Samsung PL170 teszt: dupla kijelzős önképező

László Ferenc - 2011. július 14. | 08:00
Samsung PL170 teszt: dupla kijelzős önképező Nézd meg a képgalériát

Vajon hasznos dolog a dupla kijelző vagy nem több egyszerű marketingfogásnál? Tesztünkből kiderül!

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
26 milliméteres nagylátószög
egyedi dupla kijelzős kivitel
egyszerű kezelhetőség
Nem tetszett:
nincs manuális üzemmód
nincs külső akksitöltő
dedikált videógomb hiánya

Szponzorált hirdetések

Esetünkben ez a bizonyos extra nem más, mint a DualView. De pontosan mi is ez a feature? Nos, kérem szépen ez a hangzatos elnevezés azt takarja, hogy a fényképezőgépnek immár nemcsak a hátoldalán a szokott módon van kijelzője, hanem elől is. Ja és hogy mégis melyik gyártóról van szó? Természetesen a Samsungról, mely vállalat 2009-ben a világon elsőként rukkolt elő ilyen kivitelű fényképezőgépekkel, egész konkrétan az ST500-as és ST550-es modellekkel. Aztán 2010-ben érkezett az ST100-as és ST600-as masina, az idei esztendő pedig már a belépőszintű PL120-ról, a középkategóriás PL170-ről, illetve a felsőbb kategóriában versenyző ST700-ról szól, legalábbis dupla kijelző fronton mindenképp. Mi most a 2011-es kínálat középső modelljét, a PL170-et mutatjuk be részletesen.

Galéria 1,5 colos front LCD

1,5 colos front LCD

[+] még több fotó

Galéria 3 colos hátulsó kijelző

3 colos hátulsó kijelző

[+] még több fotó
Design
Ha leszámítjuk a frontoldali kijelzőt, a Samsung PL170 egy teljesen hétköznapi és igen szemre való kis fényképezőgép. A tervezők sikerrel vegyítették egymással a szögletes vonalakat és a lágy lekerekítéseket, melynek eredményeképpen egy mind a gyengébbik nem, mind pedig a teremtés koronáinak kezében jól mutató masina született. A 153,3 grammos tömeg abszolút nem vészes, így nem igazán kell attól tartanunk, hogy a gép lehúzza a zsebünket - több okostelefon is létezik, mely nehezebb ennél. Az előlap és az oldalélek fénylő felülettel rendelkeznek, viszont még így sem túl érzékenyek a piszkolódásra, csakúgy, mint a matt elemeket felvonultató hátsó traktus. A PL170-et egyértelműen a műanyagok uralják, ettől függetlenül a minőségérzet nagyon is rendben van, és az illesztések is mindenhol pontosak.
Galéria 4 másodperc alatt tölt újra a vaku

4 másodperc alatt tölt újra a vaku

[+] még több fotó

Felszereltség
A baloldal két kis csavart leszámítva teljesen csupasz, a jobboldal pedig a közös fedél alá bújtatott micro-HDMI csatlakozó aljzatnak és a rendszercsatlakozónak ad otthont. Mivel külső akkumulátortöltő nem jár alapáron, ez utóbbi csatlakozó révén magában a fényképezőben tudjuk feltölteni a lemerült energiaforrást. A BP70A típusjelzésű és 700 mAh kapacitású akkumulátortól csodát ne várjunk, de a kategóriaátlagnak megfelelő mintegy 200 felvétel azért könnyen ellőhető egy feltöltéssel. Az akksi mellett figyel a memóriakártya slot, mely a méretek kordában tartása végett nem "hatalmas" SD kártyákat, hanem miniatűr microSD kártyákat eszik. A belső memória csupán 30 MB kapacitású, így nem árt gyorsan beszerezni egy néhány GB-os kis kártyát a fényképezőgép mellé. Az alapcsomagban egyébként egy hordszíjat és egy kis tisztítókendőt is találhatunk.
Galéria Csak ily módon tölthető az akksi

Csak ily módon tölthető az akksi

[+] még több fotó

Galéria 700 mAh kapacitású akkumulátor és microSD

700 mAh kapacitású akkumulátor és microSD

[+] még több fotó
Kezelhetőség
A felső élre, a típusjelzés mellé került a hangszóró és a mikrofon, valamint ugyancsak itt keresendő az F.LCD és a POWER gomb, illetve a kombinált zoom/exponáló gomb. A hátfal jobbfelső sarkába került az üzemmód választó tárcsa, a maga nyolc funkciójával és recés peremével. Lentebb árválkodik a Menu gomb, ez alatt pedig a szokásos ötállású navigombra lehetünk figyelmesek, mely egyrészt a menüben történő navigációt segíti, másrészt pedig bekapcsolhatjuk vele a makrót, vagy éppen az időzítőt. Legalulra került a visszajátszás és az Fn gomb, a videófelvevő viszont ezúttal sajnos nem kapott dedikált gombot. A hordszíjat a jobboldal alsó sarkában lévő kis fülre tudjuk felapplikálni, ezenkívül pedig természetesen állványmenetet is kapunk, a gép közepétől enyhén balra tolva.
Galéria Hátsó kezelőszervek

Hátsó kezelőszervek

[+] még több fotó

Galéria Az F.LCD gombbal aktiválható a kis kijelző

Az F.LCD gombbal aktiválható a kis kijelző

[+] még több fotó
Dupla élvezet
A PL170 viszonylag gyorsan, mintegy 2 másodperc alatt üzemképes állapotba hozható, ha pedig máris ki szeretnénk próbálni az előlapi kijelzőt, elegendő rányomni az F.LCD gombra. Ekkor a hátoldali panelen választani tudunk a különböző üzemmódok között. Az egyik ilyen az önfénykép, mely értelemszerűen önarcképkészítéskor jön jól, a másik pedig a gyerek üzemmód, melynek lényege, hogy az elülső LCD-n egy vicces bohócos animáció és a hozzájáró harsány hangok (ötféle) vigyorgásra késztetik az ember csemetéjét. Magyarul mostantól már nem feltétlenül kell a fotósnak majomkodnia egy-egy mosoly érdekében, de persze könnyen előfordulhat, hogy a gyerekek néhány fotó után megunják a bohócot és ekkor ismét csak a saját kreativitásunkra hagyatkozhatunk. Említést érdemel továbbá az ugró mód, amikoris 5 másodperccel az exponáló gomb lenyomását követően 3 felvétel készül gyors egymás utánban. Az 1,5 colos (28x21 milliméter) LCD 61 ezer képponttal bír és többek közt hibaüzenetek, illetve a visszaszámláló megjelenítésére is képes. Arra azért nem árt odafigyelni, hogy az ujjunkkal ne takarjuk ki a kis kijelzőt, mert ennek azért igen nagy az esélye, főleg ugyebár gyermek módban.
Galéria Akcióban az előlapi kijelző

Akcióban az előlapi kijelző

[+] még több fotó

Szenzor, felbontás
A CCD technológiájú képérzékelő teljesen átlagos, 1/2,33 colos mérettel rendelkezik, és ezt a méretet ezúttal 16 megapixeles (4608x3456 képpont) felbontással sikerült párosítani. Könnyen kikövetkeztethető, hogy a kis felületre bezsúfolt hatalmas pixelmennyiség igen komoly képzajt képes eredményezni, éppen emiatt pedig nem igazán érdemes ISO200/400 fölé merészkedni. Felbontásból egyébként hétfélét kapunk, a képminőség pedig három fokozatban állítható. Értelemszerűen érdemes mindent maximumra belőni, ekkor viszont fel kell készülnünk arra, hogy a felvételek átlagosan 6-7 MB helyet követelnek maguknak a memóriakártyán. A képminőséget sem kiemelkedően jónak, sem pocséknak nem mondanám, de beszéljenek helyettem inkább a tesztfotók.

Tesztfotók, tesztvideó
Funkciók

A teljesen kezdő fotósok az automata, illetve intelligens automata (Smart Auto 2.0) üzemmódnak vehetik nagy hasznát, hiszen ezeket használva gyakorlatilag csak annyi a dolgunk, hogy nyomkodjuk az exponáló gombot. Gyárilag nyolcféle témabeállítást kapunk, ezenkívül pedig rendelkezésre áll még egy éjszakai üzemmód, egy a bőrt szépre retusáló modellfotó opció, illetve egy a maximális képstabilizálást eredményező Dual IS (OIS+DIS) funkció. Természetesen az olyan divatos feature-ök sem hiányozhatnak, mint amilyen például az arcfelismerés, a 20 férőhelyes arcmemória, a mosolydetektálás, a pislogásérzékelés, vagy a különleges szűrőket felvonultató Smart Filter 2.0. Teljesen manuális beállításokról ne is álmodjunk, a haladó fotósoknak pedig ott a P üzemmód. P-re váltva manuálisan állítható például a fényérzékenység (ISO80-3200), a fehéregyensúly, a fénymérés módja, a kontraszt, az élesség, a színtelítettség, illetve ki/bekapcsolható a világos és sötét részek kontrasztját automatikusan kiegyenlítő ACB. Kapunk továbbá AEB-t (3 felvétel eltérő expozíciós értékkel), 2-10 másodperces időzítőt, illetve 6 fps sebességű sorozatfelvevőt. A zársebességet 1/8-1/2000 másodperc (éjszakai mód: 8 másodperc) között variálja az automatika.
Galéria Egyszerű kezelhetőség

Egyszerű kezelhetőség

[+] még több fotó

Objektív
A készülékházból mind wide, mind pedig tele állásban mintegy 20 milliméterre kinyúló objektív 26 milliméteres nagylátószöggel rendelkezik, ami ugyan nem rekordérték, de akár a 35, akár a 28 milliméternél sokkal jobb, használhatóbb. Ha teljesen rátoljuk a zoomot, akkor 135 milliméteres gyújtótávolságot kapunk, amiből már könnyen kiszámolható, hogy az optikai zoom 5x-ös átfogású. A lencseeltolásos képstabilizálás mellett említést érdemel az f3,3-f5,9-es fényerő, az 5 centiméteres tárgytávolságú makró mód, az AF-segédfény, illetve a szabályozható AF (középpontos, többmezős, témakövető). Zárójelben megjegyzendő, hogy a PL170 optikájához nem adta a nevét a Schneider-Kreuznach - aki ilyen objektívre vágyik, annak inkább az ST700 felé érdemes kacsingatnia.
Galéria 5x-ös optikai zoom

5x-ös optikai zoom

[+] még több fotó

Kijelző, videó
A hátoldali kijelző természetesen jóval nagyobb, mint előlapi kis társa: a QVGA felbontású panel 3 colos képátlóval, illetve 60x45 milliméteres felülettel bír, és egyébként nem érintésérzékeny. A fényerőt automatika állítja, de ezenkívül három lépcsőben mi magunk is kontrollálhatjuk az LCD fényerejét. A menürendszer logikusan felépített, könnyen kezelhető és természetesen teljesen magyar nyelvű. A videófelvevő nem merészkedik 1080p Full HD magaslatokba, vagyis be kell érnünk az 1280x720 pixeles maximum felbontással. A 30/15 fps sebességű mozgókép felvételek MP4 formátumban kerülnek a memóriakártyára, bitrátájuk pedig 10 Mbit/s.
Galéria 19 milliméteres vastagság

19 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria A minőség teljesen rendben van

A minőség teljesen rendben van

[+] még több fotó
Konklúzió
A Samsung PL170 egyediségét egyértelműen a frontoldali, második kijelző adja, melynek elsősorban önarcképkészítéskor, illetve gyermekek fotózásakor vehetjük hasznát. Ezt leszámítva a kis masina gyakorlatilag mind külcsín, mind belbecs, mind pedig képminőség tekintetében hozza a kategóriaátlagot, se nem többet, se nem kevesebbet. Jó szolgálatot tesz az 5x-ös optikai zoom, a 26 milliméteres nagylátószög, az optikai képstabilizátor és a 720p videófelvevő, a manuális beállításokra vágyók számára viszont egész biztosan nem ez lesz az álomfényképező. Ezenkívül pedig akár egy külső normál töltőt is el tudnék képzelni az alapcsomagban.
Galéria Bohóckodás

Bohóckodás

[+] még több fotó

A cikk írásakor mintegy 40-50 ezer forintos áron vásárolható meg a Samsung PL170. Ha ezt sokalljuk, akkor érdemes néhány pillantást vetni a némileg kisebb hátsó kijelzős és 14 megapixeles kistesóra, a 30-35 ezer forintba kerülő Samsung PL120-ra. Ha vastagabb a pénztárcánk, akkor a mintegy 60-70 ezer forintos ST700 lehet az ideális választás, melynek hátoldali kijelzője érintésérzékeny, előoldali LCD-je pedig kicsit nagyobb, 1,8 colos. Jelenleg tehát körülbelül itt tartunk. A fényképezők szépen lassan egy helyett két kijelzőt kapnak, a mobilok pedig egy-két fényképező helyett pedig lassan már három-négy kamerával rendelkeznek - a 3D előretörése miatt. A kijelző- és szenzorgyártók számára ez mindenképpen remek hír, az viszont már más kérdés, hogy a halandó felhasználók ennek a trendnek pontosan milyen hasznát veszik majd.
Galéria Arccal a fény felé

Arccal a fény felé

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Boom: 3-4 kamera kerül a mobilokba

A 3D technológiák térnyerése igen komoly mértékben fel fogja pörgetni a képérzékelők piacát.

Boom: 3-4 kamera kerül a mobilokba
Boom: 3-4 kamera kerül a mobilokba

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Samsung
fényképezőgép
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung PL170 teszt: dupla kijelzős önképező" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál