A legjobb ingyenes on-line játékok

Nagy Balázs András - 2009. április 10. | 11:00

Manapság aranykorukat élik az ingyenes játékok, legyenek böngészőből játszhatóak, vagy épp telepítendőek. A legjobbakból most összegyűjtöttünk néhány havi adagot.

Szponzorált hirdetések
Még mielőtt belemerülnénk a játékok birodalmába, egy kis figyelmeztetés: lehet, hogy unalmas a munka / iskola, de nem biztos, hogy jó ötlet helyette játékkal tölteni az időnket. A munkahelyeken / iskolában egyaránt hamar rajtakaphatnak bennünket, annál is inkább, hogy az ilyesmibe könnyen belefeledkezik az ember. Persze szünetben vagy munkaidő / suli után senkinek nem lehet kifogása a játék ellen.

Az ingyenes on-line játékokat két csoportra szokás osztani. Az egyik a kedvenc böngészőnkből játszható, általában egyszerű, de szórakoztató flash játék, a másik az ingyenesen, vagy részben ingyenesen terjesztett, de telepítés nélkül nem játszható játék.

Galéria Egy átlagos fizikai feladat

Egy átlagos fizikai feladat

[+] még több fotó

Munkahelyeken, iskolákban általában nem engedélyezik a nyakló nélküli telepítgetést, ezért legtöbbször csak flash játékokkal lehet az időt múlatni. De ne szomorodjunk el, azért ez nem akkora megkötés.

Flash

A Flash voltaképpen egy programnyelv, mely első nekiindulásra 1996-ban a multimédiat megcélozva indult. Ma legtöbbször játékok kapcsán találkozunk a névvel, bár például a YouTube és a netes hang- és videolejátszók döntö többsége is ezt a technológiát használja.

A sokszor kockázódó, agyontömörített YouTube-on is használt videók mellett azonban a Flash támogatja a vektoros animációt. Ezt használva akármekkorára nagyíthatnánk a képet, nem jönnének elő a tömörítési hibák. Ilyen animációt szokás használni a flash játékokban is.


Galéria Mint a vásári lövölde

Mint a vásári lövölde

[+] még több fotó

Flash-játék: fegyver az unalom ellen

Magukat a flash-játékokat is két csoportba lehet osztályozni. Az egyik típus kezelését fél perc egérrázással és kattogtatással az is megérti, aki egy szót sem tud a játék nyelvén. Ezek általában pár perc alatt végigjátszhatók, de akár százszor is újrakezdheti őket az ember, mint a pasziánszt. A másiknál viszont, ha nem szánunk időt a kezelés elsajátítására, vagy nem játszottunk még hasonlóval, nem fogunk szórakozni - pedig ugye ez lenne a cél. Ha azonban ismerjük a játék nyelvét, általában órákig, napokig ellehet az ember, mire megtalálja a kincset, megöli a főgonoszt, kiszabadítja Leia hercegnőt, stb.

Rajtunk áll. Az egyszerűbb játékokat akár félálomban is élvezhetjük, míg a nehezebbekre jobb erősen figyelni, ha nem akarjuk a fejünket fogni: ugyan miért is tettük másfél napja azt az elhibázott lépést!

Galéria Kellemes kikapcsolódás, ráadásul minden napra más

Kellemes kikapcsolódás, ráadásul minden napra más

[+] még több fotó

Flash-játékokkal Dunát lehet rekeszteni. Kezdve a nyuszi-ugrál-csengőkön stílusútól a meddig-száll-a-hörcsög / süni típuson át a megannyi akcióig és kalandjátékig. Népszerűek az úgynevezett tower defense pályák, a gravitációs feladványok („fizikai” játékok), toronyépítő feladványok, és van viccesen feladott matekfeladat is. Mindenre találunk példát, csak jó helyen kell keresni. Talán az egyetlen, amiből több lehetne, a tényleges többjátékos játék.

Akiknek nem elég a böngésző

Sok játékhoz spéci kiegészítőt is kell telepíteni, mások viszont komplett játékok, önmagukban futnak. Akármelyikről is legyen szó, a telepítéshez általában rendszergazdai jogkör szükséges, szigorú informatikusok béklyójában vergődő alkalmazottként ezeket csak az otthoni gépen élvezhetjük.


Lövöldözzünk a munkatársakkal!


Nos, kezdjük azonnal egy nagyágyúval: Quake Live. Ha valaki játszott számítógéppel hálózaton, akkor nagyjából 100%, hogy legalább hallott már a Quake sorozatról. A Live nem más, mint a Quake 3: Arena böngészőből játszható verziója. (Csak azért nem soroltam a flash játékok közé, mert sajnos telepíteni kell hozzá.) Annak ellenére, hogy egy teljes, pörgős 3D lövöldözős játékkal van dolgunk, bízhatunk abban, hogy a nagyjából négy éven belül vásárolt gépek nem térdelnek le tőle.

Galéria Ingyenes Lara? Ide vele!

Ingyenes Lara? Ide vele!

[+] még több fotó

A csapból is ez folyik - GameTap

Annak ellenére, hogy a legtöbb játékuk havi- vagy egyszeri díj ellenében érhető el, van épp elég (a cikk írásának idején 25) ingyenes játék is a GameTapnél. Telepíteni és regisztrálni mindenképp kell, még a böngészőből futó programokhoz is. („Join now”, aztán a „Free Pack” melletti „Sign up”). Cserébe ismerős lehet pár név: Tomb Raider Legend, Psychonauts, Darkstar One vagy épp American McGee’s Grimm. A legtöbb nem mai játék, de legalább mind teljesen ingyenes.

Haverokkal? Persze, csak válassz!

A világ legsikeresebb MMO-ja, a World of Warcraft havidíjas. Sok hasonló MMO viszont ingyenes. A második legsikeresebb ilyen játék például már mikrotranzakciókra épül, és elég sok olyan van, ami vagy teljesen, vagy részben ingyenes. Legtöbbször választhatunk: ha akarunk, fizethetünk, de ha nem, akkor sem leszünk elveszve, maximum nem lesz piros pötty a nevünk mellett, aranyos minisárkány a vállunkon, vagy kevesebb tapasztalatot szerzünk. A pénzért vett virtuálbigyók csak megkönnyítik a játékot, extrát adnak hozzá, de nélkülük is nyerhetünk.

MMORPG
Egyre többet hallja az ember ezt a betűszót; mit is jelent? A magyar nyelvben is meghonosodni látszó rövidítés egy játékstílust takar. Sokszor csak egyszerűen MMO-nak rövidítik.

Első fele, az MMO (Massively Multiplayer Online) a közösségre utal: on-line, százak, ezrek vagy tízezrek játszanak ugyanabban a virtuális világban, egymással karöltve, egymás ellen, vagy a másikra nem is figyelve, kinek hogy tetszik.

A másik fele, az RPG (Roleplaying Game) a szerepjátékot jelzi, de a szerepelési kényszert ne vegyük annyira komolyan. Hacsak másként nem jelzett a szerver, senki nem várja el tőlünk, hogy színészkedjünk a világban. Igazából ez csak azt jelenti, hogy a karakterünk, ahogy haladunk előre, fejlődik (szaknyelven „szintet lép”, mondjuk tizedikről tizenegyedikre), új képességekre, tudásra tesz szert – ellentétben például a nemrég tárgyalt Quake-kel, ahol csak mi magunk fejlődhetünk.

Galéria ingyen MMO a kicsiktől a nagyokig

ingyen MMO a kicsiktől a nagyokig

[+] még több fotó

Ingyenes krumpli és társai - gPotato

Talán a legnagyobb választékkal a gPotato rendszere szolgál: pillanatnyilag öt teljes ( Flyff, Rappelz, Tales Runner, Cromum Online, Upshift: Strike Racer), egy zárt béta állapotú és 12 flash játék hivatott elütni az időnket. Mindegyik garantáltan ingyenes marad élete végéig, legalábbis az oldal mottója szerint. Na persze máshol is találhatunk más ingyenes MMO-t vagy egyéb ingyenes dolgokat, általában regisztráció ellenében.

Galéria Isten hozott ebben komoly-komolytalan világban

Isten hozott ebben komoly-komolytalan világban

[+] még több fotó

Fantasy után sci-fi

No persze nem a gPotato az egyetlen. Ott van például a nagy múltú Anarchy Online, ami 2001-ben indult, a játék alapváltozata 2004 óta teljesen ingyenesen játszható, csak – érthető okokból – regisztrációhoz kötött. Ne olyanra gondoljunk, mint a fizetős játékok próbaideje, amiben más nincs, csak korlátozás. Az áltag játékosnak akár több év szórakozást nyújthat elérni a 200. szintet. Főleg, mert az alkotók csak tettetik a komoly világot, igazából lépten-nyomon találunk viccet, utalást, annyit, amennyit csak bele tudtak passzírozni indulása óta.


Flash játék gyűjtemények:
Armor Games
Candystand
Nonoba
Orisinal : Morning Sunshine

Ehhez az MMO-hoz még flash se kell, csak a böngésző:
Grendel's Cave (legyünk mindannyian Beovulfok!)

On-line telepítendő és/vagy letölthető játékokkal:
Quake Live: Quake 3 Arena a böngészőben
Gametap: ingyenesen elérhető játékcsomag
Steam: ATI-tulajoknak ingyenes játékok
GoG: 3 ingyenes régebbi kalandjáték

Ingyenes MMO játékok:
Anarchy Online
gPotato gyűjtemény
Dungeon Runners
Granado Espada

Végül egy blog, amely a független (így sokszor ingyenes) játékokkal foglalkozik:
IndieGames blog


További jó szórakozást mindenkinek! Ha valahol elakadna valaki, a cikkhez kapcsolódó fórumban kaphat segítséget.

Szponzorált hirdetések

Jobban fogy a játékmagazin, mint a Playboy vagy a Time

Érdekes adatokat tettek közzé az amerikai újságok eladásairól: van egy játékmagazin, amelyből több fogyott, mint a Playboy-ból vagy a Time magazinból.

Jobban fogy a játékmagazin, mint a Playboy vagy a Time
Jobban fogy a játékmagazin, mint a Playboy vagy a Time

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A legjobb ingyenes on-line játékok" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál