Vírusok legjobb barátja a számítási felhő?

Nagy Balázs András - 2012. január 30. | 15:00 közösség

Újfajta módszerrel kerülik ki a védelmet a legújabb, Facebook-on és egyebeken keringő átverések, vírusok.

Szponzorált hirdetések

Ugyan a számítási felhő megalkotása először teljességgel ártatlan célból – tisztes profitszerzés a pazarlás helyett – állította fel az Amazon, mára már egyre többet használják alantas célokból is a bűnözők. Ezek közül a legújabb a védelmi megoldások egy újabb trükkös megkerülése.


Talán nem mondok újat azzal, hogy az átverések és a rosszindulatú programok elleni védelemnek egy fontos mozzanata az összes lekattintott link ellenőrzése. Sok galádságot ugyanis már azzal ki lehet szűrni, ha megnézzük, milyen doménre is mutat. A vírusok ezért sokszor naponta, vagy óránként változó, látszólag véletlenszerűen generált doméneken keresik alkotóik parancsait, amiket aztán a vírusirtó cégek gyorsan le is tiltanak.

amazonaws.com-ra végződő pikáns videó? Átverés!

amazonaws.com-ra végződő pikáns videó? Átverés!


Most azonban egy teljesen új technikát használtak fel a bűnözők: a Facebookon terjedő átverés látszólag a bit.ly linkrövidítő szolgáltatáson keresztül egy érdekfeszítő videóhoz vezet. Ehelyett azonban az Amazon S3 felhő szolgáltatásán keresztül egy hamis Facebook oldalra jutnak a kattintók. Ott a videóra kattintva felugrik egy ablak, amely egy kérdőív kitöltésére kéri a látogatókat – ezért százalékot kapnak az átverést üzemeltetők – és arra is, hogy telepítsenek egy Chrome vagy Firefox kiegészítőt, amely azt követné, milyen videókra is kattintottak.

Persze ehelyett inkább az átvert alany Facebook fiókjához (és egyéb adataihoz) jutnak hozzá a bűnözők, és rögtön ki is teszik annak falára az átverés linkjét. Az F-Secure szerint azért használják az Amazon felhőjét a tettesek, mivel az megbízhatónak néz ki, és így átmegy a bit.ly és a Facebook saját link-ellenőrző rendszerén. Emellett a felhő nem túl drága és könnyen használható. Sőt, valójában már korábban is használtak felhő alapú tárolási szolgáltatásokat a vírusterjesztők, bár eddig szinte kizárólag magának a vírusnak a tárolására, nem a linkfigyelő rendszerek átverése érdekében.

Szponzorált hirdetések

Nem akarja, hogy átverjék? Segítünk!

Íme néhány tipp, melyek segíthetenek az online csalások és csalódások elkerülésében.

Nem akarja, hogy átverjék? Segítünk!
Nem akarja, hogy átverjék? Segítünk!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Vírusok legjobb barátja a számítási felhő?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál