Panasonic FT3 teszt: víz alatti élvezet

László Ferenc - 2011. július 5. | 08:00 GPS
Panasonic FT3 teszt: víz alatti élvezet Nézd meg a képgalériát

Ezzel a fényképezőgéppel abszolút nem kell úgy bánni, mint egy hímes tojással. Bírja az ütést, a homokot, és víz alatt is használhatjuk.

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
strapabíró kivitel
Full HD videófelvevő
GPS és egyéb extrák
Nem tetszett:
nincsenek manuális beállítási lehetőségek
csak 28 milliméteres nagylátószög

Szponzorált hirdetések

A strand bizony igencsak extrém környezet. Mármint egy digitális kütyünek mindenképp. Ha például egy medencés strandot keresünk fel, ott van ugyebár a betonra történő leejtés, vagy éppen a komoly nyakon öntés fenyegető veszélye. Ha pedig egy homokos tengerparton pihenünk, ott az apró homokszemcsék jelentik a legnagyobb kihívást hőn szeretett készülékünkre. Jelen tesztalanyunk viszont lazán a szemébe röhög az imént felsorolt veszélyeknek, sőt ezenkívül akár a víz alatt is használhatjuk, és akár még a fagyos hidegnek is képes ellenállni. Következzék hát a Panasonic DMC-FT3 tesztje!

Galéria Aktív életvitelt folytatóknak

Aktív életvitelt folytatóknak

[+] még több fotó

Galéria 2,7 colos LCD

2,7 colos LCD

[+] még több fotó
Mit bír?
Kezdjük is akkor rögtön azzal, hogy pontosan mit is bír a Panasonic legújabb strapabíró digitális fényképezőgépe! Itt van rögtön a 12 méteres merülési képesség (FT2: 10 méter), mely jelenleg egyedülálló a piacon, vagyis jelenleg ezzel a kompakt kamerával merülhetünk a legmélyebbre. No persze nem szabad elfelejteni, hogy ilyen mélységben általában már olyan kevés a fény, hogy igen nehéz jó minőségű fényképeket készíteni. Ütésállóság fronton arról számolhatok be, hogy a kis masina minden további nélkül kibírja a 2 méter magasról történő leejtést, bár mint a már enyhén leharcolt tesztkészülékünk objektívje körül is jól látható, kisebb-nagyobb felületi sérülésekre azért számíthatunk. A vízen kívül természetesen a por sem juthat be a készülékházon belülre, ezenkívül pedig mínusz 10 Celsius fokos fagyot is simán kibír a szerkezet.
Galéria Dupla reteszes védelem

Dupla reteszes védelem

[+] még több fotó

Galéria Ide aztán nem juhat be a víz, vagy a por

Ide aztán nem juhat be a víz, vagy a por

[+] még több fotó
Design
A vörös és kék színváltozatban készülő Panasonic FT3-tól senki se várjon nőiesen lágy vonalakat - ezúttal bizony a maszkulin gének vannak többségben, és ez nagyon is jól van így. A készülék fogása remekre sikeredett, melyben igen komoly szerepet játszik a baloldali élen elhelyezett érdes rész, illetve a jobb kéz ujjai által markolt kis előlapi kidülledő felület. Jobboldalt egy dupla záras mechanizmus oldásával tudjuk lehajtani az akkumulátort, a rendszercsatlakozókat (HDMI, USB) és az SD memóriakártyát fedő kis ajtót. Az alapcsomagnak egy kis ecset is a részét képezi, és a gyártó nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a víz- és a porállóság garantálása érdekében ezzel az ecsettel érdemes időnként megtisztogatni az említett kis fedelet és környékét. A 940 mAh kapacitású akkumulátor a CIPA szabvány szerint mintegy 310 felvétel elkészítését teszi lehetővé, a 20 MB-os belső memórián kívül pedig SD, SDHC és SDXC memóriakártyákra menthetjük a fotókat és videókat.
Galéria Hátoldali kezelőszervek

Hátoldali kezelőszervek

[+] még több fotó

Felszereltség
A jobbfelső sarokban lévő fülre érdemes gyorsan felapplikálni a kis hordszíjat, mert nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy óvatlan mozdulat miatt a tenger fenekére süllyed kedvenc fényképezőgépünk. A felső élre került továbbá a mikrofon, az integrált GPS-vevő, az on/off gomb, az exponáló gomb, illetve a videófelvevő dedikált gombja. Ez utóbbinak köszönhetően pillanatok alatt elindíthatunk egy-egy videófelvételt. Zoomolni ezúttal egy W és egy T jelzésű kis gomb segítségével tudunk, melyek a hátlapon kaptak helyet. Ugyanitt keresendő még a visszajátszás, az üzemmód váltás, a kijelzőkép váltás és a gyorsmenü gombja, no és persze az elmaradhatatlan ötállású navigomb. Az állványmenet az alsó élen a középtengelytől enyhén balra tolva található.
Galéria 27 milliméteres vastagság

27 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Felbontás, képminőség
A Panasonic FT3 lelke egy a kategóriaátlagnak megfelelő méretű, 1/2,33 colos CCD képérzékelő, mely az átlagnál némileg kisebb felbontású, de ezen aztán abszolút nem fogunk megsértődni. A 12 megapixeles szenzor révén maximum 4000x3000 képpontos felbontásban fotózhatunk, a választható képarányok pedig a következők: 4:3, 3:2, 16:9 és 1:1. A Venus Engine FHD képfeldolgozó processzoros masina egyedül a JPEG formátumot támogatja, a képminőség pedig lépcsőben állítható. A képminőségről egyébként röviden annyit, hogy az FT3 hozza a mai kompaktoktól elvárható szintet, de erről beszéljenek inkább az alábbiakban látható tesztfotók.
Galéria Bírja a kiképzést

Bírja a kiképzést

[+] még több fotó

Tesztfotók, vízalatti tesztvideó


Objekítv
A speciális kialakításból fakadóan ezúttal nincs készülékházból kimozgó objektívünk, ettől függetlenül persze optikai zoomot azért kapunk, ennek azonban teljesen rejtett a működése. A 28 milliméteres nagylátószögtől nem fogunk hanyatt esni, mindenesetre még mindig sokkal jobb, mint az FT10-es kistesó-féle 35 milliméteres wide állás. Ha teljesen rátoljuk a zoomot, 128 milliméteres fókusztávolságot kapunk, így könnyen kiszámolható, hogy az optikai zoom mintegy 4,6x-es átfogással bír. Az f3,3-f5,9-es fényerejű objektív esetében a már jól ismert POWER O.I.S. gondoskodik a képstabilizálásról, a pontos fókuszálás záloga pedig a 23 pontos AF rendszer. A Sonic Speed névre keresztelt fókuszáló megoldás sebességén egyébként sikerült tuningolni egy kicsit, így az elődhöz képest közel 30 százalékkal kevesebb időt vesz igénybe a fókuszálás. Közeli témák fotózásakor jól jön az 5 centiméteres közelpontú makró mód, ezenkívül pedig említést érdemel még a folyamatos autofókusz, illetve az arcfelismerő funkció.
Galéria Enyhén megviselt példány

Enyhén megviselt példány

[+] még több fotó

Galéria Ruggedized, ahogy a művelt angol mondaná

Ruggedized, ahogy a művelt angol mondaná

[+] még több fotó
Sebesség, funkciók
A bekapcsológomb lenyomását követően valamivel kevesebb, mint 3 másodperc telik el addig, mire el tudjuk készíteni az első fényképet, és körülbelül ugyanennyi ideig tart a felvételek elmentése is. A sorozatfelvevő 3,7 kép/másodperc sebességre képes, a zársebesség pedig 1/1300 és 60 másodperc között változik. Manuális beállításra (zársebesség, rekesz) sajnos nincs lehetőség, de azért a fényérzékenységet (ISO100-1600) mi magunk is kontrollálhatjuk, már ha éppen nem a teljesen automata üzemmódban vagyunk. Búvárkodáskor jó szolgálatot tesz a víz alatti üzemmód, és itt jegyezném meg, hogy a vízből felbukkanva érdemes lecsekkolni, hogy az objektíven nincs-e zavaró vízcsepp, mert ez bizony belepiszkíthat a további fotóinkba. A TZ20-ból már ismerős lehet az MPO fájlokat létrehozó 3D üzemmód: ilyenkor balról jobbra 10 centimétert kell pásztázni a masinával, és az automatika már magától elkészíti a háromdimenziós fényképet.
Galéria GPS és társai

GPS és társai

[+] még több fotó

Galéria Egyszerű kezelhetőség

Egyszerű kezelhetőség

[+] még több fotó
Egyebek
A hátfalra egy 2,7 colos képátlóval rendelkező TFT kijelző került, mely mindössze 230 ezer pixeles felbontású, vagyis részletgazdag képi megjelenítést senki se várjon tőle. Rossz fényviszonyok mellett jó szolgálatot tehet az előlapba integrált vaku, mely egy tripla LED-ből álló AF-segédfény társaságát élvezi - a vaku relatíve nagy fényerejű, bár egy kicsit lassan tölt fel. A TZ20-ban lévő GPS-vevőt és a hozzá járó mintegy 1 millió POI-t ezúttal is megkapjuk, sőt ezenkívül még digitális iránytűt, magasságmérőt, mélységmérőt és barométert is kapunk a pénzünkért. Aktív életvitelt folytatóknak ideális! A 2010-ben debütált FT2-es elődmodellhez képest fontos előrelépést jelent, hogy immár nemcsak 720p, hanem akár 1080p felbontású videók is készíthetők az FT3 révén. Jó hír, hogy az AVCHD, illetve MJPEG formátumú mozgóképek rögzítése közben is használható az optikai zoom.
Galéria Vaku és LED-es AF segédfény

Vaku és LED-es AF segédfény

[+] még több fotó

Galéria GPS-vevő a tetőn

GPS-vevő a tetőn

[+] még több fotó
Konklúzió
Bár nekem csak hazai vizeken sikerült kipróbálnom a Panasonic FT3-at, a masina használata már így is komoly élményt jelentett, és azzal kapcsolatban egyelőre csak sejtéseim vannak, hogy az FT3 vajon hogyan remekelne például a gazdag élővilágú Vörös-tengerben. A japán gyártó idei strapabíró fényképezőgép csúcsmodellje minden tekintetben hozza a tőle elvárható szintet és több területen is jelentős előrelépést jelent az elődjéhez képest. A cikk írásának időpontjában a Panasonic FT3 ára mintegy 100 ezer forint magasságában alakul, aki pedig sokallja ezt, vessen néhány pillantást a 60 ezer forintos FT10-re, mely "csak" 10 méterig vízálló és nincs igazi nagylátószöge, felbontása viszont 14 megapixel.
Galéria Búvárkodhatunk is vele

Búvárkodhatunk is vele

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Panasonic TZ20 teszt: gigant zoom, kis méret

Kipróbáltuk, hogy mit tud a japán gyártó legújabb travel zoom masinája. Minden fényképezőgép gyártó kínálatában vannak izgalmas és kevésbé izgalmas modellek. Nos, a Panasonic...

Panasonic TZ20 teszt: gigant zoom, kis méret
Panasonic TZ20 teszt: gigant zoom, kis méret

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Panasonic FT3 teszt: víz alatti élvezet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál