Vírusok legjobb barátja a számítási felhő?

Nagy Balázs András - 2012. január 30. | 15:00 közösség

Újfajta módszerrel kerülik ki a védelmet a legújabb, Facebook-on és egyebeken keringő átverések, vírusok.

Szponzorált hirdetések

Ugyan a számítási felhő megalkotása először teljességgel ártatlan célból – tisztes profitszerzés a pazarlás helyett – állította fel az Amazon, mára már egyre többet használják alantas célokból is a bűnözők. Ezek közül a legújabb a védelmi megoldások egy újabb trükkös megkerülése.


Talán nem mondok újat azzal, hogy az átverések és a rosszindulatú programok elleni védelemnek egy fontos mozzanata az összes lekattintott link ellenőrzése. Sok galádságot ugyanis már azzal ki lehet szűrni, ha megnézzük, milyen doménre is mutat. A vírusok ezért sokszor naponta, vagy óránként változó, látszólag véletlenszerűen generált doméneken keresik alkotóik parancsait, amiket aztán a vírusirtó cégek gyorsan le is tiltanak.

amazonaws.com-ra végződő pikáns videó? Átverés!

amazonaws.com-ra végződő pikáns videó? Átverés!


Most azonban egy teljesen új technikát használtak fel a bűnözők: a Facebookon terjedő átverés látszólag a bit.ly linkrövidítő szolgáltatáson keresztül egy érdekfeszítő videóhoz vezet. Ehelyett azonban az Amazon S3 felhő szolgáltatásán keresztül egy hamis Facebook oldalra jutnak a kattintók. Ott a videóra kattintva felugrik egy ablak, amely egy kérdőív kitöltésére kéri a látogatókat – ezért százalékot kapnak az átverést üzemeltetők – és arra is, hogy telepítsenek egy Chrome vagy Firefox kiegészítőt, amely azt követné, milyen videókra is kattintottak.

Persze ehelyett inkább az átvert alany Facebook fiókjához (és egyéb adataihoz) jutnak hozzá a bűnözők, és rögtön ki is teszik annak falára az átverés linkjét. Az F-Secure szerint azért használják az Amazon felhőjét a tettesek, mivel az megbízhatónak néz ki, és így átmegy a bit.ly és a Facebook saját link-ellenőrző rendszerén. Emellett a felhő nem túl drága és könnyen használható. Sőt, valójában már korábban is használtak felhő alapú tárolási szolgáltatásokat a vírusterjesztők, bár eddig szinte kizárólag magának a vírusnak a tárolására, nem a linkfigyelő rendszerek átverése érdekében.

Szponzorált hirdetések

10 GB-ot kapunk ajándékba

A Canon most indított új felhőtárhely szolgáltatásába első körben fotókat, később pedig videókat is feltölthetünk.

10 GB-ot kapunk ajándékba
10 GB-ot kapunk ajándékba

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Vírusok legjobb barátja a számítási felhő?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál