Így használhatod a magyar Google Utcaképet

Bátky Zoltán - 2013. április 24. | 06:00 Google video

Nemrég indult el hivatalosan Magyarországon is a Google Utcakép, avagy Street View szolgáltatása. Videónkban megmutatjuk a felhasználás alapvető lépéseit.

Szponzorált hirdetések

Adatvédelmi szempontok miatt mostanáig kellett várnunk arra, hogy a Google kamerás járművei által 2011 végén és 2012 elején rögzített utcaképekből bárki által elérhető szolgáltatás váljon. Ugyan az autók és triciklik idén májustól aktuálisabb felvételeket készítenek, az Utcakép már élő, teljes értékű szolgáltatás, amely egyszerű tájékozódástól turisztikai bemutatón át a mozgáskorlátozottak könnyebb tájékoztatásáig egy csomó különféle területen jelenthet segítséget.

Az alábbi videóban a szolgáltatás hagyományos, PC-s felületének kezelését mutatjuk be, az okostelefonos alkalmazás "hogyanjait" pedig társoldalunkon, a Mobilporton nézhetjük végig.

Az Utcakép legegyszerűbben a Google Térképek, tehát a terkep.google.hu vagy a maps.google.com oldalról érhető el. Kezdetnek zoomoljunk rá a keresett területre, hogy pontosan elhelyezhessük az utcakép-néző figurát. Ezt a területre duplán kattintva, az egérgörgővel, vagy a bal felső oldalon látható csúszkával tehetjük meg.

A bal oldali csúszka fölötti sárga figurát húzzuk oda, ahonnan nézelődni szeretnénk - ilyenkor kék csík jelzi azokat az útszakaszokat, amelyek már megtekinthetők: ezekből egyre több van mindenfelé, bár egyes kisebb utcák azért Budapesten is kimaradtak. A kék pontok ne tévesszenek meg senkit, ezek állóképeket jeleznek az adott területről. A figura húzása közben a fölötte levő kis buborékban még előnézeti képet is kapunk, így könnyebb megállapítani, honnan nézelődjünk.
 
A figurát a megfelelő helyen "leejtve" rövid időn belül megjelenik a látkép, mintha csak ott állnánk a budai alsó rakparton. Egy pontot egérrel megragadva és húzva forgathatjuk a látképet bármelyik irányba. A távolabbi pontok fölött megjelenő körökre kattintva pedig az adott területre léphetünk tovább, ezt egyébként a "földön" megjelenő kis nyilakra kattintva lépésenként is megtehetjük.

A nézelődés közben is elérhetünk különböző állóképeket a Panoramic vagy a Picasa tárhelyéről. Ha nagyobbat akarunk lépni, hívjuk vissza a térképet a látkép jobb alsó csücskéből, ilyenkor a térkép a képernyő felére költözik vissza. Ha pedig zavartalanul nézelődnénk az Utcaképben, a felső kis ikonnal teljes képernyős módba válthatunk.

Az Utcaképről többek között a bal felső részen lévő zoom gombokkal is kiléphetünk, ha egy jóval távolabbi helyen szeretnénk tovább nézelődni. Néhol persze láthatjuk, hogy az Utcakép lefedettsége még nem teljes: a hazai bevezető sajtóeseményen a Google szakemberei úgy fogalmaztak, hogy a májusi újrafotózáson természetesen eddig be nem járt területekre is eljutnak, de természetesen az előny továbbra is a gyakran látogatott, fontos helyeké. Egy adott szakasz végén, ha már nem tudunk továbblépni, a körök nagyító funkciót kapnak.

Az adatvédelmi szempontok betartása miatt az autók rendszámát eltorzították, és elviekben az arcokat is, bár ez néha még nem sikerült épp tökéletesre. A videón is találtunk egy a férfit, akinek az arca bizony felismerhető maradt. Ha bárki saját házát, autóját, vagy saját magát szeretné kiiktatni a rendszerből, mert kimaradt az adatvédelmi torzításból, könnyen kérelmezheti a jobb alsó sarokban látható Hibabejelentés gombra kattintva. Itt kiválaszthatjuk, milyen okól kérjük az adott látvány cenzúráját, majd a kiválasztás után saját szavainkkal is megfogalmazhatjuk aggályainkat. Egy értesítési e-mail címet megadva később tudomást szerezhetünk a javítás folyamatáról, és persze ne felejtsük el a kis képen beállítani, pontosan az Utcakép melyik részletével van bajunk. Ezután már csak az ellenőrzőszót kell beírnunk, és mehet is a hibajelentés.

Szponzorált hirdetések

Google Maps: túl az 1 milliárdon

A keresőóriás okostelefonos térképalkalmazása egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett.

Google Maps: túl az 1 milliárdon
Google Maps: túl az 1 milliárdon

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Így használhatod a magyar Google Utcaképet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál