Franczy Nokia blogja

aug 01

A rengeteg kiszivárgott információ után most hivatalosan is lehullott a lepel a Nokia 500-as készülékről, vagyis az első 1 GHz-es Symbian telefonról.

A nemzetközi debütálással egy időben a finn gyártó hazai képviselete is fellebbentette a fátylat a Nokia 500-ról, mely tulajdonképpen nem más, mint a korábbi Nokia 5250, illetve Nokia C5-03 modernizált utódmodellje. Az újdonság egyébként még véletlenül sem keverendő össze a 2008-ban érkezett Nokia 500 Auto Navigation nevezetű termékkel. Ahhoz viszont nem árt hozzászokni, hogy a Nokia mostantól már ezt az új típusszám jelölést fogja használni, vagyis érkeznek majd az olcsóbb 300-as, illetve a nagyobb tudású 700-as készülékek is. Az alábbi képeken látható, prototípusok esetén használatos C0 típusjelzés senkit se tévesszen meg!


A Nokia 500 egész pontosan 93 grammot nyom a mérlegen, így jelen pillanatban ez a 111,3x53,8x14,1 milliméter méretű telefon a világ legkönnyebb Symbian ^3 okostelefonja. A gyártó a fiatalok számára úgy kívánja népszerűbbé tenni az új modellt, hogy már alaphelyzetben két extra, különböző színű és könnyen cserélhető hátlapot mellékel hozzá. Az előlap színe egyébként fekete, illetve fehér lehet.

Az operációs rendszer szerepét a Symbian Anna tölti be, vagyis a Symbian Belle-re még mindig várnunk kell. Kérdésünkre egyébként a Nokia képviselői elmondták, hogy a korábbi Symbian ^3 telefonok ebben a hónapban egész biztosan meg fogják kapni az eredetileg amúgy még a második negyedévre ígért Annás frissítést. A böngésző 7.3..1.37-es verziószámú a július végi keltezésű firmware-ben, vagyis az elmúlt hetekben-hónapokban némileg csiszoltak az első Annás mobilokon szolgálatot teljesítő 7.3.1.28-as verzión.

A Nokia 500 "lelke" egy 1 GHz-es órajelen ketyegő ARM11 processzor, mely 256 MB RAM, illetve 512 MB ROM társaságát élvezi. Az integrált flashmemória 2 GB-os kapacitással rendelkezik és persze a microSD bővítési lehetőség is adott. Érdekesség, hogy a Nokia 500-nak köszönhetően jelenleg a gyártó egyik alsó-középkategóriás telefonjában gyorsabb processzor van, mint mondjuk az N8-as, E7-es, vagy éppen C7-es zászlóshajókban (680 MHz). Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy GPU sajnos nincs a Nokia 500-ban, és bizony ez az ARM11 architektúra sem éppen mai fejlesztés...

A 3,2 colos képátlóval rendelkező kapacitív TFT kijelző szokás szerint 360x640 pixeles felbontású, az autofókuszt sajnos nélkülöző hátoldali kamera pedig 5 megapixeles felbontású. A videófelvevő csak 640x480 pixeles felbontású és 15 fps sebességű. Említést érdemel továbbá a 14,4 Mbit/s-os HSDPA, az 5,8 Mbit/s-os HSUPA, a b/g szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 2.1, a GPS-vevő, illetve az 1110 mAh kapacitású akkumulátor.

A fekete előlapú Nokia 500 és a fekete, korallpiros, valamint azúrkék hátlapok szeptembertől lesznek elérhetők, a fehér Nokia 500 és a sötét ezüst hátlap pedig majd valamikor a negyedik negyedévben debütál a boltok polcain. A készülék adók és kedvezmények nélküli hivatalos listaára 150 euró, vagyis átszámítva mintegy 40 ezer forint. Hogy egy ilyen Nokia 500 jellegű készülék így 2011 második felében elég lesz-e a Nokia túléléséhez, nos ez bizony igen jó kérdés. Az Annás frissítés most már végre hamarosan bekopogtat, Belle-ről egyelőre hivatalosan hallgat a Nokia, az első WinPho-s Nokia mobilok pedig feltehetően csak októberben mutatkoznak majd be. Ennyi, se nem több, se nem kevesebb.

Cimkék: blog
Szólj hozzá:

A blog írójáról

Sancho Franczy Nokia

Ha mobil kommunikáció, akkor bizony Nokia. A világ legnagyobb mobiltelefon gyártójaként jegyzett finn vállalat nem éppen ma kezdte a szakmát, és folyamatosan azon van, hogy az átlag felhasználóknak (S40) és a power usereknek (S60) egyaránt meg tudjon felelni. Még pedig egy olyan szituációban, amikor nem csak Dél-Korea, hanem az USA is egyre inkább tekeri a mobilpiaci satut...