A legjobb márkás vírusirtók - ingyen

Radics Boglárka - 2010. február 2. | 21:33 vírus

A hamis vírusirtók dömpingje közepette biztonságot jelent, ha márkás antivírust veszünk. Még jobb, ha márkás és ingyen is van. Erre mutatunk néhány példát.

Szponzorált hirdetések


A csaló védelmi szoftverek, a „pánikprogramok" (scareware) olyan szoftverek, amelyek valódi védelmi szoftverek látszatát keltik. Ezeknek a csaló alkalmazásoknak az értéke kevés vagy egyáltalán semmi, és akár kártevő programot is telepíthetnek, vagy csökkenthetik a számítógép általános védettségét.


A kiberbűnözők visszaélnek azzal, hogy a gyanútlan felhasználók megijednek a vélt, vagy valós veszélyektől, és ezt  kihasználva netes - általában felugró -  reklámokkal veszik rá áldozataikat a csaló szoftver telepítésére. Ezek a reklámok jellemzően hazudnak, például azt állítják, hogy „Ha ez a reklám villog, a számítógépe veszélyben van, vagy megfertőződhetett", és ezzel arra ösztökélik a felhasználót, hogy kattintson a megadott linkre, ahol "megvizsgálják számítógépét", vagy "a veszélyt eltávolító szoftvert" kaphat.

Ezek a szoftverek hitelesnek tűnő nevekkel csábítják a felhasználót, hogy gépére telepítse, veszélyességük épp abban rejlik, hogy a felhasználó elhiszi: minőségi termékkel van dolga, mely teljeskörű védelmet biztosít gépének, hiszen még ingyenes „előzetes figyelmeztetést" is adnak. Ezért hát a gyanútlan felhasználó megveszi a szoftvert. Ezzel sajnos többszörös kár éri.

Egy hamis antivírus

Egy hamis antivírus


Először is ezeket a csaló termékeket letöltő vevők kezdeti vesztesége 30 és 100 dollár (hatezer és húszezer forint) közé esik. Másodszor, ezek az ál-védelmi programok nem csak pénzt képesek kicsalni a felhasználóktól, hanem a vásárlás során megadott személyes és bankkártyaadatokat személyazonosság-lopáshoz vezető további csalásra is felhasználhatják, vagy a feketepiacon is értékesíthetik. Harmadszor pedig kártékony szoftverhez méltóan akár képesek a számítógépet is botnet hálózatba kötni, és a felhasználó erőforrásait a bűnözők rendelkezésére bocsátani.

És mivel a scareware-ek robbanásszerűen elszaporodtak 2009-ben, és további nagyfokú terjedésük várható 2010-ben, a legtöbb biztonsági szakértő azt ajánlja: kezdjünk gyanakodni a váratlanul megjelenő vírusirtók reklámjaira, és csak márkás, ismert és elismert vírusirtót vásároljunk.

Persze a márkás vírusirtó nem olcsó mulatság, és a felhasználó esetleg elbizonytalanodhat, érdemes-e akár több tízezer forintot kiadni a teljeskörű védelemre. Szerencsére a legtöbb neves antivírus-gyártó cégnek van valamilyen ingyenesen használható rész-szolgáltatása, esetleg szoftverjeiből próbaverziót tesz elérhetővé, melyet limitált ideig ingyen kipróbálhat a felhasználó. Mi most összegyűjtöttük néhány márkás antivírus ingyenes szolgáltatását, illetve ingyenes használható próbaverzióját.


Norton

A Norton új megoldása kicsit másképp közelít a kártevők felismeréséhez. A Quorum modell a fájlok "hírnevén" alapszik. A Quorum a fájlokat, az alkalmazásokat és jellemzőik tucatjait (például a korukat, a letöltés forrását, digitális ismertető jegyeiket és elterjedtségüket) követi nyomon, majd meghatározza híres vagy hírhedt-e a fájl. Ha megváltoznak e jellemzők, a Quorum frissíti a fájl "hírnevét". Ez a hírnév különösen fontos, ha új a fájl, kártevőnek tűnik, de a hagyományos védelem valószínűleg nem észleli.

A Norton vírusirtójából ingyenes próbaverzió itt elérhető: http://www.symantec.com/norton/theme4.jsp?themeid=free_tools_trials2

A próbaverzió mellett a Norton egy teljesen ingyenes lehetőséget is biztosít a felhasználók részére: ez a Safe Web, mely egy előminősítő szolgáltatás. A Norton Safe Web még azelőtt megmondja, milyen az oldal, mielőtt beírtuk volna böngészőnk címsorába. Különösen hasznos, ha rövidített URL-ekről, ismeretlen címről érkező levelekben ajánlott webcímekről van szó.

Ráadásul a Safe Web nem csak megmondja, milyen az oldal, amit készülünk meglátogatni, de kis szótárával fel is világosít, melyik szakkifejezés röviden mit jelent. Aki nem tudja, mit is csinál egy trójai, vagy mi az a "heurisztikus figyelmeztetés" itt választ kaphat kérdéseire.

A Norton Safe Web itt elérhető:http://safeweb.norton.com/

Sunbelt

A Sunbelt kombinált programja, az antivirus és antispyware szolgáltatást kínáló VIPRE 15 napos próbaverziója ingyenes letölthető innen: http://sunbelt.hu/Letoltes/VIPRE

A naponta frissülő VIPRE Rescue, a VIPRE Antivirus és Antispyware vírusirtó napi 30-60.000 új károkozóval, kémprogrammal és trójaival bővülő adatbázisán alapszik, gyorskeresésével mindössze pár perc alatt, automatikusan eltávolítja a számítógépről a károkozókat.

A VIPRE Rescue egy önkicsomagoló fájl, ami futtatás után gombnyomásra kitömöríthető, telepítést nem igényel. Használata különösen előnyös, ha fertőzött a gépünk, és a kártékony szoftver nem engedi vírusirtó telepítését. A kicsomagolást követően a program elindít egy rövid keresést, és eltávolítja a gyakori károkozókat a számítógépről. Kézzel futtatva a részletesebb, teljes keresés is elérhető.

Az ingyenes VIPRE Rescue itt elérhető: http://sunbelt.hu/Letoltes/Rescue


ESET

Aki szeretné kipróbálni, hogy mire képes a NOD32 technológia, az a 30 napos tesztverziókon felül ingyenesen próbára teheti az ESET magyarországi honlapján elérhető online vírusirtót is, mely néhány kattintással lehetővé teszi a számítógép teljes körű ellenőrzését és a kártevők biztonságos eltávolítását.

Az alkalmazás a NOD32 antivírus rendszeren alapul, a kártevők felismerésére pedig az ESET Víruslaboratóriumából kikerülő legfrissebb vírusadatbázisokat és heurisztikus algoritmusokat használja. Képes a rejtett fertőzések felderítésére, így a rootkitek detektálására és eltávolítására is.

A 30 napos tesztverzió itt elérhető: http://www.eset.hu/letoltes/proba
Az ingyenes online, magyar nyelvű vírusirtó itt található: http://www.eset.hu/viruslabor/onlinescanPanda Security

A Panda különösen jó fej, mivel egész sok ingyenes biztonsági szolgáltatást tesz elérhetővé, sőt ezekből még gyűjteményt is készített. Az alábbi programokat használhatjuk ingyen:

Cloud Antivirus, az első, „in-the-cloud" munkavégzésre képes antivírus-program, amely minimális erőforrásigényét a külső szerverekre kihelyezett munkavégzésnek köszönheti. A felhőalapú megoldással a Panda már több mint 82 millió fájlt vizsgált át. A művelet gyors és egyszerű, nem kell telepíteni, és nem lassítja saját gépünket.

ActiveScan, egy ingyenes online scanner, amely a már meglévő, installált vírusirtókat kiegészítve működik, és egyfajta másodvéleményt ad. Hasonló megoldást találunk a Nortonnál is: az oldalra belépve, a honlap címét egy mezőbe beírva kapjuk meg az előzetes minősítést, így eldönthetjük - ha böngészőnk nem jelezne - hogy továbblépünk-e az oldalra.

USBVaccine, amely az USB-s eszközökön keresztül terjedő vírusokat állítja meg. A Conficker például az egyik veszélyes féreg, mely USB- eszközökön keresztül is fertőz. Amennyiben be van kapcsolva az automatikus futtatás, és nincs olyan védelmünk, mint az USBVaccine az idei év leghírhedtebb férge gond nélkül bejuthat gépünkre.

WOT, egy ingyenes, a böngészőkbe beépülő biztonsági szűrő, amely figyelmezteti a felhasználót, ha veszélyes weboldalra téved.

Anti-Rootkit, a rootkit-irtó. A rootkitek olyan kártékony programok, melyek a rendszer mélyebb szintjeire beépülve, a rendszerfájlokat megfertőzve képesek elrejtőzni a legtöbb vírusirtó elől, a hacker számára pedig szabad bejárást biztosítanak az idegen gépben.

SafeCD, egy haladó felhasználók számára készített program arra az esetre, ha a PC már annyira fertőzött, hogy az installált vírusirtó sem tud segíteni. 

A Panda ingyenes antivírus-gyűjteményét az alábbi címen érhetjük el: http://free.pandasecurity.com/hu/

És még egy fontos jótanács: torrentoldalakról sem érdemes - akár márkás - vírusirtót sem letölteni, mert az egyik legújabb bűnözői módszer az, hogy hamisított, valójában kártékony kódot rejtő ál-vírusirtókat helyeznek a fájlcserélőkön, abban bízva, hogy a potya szoftverre vágyók letöltik ezeket, így saját maguk telepítik a vírust gépükre, mely ezek után a bűnözők hatalmába kerülhet.

Szponzorált hirdetések

Mekkora veszélyben vagyunk Magyarországon?

Tekintsük át röviden, hogy a világátlaghoz képest hazánkban jelenleg hogyan állunk az internetes támadások, illetve a rosszindulatú mobil alkalmazások arányát tekintve!

Mekkora veszélyben vagyunk Magyarországon?
Mekkora veszélyben vagyunk Magyarországon?

- cikk vége -

Forrás:
technet.hu
Cimkék:
vírus
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A legjobb márkás vírusirtók - ingyen" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál