Az Android igazából nem nyílt platform?

Nagy Balázs András - 2011. március 25. | 13:00 Android Google tények

Fellélegezhet Steve Jobs, a Google épp most adta hírét, hogy az Android valójában egyáltalán nem egy „nyílt platform”.

Szponzorált hirdetések

A Bloomberg és a The Register riportjai ugyanis arról számolnak be, hogy a Google elzárkózik az Android operációs rendszer legújabb, táblagépekre optimalizált verziójának forráskódja kiadása elől. A hivatalos bejelentés szerint egészen addig visszatartják a rendszert, amíg nem készítik el más – így telefon méretű – rendszerekre is.


A Bloombergnek nyilatkozva Andy Rubin, az Android projekt irányítója úgy nyilatkozott, hogy a Honecomb esetében a táblagépekre való optimalizálás mellett néhány helyen tervezési választásra kényszerültek. Például figyelmen kívül hagyták, hogy a telefonokon mégis hogyan futhatnának a programok, és valójában emiatt nem késett jóval többet a rendszer.


Valójában azonban sokkal valószínűbb, hogy a Google és nagy partnerei egyszerűen nem akarják, hogy a kisebb, jóval olcsóbb gépekkel előálló gyártók véletlenül bezavarjanak az eladásaiknak. Egy másik lehetőség, hogy nem szeretnék, ha a konkurencia átemelne ötleteket, kódokat a saját táblagép operációs rendszereikbe.

Nem ez az első jele a zártságnak: a Skyhook például szeptemberben indított két pert a Google ellen, mert elmondásuk szerint a keresőóriás rákényszeríti a gyártókat a saját lokációs megoldásának használatára, így az alternatívák – így a Skyhook saját rendszere – be sem tudnak törni a látszólag szabad, új piacra.

A Google eddig általában néhány héttel az első készülék kiadása után kiadta a rendszer forráskódját. Jelenleg csak a Google által felügyelt Open Handset Alliance tagjai férhetnek hozzá, természetesen jogi nyilatkozatok aláírása után.

Korábban a Google úgy nyilatkozott, hogy a Honeycomb csupán táblagépekre jön, és az újításokat majd az azt követő telefonos változatban hozzák el a kisebb gépekre. Azt azonban nem közölték, hogy visszatartanák a forráskódot. Sőt, egészen a Businessweek írásáig ezt még nyilatkozatban sem voltak hajlandóak közölni.

Októberben, amikor Jobs azzal vádolta a Google-t, hogy a rendszer nyíltsága csupán egy hamiskás álca, Andy Rubin twitterében olyan értelemben válaszolt, hogy a nyíltság definíciója a forráskód szabad elérése. Ez azonban azt jelenti, hogy a Honeycomb már nem nyílt.

Szponzorált hirdetések

380 ezer forint felett nyitott Európában a Google Glass

A Google okosszemüvege mostantól hivatalosan már Európában is megvásárolható.

380 ezer forint felett nyitott Európában a Google Glass
380 ezer forint felett nyitott Európában a Google Glass

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Az Android igazából nem nyílt platform?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál