Szupervírusok terjednek az interneten

Nagy Balázs András - 2012. január 26. | 08:00 laptop vírus

Nem, nem röntgenszemű vagy teleportáló vírusról van szó. Ehelyett a kifejezés a vírusokat fertőző vírusokat jelöli.

Szponzorált hirdetések

A férgek és a vírusok tradicionálisan élesen elkülöníthetőek, és eleddig maximum egy-egy törlésre méltatták egymást. Most azonban a BitDefender olyan egyveleget talált, amely egy féreg telepítőjének véletlen vírusfertőzése által jött létre. Az eredmény egy, a korábbiaknál nagyobb eséllyel terjedő, még kártékonyabb szupervírus.


A cég egy januári felmérésében tízmillió fertőzött gépből mintegy 40 000 ilyen mintát gyűjtött össze, azaz a  szörnyszülött nem csupán holmi laboratóriumi torz, hanem a való világban is terjedő kreálmány. Az ilyformán fertőzött gépek pénzügyi és személyes adatokat lopnak, a szokásosnál is rosszabbul működnek, valamint még kéretlen reklámleveleket is ontanak magukból.


A BitDefender által begyűjtött minták elemzése alapján elmondható, hogy mind véletlenül jöttek létre, azonban a cég figyelmeztet arra, hogy a bűnözők könnyen rákaphatnak a „vírustenyészetre”. Az esetleges robbanásszerű terjedés és vírusfájlok többszörös fertőzése pedig próbára teheti a vírusirtók tisztítási rutinjait, valamint a sokszor még az antivírus cégek számára is észrevétlenül terjedő rootkiteket is veszélyesebbé teheti. Igaz, ugyanekkor könnyebben detektálhatóvá is, mivel az eddig csupán csendben lapuló féreghez egy hangoskodó bérlőtárs is szegődik.

Szponzorált hirdetések

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

Tíz év telt el azóta, hogy felfedezték az első mobil kártevőt, melynek utódai azóta is sokunk életét alaposan megkeserítik.

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget
Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Szupervírusok terjednek az interneten" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál