Megöli-e az iPad a netbook eladásokat?

Nagy Balázs András - 2010. május 9. | 08:00 Apple laptop

Egy új felmérés szerint a fogyasztók negyvennégy százaléka netbook helyett veszi az Apple iPad-jét. Kérdéses azonban, hogy tényleg veszély leselkedik-e a netbook piacra.

Szponzorált hirdetések


Mint ahogyan az várható volt, a felmérés arra is rávilágított, hogy az iPad nem csak a netbookok, hanem a vállalat saját iPod Touch készülékei eladását is negatívan befolyásolhatja. A válaszoló, leendő iPod tulajdonosok 40%-a volt ugyanis bizonyos abban, hogy nem fogja a kisebb méretű készüléket megvásárolni.


A megkérdezettek 28%-a nyilatkozott úgy, hogy dedikált elektronikus könyvolvasó helyett inkább egy iPad-et venne. Érdekes, hogy 27%-uk nyilatkozott úgy, hogy asztali gép helyett is inkább a nagyra nőtt iPod Touch készüléket választaná.

Egy másik, a Morgan Stanley és NDP által végzett felmérés pedig arról számol be, hogy a netbook eladások növekedése a 2009. júliusi 641%-ról decemberre 180%-ra, majd januárban 68%-ra esett. A növekedés azóta tovább csökkent, az iPad startjával fémjelzett áprilisban már csak öt százalék volt.
Kék: növekedés üteme, Zöld: piaci penetráció

Kék: növekedés üteme, Zöld: piaci penetráció


Egyesek ezt a „bedőlést” rögtön az iPad számlájára írják, azonban ez meglehetősen nagy hiba lenne, hiszen az adatok nem erre mutatnak. A januári csökkenésről szóló adat azonban két héttel megelőzte a bemutatás időpontját. Persze igaz, hogy azelőtt is szállingóztak a pletykák, de valószínűbb, hogy egy másik dolog működött közre a növekedés elapadásánál. Többek  szerint inkább az a valószínű, hogy egyszerűen telítődni kezdett a piac. Ennek épp ideje lett volna.

Itthon bizonyos, hogy az olcsó netbookok karrierjét nem fogja veszélyeztetni az Apple iPad, „hála” leginkább az Apple árpolitikájának, amely alapján a dollárt és az eurót 1:1 arányban váltják. Ugyan ki venne meg egy 16 gigabájtos táblagépet száznyolcvanért, ha ennyiért már komolyabb notebookot vagy másfél netbookot is bezsebelhet? A drágább változatok ára pedig már-már verdesi az olcsóbb ultrahordozható notebookokét.

Szponzorált hirdetések

Ma 13 éve nyitott az első Apple Store

Az almás logós gyártó kiskereskedelmi hálózata ma újabb születésnapot ünnepel.

Ma 13 éve nyitott az első Apple Store
Ma 13 éve nyitott az első Apple Store

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Megöli-e az iPad a netbook eladásokat?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál