Samsung Series 7 Chronos teszt – vékony keretek között

Váraljai Krisztián - 2012. március 27. | 16:30 laptop
Samsung Series 7 Chronos teszt – vékony keretek között Nézd meg a képgalériát

A napokban bemutatott új Samsung noteszgépek közül az Chronost már meg is nyúztuk – nem is kevés sikerrel!

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Remek dizájn és kivitelezés
jó felszereltség
vékony káva
Nem tetszett:
Picit túlárazott
enyhe melegedés
lassú touchpad
Tulajdonságok:
Bluetooth
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

A napokban mi is beszámoltunk hosszabban a Samsung által bemutatott új notebook szériákról. Volt köztük hagyományos notebook, és ultrabook is, ám mindezek közül az egyik, ha nem a legérdekesebb darab a 7-es szériába tartozó Chronos, mely már az első pillantás után megérdemli az eddigi legszebb Samsung notebook díjat. Nem is titkolja a vállalat, hogy ezzel a szériával nem volt más a célja, mint a szemkápráztatás. Gyönyörű panel, nagy fényerővel, fém burkolat, világító billentyűzet, vékony káva, és nem utolsó sorban gyors hardver. Ezek után a jellemzők után arra is gondolhatnánk, hogy a Samsung szerény célja nem más volt, mint megalkotni a világ legszebb notebookját, persze az ő szempontjukból. Ennek megítélése teljesen szubjektív, de annyi biztos, hogy nagyon kevés olyan notebookot tudnánk mondani, ami ennyire impozáns külsővel rendelkezne.
Kívülről befelé


A dobozon nincs semmi különös, ahogy annak tartalmában sem. A notebook mellett egy töltő, a papírok, valamint egy miniVGA-VGA adapter található. A lényeg viszont a szivacsba rejtett 700Z3A-S01, mely a kisebbik, 14"-os variánst jelenti. A gép kiemelésekor két dolgot tapasztaltunk azonnal - a kis súlyt (2,14 kg), valamint a közepes minőségű műanyag alsó felületet, ami enyhén benyomódott felemeléskor. Az előbbinek tehát utóbbi az oka, mivel a gép nem teljes felületén fém, hanem a Samsungtól már megszokott „trükköt" alkalmazván alul műanyaggal találkozhatunk. A teteje, valamint a billentyűzet felöli oldala viszont szál csiszolt alumínium, ráadásul nagyon kellemesen megmunkált. A leginkább szembetűnő dolog viszont kétségtelenül a nagyon vékony káva, mely a kijelzőt veszi körül. Az 1cm-nél is keskenyebb megoldás akkorát dob az összhatáson, hogy könnyedén feledteti velünk az alsó részen található gyenge műanyagot.
Amit még az anyagminőségnél illik megemlíteni, az a billentyűzet, mely kissé gumírozott hatású, ez által nagyon kényelmes rajta a gépelés, attól eltekintve, hogy egy picit zörejes. Az éjszakai pötyögésben sokat segít a fényviszonyokhoz igazított billentyűzetvilágítás, mely sok más példa ellenére itt nem mondható zavarónak.

A gép kialakítása nagyon dizájnos, viszont néhány pontban előnytelen. Ilyen a hőkivezető nyílás, mely a két zsanér között található, és a kijelző szögének függvényében befelé (a monitorra, és a billentyűzet felső részére), vagy lefelé (az asztalra) fújja. Mivel maga az egész rés igen szűk, ezért a gép azon része durván fel tud forrósodni használat közben, így a lábunkon tartani nem javasolt. Gépelés közben a billentyűzeten nem érezni a hőt - a csuklótámasz és a touchpad pedig egyenesen hideg.
A ház összeszerelése hibátlan, a gép nem recseg, az illesztések hajszálpontosak.
A csatlakozók között megtalálható az elengedhetetlen HDMI, a MiniVGA, az USB3, az USB2, valamint az Ethernet port, de a készülék másik oldalán egy optikai meghajtó is beépítésre került.
A matt felületű kijelző 1600x900-as felbontású, remek fényerejét pedig a SuperBright technológia adja. Betekintési szöge nem kiemelkedő - inkább csak átlagos.Teljesítmény

Most, hogy a külsőt megvitattuk, lássuk mi lapul meg a motorháztető alatt. A gép lelke a Sandy Bridge architektúrás Intel Core i5-2450M, mely egy két magos, 2,5 GHz-es processzor, ám a Hyper Threading technológiának köszönhetően 4 szálon képes az adatokat feldolgozni. Memóriából 6 gigabájt jutott a gépnek, míg a grafikai megoldást egy hibrid rendszer alkotja. Amikor nem használjuk ki az erősebb, AMD Radeon HD 6490M-et, akkor az integrált, Intel HD3000 dolgozik, mely jóval kevesebbet fogyaszt, és irodai használatra bőven elegendő. A háttértár szintén egy hibrid megoldás - az 1 TB-os HDD mellett egy 8 GB-os SSD került beszerelése, ami gyorsítótárként funkciónál, így a rendszer általános működése sokkal gyorsabb, mintha szimplán HDD izzadna a gépben.
Mai tesztünkkel elindítunk egy új hagyományt is - mostantól minden noteszgépet lemérünk a PCMark 7 szoftver segítségével, mely a gép sebességéről ad egy értéket. Ezek összehasonlítása az általános felhasználók számára is rámutat a nagyobb különbségekre. Mivel egy szintetikus tesztről van szó, így ez nem feltétlenül  tükrözi a gép erejét, csupán mint összehasonlítási alap működik. Éppen ezért kérnénk fenntartásokkal kezelni ezen értékeket. Alapbeállításokon, az energiatakarékos módot kikapcsolva, 2305 pontot ért el a Chronos, mely a középkategóriába sorolja azt.
Az egyik legkomolyabb képessége a gépnek, az a készenléti módból való gyors felállás - még a legdurvább esetben is maximum 5 másodperc volt, mire tökéletesen használhatóvá vált a gép. A gép nulláról történő bekapcsolása is nagyon gyors - átlag 20-23 másodperc.
Az akkumulátor papíron 8 órát képes üzemelni, de nekünk sajnos nem sikerült 6 óránál többet kihozni belőle - ám ez is szép eredmény.

Az extra szoftvereket látván a felhasználóknak általában feláll a szőr a hátán, mivel azok jelentősen lassítják a gépet, és hasznosnak sem mondhatók éppen. Minden bizonnyal erre a Samsung is rájött, ezért már jóval kevesebb „extra" jár a géphez, és ami van, az is hasznos. Az egyikkel más gépeinken található fiókjainkat migrálhatjuk USB-s vagy WiFi-s kapcsolaton keresztül, míg a másik egy központi irányító pult, ahol alapvető beállításokat végezhetünk el.

Ár, konklúzió

A gép gyönyörű, és gyors, ez kétségtelen, de van néhány apróbb negatívum, mint például a melegedés, a „billenős" LAN csatlakozó, a nem túl reszponzív, kicsit vontatott touchpad, vagy a műanyag alsó fedlap. Ha ezektől el tudunk tekinteni, és van minimum 334 900 forintunk arra, hogy megvegyük a Samsung alkotását, akkor ne habozzunk sokáig, mert keresve is nehéz lenne ennél jobb 14"-es hordozható PC-t találni. Akinek viszont az ár/érték arány fontos, azoknak még egy picit várniuk kell, míg sikerül lejjebb tornászni az árcédulán található számot.

Samsung 700Z3A-S01 Chronos

Samsung 700Z3A-S01 Chronos
Tulajdonságok:
Bluetooth
WIFI
Típus: Samsung 700Z3A-S01 Chronos
Gyártó: Samsung
Méret: 320 x 220 x 23 mm
Súly: 2,17 gramm
Processzor: Intel? Core? i5 Processor 2430M
Videokártya: Intel HD3000 + AMD Radeon HD6490M
Képernyő: 14"
Memória: 6 GB
Merevlemez: igen
Optikai meghajtó: DVD RW
Akkumulátor: 8 óra
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
Infravörös port: -
Ujjlenyomat felismerés: -
Firewire: -
Blu-ray lejátszó: -
Több színben kapható: -

Szponzorált hirdetések

Microsoft Surface Pro 3: tabletet a laptop helyett

A redmondi mamutcég bejelentette legújabb Surface termékét, az igen komoly tudású Surface Pro 3-at.

Microsoft Surface Pro 3: tabletet a laptop helyett
Microsoft Surface Pro 3: tabletet a laptop helyett

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
laptop
Samsung
Series 7
Chronos
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Series 7 Chronos teszt – vékony keretek között" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál