eBay: egy online vásárlás mikéntje

Nagy Balázs András - 2010. július 1. | 08:00 közösség

Mire kell figyelni, hogyan vághatnak át? Hamis vagy eredeti? Dézsmál-e a posta? Miként érdemes licitálni? Tippek és tanácsok a legnagyobb online piacra.

Szponzorált hirdetések

Mi is az az eBay? „Valami netes bolt, piac, aukciós oldal, de külföldi” – mondják egyesek. Angolul van, az áru pedig postán érkezik, így sokan idegenkednek tőle. Pedig nem kell félni, csupán nyitva kell tartanunk a két szemünket.


Ugyan idehaza is működik több aukciós portál, de egyik sem mérhető a világ legnagyobbjához. Egyiknek sincs saját netes bankja, általa ellenőrzött fizetési rendszere – a PayPal – bár igaz, hogy némelyikük rendelkezik egy-két érdekes extra funkcióval.

Mi fán terem a PayPal?
 
A PayPal az eBay által 2002-ben felvásárolt online fizetési rendszer. Szolgáltatásának előnye, hogy bankkártyánk és a pénzt kérő oldal közé beékelődve védi pénzünket; hiszen nem közvetlenül az eladó vonja le a pénzt, hanem a PayPal. Nem kell kiadni a kártyaszámunkat másnak, csak az EU-ban egyébként bankként működő PayPal-nak.

Persze hátrányai is vannak. A kártyaszám helyett természetesen a jelszavunkra kell vigyáznunk. A legtöbb kritika azonban amiatt éri a céget, hogy látszólag véletlenszerűen fagyaszt be felhasználói fiókokat, amelyeket - és a rajtuk elhelyezett pénzt - ezután csak hosszas utánajárással lehet újból elérni. További hátránya, hogy alapbeállításban a PayPal maga váltja a valutát, valamivel rosszabb árfolyamon, mint a kártyatársaságok.

Mire fel a cikk?
Az írásomat azoknak szánom, akiknek még idegen a (külföldi) aukciós oldalak világa. Akik nem eladni, csak vásárolni szeretnének valamit. Bemutatom az általam ismert és használt biztonsági és egyéb technikákat, trükköket. Elöljáróban annyit, hogy szükségük lesz egy neten használható bankkártyára – egy ilyen virtuális társkártya manapság évi ötszáz forint – és egy PayPal, valamint eBay fiókra.
Magyarul bezzeg a PayPal se tud

Magyarul bezzeg a PayPal se tud


Mi is az az eBay?
Az eBay egy ’95-ben Amerikából indult online aukciós portál. Az oldalon kilencvenmillió regisztrált felhasználó van, és 2009-ben hatvanmilliárd dollárnyi – ez a névleges magyar GDP kb fele – árut adtak el rajta keresztül. A hajgumitól a számítástechnikai eszközökön át a repülőkig bármit meg lehet rajta vásárolni, és ez nem vicc; bár az utóbbit – nem is tudom, miért – még nem próbáltam.

Aukció? Az meg mi?
Az eBay-en alapvetően kétféle módon szerezhetünk be terméket. Léteznek egyfelől a fixáras termékek, amelyeknek adott áruk van – amelyből esetleg a „best offer” opció esetén alkudhatunk – illetve az alulról induló, hagyományos aukció. Létezik egy harmadik, hibrid megoldás is, amikor választhatunk: elvisszük villámáron, vagy inkább licitálunk, reménykedve abba, hogy nem viszi el senki előlünk.

Az első esetben több terméket is értékesíthetnek, utóbbinál mindegyiknek külön-külön aukciót nyitnak. Fixáras esetben az első fizetni hajlandó vásárlóé a termék, míg aukcióban a legtöbbet ígérőé. Ugyan az aukciók között is vannak minimálárasok, de érthető okokból általában itt lehet a legjobb üzleteket kifogni.
Eladó laptopok vegyesen

Eladó laptopok vegyesen


Miért itthonról?
Az itthoni pár oldalnak megvan azon előnye, hogy általában meg tudunk beszélni személyes találkozót. A kinézett kütyüt, mosógépet vagy terítőt megfogdoshatjuk vásárlás előtt, ha az eladó ugyanazon környéken lakik, vagy mi hajlandóak vagyunk utazni. A szállítás általában gyors, és még angolul sem kell beszélni. A területi behatároltság azonban magával hozza a kínálat szegényességét.

Miért külföldről?

A két legerősebb indok a külföldi vásárlás mellett a kínálat és az ár. Igaz, az utóbbi 5-10 évben utóbbi egyre kevésbé igaz. Elmúltak már azon idők, amikor még Németországból rendelve egy új notebook árának harmadát vagy negyedét megtakaríthattuk.

Ezek azonban nem az egyetlen előnyei az eBay-nek. Reklámszerűen hangzik, de a PayPal-nak hála, ha átvernek minket – és időben jelentjük – visszakapjuk a pénzünket. Persze az átverést el is kerülhetjük a gyanús áruk hanyagolásával.
Névtelen kínaitól mobilt? Necces!

Névtelen kínaitól mobilt? Necces!


Védett út a pénznek
Az eBay legmegnyugtatóbb előnye a PayPal, jobban mondva az általa nyújtott pénz-visszafizetési garancia. Amennyiben egy vicces kedvű külföldi iPhone helyett egy marék ribizlit – vagy hamisítványt – ad fel számunkra, nem az eladóval kell Don Quijote szélmalomharcához hasonlóan hadakoznunk. Ehelyett a PayPal visszafizeti a pórul járt vevőnek a pénzét. Azonban kellő körültekintéssel viszonylag könnyen kiszűrhetőek a necces eladók.

Az a fránya angol/német…

Sajnos a nemzetközi oldalak hátránya – a nyelvtudás szükségessége – ezt az oldalt is érinti. Aki nem tud angolul, - vagy végszükségben németül vagy egyéb világnyelven – annak az oldal használata nem igazán javasolható. Így ugyanis nem tudja megérteni a leírásokat, és azt gondolom nem kell ecsetelnem, mennyire fontos egy „ja és még valami: nem műxik” félmondat. Persze léteznek internetes fordítók, de nagyobb értékű vásárlásunkat ne bízzuk azokra!
Fizetés megvolt, innentől csak a postást kell várni

Fizetés megvolt, innentől csak a postást kell várni


A hamisítványok kiszűrése
Bár a szomszéd kertje mindig zöldebb, külföldön sem fogjuk megkapni az itthon tízezres fejhallgatót kétezerért! Még ha használt, akkor sem, csak ha hibás. Két másik egyszerű módszert használhatunk a kínai bóvlik kiszűrésére.

Mutasd a panaszkönyvet és megmondom ki vagy

Az első és talán legkönnyebb – de egyáltalán nem biztos – a vevők negatív visszajelzéseinek olvasgatása. A pozitívakat ugorjuk át, hiszen a világon meglepően sokan nem ismerik fel a hamis árut első ránézésre. Amennyiben egy „fake”, „counterfeit”, „fraud” vagy „bootleg” szót is találunk, hanyagoljuk az eladót.
Hamis füles, és még kötözködik is az árus

Hamis füles, és még kötözködik is az árus


Ugyanaz vagy sem?
A másik, általában pofonegyszerű megoldás így szól: ismerd az általad megvásárolni készült árut! Míg ugyanis egyes aukciós oldalakon örülhetünk a kétsoros leírásnak, itt szinte kötelező érvényű az áru pontos leírása. Márka, típus, alkotórészek (pl lemezek száma), használt-e, tartozékok, extrák (pl DVD nyelvek és régió) és egyebek. Mégis miért segít ez?

Nos, a hamis, kínai DVD filmeket például legkönnyebben így szúrhatjuk ki. Ha egy lemez angol és kínai feliratot / nyelvet tartalmaz és régiófüggetlen, esélyes, – mondhatni tuti – hogy hamis. Egy másik, többlemezes kiadásoknál – például sorozatoknál – alkalmazható megoldás a lemezek számának figyelése, illetve az eladótól az eBay rendszerén keresztül való lekérdezése. Sok hamis kiadvány ugyanis az eredetinél kevesebb lemezre zsugorítja össze őket.
Háromlemezes helyett hamis kétlemezes DVD szett

Háromlemezes helyett hamis kétlemezes DVD szett


Persze az is előfordul, hogy maga az eladó hanyag. Rossz adatokat visz fel. Számtalanszor láttam elektronikai eszközöknél, hogy egy-két adat téves. Mobiloknál azonban árulkodó jel például a dual SIM, amely – néhány kivételtől eltekintve – csak kínai másolatoknál fordul elő.

Vám: felejthetetlen extra

Sajnos az unión kívülről érkező termékekre vámot vetnek ki. No nem minden esetben, általában a kicsi, vagy kis értékű (~10 000 Ft alatti) csomagok simán átjutnak büntetlenül. Egyes vevők pedig – enyhén szólva nem túl szabályosan – nem áruként, hanem ajándékként, vagy esetleg mélyen áron alul jelölik meg a vámnyilatkozatban a terméket.

Ezen szerencsés véletlenek mellett csupán egy lehetőségünk van a vámolás elkerülésére: ha az EU-n belülről rendelünk. Amennyiben azonban vámoltatnak egy csomagunkat, legjobb esetben (pl számítástechnikai eszközök) is az aktuális áfával lesz nehezebb a csomag. Igen, a postaköltséget is elvámolják.

A licit mikéntje
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy olyan aukcióra licitálnak, amelyből még napok vannak hátra. Ezzel igazából többet ártunk magunknak, mint használunk, hiszen felhívjuk az esetleges többi licitáló figyelmét létünkre. Azaz rosszkor kezdeményezünk árharcot.
Három óra van hátra és megkezdődött a verseny

Három óra van hátra és megkezdődött a verseny


Ebből következik, hogy nem érdemes nézni az olyan áruk épp aktuális árát, amelyek licitjéből még napok vannak hátra. Az igazi verseny ugyanis csak az utolsó pár órában kezdődik. Épp ezért fogadjanak meg egy tanácsot: számolják ki, mennyit is kívánnak rákölteni a kinézett árura, és – persze csak ha épp lehetséges – öt, vagy egy perccel a vége előtt tegyék meg licitjüket! Ez ugyan a hozzáértőket nem zavarja meg, de a kezdő, kevésbé gyakorlott felhasználók elől elvihetjük a terméket.

Az a fránya posta!
Bizonyosan hallottak már rémtörténeteket eltűnő, hiányosan megérkező vagy „csak” megrongált csomagokról. Igen, az itthoni postának nincs jó hírneve, és néhány eladó nem is hajlandó kis hazánkba szállítani.

Saját tapasztalatom szerint a megbízhatóság erősen területfüggő. Egyes ismerőseim csomagjait rendszeresen dézsmálták, míg én a szerencsésebbek közé tartozok: csupán Amazon-ról érkezett csomagomat támadta meg pár éve egy csavarhúzó.

Aki félti becses tulajdonát, annak sajnos nincs sok választása. A drágább tárgyaknál azért az esetek többségében lehet futárszolgálatot választani posta helyett, de a párezer forintos kisebbeknél nem. Nincs mese, próbálkozni kell!

Végezetül
Nos, ennyi fért egy hétköznapi cikkbe. Nem említettem a csodás, tényleg használható keresőt, az automatikus, periodikus levélküldést beállított kereséseink új eredményeiről és még több másik funkciót sem. A fórum azonban nyitva áll minden érdeklődő számára, én pedig - amennyiben tudok - szívesen válaszolok a felmerülő kérdésre.

Irány az eBay és a PayPal!

További cikkeink:
Aukciós oldalak: amikor átverés az árverés
Az APEH rászállt az aukciós oldalakra
Google toplista: a világ legnagyobb weboldalai
A top 10 leggazdagabb internet milliárdos

Szponzorált hirdetések

Titokban és tömegesen lopnak meg bennünket

Egy pénzügyi csalásra specializálódott új csoportot azonosítottak, melynek tagjai egy hét alatt 500 ezer eurót kaszáltak.

Titokban és tömegesen lopnak meg bennünket
Titokban és tömegesen lopnak meg bennünket

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "eBay: egy online vásárlás mikéntje" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál