AMD-re vált az Apple?

Nagy Balázs András - 2010. április 17. | 12:00 Apple

A legutóbbi pletykák szerint elképzelhető, hogy az Intel helyett az AMD processzorjait használná az Apple egyes új gépeiben. Van ennek valóságalapja?

Szponzorált hirdetések

AMD-re vált az Apple?


Legyünk őszinték, többeknek nem tetszett az, amikor az Apple elhagyta a PowerPC alapjait és az Intel PC platformjára váltott. Jelenleg egy Apple és egy „PC” közt architektúrát tekintve nem sok különbség van. Az Apple azonban eleddig csak az Intel chipjeit használta, a kisebbik processzorgyártót kihagyta. Ez azonban változhat most, mivel egyes hírek szerint már előrehaladott tárgyalásokban van az AMD és az Apple.


Elsőre teljes kitalációnak tűnhet: mégis mit kereshet egy „olcsó” processzorgyártó terméke a prémiumkategóriás gépekben? A helyzet azonban ennél bonyolultabb. Az Intel és az Nvidia ugyanis hadilábon állnak egymással, mióta a világ legnagyobb chipgyártója effektíve kilőtte a chipset piacról a VGA gyártót.

Egy másik ok, amiért az Apple alternatív megoldások után kutathat, az ennél sokkal prózaibb: a legtöbb másik számítógépgyártóval ellentétben az Intel egyszerűen nem képes pénzügyi nyomást gyakorolni a cégre. Ennek oka az, hogy az Apple például sosem kapott kedvezményt az Intel szállítmányaira, hiszen sosem matricázta tele termékeit „Intel inside”-hoz hasonló ragacsokkal. Ráadásul az AMD az egyetlen számottevő Intel konkurens, amelyet még nem találunk meg az Apple termékeiben: az ARM és az Nvidia már régóta szerepel a vállalat termékeiben.

A nagy kérdés tehát: mégis mibe rakná az Apple az AMD chipeket? Az Ars Technika szerint a legvalószínűbb jelölt az iMac. Ezen gépekben ugyanis jelenleg még mindig a 45nm-es Core 2 Duo processzorok teljesítenek.

A csereprocesszor első tippre a 32nm-es Clarkdale családból származó, egy éve piacon lévő Intel Core i3 vagy i5 processzor lenne. Ezekkel azonban van egy kis bibi: az i5 egyáltalán nem erősebb a régebbi, négymagos Inteleknél, sőt, drágább is azoknál, amelyek jelenleg találhatóak a 27”-os iMac-ben.

A Clarkdale család két másik hatalmas hátránnyal rendelkezik. A memóriavezérlő immár nem a processzor lapkáján található, így a memória késleltetése jelentősen megnőtt. Másfelől pedig a videovezérlő egy tasakban jön a procival, így – mivel az iMac-ben úgyis egy rendes, diszkrét videokártya fog dorombolni – egy felesleges részegységet kell megfizetni.

Így aztán a miniatűr médiagépek építőin kívül mindenki jobban jár, ha a középkategóriás gépébe az Intel processzor helyett egy négymagos AMD-t rak. Nem biztos, hogy meglépi az Apple, de egyáltalán nem lenne akkora meglepetés, ha a következő iMac egy Phenom X4 processzorral gördülne le a futószalagról.

Szponzorált hirdetések

Bárki kipróbálhatja az új Apple rendszert

Nem szokása az almás cégnek, hogy bárkit egy új terméke közelébe enged megjelenés előtt, most itt a kivétel, ugorjon rá, ha bátor!

Bárki kipróbálhatja az új Apple rendszert
Bárki kipróbálhatja az új Apple rendszert

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "AMD-re vált az Apple?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál