AMD-re vált az Apple?

Nagy Balázs András - 2010. április 17. | 12:00 Apple

A legutóbbi pletykák szerint elképzelhető, hogy az Intel helyett az AMD processzorjait használná az Apple egyes új gépeiben. Van ennek valóságalapja?

Szponzorált hirdetések

AMD-re vált az Apple?


Legyünk őszinték, többeknek nem tetszett az, amikor az Apple elhagyta a PowerPC alapjait és az Intel PC platformjára váltott. Jelenleg egy Apple és egy „PC” közt architektúrát tekintve nem sok különbség van. Az Apple azonban eleddig csak az Intel chipjeit használta, a kisebbik processzorgyártót kihagyta. Ez azonban változhat most, mivel egyes hírek szerint már előrehaladott tárgyalásokban van az AMD és az Apple.


Elsőre teljes kitalációnak tűnhet: mégis mit kereshet egy „olcsó” processzorgyártó terméke a prémiumkategóriás gépekben? A helyzet azonban ennél bonyolultabb. Az Intel és az Nvidia ugyanis hadilábon állnak egymással, mióta a világ legnagyobb chipgyártója effektíve kilőtte a chipset piacról a VGA gyártót.

Egy másik ok, amiért az Apple alternatív megoldások után kutathat, az ennél sokkal prózaibb: a legtöbb másik számítógépgyártóval ellentétben az Intel egyszerűen nem képes pénzügyi nyomást gyakorolni a cégre. Ennek oka az, hogy az Apple például sosem kapott kedvezményt az Intel szállítmányaira, hiszen sosem matricázta tele termékeit „Intel inside”-hoz hasonló ragacsokkal. Ráadásul az AMD az egyetlen számottevő Intel konkurens, amelyet még nem találunk meg az Apple termékeiben: az ARM és az Nvidia már régóta szerepel a vállalat termékeiben.

A nagy kérdés tehát: mégis mibe rakná az Apple az AMD chipeket? Az Ars Technika szerint a legvalószínűbb jelölt az iMac. Ezen gépekben ugyanis jelenleg még mindig a 45nm-es Core 2 Duo processzorok teljesítenek.

A csereprocesszor első tippre a 32nm-es Clarkdale családból származó, egy éve piacon lévő Intel Core i3 vagy i5 processzor lenne. Ezekkel azonban van egy kis bibi: az i5 egyáltalán nem erősebb a régebbi, négymagos Inteleknél, sőt, drágább is azoknál, amelyek jelenleg találhatóak a 27”-os iMac-ben.

A Clarkdale család két másik hatalmas hátránnyal rendelkezik. A memóriavezérlő immár nem a processzor lapkáján található, így a memória késleltetése jelentősen megnőtt. Másfelől pedig a videovezérlő egy tasakban jön a procival, így – mivel az iMac-ben úgyis egy rendes, diszkrét videokártya fog dorombolni – egy felesleges részegységet kell megfizetni.

Így aztán a miniatűr médiagépek építőin kívül mindenki jobban jár, ha a középkategóriás gépébe az Intel processzor helyett egy négymagos AMD-t rak. Nem biztos, hogy meglépi az Apple, de egyáltalán nem lenne akkora meglepetés, ha a következő iMac egy Phenom X4 processzorral gördülne le a futószalagról.

Szponzorált hirdetések

Boncasztalon az Apple új szörnyetege

Lássuk, hogy mit rejt maga alatt az almás logós gyártó hatalmas teljesítményű számítógépének borítása!

Boncasztalon az Apple új szörnyetege
Boncasztalon az Apple új szörnyetege

- cikk vége -

Hozzászólások a(z) "AMD-re vált az Apple?" című cikkhez