Vírusok és kémek ellen ingyen

Nagy Balázs András - 2009. március 23. | 11:00

A vírusok és kémprogramok mára mindannyiunk életébe beférkőztek, muszáj felvennünk a kesztyűt. Kiválasztottunk néhány ingyenes megoldást, amelyek havidíj nélkül biztosítanak hatásos fellépést.

Szponzorált hirdetések

Vírusok és kémek ellen ingyen

Mi az a vírus?


Nemrég lett 20 éves az internet, de az első vírus azt is megelőzi: az elsőt ’71-ben észlelték, és azóta nincs megállás. A kezdetekben, amíg nem volt ennyire elterjedt az internet, floppykon terjedtek, majd a net terjedésével áttértek az e-mailekre, most viszont már a legtöbbnek arra sincs szüksége.

A másik nagy változás, hogy míg kezdetekben „lelkes amatőrök” írták ezeket a – néha nem is igazán kártékony – programokat, ma már a legjellemzőbb az, hogy fizetett programozók írják megrendelésre. Igen, a vírusírás iparág lett.

Ezzel hozható összefüggésbe, hogy már nem elsősorban a pusztítás vagy egy hecc a cél: adatainkra, pénzünkre fáj a foga a megbízóknak, legyen az egy hitelkártyaszám, vagy - mostanában egyre gyakrabban -  a havidíjas játékunk jelszava.

Az alábbi alaptípusokat különböztethetjük meg:
Vírus (ez csak terjeszti magát)
Trójai (legitim programnak álcázva magát a felhasználót bírja rá a telepítésre, lásd a falovat)
Makrovírus (a dokumentumokkal terjed)

Definíció szerint nem vírusok, de sokszor annak szokás nevezni a rosszindulatú programokat is (ezek vírusokkal ellenben nem terjednek aktívan). Két legismertebb kategóriájuk a reklámprogram és a kémprogram.


Van egy kis bonyolítás a mai védekezési rendszerekben: van tűzfal, van aktív vírusvédelem vagy manuális víruskeresés és sokszor különválasztva van a kártékony programok elleni védelem. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan, ami ezekből többet is tartalmazna, de általában mindegyik programnak más az erőssége.
Spártai, de azonnal érthető

Spártai, de azonnal érthető


Spybot Search & Destroy: (kártékony programok ellen)

Kezdjük egy régi motorossal: eredetileg a 2000-ben indult útjára a Spybot - Search & Destroy, azóta is aktívan fejlesztik. Géphez nem igazán értők is használhatják, annyira egyszerű és magától értetődő a kezelőfelülete. Szerintem nagy előnye, hogy mivel nincs fizetős verzió belőle, nincs korlátozás se, és nem akarja minden percben megvetetni a nagytesót. Ha viszont már jobban értünk a géphez, bekapcsolhatjuk az extra funkciókat, és a sima irtáson kívül sok más dolgot is tehetünk ezzel a programmal. A programot két opcionális modul egészíti ki, ezekre érdemes egy kis időt szentelni.

Az első egy aktív figyelő modul (TeaTimer), ami, ha változás van a regisztrációs adatbázisban, tájékoztat és engedélyünket kéri. Mivel ez csak programok telepítésénél, törlésénél vagy frissítésénél szokott lenni, ezért jó bekapcsolni és figyelni.

A második az SDHelper nevű Internet Explorer védő modul, itt szintén érdemes az alapértelmezésnek engedni és felrakni, még ha csak ismert híroldalakat és leveleinket nézünk, akkor is.

Bár ez a két modul aktív védelmet nyújt, azért nem árt egy-két hetente lefuttatni a főprogrammal egy keresést.
A többi program ilyenre nem is gondol

A többi program ilyenre nem is gondol

Ad-Aware Free:(kártékony programok ellen)

Ez a másik leginkább ismert kémprogram irtó, aminek - bár nagyon hirdetik a fizetős változatát - szerencsére van ingyenes verziója is. Pár dologról le kell mondani (vírusirtó rész, viselkedés alapján történő víruskeresés, időzített keresések, aktív védelem, stb), de legalább működik a keresés, ha csak manuálisan is. Ésszel netezve általában nem is kell több.
Már az első ablak is hirdeti: van fizetős változat

Már az első ablak is hirdeti: van fizetős változatA program még mindig veszélyesnek tartja a nyomkövető cookie-kat a rendszerben, sőt ellentétben az előző verziókkal, most nem rangsorolja a találati listát veszély szerint. Ugyanazt a helyezést kapja egy ismeretlen program, egy nyomkövető és egy keménykötésű kémprogram is, csak a felajánlott alapértelmezett kezelés más. Ez meglepheti a kezdő felhasználót, és azt az érzést keltheti, mintha más kémprogram irtó figyelmét elkerülte volna egy tucatnyi hívatlan vendég, ami viszont nem igaz.

A kezdőt még a "ThreatWork" nevű keresés után beugró opció is zavarhatja: megkér, hogy az ismeretlen dolgokat küldjük be, viszonylag tolakodóan. Ez utóbbi tulajdonsága miatt nekem ellenszenves a program, de szerencsére ezt is ki lehet kapcsolni.

Hibái ellenére jó kiegészítése lehet a Spybot S&D-nek: amit egyik nem ismer, a másik még megfoghatja.


Comodo Internet Security: (antivírus, tűzfal, kártékony programok elleni védelem)
Picit talán tömött, de legalább nem hirdetéssel

Picit talán tömött, de legalább nem hirdetéssel


A név igazából több különálló, de egybe tartozó programot takar, amelyek külön-külön telepíthetőek: egy különálló tűzfalat és vírusirtót, illetve egy akármelyikhez csapható SafeSurf és Defense+ nevű részt. Előbbi a böngészés közben óv, utóbbi leegyszerűsítve a programok engedélyeit kezeli, jobb kézben csodákra képes.

Bár ennek is van fizetős változata (Pro), de ellentétben a többivel, ezek nagyjából csak 24/7 felügyeletet adnak a program mellé, a standard funkciók mind elérhetőek az ingyenes változatban is.

Mint a legtöbb tűzfal és aktív védelem esetén, itt is több szinten állíthatjuk a program védekezését, kikapcsolt állapottól a hálózat letiltásáig, vagy Defense+-nál a "paranoia" módig. Utóbbi esetben a Defense+ minden eddig nem jóváhagyott működésre rákérdez (kivéve pár alap dolgot) az addig nem jóváhagyott programoknál. Van külön telepítési mód is, ahol a visszavonásig jóval több dolgot engedélyez ideiglenesen.

Az antivírus részével (ami igencsak új, októberben lett kiadva) nekem nem volt több gondom pár téves riasztásnál: A mIRC nevű chat programmal akadt ugyan baja, de szerencsére meg lehet győzni, hogy tévedett. Ezen kívül a teljes demoscene mappámat megfogta a heurisztika, de ez nem szokatlan. Fiatal, de a tesztek alatt a fizetős irtókhoz hasonló eredményt volt képes felmutatni.
Végre valami, ami teljes mondatokban beszél és épp eleget

Végre valami, ami teljes mondatokban beszél és épp eleget


Sajnos ez a program se tud magyarul, elengedhetetlen legalább az alapszintű angol ismeret a használatához. Viszont kevés erőforrást használ, ami szintén fontos lehet és talán a legemberibb és leghasználhatóbb üzenetei vannak az általam használt tűzfal és antivírus programok között.

XP alatt semmi gondom nem volt vele, viszont Vista alatt többheti folyamatos nyúzás és telepítgetés alatt 1-2 alkalommal volt, hogy frissítés után leállt a tűzfal része. Ennek ellenére a tűzfal része az egyik legjobb a piacon, a fizetős megoldásokat is beleértve. Kár, hogy könnyen lezárhatjuk vele a rendszerünket, ha nem értünk hozzá eléggé.
Egyszerű, minimális felület

Egyszerű, minimális felület


a-squared Free: (vírusirtó, kártékony programok elleni védelem, opcionális tűzfal)
Egyes tesztek szerint a legjobb, vagy második legjobb vírus- és kártékony program irtó. Sajnos itt is meglátszik, hogy van fizetős verzió: az ingyenes csak manuálisan keresi a kártevőket, emiatt ad-aware-hez hasonlóan körültekintést követel.

Letölthetjük önmagában vagy az "Online Armor" nevű kiegészítéssel, amelyik egy átlagos tűzfal és minimális védelmet nyújt a rosszindulatú programok ellen.

Egymagában másodvonalbeli ellenőrzőnek tökéletes, mondjuk az előbb taglalt Comodo-val párosban. Kezelőfelülete barátságosabb és egyszerűbb annál, és egy frissítés után az antivírus rész máris tud magyarul. (Az Online Armor nem.) Ha nem tudunk angolul, és fizetni se akarunk, akkor ez az, amit nekünk találtak ki.

 

Picit sok a szöveg

Picit sok a szöveg

 .

Végszó

Sajnos a programok között néha csúnya versengés folyik. Példának okáért a Spybot S&D-t bizonyos fizetős antivírus programok - inkompatibilitásra hivatkozva - telepítéskor leszedik, pedig ez nem mindig állja meg a helyét.

Említést érdemelnek még az ál vírusirtók is, amelyek nemcsak, hogy nem irtanak, de sokszor épp vírusokat telepítenek, miközben arra késztetik az embert, hogy vásárolja meg őket.

Ne féljünk kérdezni, ingyenes segítség mindig akad. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, vagy kérdésünk van, kérdezzünk bátran körbe mondjuk itt, a Technet fórumán, vagy szerezzünk hozzáértő barátokat. Azokból úgysincs soha elég, nem igaz?


 

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Vírusok és kémek ellen ingyen" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál