Samsung WB210 teszt: tágra nyílt szemmel

László Ferenc - 2011. június 17. | 08:00
Samsung WB210 teszt: tágra nyílt szemmel Nézd meg a képgalériát

Végre egy gép, amelyik nem csak megapixel-háború egy újabb résztvevője, hanem valóban hasznos tulajdonsággal bír.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
jó minőség
nagylátószög
érintőkijelző
Nem tetszett:
a 21 mm-es wide állás el van szeparálva
nincsenek manuális beállítások
nincs Full HD videófelvevő

Szponzorált hirdetések

Kezdjük is rögtön azzal, hogy a Samsung pontosan kiknek szánja jelen tesztalanyunkat, a WB210-es digitális fényképezőgépet? Mivel a masina igencsak kompakt, jó szolgálatot tehet azoknak, akik utazásaik során nem kívánnak egy nagyra nőtt és jó nehéz fényképezőgépet magukkal cipelni. Aztán van itt nekünk egy jókora zoomátfogásunk, mely rögtön a travel zoom kategóriába katapultálja jelen delikvensünket, vagyis valahova oda, ahol a Panasonic-féle TZ sorozat uralkodik. Ezenkívül kapunk még egy rekordértékű nagylátószöget, vagyis a WB210 nemcsak utazás közben, hanem mondjuk egy szűk szobába bezsúfolt szülinapi bulin is remek szolgálatot tehet. Bevezetésnek legyen elég ennyi, most pedig következzenek a részletek!

Galéria Minőségi darab

Minőségi darab

[+] még több fotó

Galéria Hatalmas érintőkijelző

Hatalmas érintőkijelző

[+] még több fotó
Külcsín
A Samsung WB210 meglepően kompakt méretűre sikeredett, olyannyira, hogy első pillantásra nem is utazó zoomnak, hanem sokkal inkább egy egyszerű kompakt modellnek tűnik. Egész konkrétan 101x59x22 milliméteres méretről és 174 grammos tömegről beszélhetünk, ami alapján elmondható, hogy a Samsung legfrissebb üdvöskéje jóval kisebb és könnyebb, mint a Panasonic TZ20-as csúcsmodellje, igaz, sok tekintetben nem is tud annyit. Az anyagválasztással és az összeszerelési minőséggel minden nagyon rendben van, e tekintetben a WB210 például simán megelőzi az általunk nemrégiben tesztelt Olympus SZ-20-at. Tesztkészülékünk matt fekete színben pompázik, ezenkívül pedig ezüst és vörös kivitelben is kapható a készülék. Ergonómia szempontjából talán jobb lett volna, ha a jobb kezünk kapott volna egy előlapi kis markolatot, ezt azonban a fejlesztők feláldozták a kompakt kialakítás oltárán.
Galéria Kezelőszervek a felső élen

Kezelőszervek a felső élen

[+] még több fotó

Galéria Rendszercsatlakozók jobboldalt

Rendszercsatlakozók jobboldalt

[+] még több fotó
Felszereltség
Baloldalt csupán két apró csavart és egy "14.0 MEGAPIXELS" feliratot találunk, az ellentétes oldal pedig a hordszíj rögzítőpontjának, illetve a közös ajtó mögé bújtatott rendszercsatlakozónak és mini-HDMI portnak ad otthont. A felső élre került a kis hangszóró, a felvételek visszanézésére szolgáló gomb, az on/off billentyű, illetve a kombinált exponáló/zoom gomb. Az alsó állványmenet enyhén jobbra van tolva, a mellette lévő kihajtható ablak mögött pedig a 850 mAh kapacitású BP85A akkumulátor és a memóriaslot leledzik. Érdekesség, hogy ezúttal nem szabványos SD slotot kapunk, hanem egy miniatűr bővítőhelyet, melybe parányi microSD kártyák tömködhetők bele. Ezzel is helyet lehet spórolni, no! Az integrált memória egyébként alig 10 MB kapacitású, vagyis gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne.
Galéria Nagylátószögre kihegyezve

Nagylátószögre kihegyezve

[+] még több fotó

Galéria Ez az igazi super wide

Ez az igazi super wide

[+] még több fotó
Kezelhetőség
A hátfalat egy jókora kijelző uralja. A TFT technológiájú LCD panel 3,5 colos képátlóval rendelkezik és WVGA felbontású, vagyis körülbelül olyan vizuális élményt biztosít, mint egy modern okostelefon. Ráadásul mivel a display érintésérzékeny, a WB210 kezelése is hasonlít a smartphone-ok kezelésére. A fényerőt alaphelyzetben automatika szabályozza, de ezenkívül manuális állítási lehetőséget és energiatakarékos üzemmódot is kapunk. A kijelzőtől jobbra lévő kis szabad felületről száműzték a szokásos gombrengeteget, ehelyett pedig csak egyetlen Home gombot kapunk, valamint egy apró működésjelző LED-et és egy kis kidudorodást, melyen fogást találhat a jobb nagyujjunk.
Galéria 22 milliméteres vastagság

22 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Pontos illesztések mindenhol

Pontos illesztések mindenhol

[+] még több fotó
Szenzor, sebesség
A Samsung ezúttal egy 1/2,3 colos CCD képérzékelőnek szavazott bizalmat, ami nem is csoda, hiszen napjainkban gyakorlatilag az összes ilyen jellegű fényképezőgépnek hasonló méretű szenzora van. Az érzékelő egész pontosan 16,4 millió képpontot vonultat fel, melyek közül egyszerre maximum 14 milliót használhatunk, ily módon a maximális felbontás 4320x3240 pixel. A felvételek JPEG formátumban tárolódnak, RAW támogatás nincs. Ami a sebességet illeti, nos, a WB210 e tekintetben egész jól szerepel, hiszen bekapcsolása 2 másodpercig tart, egy-egy kép elmentése pedig körülbelül 1 másodpercnyi időt vesz igénybe.

Tesztfotók, tesztvideó


Objektív

A Schneider-Kreuznach gyártmányú objektív 24-288 milliméteres gyújtótávolsággal rendelkezik, ami ugyebár 12x-es optikai zoomot jelent. Összehasonlításképp, a Panasonic TZ20 24-384 milliméteres (16x-os zoom), az Olympus SZ-20 pedig 24-300 milliméteres gyújtótávolsággal bír. Ezek alapján elmondható, hogy nagylátószög tekintetében mindhárom masina azonos szintet képvisel, ez azonban mégsem igaz. A WB210-en ugyanis be lehet kapcsolni egy úgynevezett szuper nagylátószögű üzemmódot, melynek hatására az objektív gyorsan átpozícionálja magát, végeredményképp pedig 21 milliméteres gyújtótávolságot kapunk. Megjegyzendő, hogy ilyenkor nem lehet zoomolni, tehát a 21 milliméteres nagylátószög teljesen fix. Az optikai képstabilizátor mellett említést érdemel még az f2,9-f5,9-es fényerő, az ötcentiméteres tárgytávolságú makró mód, illetve, hogy az objektív zoomtól függően 20-35 millimétert mozog ki a készülékházból.
Galéria Wide állás

Wide állás

[+] még több fotó

Galéria Zoom teljesen rátolva

Zoom teljesen rátolva

[+] még több fotó
Szolgáltatások
A Smart Touch 3.0 felhasználói felületen egyszerre nyolc ikont láthatunk a kijelzőn, melyek között vízszintes irányban tudunk szkrollozni. A kezdő felhasználóknak nem kell mást tenniük, mint rábökni a legelső, "Egyszerű felvétel" ikonra, ezt használva ugyanis mindent elvégez helyettünk az automatika. Teljesen manuális beállításokat keresve sem találunk, a haladó usereknek be kell érniük a P üzemmóddal, melyben állítani lehet többek közt a fehéregyensúlyt, a fényérzékenységet (ISO80-1600), illetve a fénymérés módját. Természetesen arcfelismerést is kapunk - a fényképezőgép egyszerre maximum húsz fizimiskát képes detektálni. Adott továbbá az érintőfókusz feature, vagyis ahova bökünk a kijelzőn, a masina arra a területre fog élesíteni. A záridő automata módban 1/8-1/2000 másodperc, P állásban pedig 1-1/2000 másodperc között változik.
Galéria Smart Touch 3.0

Smart Touch 3.0

[+] még több fotó

Galéria P üzemmód

P üzemmód

[+] még több fotó
Funkciók
Ha "Intelligens szűrő" üzemmódra váltunk, akkor az előképen máris megjelennek a különböző digitális effektek. Ily módon pillanatok alatt régies hatásúvá, lágyítottá, vagy éppen dioráma hatásúvá varázsolhatjuk a felvételeket, és hasonló effektek a fotókon kívül a videókra is rátehetők. Szólnunk kell továbbá az éjszakai üzemmódról (2 másodperces záridő), a tárgykiemelés funkcióról, a mágikus keretekről, illetve modellfotó opcióról. Kezdők számára jó hír, hogy a menüben korrekt súgót találunk, a képszerkesztőben pedig fényerőt és kontrasztot állíthatunk, különböző szűrőket alkalmazhatunk, és akár még retusálhatunk is. Az persze már más kérdés, hogy ezeket a feladatokat érdemes inkább utólag, a számítógépünkön elvégezni, semmint a kamera egérmozi jellegű kis kijelzőjén.
Galéria Intelligens szűrők

Intelligens szűrők

[+] még több fotó

Vaku, videó
A 20x5 milliméteres felületű vaku a TZ20-hoz hasonlóan, és az SZ-20-tól eltérően fixen integrálva van a készülékházba, vagyis nem egy gomb megnyomásával pattintható ki. Ennek speciel az a hátránya, hogy fotózás közben akarva akaratlanul eltakarhatjuk ujjainkkal a vakut. A mintegy 4 másodperc alatt feltöltődő vaku vörösszemhatás csökkentő opcióval is rendelkezik, a sötétben történő fókuszálást pedig AF-segédfény gyorsítja. Bár manapság már a Full HD videó korát éljük, a WB210 még csak 720p HD-ben tud videózni. Az 1280x720 pixeles felbontású mozgóképek 30 fps sebességűek, 9,5 Mbit/s-os bitrátával bírnak és csak monó hangsávot tartalmaznak. A H.264-es kódolású videók készítése közben használható az optikai zoom - a felvételek maximum 20 perc időtartamúak lehetnek.
Galéria 4 másodperc alatt tölt újra a vaku

4 másodperc alatt tölt újra a vaku

[+] még több fotó

Konklúzió
A cikk írásakor mintegy 60 ezer forintos áron kapható Samsung WB210 kapcsán mindenképpen a napos oldalra sorolható a kompakt forma, a 21 milliméteres nagylátószög, a 12x-es optikai zoom, illetve a nagyfelbontású 3,5 colos érintőkijelző. Ezzel szemben a negatívumok közé sorolható, hogy a 21 milliméteres gyújtótávolság csak egy külön üzemmódra váltva érhető el, hogy nincsenek manuális beállítások, illetve, hogy a videófelvevő csak 720p és monó.
Galéria 12x-es optikai zoom, kompakt kialakítás

12x-es optikai zoom, kompakt kialakítás

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Olympus SZ-20 teszt: Full HD-s zoom masina olcsón

Meglestük, hogy mit tud a japán gyártó legújabb super-zoom kategóriás digitális fényképezőgépe. Utazás közben igen komoly előnyét élvezhetjük annak, ha fényképezőgépünk kis...

Olympus SZ-20 teszt: Full HD-s zoom masina olcsón
Olympus SZ-20 teszt: Full HD-s zoom masina olcsón

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung WB210 teszt: tágra nyílt szemmel" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál