Samsung NX11 teszt: tükörreflexes helyett?

László Ferenc - 2011. május 26. | 08:00
Samsung NX11 teszt: tükörreflexes helyett? Nézd meg a képgalériát

Kipróbáltuk a Samsung legújabb fényképezőgépét, hogy vajon képes-e kiváltani akár egy DSLR-t is? Jelen tesztalanyunk jóval kisebb, mint egy valódi tükörreflexes masina és a képminősége is nagyon rendben van - jól hangzik, ugye? Jöjjön hát a részletes teszt!

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
kompakt kialakítás
nagy szenzor
i-Function
Nem tetszett:
az AF lehetne gyorsabb
a kijelző nem hajtható ki
nincs Full HD videó

Szponzorált hirdetések

A nagy és neves gyártók mostanság gőzerővel azon dolgoznak, hogy a tükörreflexes fényképezőgépeket a lehető legszélesebb körben elterjesszék, miközben sokszor olyan vásárlókra is úgymond ráerőszakolják a DSLR-eket, akiknek abszolút nem valók ezek a masinák. Mert ugyebár a tükörreflexesekkel villámgyorsan lehet fókuszálni és általánosan remek minőségben lehet fotózni, azonban egy átlagfelhasználó számára már nehézkes lehet a beállításuk, a relatíve nagy méret és hatalmas tömeg nyűgjeiről már nem is beszélve. És akkor itt jön be a képbe egy viszonylag új kategória, a MILC. Eme rövidítés a Mirrorless Interchangeable Lens Camera-t, vagyis a cserélhető objektíves, de tükör nélküli fényképezőgépeket fedi. A MILC őrület legfontosabb éllovasai közé sorolható a Panasonic, az Olympus és most már a Samsung is.

Galéria NX11, az NX10 utódja

NX11, az NX10 utódja

[+] még több fotó

Galéria Fém/műanyag váz

Fém/műanyag váz

[+] még több fotó
Családfa
A Samsung tavaly januárban jelentette be az NX10-et, mely a világ első APS-C méretű, tehát kategóriáját tekintve hatalmas szenzorral szerelt MILC gépe volt. Aztán a nyáron érkezett meg az egyszerűbb kijelzővel szerelt és egyben olcsóbb NX5, majd pedig ősszel debütált az úgynevezett i-Function éra első képviselőjének tekinthető NX100. A vállalat az év utolsó napjaiban lebbentette fel a fátylat az NX10 utódjáról, a jelen tesztünk alanyát képező NX11-ről. Rögtön az elején nem árt tisztázni, hogy az NX11 hardveresen nem sokat változott elődjéhez képest, az újdonságok inkább szoftverfronton keresendők.
Galéria 3 colos kijelző

3 colos kijelző

[+] még több fotó

Méretek
Bevallom, én már nyolc éve tükörreflexes masinát használok mind a munkám során, mind pedig a családi kirándulások alkalmával. Legutóbbi hétvégén is felkerekedtünk a családdal, de most kivételesen otthon hagytam a jó öreg Canon EOS gépemet és helyette a Samsung NX11-et vittem magammal. Rögtön az első pozitívum, hogy a gépvázat, a két objektívet és a külső vakut tartalmazó táskám tömege körülbelül a felére csökkent, ami a tipikus turistás felhasználási körülmények között igen komoly előnyt jelent. Transzport közben tehát vitathatatlan a MILC előnye, ellenben a fotózás során hiányzott az ergonómiai plusz, amihez a méretes DSLR kapcsán már hozzászoktam. A 123x87x40 milliméter méretű, illetve 499 gramm tömegű NX11 ugyan némileg komfortosabb fogást biztosít, mint elődje, férfikézben azonban még mindig sokkal sutább a fogása, mint egy DSLR-é.
Galéria DSLR vs. MILC

DSLR vs. MILC

[+] még több fotó

Sebesség
Bekapcsolást követően gyorsan lezajlik egy kis szenzortisztítás, ami garantálja, hogy az esetlegesen a gépvázba jutott szennyeződések ne piszkítsanak bele a felvételekbe. Ezt követően máris kezdhetünk fotózni! A fókuszálási sebességen sikerült némileg tuningolniuk a fejlesztőknek, így az élességállítás optimális esetben már akár 0,17 másodperc alatt is végbemehet, a valóságban azonban ennél általában jóval tovább tart a dolog, ami főleg a DSLR-hez szokott júzereknek okozhat gondot. Összehasonlításképp, a Panasonic által nemrégiben bejelentett G3 már tipikusan 0,1 másodperces fókuszálási idővel kecsegtet.
Galéria Integrált vaku

Integrált vaku

[+] még több fotó

Galéria Szezám tárulj!

Szezám tárulj!

[+] még több fotó

Használati idő
A tükörreflexes masinám kapcsán gyorsan megszerettem az egyetlen feltöltéssel elérhető igen komoly használati időt, igaz az én DSLR-em például még nem rendelkezik akksizabáló LiveView funkcióval. Nos, a Samsung NX11-es kis kirándulásunk kapcsán gyorsan rá kellett ébrednem arra, hogy e tekintetben ez egy teljesen más liga. Bár a gyártó azt állítja, hogy az 1300 mAh kapacitású akkumulátor a CIPA szabvány szerint mintegy 400 felvétel elkészítését teszi lehetővé, esetemben egész pontosan 257 fotót sikerült csak kisajtolni belőle. Mindezt ráadásul úgy, hogy a századik fotó környékén teljesen ki is kapcsoltam a hátoldali nagy kijelzőt és egyedül a kis elektronikus képkeresőt használtam.
Galéria Felülső kezelőszervek

Felülső kezelőszervek

[+] még több fotó

Galéria Hátsó kezelőszervek

Hátsó kezelőszervek

[+] még több fotó
Kijelző
A 3 colos képátlóval rendelkező kijelzőre egyetlen rossz szavunk sem lehet, lévén, hogy a lényegében végtelen kontrasztarányt biztosító AMOLED technológiára épül, felületén pedig 614 ezer képpont teljesít szolgálatot. A fényerőt öt fokozatban lehet állítani, a Live View funkció magától értetődik, ezenkívül pedig az élő hisztogram előnyeit is élvezhetjük. Míg a Panasonic G3 LCD-je érintésérzékeny, addig a Samsung NX11 kijelzőjét semmi értelme tapogatni, ennél azonban talán nagyobb hiányosság, hogy a kijelző teljesen fix, vagyis nem lehet kihajtani és elforgatni. Az elektronikus képkereső 640x480 pixeles felbontású, és érdekesség, hogy amennyiben belenézünk, az alatta elhelyezett szenzor automatikusan kikapcsolja a 3 colos kijelzőt.
Galéria Alapobi rátolt zoommal

Alapobi rátolt zoommal

[+] még több fotó

Galéria Fókuszban az i-Funkction

Fókuszban az i-Funkction

[+] még több fotó
Szenzor, felbontás
Amiben az NX11 szó szerint nagyot alakít, az nem más, mint a képérzékelő. Míg a Panasonic négyharmados szabványú masináiban csak 17,3x13 milliméteres szenzorok rejtőznek, addig az NX11-ben lévő APS-C érzékelő 23,4x15,6 milliméteres felülettel büszkélkedhet. A nagy méretnek köszönhetően a képzaj mértéke stabilan alacsonyan tartható, még akkor is, ha képpontokból abszolút nincs hiány. A 14,6 megapixeles effektív felbontású szenzor révén maximum 4592x3056 képpontos felbontásban fotózhatunk, háromféle képminőségi opció, illetve JPEG/RAW formátumok használata mellett. A képarány 3:2, 16:9, illetve 1:1 lehet, sorozatfelvételi módban pedig teljes felbontás esetén 3 fps-re képes a masina. Ha beérjük 1,4 megapixeles felbontással, akkor az fps egészen 30-ig is felkúszhat. A felvételek SD, SDHC, SDXC memóriakártyákon tárolhatók el, a HDMI kimenetnek köszönhetően pedig akár nagyfelbontású TV-n is egyszerűen visszanézhetők.

Tesztfotók, tesztvideó


Objektívek

A teszthez egy 18-55 milliméteres (II) alapobjektívvel szerelt kitet kaptam, illetve kiegészítőként egy 50-200 milliméteres (II) zoomobjektívet. A két objektív közös vonása egyrészt az AF/MF kapcsoló, másrészt pedig az i-Funkction nevezetű gomb. Ez utóbbi arra hivatott, hogy fényképezés közben minden korábbinál egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye az olyan értékek állítgatását, mint amilyen például a zársebesség, a rekesz, vagy a fényérzékenység. Miután lenyomtuk a gombot, az éppen aktív paramétert a manuális élességállító gyűrű tekerésével tudjuk változtatni - igazán remek megoldás! Fontos megjegyezni, hogy a Samsung korábbi DSLR objektívjei alaphelyzetben nem tehetők fel az NX11-re, ehhez egy adapter megvásárlása szükséges. A már említett két objektíven kívül egyébként van még egy-egy fix 20-as, illetve 30-as, valamint egy 20-50-es optikája a Samsungnak.
Galéria 50 milliméter

50 milliméter

[+] még több fotó

Galéria 200 milliméter

200 milliméter

[+] még több fotó
Villantsunk!
A felső élből kipattintható integrált vaku nem meglepő módon nem túl erős, kulcsszáma egész pontosan 11-es. A teszthez kaptam egy SEF42A típusjelzésű külső vakut is, ami értelemszerűen minden tekintetben (42-es kulcsszám, állítható fényirány) felülmúlja az alapvillanót, mindenesetre kialakítási minősége szerény véleményem szerint jelentősen elmarad a Canon-féle Speedlite vakuk mögött. Ez egyébként a jelenleg kapható legerősebb külső vaku, ezenkívül kapható még egy 20-as kulcsszámú (SEF20A) és egy 15-ös kulcsszámú (SEF15A) verzió is. Ha nincs más megoldás, a fényérzékenységet is feljebb tudjuk venni, ami egyébként ISO100 és ISO3200 közötti tartományban mozoghat. A záridő minimum 1/4000 másodperc, illetve maximum 30 másodperc lehet.
Galéria Így már egész tiszteletet parancsoló

Így már egész tiszteletet parancsoló

[+] még több fotó

Galéria Állítható vakufej

Állítható vakufej

[+] még több fotó
Galéria 42-es kulcsszám

42-es kulcsszám

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Az abszolút kezdő fotósoknak tulajdonképpen nincs más dolguk, mint a felső élen lévő és 10 funkciót felvonultató üzemmódválasztó tárcsával belőni a Smart módot. Ekkor minden beállítást elvégez helyettünk az automatika, ráadásul igen jó hatékonysággal. Kapunk többek közt arcfelismerést, torzításcsökkentést, automatikus panorámakép készítő feature-t, valamint hangoskép üzemmódot. Ez utóbbit használva, a fényképek elkészítése előtt/után 5-10 másodperces hangfelvétel készül. A zársebesség és a rekesz fogalmával már nagyjából tisztában lévők bátran választhatják a félautomata P, A és S üzemmódokat, a haladó felhasználók pedig a teljesen manuális M módban találhatják meg számításukat. A videófelvevő maximum 1280x720 pixeles felbontású és 30 képkocka/másodperc sebességű videókat képes felvenni - az MP4 (H.264) formátumú és 10 Mbit/s-os bitrátájú mozgóképek hossza maximum 25 perc lehet.
Galéria Menü

Menü

[+] még több fotó

Galéria Fotózás közben

Fotózás közben

[+] még több fotó
Galéria Akcióban az i-Function

Akcióban az i-Function

[+] még több fotó
Konklúzió
A teszt végére arra a végkövetkeztetésre jutottam, amit egyébként már előre sejtettem is, hogy a MILC kategóriás masinák abszolút nem a DSLR-ek kiszorítása végett jöttek létre. Akik számára a lehető leggyorsabb működési sebesség, a szuper ergonómia és a hosszú használati idő fontos, nos, azok továbbra is válasszanak maguknak egy remek tükörreflexes masinát. Akik viszont egyszerűen nem szeretnének nagy és nehéz DSLR-rel mászkálni, azoknak remek választás lehet a kompakt méretű és egyben kiváló képminőségű, MILC kategóriás Samsung NX11. Ami leginkább tetszett, az az i-Function, mely rendkívül könnyen kezelhetővé teszi a kis gépet, és amely funkció firmware frissítéssel a korábbi NX10-es modellen is elérhető. Amin lehetne még javítani, az a fókuszálási sebesség, ezenkívül pedig jó lenne, ha a kijelző kihajtható lenne, illetve a videófelvevőre is igazán ráférne a Full HD-s felbontás.
Galéria MILC a javából

MILC a javából

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Panasonic Lumix G3: a legkisebb és legkönnyebb

A japán gyártó által ma bejelentett cserélhető objektíves masina rendkívül kompakt kialakítással büszkélkedhet.

Panasonic Lumix G3: a legkisebb és legkönnyebb
Panasonic Lumix G3: a legkisebb és legkönnyebb

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung NX11 teszt: tükörreflexes helyett?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál