A Sunbelt perli az ál-vírusirtók fejlesztőit

Radics Boglárka - 2008. október 1. | 14:00

A Sunbelt ismét kiadta toplistáját a szeptemberben legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról, melyek között a beperelt ál-vírusirtó is megtalálható.

Szponzorált hirdetések

A Sunbelt ismét kiadta toplistáját a szeptemberben legfertõzõbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról, melyek között a beperelt ál-vírusirtó is megtalálható.

sunbelt1.jpg

A listát a VIPRE Antivirus és Antispyware vírusirtót, a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban önkéntesen résztvevõ felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik. A kutatásban bárki részt vehet, aki letölti a VIPRE vírusirtót, vagy a CounterSpy kémprogram-eltávolítót.

sunbelt2.jpg

2008 szeptemberében nem változott a toplista összetétele: öt trójai, három reklámprogram, egy ál-antivírus és egy böngészõ-eszköztár okozta világszerte a legtöbb fertõzést. A felhasználók továbbra is az erotikus tartalmú oldalakon gyűjtötték össze a legtöbb fertõzést, mivel nagyságrendekkel több fertõzést okoz a lista sokszoros elsõ helyezettje, a Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec. A kodek Windows Media Player bõvítményként tünteti fel magát, amely a felnõtt tartalmú videók lejátszásához szükséges, vagyis a fertõzések száma alapján nagyon sokan telepítik. A hetedik helyen áll a megtévesztõ nevű ál-antivírus: az Antivirus XP 2008 azokat a felhasználókat célozza meg, akik nem cserélték le Vista-ra az operációs rendszerüket, ám szeretnének egy neves gyártó termékével védekezni a vírusok ellen. Az augusztusban megjelent kártékony program rengeteg kárt okozott és rendkívül „sikeres" volt a megtévesztõ hadjárat. A Sunbelt épp ezért beperelte az Antivirus XP fejlesztõit, hiszen nehéz eldönteni, hogy melyik antivírus mennyire hatékony, ám a káros folyamatokat beindító, további károkozókat telepítõ antivírus biztosan nem tartozik a vírusirtók táborába.

Íme a szeptemberi top 10:

1.         Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltõ)

2.         Zango (reklámprogram)

3.         Virtumonde (reklámprogram)
4.         Adware.NetAdware.Gen (reklámprogram)
5.         Trojan.FakeAlert (trójai)
6.         Hotbar.ShopperReports (böngészõ eszköztár)
7.         Antivirus XP 2008 (ál-antivírus)
8.         Trojan.TDSServ (trójai)
9.         Trojan.Win32.Monder.gen (trójai)
10.       Trojan-Downloader.Win32.Small.eqn (trójai és hátsó ajtó)

Kapcsolódó linkek:

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A Sunbelt perli az ál-vírusirtók fejlesztőit" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál