Megöli-e az iPad a netbook eladásokat?

Nagy Balázs András - 2010. május 9. | 08:00 Apple laptop

Egy új felmérés szerint a fogyasztók negyvennégy százaléka netbook helyett veszi az Apple iPad-jét. Kérdéses azonban, hogy tényleg veszély leselkedik-e a netbook piacra.

Szponzorált hirdetések


Mint ahogyan az várható volt, a felmérés arra is rávilágított, hogy az iPad nem csak a netbookok, hanem a vállalat saját iPod Touch készülékei eladását is negatívan befolyásolhatja. A válaszoló, leendő iPod tulajdonosok 40%-a volt ugyanis bizonyos abban, hogy nem fogja a kisebb méretű készüléket megvásárolni.


A megkérdezettek 28%-a nyilatkozott úgy, hogy dedikált elektronikus könyvolvasó helyett inkább egy iPad-et venne. Érdekes, hogy 27%-uk nyilatkozott úgy, hogy asztali gép helyett is inkább a nagyra nőtt iPod Touch készüléket választaná.

Egy másik, a Morgan Stanley és NDP által végzett felmérés pedig arról számol be, hogy a netbook eladások növekedése a 2009. júliusi 641%-ról decemberre 180%-ra, majd januárban 68%-ra esett. A növekedés azóta tovább csökkent, az iPad startjával fémjelzett áprilisban már csak öt százalék volt.
Kék: növekedés üteme, Zöld: piaci penetráció

Kék: növekedés üteme, Zöld: piaci penetráció


Egyesek ezt a „bedőlést” rögtön az iPad számlájára írják, azonban ez meglehetősen nagy hiba lenne, hiszen az adatok nem erre mutatnak. A januári csökkenésről szóló adat azonban két héttel megelőzte a bemutatás időpontját. Persze igaz, hogy azelőtt is szállingóztak a pletykák, de valószínűbb, hogy egy másik dolog működött közre a növekedés elapadásánál. Többek  szerint inkább az a valószínű, hogy egyszerűen telítődni kezdett a piac. Ennek épp ideje lett volna.

Itthon bizonyos, hogy az olcsó netbookok karrierjét nem fogja veszélyeztetni az Apple iPad, „hála” leginkább az Apple árpolitikájának, amely alapján a dollárt és az eurót 1:1 arányban váltják. Ugyan ki venne meg egy 16 gigabájtos táblagépet száznyolcvanért, ha ennyiért már komolyabb notebookot vagy másfél netbookot is bezsebelhet? A drágább változatok ára pedig már-már verdesi az olcsóbb ultrahordozható notebookokét.

Szponzorált hirdetések

A tabletpiac nagy nyertesei és vesztesei

Lássuk, hogy a különböző gyártók hogyan teljesítenek mostanság a táblagép szektorban!

A tabletpiac nagy nyertesei és vesztesei
A tabletpiac nagy nyertesei és vesztesei

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Megöli-e az iPad a netbook eladásokat?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál