WinMo vs Android vs iPhone

Molnár-Soós Sándor István - 2010. március 19. | 15:43 Android

Visszatérő téma a fórumunkban, hogy aki éppen most szeretne okostelefont, PDA-s telefont vásárolni, mit válasszon. A sok típus közül kiemelnék hármat - önkényesen, de mindenképpen olvasóink kérdései alapján - és megpróbálom egy rövid összehasonlítással megkönnyíteni a választást...

Szponzorált hirdetések

Tudom jól, hogy vitákat fog gerjeszteni ez az írás, de a vitákkal nincs baj, ha értelmes emberek érvekkel vitáznak egymással. Sőt, nagyon örülök neki, amikor valaki olyasmikre világít rá, amik elkerülték a figyelmemet és amiktől okosabbak leszünk mi is, akik olvassuk. Így aztán a kedves olvasó vegye ezt az írást úgy, hogy ez az én véleményem és szívesen veszem, ha valaki kiegészíti. Hát lássuk, mit gondolok én a WinMo - iPhone - Android hármasról most, 2010 márciusának idusán.

Galéria Nem mindegyiket...

Nem mindegyiket...

[+] még több fotó

Ami kimarad

Mélyen kérek elnézést azoktól, akik a tesztből kimaradó készülékek iránt lelkesednek. Nem írok többek közt a Blackberryről, de nem írok a Palm-ról és nem írok az S60-as készülékekről sem. Akkor miért írok éppen a címben említett három rendszerről? A Windows Mobile-ról azért, mert szeretjük és a PDA-t sokunkkal ez a rendszer szerettette meg. Az Androidról azért, mert hihetelen méretű robbanást mutat és egyszerűen róla szól manapság minden. A iPhone-ról pedig azért, mert olyan mértékű hatást gyakorolt a PDA-piacra, amiért örökre hálásak leszünk attól függetlenül, hogy az írás végén melyik rendszert találjuk a legkívánatosabbnak. Sok szempontot lehetne választani az összehasonlításhoz, de megpróbáltam összegyűjteni azokat, amelyekről az olvasók a fórumban legtöbbet kérdeznek. Természetesen ami kimarad, azt majd megbeszéljük külön. Eme hosszú bevezető után akkor kezdődjön a móka!
Galéria Multitouch

Multitouch

[+] még több fotó

Érintőképernyő

A Windows Mobile volt az első, így az érintőképernyő használatával általa ismerkedtünk meg. Nem is tudtuk, mi mindent lehet kihozni belőle, amíg kezünkbe nem fogtuk az iPhone-t, amely az első kapacitív kijelzővel és multitouch, azaz egyszerre több érintést is értelmezni képes rendszerrel érkezett amelyhez ráadásul briliáns képminőség is párosul. A szintén a képernyőhöz kapcsolódó, ceruza nélküli vezérlést majd a felhasználói felületnél részletezzük, így ha csupán a kijelzőt nézzük, a sorrend az alábbi: iPhone, Android, WinMo. Azzal a kiegészítéssel, hogy a WinMo és az Android a többérintős, esetleg AMOLED kijelzős modellek esetében azonos minőséget képviselhet, így abban az esetben döntetlen az állás, sőt ezek elérik az iPhone minőségét is, így hármasbefutó alakul ki.
Galéria Világrengető

Világrengető

[+] még több fotó

Vezérlés mozdulatokkal


A kezelésnél manapság az egyik legfontosabb újítás, hogy a képernyő érintésén túl egyes simításokra képesek a készülékek komplex módon reagálni. Ezt hívja a szakzsargon gesztusoknak vagy gesztikulálásnak az angol gestures kifejezésből szabadon fordítva. Manapság a kezelői felületek olyanok, hogy mindhárom rendszer tudja ezt a fajta, az életünket megkönnyítő vezérlési módot, de a sorrend a következő: iPhone, Android WinMo. Azzal a kiegészítéssel, hogy a Windows Mobile telefonoknál kiegészítő programok segítségével javítható a gesztusok fogadása, és a multitouch készülékek jobban kezelik a gesztusokat. Az ilyen WinMo készülékek utolérik az iPhone-t, így felugranak a holtversenyben megosztott első helyre.
Galéria Egyszerű, mégis átírta a történelmet...

Egyszerű, mégis átírta a történelmet...

[+] még több fotó

Kinézet és dizájn


Kényes kategória, hiszen kinek-mi tetszik. Mindenképpen szubjektív vélemény következik akkor, amikor kijelentem, hogy ebben a kategóriában az Android nyert (HTC Desire és HTC Legend), második helyezett a WinMo (HTC HD2 és Samsung Omnia 1-2), míg az iPhone nálam csak harmadik. Mindezt teszem azzal a kiegészítéssel, hogy a WinMo és az Android telefonok esetében van lehetőség a választásra, hiszen több gyártó több termékéről van szó, míg az iPhone tulajdonosok kapják, amit kapnak még akkor is, ha az iPhone valójában nem csúnya.
Galéria Van választék bőven

Van választék bőven

[+] még több fotó

Egykezes használat

Sokunknak fontos, hiszen nem mindig tudjuk szabaddá tenni mindkét kezünket. Nagyban függ a mérettől, hiszen vannak akkora óriások, amiket egyszerűen nem érünk át egy kézzel. Ha az átlagos, emberi kézbe - nem pingpongozásra - tervezett készüléket vesszük sorba, akkor Első helyen végez a WinMo, második az iPhone és az Android megosztva. Azért kerül a dobogó csúcsára a WinMo, mert az egykezes használat szempontjából fontos két mozzanat, a hívás fogadása és indítása rajta a legegyszerűbb. Azért kerül második helyre az Android és az iPhone, mert a legtöbb Android készüléken és az iPhone-on nincs Yes és No gomb, ez nagyban megnehezíti az előbb említett két műveletet.
Galéria Gombos kivitelezés

Gombos kivitelezés

[+] még több fotó

Multitask

Nem is tudom, van-e magyar megfelelője, talán párhuzamosan programokat futtatni képes rendszereknek. kell  hívjuk magyarul ezt a képességet. Bizonyára sejti az olvasó, hogy az iPhone végez messze a legvégén, hiszen ez a képesség nagyjából kimaradt belőle, így minden áldását mellőznünk kell. Második helyezett lesz a Windows Mobile azért, mert tudja ugyan a multitaskingot, de a nagyobb memória szükségletű szoftverek még a legújabb modelleket is képesek megakasztani. Emellett nagyon kevés modell esetében tudjuk alapból mi magunk eldönteni, hogy a bezárt szoftverből tényleg lépjen ki, vagy fusson a háttérben és ezért aztán mindenféle segédprogramot kell telepítsünk. Első helyezett az Android azért, mert nála a memóriaelfogyás jelensége szinte ismeretlen, az újabb modelleknél pedig egyszerűen nem létezik, a szoftverek egészen nagy számban is képesek futni egymás mellett problémamentesen, így valójában nem kell foglalkozzunk az egész kérdéskörrel.
Galéria Több mindent egyszerre

Több mindent egyszerre

[+] még több fotó

Felhasználói felület


Ismeretes még így is: UI (vagy GUI, a grafikus felületek esetén). Az első helyezést a Windows Mobile-nak adom, mert rá telepíthető a legtöbb variációja a felhasználói felületeknek, és így mindenki megtalálja a magának legjobban tetszőt. Az iPhone és az Android holtversenyben végezne, de én a második helyezést mégis inkább az iPhone-nak adom azért, mert ez a készülék keverte fel az állóvizet és a mai csodás felhasználói felületek nagyjából neki köszönhetőek még akkor is, ha némelyik közben túlnőtt rajta. Az Android esetében megjegyzem, hogy a már létező modellek esetében figyelemreméltó a Sense a HTC-k esetében és a Sony Ericsson is bejelentette már, hogy az Androiddal érkező Xperia X10-es egy általuk átalakított felületet kap, amely reményeink szerint jól kezelhető lesz és az Android platform mindenképpen híresen jól kezelhető újjal mindenféle utólag telepített segédprogram nélkül is.
Galéria Alapból ilyen

Alapból ilyen

[+] még több fotó

PIM és iroda


Akik életvitel szerűen használjuk a telefonunkat és akiknek nem csak hobby, hanem munkaeszköz is mind egyetértünk abban, hogy a PIM, azaz a személyes információs menedzser alkalmazások a legfontosabban egy készüléken. Hogy aztán ezeket milyen dinamikusan, üzembiztosan és kényelmesen szolgáltatja egy telefon, az bizony nagyon fontos szempont a kiválasztásában. Ezekhez a funkciókhoz jön még hozzá az irodai alkalmazások mobilizálása, azaz a képesség, hogy a számítógépen használt irodai szoftvereinket és az általuk készített fájlokat a mobilon is használni tudjuk. Ha mindent összeadunk, bárki bármit is mond, ebben még mindig a WinMo a király, hiszen a Windows Office uralkodik még mindig a legtöbb munkahelyen és azzal bizony a WinMo tud leginkább együttműködni.
Galéria Szinkronizálva minden

Szinkronizálva minden

[+] még több fotó

Második helyre tenném az Androidot azért, mert a Google fiókunkba felszinkronizált adatok használata nagyon kényelmes és megmentheti az életünket egy telefonelvesztés esetén azzal, hogy az interneten azonnal meglelhető minden fontos adat. Az iPhone nálam harmadik, bár akiknek a számítógépük is Apple, lehet ezzel vitatkoznak.

WEB, WEB2

Az internet ma már nem csak a böngészést és az e-mailek fogadását jelenti. Nagyon divatos ma a WEB2, azaz az internetalapú szolgáltatások igénybevétele. Ezeknél az alkalmazásoknál pedig a legfontosabb az integráció, azaz a mód, ahogyan a telefon menüjébe beépülnek és egymással kapcsolódnak, egymásra épülnek. Jut eszembe, nem is régen nyilatkoztam én (is) pont egy Apple vs Android kongresszus kapcsán, íme a videó:


Egyszóval: integráció. Ha pedig így vesszük, akkor messze ver mindenkit az Android a WEB2-es alkalmazások integrálásában, őt követi az iPhone és a WinMo csak segédprogramok telepítésével rúghat egyáltalán labdába.

Szoftverek fejlesztése és letöltése, árak

Lényeges kérdés, hogy egy-egy rendszerre miként és mennyi szoftverhez jutunk hozzá, milyen áron. Sajnos sehol nincs a WinMo sem darabszámban, ráadásul a szoftverek drágák, sok esetben nem kompatibilisek minden készülékkel. Viszont előnye, hogy a felhasználó viszonylag szabad a beszerzésben, nincs elektronikus fizetéshez kötve. Egy fokkal jobb az Apple rendszere, ahol tömérdek ingyenes és 1-2 dolláros szoftvert találhatunk magunknak, de ezek letöltésére és telepítésére csak az Apple Appstore-on keresztül van lehetőségünk. Ha más az elektronikusan megrendelhető és letölthető szoftverekről van szó, a pálmát az Android viszi annak ellenére, hogy ez a legfiatalabb rendszer. A nyílt forráskód miatt gombamód szaporodnak a szoftverfejlesztő cégek, ezért aztán az ember napról-napra egyre több szoftvert talál magának, ezek ára ráadásul nem is magas.
Galéria Egyszerűen piacozhatunk

Egyszerűen piacozhatunk

[+] még több fotó

Online alkalmazások

Messze legjobb az Android, ez kétségtelen. Második az Apple és még segédprogramok telepítésével is lemarad a WinMo. Mindezt úgy írom, hogy aki manapság mobilinternet nélkül képzeli el az okostelefonozását, az nagyon gyorsan vizsgálja felül az álláspontját. Minden a mobilinternetről szó, ez most a nagy bumm. Ha mostanság mégis a nettelenséget választja valaki, akkor megfosztja magát egy olyan dinamikus adatfolyamtól, amelynek segítségével az egész élete átalakítható, mégpedig pozitív irányban.  Ezzel kapcsolatban a kedves olvasó figyelmébe ajánlom korábbi írásomat, amelyet ide kattintva olvashat el. Azt azért mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az online szolgáltatások igénybevételénél nem mindegy, melyik készülék mennyi adatforgalmat generál.
Galéria Osztatlan siker a megosztás

Osztatlan siker a megosztás

[+] még több fotó

Ez pedig nagyon függ a felhasználói szokásoktól, de egy jól kihasznált készüléknél is igaz az, hogy a nagyobb adatforgalmakat wifire átirányító felhasználási szokás mellett a mobilinternet ma már nem okozhat kellemetlen meglepetéseket. Akik félnek tőle, azoknak ajánlom a túlszámlázás lehetőségét kizáró adatcsomagokat, ezek minden magyar szolgáltatónál megtalálhatóak.  

Fényképezés, videózás, mozizás

Mivel a telefon mindig nálunk van, számos esetben segíthet az életünk eseményeinek megörökítésében. De nem mindegy, hogyan teszi ezt. Gondolok itt arra, hogy a készített képek és videók milyen minőségűek, azok milyen formátumban készülnek, hogyan oszthatók meg és hogyan játszhatók vissza. Első helyezett ebben a kategóriában az Android, mégpedig azért, mert a készülékválaszték miatt már most van 5 megapixeles, normális vakuval rendelkező modell, másrészt azért, mert a videómegosztás (A YouTube-on) és a képmegosztás (a Picasa-n) vele a leggyorsabb és legegyszerűbb. Második a WinMo, mert szintén a márkaválaszték miatt már a HD-s videók készítésére alkalmas modellek sem ritkák, emellett léteznek nagyon jó videó és képmegosztó alkalmazások, amelyekkel a képességek megsokszorozhatók. Utolsó helyen végez az iPhone, a vaku hiány miatt és a készített fotók és videók gyenge minősége miatt.
Galéria Csak pár pipa és mehet

Csak pár pipa és mehet

[+] még több fotó

Ez a kategória ketté bontható, hiszen a magunk által készített videók mellett fontos, hogy egy készülék a filmeket hogyan játssza le. Ebben is utolsó az iPhone, hiszen csak az Apple által favorizált mp4-es formátumot játssza le, így konvertálgathatunk. Második helyezett az Android, mert jelenleg nem mindegyik modellen megy még a DivX lejátszás megfelelően és egyértelműen első helyezett a Windows Mobile a rá elérhető médialejátszók száma és a lejátszható filmek minősége miatt.

Készülékválaszték

Fontos szempont, hiszen az ízlésünk és anyagi lehetőségeink is különböznek. Így aztán ha több készülék közül választhatunk, nagyobb az esélye annak, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző modellt. Ebből a szempontból egyelőre első a Windows Mobile, nagyon jön fel, de csak második az Android és gyakorlatilag nem is hasonlítható hozzájuk az iPhone, hiszen gyakorlatilag 3 modellel rendelkezik, amelyek között lényeges különbségek nincsenek. Legalábbis abban a tekintetben, ami el szokta dönteni a vásárlást. Az iPhone esetében tehát két variáció van: vagy tetszik, vagy nem.
Galéria Régi motoros, így egyelőre vezet

Régi motoros, így egyelőre vezet

[+] még több fotó

Akkor ki a király?

"A Kokó. És még? Lali. És még? Sanyi. Milyen Sanyi? Király Sanyi! Sanyi a Király..." (Üvegtigris) Félre téve a tréfát, nem volt célom ezt eldönteni és még egyszer hangsúlyozom, hogy a megállapításaim vitaképesek. Azt is sajnálom, hogy nem térhetek ki minden szempontra, de ez ilyen műfaj. Még szerencse, hogy van nekünk egy fórumunk, ahol mindenki elmondhatja a véleményét még akkor is, ha ez a miénkkel nem egyezik. Hát hajrá!

Szponzorált hirdetések

Sony vs Apple - Elkezdődött a háború

Elkezdődött a gigászi óriások csatája. Az Apple belepiszkított a Sony territóriumába, így a nipponi óriás megtorlásra készül. Valóban érkezik a PlayStation mobil?

Sony vs Apple - Elkezdődött a háború
Sony vs Apple - Elkezdődött a háború

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "WinMo vs Android vs iPhone" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál