Ezt eltolták: HTC Shift

Virág Attila - 2008. április 25. | 09:00

Lehet, hogy a HTC Shift az ultramini PC-k kihalását jelzi.

Szponzorált hirdetések

Lehet, hogy a HTC Shift az ultramini PC-k kihalását jelzi? Mindent tud, ami szem-szájnak ingere, mégsem izgalmas annyira, mint amennyire lehetne. Pedig a készülék egyszerre mininotebook, PDA, tábla PC, multimédiás interneteszköz.

DSC00772_1.JPG

Kinyitva munka közben

A világ egyik legnagyobb tenyérgépgyártója készíttette masina 7"-os kijelzõjét elsõre nehéz volt felnyitni. Hátra elcsúszott (ezért is Shift), és elvileg fel kéne tudnom hajtani, de olyan érzésem volt, hogy eltörik a kezeim között. A szürkés ház csak erõsítette a hatást: „Jajj, csak le ne ejtsem." Az Asus Eee PC épp az ellenkezõje: „Akkor ezt most odavághatom, és semmi baja."

Míg bootolt az elõretelepített Windows Vista, beállítottam a bal alsó gombbal elõhívható PDA részt. A gépben ugyanis két gép van, két különbözõ processzorral. A Windows Mobile majdnem teljesen független a Vistától. A kapcsolat mindössze annyi, hogy a PDA a beépített HSDPA modem. Nagy várakozás elõzte meg ezt a hibrid megoldást, azonban nagy csönd következett, mikor mindenki ráébredt - velem együtt -, hogy ez PDA is, meg nem is. Ugyanis teljes mértékben lecsupaszították annak tudását, csak a naptár működik, idõjárást, ébresztést lehet beállítani, és a kontaktjaink között kutathatunk, e-maileket írogathatunk. Telefonhívást nem kezdeményezhetünk, és pluszprogramokat sem tehetünk fel rá. A gyártó szándéka átjött, a gép rettenetesen sokáig képes üzemelni csak a PDA részével. De könyörgöm, minek? Mit kezdek egy közel 1 kilós és 7 colos PDA-val?

DSC00788.JPG

Felnyitás nélkül, elcsúsztatva

A Vista kapott egy halom segédprogramot a HTC-tõl. Az egyik ezek közül az Origami, mely egy ujjal könnyen kezelhetõ multimédiás környezet, videót, zenét, bármit elérünk vele gyorsan. A HTC Shift egyszerre kezelhetõ billentyűrõl, érintõképernyõrõl, az elõlapi vezérlõgombokról, a jobb oldali kis tapipadról - bár errõl hamar letettem, mert borzalom -, és akár külsõ egérrõl is. A hozzá kapott PDA-ceruza néha annyira becsúszik a helyére, hogy le kell szedni a 2700 mAh-s akkumulátor fedelét. Ez akkor is lecsúszott magától, ha éppen fedéllel kifelé tettem bele a tetszetõs bõrtokba, majd megpróbáltam kiszedni a gépet; a fedél jött elsõnek.

A kijelzõ tetszik, szép a képe, felülete matt, így nem magam láttam benne, hanem a 800 pixel széles Vistát. Egyetlen gombbal átváltható a felület 1024-es felbontásra is, amit a kijelzõ ügyesen szimulál, akár egy olcsóbb projektor. A VGA-kimenet tudja az LCD tévék féle 1360 pixeles felbontást is. A billentyűzet majdnem profi. A gombok tökéletesek, azonban éppen azon a határon vannak, hogy se nem kicsik, se nem normálméretűek; gyakran elütöttem és furcsa dolgokat gépeltem. Mivel ez egy rétegkészülék, a magyar billentyűzetkiosztást ugyan simán beállítottam, azonban fejbõl kellett nyomnom. Egy ilyen gépen bután nézne ki egy matricázás.

DSC00858.JPG
Asus Eee PC 701 és a HTC Shift egy Lenovo 3000 N100-ra téve

A HTC Shift teljesítménye közepesnek mondható. Elõfordult, hogy egy hosszabb telepítés alkalmával amíg a Vista kerepelt, a PDA rész nagyon belassult. Ugyancsak lassulást tapasztaltam a Windows-mobile részen, amíg be nem szinkronizálta az Exchange szerver a leveleimet, a naptáromat és a kontaktjaimat. A Vista rész 800 MHz-es processzora elegendõ internetezésre, dokumentumkezelésre, de már a demó-videoanyagok is szaggattak lejátszás közben. Sõt, a Skype videohívásnál behalt, pedig a webkamera képe profi, és csak hanghívásra lehetett használni.

DSC00814.JPG
Kellemes látvány

A HTC Shift jelenlegi ára bruttó 329 990 forint. Prémiumkategória. Subnotebooknak elfogadható, notebooknak drága, PDA-nak barokkos túlzás, UMPC-nek törékeny. Azonban felkelti környezetünk figyelmét. Hogy eltolta-e a HTC? A kütyü olyan mint egy megszólalásig szép nõ, van aki így szereti.

Videó a készülékrõl


Pro és kontra

Ami tetszett

  • Beépített HSDPA modem
  • Kis fogyasztású mobil PDA iroda
  • Jó sztereó hangzás
  • Ügyes virtuális 1024 szimuláció

Ami necces

  • Kicsi akku idõ Vista alatt
  • Gyenge grafikai képességek
  • Lassulások
  • Törékeny szürke ház

További képek


A készüléket a DiFo biztosította, köszönjük!

Kapcsolódó linkek:

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Ezt eltolták: HTC Shift" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál