primo, annak is egész pontosan a 8.5.11.179039-es, februári keltezésű kiadása. A szoftver 43 európai ország térképe felett uralkodik. Ezek sajnos mind Navteq eredetűek, vagyis a magyar térkép sem TopMap-es kiadás. Mivel ez nem egy feltört iGO-s történet, a Globe HD-hoz teljes körű NNG terméktámogatás jár, vagyis a naviextras.com-on elérhető hozzá a gyártó teljes kínálata, legyen szó térképekről, vagy egyéb navigációs kiegészítőkről. Az iGO primo-t korábban már többször is kitárgyaltuk, így ebbe most nem megyek bele részletesen, annyit azonban megjegyeznék, hogy ezúttal összesen hat magyar hangot kapunk, melyek közül Eszter (1.131622) még a TTS leckét is megtanulta. TTS Pro egyelőre még nincs, ez továbbra is a jövő zenéje kategóriába tartozik. A sebességről pedig annyit, hogy az általam előszeretettel használt Budapest-Frankfurt útvonalat mintegy 35 másodperc alatt tervezte meg a készülék.
Galéria Ismerős, ugye?

Ismerős, ugye?

[+] még több fotó

Galéria Térkép e táj...

Térkép e táj...

[+] még több fotó
Mennyi az annyi?
iGO primo-s tesztkészülékünk árcéduláján 54990 forintos összeg olvasható, azonban ha beérjük a korábbi iGO 8-cal, akkor már 46890 forint ellenében hazavihető a Globe HD, melynek térkép nélküli verziója 29990 forintos áron kelleti magát. Az ugyancsak 5 colos méretű, de alacsonyabb felbontású kijelzővel szerelt Globe pro iGO primo-val 46980 forintba kerül, iGO 8-cal pedig 39990 forintos áron kelleti magát, míg a csupasz kivitel ára 24990 forint. A 4,3 colos Globe alapmodell primo-val, iGO 8-cal, illetve csupaszon rendre 39990, 36990, illetve 19990 forintba kerül. Szabad a választás! No, és persze nem elhanyagolható szempont a 2 év garancia, illetve az igen komoly CNS terméktámogatás - nemrégiben jelent meg a gyártó oldalán a Globe modellek új firmware verziója.
Galéria Nagy durranás

Nagy durranás

[+] még több fotó

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította - köszönet érte!

CNS Globe HD

CNS Globe HD
Tulajdonságok:
Bluetooth
SD kártya
Típus: CNS Globe HD
Gyártó: CNS
Méret: 86 x 138 x 13 mm
Súly: 219 gramm
Processzor: 500 MHz SiRF Atlas V
RAM: 128 MB
ROM: 4 GB
Bővíthető memória: microSD
Akkumulátor: 1100 mAh
Működési idő: 2 óra
GPS szoftver: iGO
Képnézegető: igen
Zenelejátszó: igen
Wi-Fi: -
Bluetooth: igen

Szponzorált hirdetések

Becker Professional43 Control: német csúcs GPS

Kiváló minőségű és nagy tudású navigátor, ismerős magyar szoftverrel - Becker csomagolásban. Mostanság már egyre több mobiltelefonban ott a GPS és akár a teljes értékű navigációs...

Becker Professional43 Control: német csúcs GPS
Becker Professional43 Control: német csúcs GPS

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
iGO
GPS
CNS
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "CNS Globe HD teszt: navigálás HD minőségben" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál