HP Pavilion dv6 – egyből kettő

Nagy Balázs András - 2011. december 14. | 08:00 laptop
HP Pavilion dv6 – egyből kettő Nézd meg a képgalériát

Hagyományos méretekkel érkezik a HP legújabb Pavilion gépe, de belsejében óriási újítást rejt: az AMD legújabb processzor/grafikus chip hibridjét.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
alu borítás
AMD Fusion APU
nem túl erős LED-ek
tapipad
Nem tetszett:
kijelző
túl szögletes billentyűk
oldalra száműzött LED-ek
Tulajdonságok:
Bluetooth
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Igen, méretét tekintve az új HP Pavilion dv6-os maradi. Nem pengevékony, nem pehelykönnyű, nem lehet vele tortát vágni, és kevésbé valószínű, hogy utána fordulnak. Nem kell azonban attól félnünk, hogy a gép randa lenne, a HP minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a gép kategóriájában megkapó külsővel rendelkezzen.


Szolid frakk
A gép felső, valamint belső felein jól kinéző szálcsiszolt alumínium borítást kapott. Ez két dolog miatt is jó ötlet volt: egyfelől, ugyan itt is meglátszanak a koszosabb, zsírosabb ujjak lenyomatai, de klasszisokkal jobb a helyzet, mint egy fényes műanyag váz esetében. Másfelől pedig egyszerűen jól néz ki. Nem gagyi, és bár egy ultrabookhoz képest meglehetősen pufók, vastag oldaláról igyekszik elterelni a tekinteteket.

Galéria Szálcsiszolt felsőtest

Szálcsiszolt felsőtest

[+] még több fotó

A „pufók” jelzőt nem véletlenül mondtam, és amint kinyitjuk a gépet, meg is láthatjuk, hogy miért: a belső alumínium borítás ugyanis főleg a billentyűzet körül észrevehetően (de a tapipad és az ujjlenyomatolvasónál is) szépen lekerekítve alábukik. Nem sokat, néhány millimétert, máshol is láttunk ilyet. Azonban a fényes alumínium kihangsúlyozza ezt, és olybá tűnik, mintha valami fém lufiként dudorodna a fogva tartott erőtől a gép.

Egy új erő: APU!
Erő ugyanis van benne, nem is kevés, hála az AMD új Llano kódnevű chipjének, amely az első olyan chip-família, amely egy valamire való (sőt, esetünkben egyáltalán nem is rossz) grafikus chipet és a közönséges processzort egybeépítette. Ezt azzal is kihangsúlyozza a gyártó, hogy nem CPU-nak nevezi, hanem APU-nak (magyarul: Gyorsított Feldolgozó Egység). Ugyan korábban is léteztek ilyen megoldások, azonban ez az első, amely nem harmatgyenge grafikus teljesítménnyel rendelkezik. Az AMD által alkalmazott megoldásnak ugyan van néhány hátulütője, azonban előnyei egy laptopban, illetve nem csúcsgép asztali gépben jócskán ellensúlyozzák azt.
Galéria A billentyűzet sarkában, a matricák közé rejtve  találjuk az ujjlenyomat olvasót

A billentyűzet sarkában, a matricák közé rejtve találjuk az ujjlenyomat olvasót

[+] még több fotó

Mik is a hátrányok? Mivel nem áll a grafikus feldolgozó egység (GPU) rendelkezése (a dedikált videokártyáknál megszokott) nagyon gyors memória, a grafikai feldolgozásért felelős egység gyengébben teljesít, mint amennyire képes lenne. Ez főleg abból is látszik, hogy például az asztali gépnél gyorsabb memóriát betéve a grafikai feldolgozás mérhetően és érezhetően javul. Azaz ugyan mondhatjuk, hogy az adott APU-ban ilyen vagy olyan grafikus chipben ilyen és ilyen GPU található, az sosem veszi fel a versenyt a saját dedikált memóriával rendelkező külön kártyával. Emellett azt is meg kell említeni, hogy ahogyan a mobil változatoknál szokásos, itt is lassabban ketyeg az egység, (444Mhz vs 600Mhz az A8 család esetében) mint az asztali változatban.

Mik az előnyök? A kisebb energiafelhasználás, így hőtermelés, valamint a kisebb szükséges hely óriási fegyvertény. Eddig az erős grafikus chippel megáldott/megvert laptopok csak extranagy akkuval, vagy trükközéssel (az erős GPU lekapcsolásával és egy gyenge integrált Intelre való átállással, ami néha problémákhoz vezetett) tudtak átlagos akkuidőt felmutatni. Itt erre nincs szükség. Amennyiben pedig még több teljesítményre volna szükségünk, a chip képes együttműködni egy dedikált videokártyával is, tovább növelve a teljesítményét.
Galéria Enyhén gömbölyded belső

Enyhén gömbölyded belső

[+] még több fotó

Amit itt találunk
Visszatérve a tényleges tesztelt laptophoz, a dv6-6b08eh-ban egy A8-3510MX található, amely egy egy gigabájt saját memóriával rendelkező AMD Radeon HD 6750M egészít ki egy „Radeon HD 6755G2” nevű virtuális kártyává, amely mellett még négy gigabájtnyi DDR3 rendszermemóriát találhatunk.

A gép hasában egy egy terabájt kapacitású hagyományos pörgőtányéros merevlemez gondoskodik adataink tárolásáról. Ez egyfelől jó – elvégre ekkora hely bőségesen elegendő – másfelől viszont kár, hogy nem SSD-vel vagy hibrid megoldással találkozunk. Igaz, ebben az árkategóriában hiú ábránd lenne SSD-t várni. A gép ezen kívül egy DVD íróval rendelkezik.
Galéria Jobb oldalon két USB, optikai meghajtó, a tápcsati és a kensington zár nyílása

Jobb oldalon két USB, optikai meghajtó, a tápcsati és a kensington zár nyílása

[+] még több fotó

Kijelző
Ahogyan a legtöbb jól összerakott gépnek, a dv6-osnak is van egy gyenge pontja. Ez pedig a kategóriájára annyira jellemző kijelző. A 15,6”-os, 1366x768-as felbontású, LED háttérvilágított TFT-LCD ugyanis a fényes kijelzőktől megszokott nem túl nagy betekintési szögekkel rendelkezik. Ez azoknak jó, akik még nem használtak huzamosabb ideig ennél jobb minőségű kijelzővel szerelt laptopot, táblagépet. Irodai munkára, játékra elmegy, de láttunk már jobbat is. Sajnos azonban nem annyiszor, mint ahányszor ehhez hasonlót.

Hálózatok közepén
A Pavilion dv6-6b08eh minden fontosabb hálózatot támogat. A WiFi modul a b/g/n szabványokat veszi, a Bluetooth 3.0 verziós, a vezetékes hálózati csatoló pedig a gigabites sebességet is támogatja.
Galéria Bal oldalon VGA, HDMI, Gigabits LAN, két USB és három audio csatlakozó

Bal oldalon VGA, HDMI, Gigabits LAN, két USB és három audio csatlakozó

[+] még több fotó

Csatlakozás dögivel
Míg a sok hasonló méretű notebooknál elkövetik azt a hibát, hogy csupán három USB aljzatot építenek be, a HP mérnökeinek szerencsére helyén volt az eszük: két USB 3.0 és két 2.0 szabványú csatlakozó várja a leendő tulajokat. Ezeken kívül a hagyományosnak számító VGA és HDMI csatlakozó található a gép oldalán, valamint az audiocsatlakozók. Utóbbinál kis extraként két fejhallgatókimenetet találhatunk.

Irányítás
Ahogyan a 15,6”-os gépektől megszokhattuk, a dv6 is numpaddal kiegészített billentyűzettel érkezett. Emellett a „chiclet” formátumú a billentyűzet, azonban nem a megszokott lekerekített sarkú, hanem éles, szögletes, ütközve a gépház kerekded formáival. Embere válogatja, számomra egy kissé kényelmetlennek hatott a gépelés a sarkok miatt.
Galéria A megszokott mikrofonos webkamera

A megszokott mikrofonos webkamera

[+] még több fotó

A touchpad maga egy kis extrával és egy kellemes meglepetéssel szolgál. Bekapcsolt, engedélyezett állapotban kerete fehéren világít. Nem bántóan, csak úgy érzékeltetve, hogy ő most működik. (Mielőtt valaki azt hinné, nem, a billentyűzet nem kapott világítást.) A kellemes meglepetés a régimódi, külön gombos kialakítás. Nem tudom, ki hogyan van vele, de én sokszor hüvelykujjamat a gombokon pihentetem, elvégre úgyis nyomnom kell majd valamelyiket. Ez a mostani teljes érintőfelületes, rejtett gombos megoldásoknál nem kivitelezhető, itt azonban könnyedén.

Érdekes továbbá, hogy a touchpad engedélyezését/letiltását a bal felső sarokba való dupla érintéssel tehetjük meg, nem pedig billentyűkombinációval. Azaz nem kell felnyúlnunk egy duplagombos, általában csak férfitenyérrel egykezelhető kombinációt benyomni, ha csak az egeret szeretnénk bekapcsolni.
Galéria Elöl rejtőzik a kártyaolvasó

Elöl rejtőzik a kártyaolvasó

[+] még több fotó

Akkuidő
Mint már említettem, az AMD Llano-ja igencsak új, eddig nem látott jövevény.  Annak ellenére, hogy a gépben gyakorlatilag két GPU van, ez a készenléti időben nem volt tapasztalható. Wifin böngészve, szövegszerkesztve a gép 4-5 órát bírt attól függően, hogy mennyit csábul át az ember teljesítményigényesebb (YouTube, bármely webes játék) oldalakra. Játék alatt – amelyet laptoptól rég látott folyamatossággal mutatott be – egy és egy negyed óráig bírta.
Galéria Az oldalsó LED-ek nem zavaróak, viszont gyakorlatilag értelmetlenek

Az oldalsó LED-ek nem zavaróak, viszont gyakorlatilag értelmetlenek

[+] még több fotó

Megéri?
A gépet 210-240 ezer forint közti áron lehet itthon kapni. Ugyan egy ultrabook után vastagnak, nehéznek tűnik a gép, de cserébe jóval olcsóbb is, és ugyan egy SSD-vel még gyorsabb lenne, így is van olyan jó, mint az Intel-belű vetélytársai. Játékokban és egyéb grafikailag intenzív felhasználási területen pedig sokkal jobb azoknál annak ellenére, hogy akksija is jól bírja.

HP Pavilion DV6-6b08eh

HP Pavilion DV6-6b08eh
Tulajdonságok:
Bluetooth
WIFI
Típus: HP Pavilion DV6-6b08eh
Gyártó: HP
Méret: 378 x 24,68 x 3,52 mm
Súly: 2910 gramm
Processzor: AMD A8-3510MX APU
Alaplapi chipkészlet: AMD RS880M
Videokártya: AMD Radeon HD 6755G2
Képernyő: 15,6" LED-háttérvilágítású TFT LCD (1366x768)
Memória: 4 GB DDR3 (2x 2)
Merevlemez: igen
Optikai meghajtó: DVD-Super Multi duplarétegű meghajtó
Akkumulátor: 5225 mAh 6 cellás Li-ion
Operációs rendszer: Microsoft Windows 7 Home Premium 64
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
Infravörös port: -
Ujjlenyomat felismerés: igen
Firewire: -
Blu-ray lejátszó: -
Több színben kapható: -

Kinek van iylen készüléke?

Ki mire váltott

HP Pavilion DV6-6b08eh

Szponzorált hirdetések

Megérkezett a HP androidos hibridje

Évekkel a webOS kudarca után a HP visszatér a mobil operációs rendszerre épülő eszközök világába. Persze a gyártó ezúttal biztosra megy, Androidra bízta új, szétszedhető...

Megérkezett a HP androidos hibridje
Megérkezett a HP androidos hibridje

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "HP Pavilion dv6 – egyből kettő" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál