Új Opera Mini - kipróbáltuk, jöhet!

Molnár-Soós Sándor István - 2010. március 5. | 12:00

Egyetlen cab fájl letöltésével installálható és MINDEN WinMo 5.x és 6.x készüléken fut az új Opera Mini, az 5.0.3521. Nem kell hozzá Java Virtual Machine és mégis megy, mint az álom. Ráadásul gyorsabb és kevesebb adatot zabál. Ilyen ígéretek után naná, hogy mindenki kíváncsi lesz. Letöltöttem, teszteltem, írom...

Szponzorált hirdetések

A Windows Mobile telefon tulajdonosok internetes életét nyugodtan lehetne egy velős mondattal jellemezni: "A tökéletes böngésző nyomában". 1 GHz-es processzorok ide, óriási képernyők oda, egyszerűen még mindig nincs olyan böngésző, amellyel az asztali gépeken tapasztalható élményt, nevezetesen az ÖSSZES weboldal TÖKÉLETES és PROBLÉMAMENTES megnyitását megtapasztalhatnánk. A kutatás egyre elkeseredettebb - legalább is részemről -, de ha valami kis fény felvillan, nagy örömmel számolok be róla. Nézzük, mit is tud az új Opera Mini.

 
 
 
 Innen...  ...a legfelsőt!


Honnan és hogyan?

Az Opera weboldaláról ingyen letölthető az alkalmazás, 900 KiB méretű installer fájl csorog le, installálás után 1791 KiB-ot vesz el a telepítési memóriából. Legegyszerűbben és leggyorsabban akkor juthatunk hozzá, ha a készülékünk már telepített böngészőjébe (mondjuk az Explorerbe) beírjuk: m.opera.co/next. Ha előtte inkább a PC-n meg szeretnénk nézni, akkor írjuk inkább ugyanezt az asztali gép böngészőjébe, minden tudnivalót és sok képet és videót találunk róla az Opera hivatalos weboldalán (Képeket a mi képgalériánkban is találhat az olvasó a képek alatti még több fotó feliratra kattintva). Ha megnézegettük és tetszik, a download menüpontban úgyis ugyanazt fogják tanácsolni, azaz a készülékre közvetlenül érdemes rátölteni. Ha valaki szeretné az install fájlt, annak feltettem a mi szerverünkre is, innen azonnal elérhető: mini5wm.cab

 
 Nem nagy a mérete...
  ...így hamar lejön és gyorsan települ.

Első pillantásra

Az első indításkor felsorolják nekünk a legújabb featurákat, újdonságokat. Sok szépet és jót ígérnek, így az ember kedvet kap, hogy elfogadja a lejjebb kezdődő felhasználói feltételeket. Nem bánjuk meg, hiszen - és ez talán a legfontosabb - egy ujjal nagyon jól kezelhető, dinamikus, a weboldalak hasábjait is - végre - jól tördelő böngészőt kapunk. Mivel nagyon sokat tud, engedje meg az olvasó, hogy - amolyan kedvcsinálóként - néhány olyan funkciót emeljek ki, ami nekem különösen tetszik. Az első ilyen, hogy az indításkor egy gyorsindító képernyővel nyit, így aki jellemzően ugyanazokat a weboldalakat nézegeti, a leggyakrabban használt 9-et nagyon gyorsan elérheti. Sajnos nem mindig működik a logó megjelenítése, így némely weboldal esetében találgatnunk kell, vagy emlékeznünk, melyik gyorsítógombra is tettük. Jó hír azonban, hogy ezek kezelése könnyű, elég az ujjunkat rajtuk hagyni, hogy beugorjon a kezelés menü.
 
 Ezzel nyit, emiatt is gyors...
 ...és gyorsan változtatható is a gyorshívó.

Magyar

Nagyon megmelengeti a szívemet, hogy a böngésző mindenhol, teljesen magyar. Így aztán azok, akik Shakespeare nyelvében nem járatosak túlságosan, szintén könnyedén elboldogulnak. Ennek főként a beállítások közt kalandozva van nagy jelentősége.
 
 Magyaroknak, magyarul...
  ...mindenhol, hibátlanul.

Jól nyomja...

A következő meglepő és egyben kellemes tulajdonsága, hogy nagyon jól kezeli a weboldalak hasábjait, egy gyors kattintással a nekünk szükséges hasábra nagyít úgy, hogy az tényleg akkora, ami belefér a látómezőnkbe. Így aztán nem kell jobbra-balra húzkodni az olvasás közben, ezt kevés böngésző mondhatja el magáról. Azt meg szerintem szinte egy sem, hogy soha nem téved. Esetünkben nem nagyon sikerült hibázásra bírni. Lehet a szöveg balra igazított vagy sorkizárt, nem tudjuk megzavarni. Képekkel sem...
Galéria Tökéletesen tördelve...

Tökéletesen tördelve...

[+] még több fotó

Hát Fless van-e?

Sajnos nincs, bár én magam nem is vártam. A tyúb (YouTube) esetében ez nem probléma, hiszen a legtöbb WinMo készülék ilyenkor meghívja a saját lejátszójában a lekattintott YouTube filmet. A gond akkor van, amikor nem a YouTube, hanem valami másik flesses médialejátszó ablakot szeretnénk látni. Na, az nem megy, sajnos...
Galéria A szürke négyzet helyén lenne a videoablak...

A szürke négyzet helyén lenne a videoablak...

[+] még több fotó

Előzmények és adatvédelem

Természetesen tökéletesen és ujjal kezelhetően nyújtja az előzmények kezelését és az adatvédelmi beállításokat is és természetesen magyarul ezeket is. Szerethető, hogy az adatvédelemnél ráadásul ott van a kategória mellett egy kis lámpácska is, amely gyors ránézésre is mutatja, hogy be, vagy ki van-e kapcsolva mondjuk a jelszavak megjegyzése vagy mondjuk a sütik fogadása.
 
 Nagyon jól áttekinthető az adatvédelem...
 ...nem kevésbé az előzmények kezelése.

Kiknek és minek?

Mivel ingyenes, mérete nem nagy és nyelve magyar, bátran ajánlom mindenkinek, aki egy gyors de jó webböngészőt keres. Az Opera ráadásul azt ígéri, hogy az adatforgalmat is jelentős mértékben csökkenti és ez nem mellékes a sebesség szempontjából sem, de igazán azoknak fontos, akik nem rendelkeznek túl nagy adatcsomaggal. Egyben várom a kedves olvasó tapasztalatait a böngészővel kapcsolatban így különösen az adatforgalomra és a sebességre vonatkozóan.

Szponzorált hirdetések

Letölthető a legnépszerűbb böngésző - már magyarul is

Elkészültek és letölthetők a lokalizált verziók a legnépszerűbb mobilböngésző, az ingyenes Opera Mini 5-ös verziójának bétájához.

Letölthető a legnépszerűbb böngésző - már magyarul is
Letölthető a legnépszerűbb böngésző - már magyarul is

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Új Opera Mini - kipróbáltuk, jöhet!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál