Trónfosztás készülődik a netbook piacon?

Nagy Balázs András - 2009. augusztus 5. | 20:15

Nemsokára erős ellenfelet kap az Intel Atom processzora. Az ARM processzorok nagyságrendekkel kevesebbet fogyasztanak, de ez nem minden.

Szponzorált hirdetések

Trónfosztás készülődik a netbook piacon?


Új nevet kell megjegyeznünk: smartbook. Ez az ARM processzoron alapuló netbookok összefoglaló neve. A név azt jelöli, hogy a készülék valahol az okostelefonok (smartphone) és a netbookok közé esik.


A netbookokhoz képest a készülékek akár kisebbek is lehetnek, de ez nem törvényszerű. Pillanatnyilag a Qualcomm Snapdragon processzoraival, a Texas Instruments TI OMAP processzoraival és az Nvidia Tegra chipjeivel készülnek smartbook modellek, amelyek az idei év utolsó negyedében már a boltokban is lehetnek.


Ráadásul nem kisebb nevek állnak a smartbook mögött, mint az Asus, az Acer és a Foxconn – no meg több kisebb vállalat. Az egyik legérdekesebb modell az Always Innovating Touch Bookja. Ez egy tablet, amelyet a TI OMAP 3 chipre építettek. Akinek a smartbook túl nagy, egyszerűen lecsatolhatja a kijelzőt, és kész a tablet PC.

Karácsonykor pedig az Atom megvívja a csatáját az ARM Cortex A8 processzorral. Azt már most tudjuk, hogy energiafogyasztásban vészesen lemaradt az Atom. Maga a processzor ugyan csak két wattot fogyaszt, de szükséges egy kiegészítő chipset is, amellyel már húsz watt fölé emelkedik ez. Ezzel ellentétben az ARM egy wattot se fogyaszt.

Az Intel új, kétmagos Pine Trail processzora ezen valamelyest segíteni fog, de a chipset még mindig kötelező lesz mellé. Az ARM SoC megoldása mindent egy alacsony fogyasztású chipbe integrál, a videokártyától az USB kontrollerig.

A fogyasztás/teljesítmény versenyben azonban nem áll ennyire rosszul az Atom szénája. Szinte semmiféle tesztet nem futtattak az ARM megoldásán, és a leírásuk alapján ahhoz, hogy a Pine Trail tényleges teljesítményét elérje, az energia felvétele is meg fogja közelíteni az Intelét.

Azonban új piacot teremthet az ARM rendszer: ha tényleg képesek lesznek egész napon át működő, elfogadható teljesítményű és olcsó smartbookot előállítani, akkor az Intel bajban lehet. Több mint valószínű ugyanis, hogy a smartbook ugyanazt teszi majd a netbook piaccal, mint az tette a notebookkal: a vásárlók egy részét átcsábítja. Mindenesetre érdemes lesz az év végén a smartbook modelleket figyelni.

Szponzorált hirdetések

64 bitesek lesznek az elérhető árú okostelefonok is

Nagyon úgy néz ki, hogy az Apple példáját követve szépen lassan az egész mobil iparág át fog állni 64 bitre.

64 bitesek lesznek az elérhető árú okostelefonok is
64 bitesek lesznek az elérhető árú okostelefonok is

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Trónfosztás készülődik a netbook piacon?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál