A kis piros fények ára

Rácz Tamás - 2009. május 6. | 08:00

Fogtunk egy elektromos fogyasztásmérőt, és körbemértünk egy lakást. Vajon mennyi áramot fogyaszt egy háztartás, amikor látszólag nem fogyaszt semmit?

Szponzorált hirdetések

Csak a készenléti fények égnek, énekli a Kispál és a Borz. Jó, jó, nagyon romantikus egy-egy pislákoló LED a lakás sarkaiban éjszaka, de mennyibe kerül ez vajon? Megnéztük egy gyakorlati példán. Az én lakásomban.


Két felnőtt, két pici gyerek, gyakori internet.felhasználói viszonylatban átlagos szórakoztató-elektronikai és informatikai felkészültség - ezek vagyunk mi, a Rácz család. Vajon mennyi áramot, hány kilowattórát, hány forintot bukunk egy évben, ha nem húzgáljuk ki, kapcsoljuk le az ugrásra készen álló készülékeket, töltőket?

Galéria Ezzel a műszerrel mértünk

Ezzel a műszerrel mértünk

[+] még több fotó

A konyhagépeket, mosógépet most nem firtatjuk, az majd egy másik anyag témája lesz, csak azokat az eszközöket vesszük most végig, amiket hajlamos az ember többé-kevésbé állandóan bedugva, bekapcsolva, úgynevezett stand-by, vagyis készenléti üzemmódban tartani.

Van otthon nálunk egy stabil számítógép, modemmel, wifi-routerrel, perifériákkal - az egyik forró góc. A konyhapulton rendszeresen töltődnek a telefonok, ceruzaakkuk - ezt a sarkot is felmértük. Ott van persze a tévé, a hozzá kapcsolódó miegymásokkal - kihuzigáltuk, bedugdostuk ezeket. A fürdőszobában is nehéz szabad konnektort találni. És akad még pár elszórt apróság: még egy tévé, az akvárium, a vezeték nélküli vezetékes telefon... Nézzük, mi mennyit eszik, amikor nem használjuk!

A teszthez ugyanazt a Voltcraft műszert használtuk, amit korábban a "plazma vagy LCD fogyaszt többet?" - kérdés eldöntéséhez.
Galéria A korszerű mobiltöltő nem fogyaszt

A korszerű mobiltöltő nem fogyaszt

[+] még több fotó

Egy legenda összedől: a korszerű mobiltöltő nem fogyaszt

Nagy divat manapság azzal okosítani a népet, hogy mennyi de mennyi energiát spórol, ha nem tartja éjjel-nappal a konnektorba dugva a telefon töltőjét. Nos, ez csak akkor igaz, ha a nép érintett képviselője egy-két évesnél régebb mobilt használ. Ezekhez még többnyire nehéz, terhelés nélkül is melegedő, tehát fogyasztó transzformátort adtak valaha, amik valóban megették a maguk egy-két wattóráját óránként. A mai inverteres töltők viszont gyakorlatilag nem fogyasztanak, ha nem lóg rajtuk telefon. A ceruzaakku-töltőnk se fogyasztott semmit.

Egy Samsung E570-es és egy Nokia E63-as töltője együtt bedugva a műszerre kötött hosszabbítóra se adott értékelhető áramfelvételt; a villanyóra meg se rezdül, ha bedugjuk a két invertert a konnektorba. Furamód elsőre a régi, nehéz, trafós Nokia töltőtől sem.
Galéria A bébicséősz fogyaszt

A bébicséősz fogyaszt

[+] még több fotó

Bezzeg, amikor bedugtam mellé a bébicsősz szintén vasmagos tekercses transzformátorát! Mindjárt lett 1,3 W mérhető teljesítmény a ház elektromos rendszerében. Ebből 0,7 W volt a bébicsősz, 0,6 W a töltő rovásán. Vagyis, ha van egy régebbi Nokiám, aminek töltőjét egész nap a konnektorban melegítem, egy évben - az ÉMÁSZ kalkulátorából következtetve kWh-nként 43 forinttal számolva - 0,6*365*24*0,001*43, azaz 226 forint. Nem egy ökör ára, viszont a semmiért fizetem.

És ezek az üresben járó töltő csúnyán el tudnak szaporodni ebben a konzumidióta világban. Nézzük csak: két bébicsősz-trafó (adó, vevő, ugy) az 2*0,7 watt. Egy fogkefetöltő a fürdőszobában: 1,2 watt. Ugyanott egy epilátor: 1,4 wattot eszik a kis fenevad. Mondjuk egy régivágású telefon is akad a csalátban: 0,6 watt. Mindösszesen 4,6 watt; évente 40,3 kWh, 1733 forint. Ez se sok. De ha csak az ország minden tizedik háztartásában van ennyi töltő a falban, már 300 000-szer ennyit állít elő Paks meg a szén- és gázerőművek feleslegesen.
Galéria Otthoni munkahely

Otthoni munkahely

[+] még több fotó

A számítógép-sarok

Eddig nálunk úgy volt, hogy egy konnektorból táplálkozott egy kapcsolóval ellátott ötös elosztón át a PC (és az ő tápegységén keresztül az egér, webkamera, más apróságok), a monitor, a printer, majd egy ide dugott kapcsolós hármas elosztó vitte tovább a villanyt a modemnek és a wifi-routernek. Most már nem így van.

Ugyanis a mérőműszerrel való játszadozás során kiderült, hogy a komplett rendszer üresjáratban - tehát a számítógép, a monitor, printer standbyban, a modem és a router aktívan, hogy legyen net a házban a laptopnak, PDÁ-nak, wifis telefonnak - aktív internet-forgalom nélkül 19,1 watt teljesítményt adott le, magyarán melegített el.
Galéria Ennyit eszik a laptop

Ennyit eszik a laptop

[+] még több fotó

Kényelmi okokból sokszor csak úgy, félnapokig is megy a drótnélküli net otthon, hogy ha ránkjön valahol a házban a netezhetnék, ne kelljen elszaladgálni az elosztó kapcsolójáig. Ez ezután is így lesz, mert lusták vagyunk. Mégis sikerült felére csökkenteni az ilyenkor aktuális áramfogyasztást. Ugyanis átdugtam a nagy elosztóba a routert és a modemet, a kicsibe a PC-t és cuccait. Így, ha csak a nagy elosztót kapcsolom fel, hogy legyen net, de a PC aludjon tovább, 19,1 helyett már csak 10,7 wattott fogyasztok. 8,4 watt megtakarítás, egy évre vetítve 3164 forint, amit azzal kerestem, hogy átdugtam hét villásdugót. Jó órabér.

Ja, a laptop. Nagy meglepetésemre ha nincs a töltőn a gép, maga a transzformátor ugyanúgy semmit nem fogyaszt, mint a modern telefonok töltői. Viszont ha rádugom a teljesen feltöltött notebookot, a féléves Acer máris elkér 1,1 wattot. Ez látszólag semmi másra nem fordítódik, mint egy kis zöld standby-lámpácska égetésére. Ezt se hagyom bedugva többé.

Tévém és társai

A rádióban-újságokban időről időre megjelenő általános intelmek legfőbb szereplői a tévék, DVD-lejátszók, más távirányítós biszbaszok. Ezeknek tényleg nem csak a piros LED gerjesztéséhez van szükségük áramra standby-módban, hanem a távirányító vevőegységét is folyamatosan készenlétben kell tartaniuk.
Galéria házi szórakoztatóközpont

házi szórakoztatóközpont

[+] még több fotó

A családi kütyütárban az öreg, 35 centis kis Philips tévé fogyasztja a legtöbb áramot készenléti díj címén: 8,2 wattot. Még szerencse, hogy évek óta kihúzva árválkodik a hálóban, ugyanis nálunk egyáltalán semmilyen tévéantenna vagy kábel nem üzemel otthon, dévédézni pedig a nagy tévén szoktunk; a kis Philips CRT gyakorlatilag nyugállományban van.

A nagy tévé viszont már modernebb darab, egy kétéves, 66 centis LG LCD. Standby-ban röhejesen keveset, mindössze 0,7 wattot fogyaszt. Az öreg Thomson videorekorder 2,7 wattot, a Nintendo Wii konzol 1,8 wattot, a szintén nem mai gyerek DVD-s házimozi-erősítő 1,1 wattot kér az ugrásra kész állapotért. Meglepően pazarló viszont a szinte vadonatúj Panasonic DVD-rekorder (nem ellentmondás: tényleg nem tévézünk, a cucc a mini-DV-kamera anyagainak átvételére szolgál) 7,7 wattot zabál fel a semmiért.

Ha az egész rendszer egész évben menne, 5274 forintba kerülne. De nem megy, mert gondos, kissé mániákus feleségem egy percre sem hagyja feleslegesen világítani a tévésarok elosztójának kis piros lámpáját. Apropó: mennyit fogyaszt ez a kis piros lámpa?
Galéria Ebből van a veszekedés

Ebből van a veszekedés

[+] még több fotó

Nem tudjuk; a műszer nem volt képes megmérni. Ahogy a konyhában lévő, két kis LED-del operáló éjszakai irányfényt, a sárgán világító Mr. Smiley teljesítményét sem. Ezek ki se mozdítják a villanyórát; szóval gondos, kissé mániákus feleségem mától talán nem húzgálja majd ki az éjszakai pisitúrát olyannyira megkönnyítő világító mosolyt lefekvés előtt.

Amire nem is gondolnánk

Akvárium? 10,5 watt, világítás nélkül, csak a halak levegőztetésére, a víz szűrésére. (Gondos mániákus stb. feleségemnek hála nem egész nap megy, három órát zümmög, hármat áll, egy szintén mérhetetlen áramfelvételű időzítős konnektor segítségével.) Kazán, amikor se nem fűt, se melegvizet nem készít? 2,6 watt. Szénmonoxid-szenzor, hogy a kazán ne nyírjon ki minket? 3,1 watt. Vezeték nélküli telefon bázisállomása? 2,2 watt, éjjel-nappal. Összesen 18,4 watt, éjjel-nappal.

És az milyen vicces, hogy mindent, amit megspórolok, ha ezeket a csekély áramfelvételű fogyasztókat okosan kezelem, el tudok mulatni azzal, ha pár hétre véletlenül felkapcsolva felejtem a garázsban a világítást... Most sokra megy a sok kicsi, vagy nem? Érdemes kapcsolgatni állandóan évi párezer forintért? Szerintetek?

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A kis piros fények ára" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál