Nokia E7 teszt: az új kommunikátor

László Ferenc - 2011. április 19. | 08:00
Nokia E7 teszt: az új kommunikátor Nézd meg a videót

Leteszteltük a finn gyártó legfrissebb kommunikátorát, a Symbian ^3 szoftveres E7-et. A Nokiánál abszolút nem kapkodják el a dolgokat. Emlékezetes, hogy a tavaly áprilisban bejelentett N8 októberben jelent meg a piacon, a tavaly szeptemberben debütált E7-es pedig nálunk hivatalosan csak ebben a hónapban bukkant fel a kereskedések polcain. Gyorsan le is teszteltük!

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
remek minőség
kiváló billentyűzet
nagy kijelző
Nem tetszett:
rövid használati idő
AF nélküli kamera
nincs microSD slot
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Az első finn kommunikátor az 1996-ban bejelentett Nokia 9000-es volt, melynek aztán két évvel később érkezett az utódja, Nokia 9110 néven. 2001-ben debütált a Nokia 9210-es verzió, majd pedig három évvel később mutatkozott be a Nokia 9500, mely aztán Nokia 9300 néven kistestvért is kapott. Ezt követően 2007 volt az az esztendő, amikor is lehullott a lepel a mindeddig legfrissebb kommunikátorról, az E90-ről. Most pedig ugyebár 2011-et írunk, és végre itt figyel az asztalomon a legeslegújabb, immár Symbian ^3 szoftveres kommunikátor, mely tulajdonképpen nem más, mint a multimédiás N8 business felhasználásra szánt nagytestvére.

Galéria Nagyra nőtt

Nagyra nőtt

[+] még több fotó

Galéria Megbonthatatlan készülékház

Megbonthatatlan készülékház

[+] még több fotó
Méret, tömeg
Az már rögtön az első pillanatban kiderül, hogy az E7 jelentősen nagyobb és nehezebb az N8-nál. Az E7 minden irányban nagyobb legalább néhány milliméterrel, mint az N8, így nem csoda, hogy a 86 köbcentiméteres térfogat 105 köbcentiméterre nőtt, a 135 grammos tömeg pedig 176 grammra gyarapodott. Ez bizony már nem kis súly, melyet már a zsebünk is megérez, vagyis az E7 alaposan le tudja húzni a zsebünket. A minőség már az N8 esetében is nagyon rendben volt, és nincs ez másképp most sem. Az anodizált alumíniumból készült borítás szerencsére csak visszafogottan érzékeny a szennyeződésekre, és némi megszokást igényel, hogy hideg időben bizony enyhén csípős a fogása.


Színes egyéniség
Tesztkészülékünk a Dark Grey, vagyis sötétszürke variáns, de ezenkívül fehér, zöld, kék és narancssárga változatban is készül a kicsike, így elmondható, hogy napjaink kommunikátora már teljesen uniszex kivitelű. Az N8-on még jobboldalt lévő zároló csúszka átkerült az ellentétes oldalra, a SIM-kártyát fogadó kis tálca pedig a jobboldalon keresendő. Alatta ott figyel a hangerőállító, ami kivételesen nem két gomb, hanem egy kis csúszka formájában realizálódik. Ugyancsak errefelé keresendő az exponáló gomb, az alsó él viszont a mikrofont leszámítva teljesen csupasz.
Galéria Mini számítógép

Mini számítógép

[+] még több fotó

Felszereltség
A felső élre került a fedetlen microUSB csatlakozó aljzat, illetve a mellette lévő mini LED, mely ugyebár a töltésről közöl némi vizuális információt számunkra. Emellett leledzik még a 3,5 milliméteres jack dugalj, az on/off gomb, valamint a kis fül mögé rejtett HDMI csati, mely az N8-hoz hasonló nem micro-, hanem mini- szabványú. Az alapcsomagnak részét képezi egyébként a HDMI átalakító kábel, ami mindenképpen jó hír. A BL-4D típusjelzésű akksi ugyancsak ismerős lehet az N8-ból és házilagos körülmények között ezúttal sem cserélhető. Nagy kár, hogy ez az akkumulátor nem 1500, hanem csak 1200 mAh kapacitású, ennek "köszönhetően" ugyanis intenzív használat mellett alig 1 napot bír ki a készülék. Érdekesség, hogy az N8-on még meglévő 2 milliméteres töltő aljzat az E7-ről már hiányzik, csakúgy, mint a microSD memóriakártyás bővítési lehetőség.
Galéria Középen a miniHDMI

Középen a miniHDMI

[+] még több fotó

Szenzorok, adatbevitel
A display feletti szekcióban szokott helyükön ott figyelnek a különböző érzékelők, van itt proximity szenzor, fényérzékelő, illetve egy elsősorban videóhívásokhoz szánt előlapi kamera is. Míg az N8-on baloldalra csúszott, addig az E7-en a kijelző alatt középen tanyázik az egyetlen nyomógomb, melynek segítségével egyrészt a menübe léphetünk be, másrészt pedig válthatunk az éppen futó alkalmazások között. Természetesen adott a virtuális QWERTY billentyűzet, de az igazán nagy durranás a kijelzős felső szekció oldalirányú elcsúsztatását követően előbukkanó hardveres QWERTY. Ezen a remek klaviatúrán összesen 42 gomb sorakozik, melyek legtöbbje 7x5 milliméter méretű és bizony még a magyar ékezetes karakterek is fel vannak tüntetve rajtuk. Sötétben jól jön a háttérvilágítás, ezenkívül pedig említést érdemel, hogy a szétcsúsztatási folyamathoz hozzá lehet rendelni különböző funkciókat, így például az e-mail kliens, vagy a jegyzetkészítő automatikus elindítását.
Galéria Proximity szenzor, fényérzékelő és előlapi kamera

Proximity szenzor, fényérzékelő és előlapi kamera

[+] még több fotó

Galéria Magyar ékezetes QWERTY billentyűzet

Magyar ékezetes QWERTY billentyűzet

[+] még több fotó
Kijelző
A szétcsúsztatott állapotban szerintem pont optimális szögben megdöntött kijelző ugyanarra az AMOLED technológiára épül, mint az N8 kijelzője, azonban nem elhanyagolható különbség, hogy az E7 a C6-01-hez hasonlóan már CBD (ClearBlack Display) technológiás. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a display kapott egy extra polarizációs réteget, melynek köszönhetően javult a napsütés melletti leolvashatóság, illetve a fekete még az eddiginél is feketébb lett. Nyílt titok, hogy az E7 e tekintetben simán felveszi a versenyt akár mondjuk a Samsung Galaxy S-sel is, de csak addig, míg szóba nem kerül a felbontás. Míg az említett Galaxy-ban egy 480x800 pixeles panel található, addig az E7 ugyancsak 4 colos kapacitív kijelzője csupán 360x640 pixeles (nHD) felbontású. A 3,5 colos N8-hoz képest tehát nem nőtt a felbontás, vagyis a pixelsűrűség 209 ppi-ről 183 ppi-re csökkent. Nem azt mondom, hogy csúnya az E7 képe, mindenesetre e tekintetben azért érezhető a lemaradás a WVGA paneles riválisokhoz képest, a 329 ppi-s iPhone 4-ről már nem is beszélve.
Galéria De miért EDOF?

De miért EDOF?

[+] még több fotó

Kamera
Amit az N8-ban legjobban szerettünk, az egyértelműen a kamera, mely iparág szinten mind a mai napig etalonnak tekinthető. Nos, az E7 esetében pontosan ez az az alkotóelem, amit sikerült teljesen kiherélni. Nem arról van szó, hogy egy ilyen business okostelefontól is 12 megapixeles felbontást és Carl Zeiss optikát vár el az ember fia, hanem egyszerűen csak arról, hogy a 8 megapixeles kamera képminőségét nem kellett volna agyoncsapni az autofókusz kihagyásával. A Nokia erre azt mondja, hogy az alkalmazott EDOF technológia egyrészt villámgyors (persze, hiszen nem kell fókuszálnia), másrészt rendkívül kis helyigényű, harmadrészt pedig ugyebár olcsó. Nade kérem szépen, egy high-end mobilban 2011-ben azért legyen már normális AF!

A maximális felbontás 3264x2448 pixel, ami önmagában véve nem kevés, de az elkészült felvételek messze nem olyan szépek, mint az N8-as fotók. Az f2,8-as optika mellett egy dupla LED-es segédfényt helyeztek el a fejlesztők, ami sötétben történő fotózáskor igen jól jön, ellenben a makrózást nyugodtan el lehet felejteni, hiszen az EDOF miatt a közelpont 50 centiméter. Manuálisan állítható a fehéregyensúly, a színtónus, a kontraszt, az élesség és a fényérzékenység, ezenkívül pedig geotagging funkciót, négy exponáló hangot, 2/10/20 másodperces időzítőt, segédrácsot és arcfelismerést is kapunk a pénzünkért.

Az elektronikus képstabilizálást felvonultató videófelvevő 1280x720 pixeles felbontású MP4 felvételeket tud rögzíteni, másodpercenként 25 képkockás sebesség mellett, és szerencsére ugyanúgy 12 Mbit/s-os bitrátával, mint az N8 esetében. Tesztvideónk:


Szoftver

Mivel az E7 ugyanazt a Symbian ^3 operációs rendszert futtatja és kisebb eltérésekkel ugyanazokat az alkalmazásokat vonultatja fel, mint az általunk korábban már tesztelt N8, C7 és C6-01, a részletekbe most nem kívánok ismét belemenni. Lényeg a lényeg: adott három, vízszintes irányban lapozgatható alapképernyő, melyeken kis dobozokba pakolgathatjuk be kedvenc widgetjeinket. A könnyen átszervezhető főmenüben 3 oszlopban és 4 sorban összesen tizenkét kis ikon látható, de ezenkívül listás megjelenítési módot is választhatunk. A névjegyzék jól áttekinthető és könnyen kezelhető, de például a közösségi hálózatok támogatási szintje már-már megmosolyogtató. Ehhez hasonlóan az alapértelmezett Facebook/Twitter kliens sem ér valami sokat, emiatt érdemes gyorsan lecserélni az ingyenes Socially-ra, vagy a fizetős Gravity-re.
Galéria Symbian ^3 UI

Symbian ^3 UI

[+] még több fotó

Funkciók
A Nokia E7 eredetileg a 013.016-os PR1.0-ás szoftverrel jött ki, aztán pedig gyorsan meg is jelent a kisebb hibajavításokat tartalmazó 014.002-es PR1.1. A webböngésző jelenleg a 7.2.8.10-es verziószámot viseli magán, és netezési élmény tekintetében bizony jelentős lemaradásban van az Androidos vonulathoz képest. Az E7 kapcsán némi hozzáadott érték a már gyárilag feltelepített Portfolio és Tőzsdézz alkalmazás, mely az üzletemberek számára minden bizonnyal igen hasznos lehet. Az elektronikus levelezési kliens beállítása nem okoz különösebb nehézségeket, biztonságunkról pedig az F-Secure külön erre a célra kifejlesztett kis alkalmazása gondoskodik. Irodai fronton említést érdemel még a QuickOffice 6.4.324, ami természetesen nem csak meglévő Office állományok kezelésére, hanem újak létrehozására is alkalmas. Ha valamilyen új felhasználói szoftver, vagy esetleg játék (például Angry Birds) kellene, akkor érdemes bekukkantani az immár több mint 40 ezer tartalmat felvonultató Ovi Store-ba.
Galéria Készülékzár csúszka baloldalt

Készülékzár csúszka baloldalt

[+] még több fotó

Galéria SIM-slot, hangerőállító és expo gomb jobboldalt

SIM-slot, hangerőállító és expo gomb jobboldalt

[+] még több fotó
Multimédia
A Divx és Xvid videók lejátszása nem okoz gondot, bár némi megkötés, hogy ezen állományok mérete nem lehet nagyobb 2 GB-nál. A HDMI kimenetnek köszönhetően pedig akár nagyképernyős TV-re is simán kinyomhatjuk a nagyfelbontású videókat, akár térhatású Dolby Digital Plus hangzással egyetemben. A zenelejátszó már régi ismerősünk, mint ahogy az RDS funkciós sztereó FM rádió, illetve a galéria sem hoz semmi meglepetést. Az N8-ról ugyancsak ismerős lehet az USB On The Go funkció: egy kis adapter segítségével simán rádughatunk bármilyen pendrive-ot, vagy egyéb USB perifériát a telefonra. Kulcslyuk kereséskor jól jön az elemlámpa funkció, ami a zár csúszka 2 másodpercig történő elhúzásával aktiválható.
Galéria N8 vs. E7

N8 vs. E7

[+] még több fotó

Galéria HTC 7 Pro vs. Nokia E7

HTC 7 Pro vs. Nokia E7

[+] még több fotó
Hardver, adatátvitel
Továbbra sincs GHz-es processzor, vagy netán duplamagos chip. Maradt minden a régiben, vagyis megkapjuk a jó öreg 680 MHz-es ARM11 processzort, illetve a hozzá társított 2D/3D chipet. Összességében egyébként nem nevezném lassúnak az E7-est, mindenesetre a GHz-es riválisokhoz képest mindenképpen tetten érhető a lemaradás. Az N8-hoz képest változatlan a 16 GB-os integrált tárhely és a 256 MB SDRAM, viszont NAND flashmemóriából 512 MB helyett immár 1 GB-ot kapunk. Wireless fronton szólnunk kell többek közt a 10,2 Mbit/s-os HSDPA-ról, a 2 Mbit/s-os HSUPA-ról, a b/g/n szabványú Wi-Fi-ről, illetve a Bluetooth 3.0 támogatásról. DLNA-ról sajnos nem szól a fáma, a digitális iránytűs GPS-vevő és a remek Ovi Maps 3.06 viszont jelen van a fedélzeten. A teljes körű ingyenes navigációt biztosító Ovi Maps legújabb kiadása többek közt új térképletöltési megoldást és Foursquare becsekkolási opciót is felvonultat.
Galéria 13,6 milliméteres vastagság

13,6 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Ez itt a Dark Grey kivitel

Ez itt a Dark Grey kivitel

[+] még több fotó
Jövő
Február óta nyílt titok, hogy a Nokia hosszú távon immár egyáltalán nem a Symbianban gondolkodik, hanem inkább a Microsoft-féle Windows Phone-nak szavaz bizalmat. Az első WinPho szoftveres Nokia mobil viszont leghamarabb idén év végén, vagy 2012 elején mutatkozhat be, így addig még a Symbiant is ápolgatni kívánja a Nokia. Ennek első kézzel fogható bizonyítéka a nemrégiben bejelentett Symbian Anna, mely tulajdonképpen a Symbian ^3 PR2.0. Ez az E7-re és társaira még ebben a negyedévben érkező frissítés némileg megújult főképernyő kezelést, 7.2-ről 7.3-ra frissített böngészőt és immár függőleges orientáció mellett is elérhető virtuális QWERTY billentyűzetet tartalmaz. A későbbiekben minden valószínűség szerint érkezik majd a PR3.0 is: ez a B kezdőbetűs női nevet viselő cucc várhatóan teljesen szakít majd a jelenlegi Symbian ^3 szokásokkal, és végre teljesen újragondolt felhasználói felületet honosít meg a készülékeken.
Galéria Egyetlen nyomógomb

Egyetlen nyomógomb

[+] még több fotó

Galéria Nagyon korrekt nyitó mechanizmus

Nagyon korrekt nyitó mechanizmus

[+] még több fotó
Konklúzió
A kártyafüggetlen formában jelenleg mintegy 130 ezer forint magasságában beszerezhető Nokia E7 egy remekül összerakott, business kategóriás okostelefon, hatalmas kijelzővel és remek hardveres QWERTY billentyűzettel. Az általános minőség nagyon is rendben van, azonban nem mehetünk el szó nélkül a mára már enyhén divatjamúlt Symbian ^3 felhasználói felület, illetve a nem éppen felsőkategóriás sebességű processzor, valamint a sajnos autofókusz nélküli kamera mellett. Ha egy éve, vagy ne adj Isten még korábban érkezett volna, nem sok kritika érhetné, mára viszont enyhén elavult a hardvere. Mindenesetre jó hír, hogy a Nokia továbbra sem hanyagolja el a Symbiant, így "Annának" köszönhetően hamarosan kisebb vérfrissítésen eshet át az E7. Egyébként pedig álmaimban egy olyan Nokia okostelefont látok, melyben ott az N8 kamerája és egyszerű bővíthetősége, illetve az E7 billentyűzete és nagyobb CBD kijelzője. Ja és persze mindez egy új UI-val megspékelve.
Galéria Fókuszban az üzlet

Fókuszban az üzlet

[+] még több fotó

Ami a Nokia E7 közvetlen riválisait illeti, nos van itt nekünk egy WinPho 7-es HTC 7 Pro-nk, melyet hazánkban hivatalosan ugyan nem forgalmaz a gyártó, de azért beszerezhető. Aztán itt van még az ugyancsak HTC gyártmányú, de már Androidos Desire Z, illetve a hasonló operációs rendszerű Motorola Milestone 2.

Nokia E7-00

Nokia E7-00
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Nokia E7-00
Gyártó: Nokia
Méret: 123,7 x 62,4 x 13,6 mm
Súly: 176 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1200 mAh
Működési idő: 430 óra
Beszélgetési idő: 9 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 3264 x 2448 pixel
Autofókusz: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Hangvezérlés: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: igen

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Ismét megújul a Nokia Ovi Maps

A Nokia ingyenes navigációs alkalmazása újfent némi ráncfelvarráson esik keresztül.

Ismét megújul a Nokia Ovi Maps
Ismét megújul a Nokia Ovi Maps

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Nokia
kommunikátor
Symbian^3
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nokia E7 teszt: az új kommunikátor" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál