Öngyilkos lett az RSS 1.0 egyik megalkotója

Szőlősi Tibor - 2013. január 14. | 10:30

A mindössze 26 éves férfi az online korszak egyik jelentős figurája volt, akinek komoly szerepe van az RSS megalkotásában és abban, hogy a Reddit most az, ami.

Szponzorált hirdetések

A hírek szerint Aaron H. Swartz január 11-én akasztotta fel magát. Habár az elmúlt időszakban komoly depresszióval küzdött, de arra senki nem számított, hogy ilyen tragikus lépésre szánja el magát.

Mindössze 14 éves volt, amikor az RSS 1.0 megalkotásánál segédkezett, majd 2011. júliusában a szövetségi bíróság vádat emelt ellene azért, mert a MIT hálózatán keresztül elérhetővé tette a JSTOR 4,8 millió fájlját, melyek tudományos publikációkat tartalmaztak és egyébként fizetni kellett volna értük. Ennek következményeként akár 50 év börtönre és négymillió dolláros kártérítés megfizetésére is kötelezhette volna a bíróság, ám a vádlott mellett maga a károsult állt ki azzal, hogy 32 GB-nyi adatot töltött fel a The Pirate Bay-re. Swartz 2012. szeptember 24-én a bírósági tárgyaláson kérte, hogy enyhítsenek a büntetésén, de ekkor már tudni lehetett, hogy az ügy nagyon megviseli, így elég komoly depresszióban szenved.

Cory Doctorow, Swartz egyik barátja azt írja a weboldalán, hogy "őszinte részvétem a szüleinek, akikkel soha nem találkoztam, de tudom, hogy szerették a briliáns, csodálatosan furcsa fiukat, akit akkor is támogattak, amikor elkezdte kalandjait. Őszinte részvétem barátainak, különösen Quinn-nek és Lisa-nak, valamint azoknak, akiket ismertem és akiket nem ismertem, valamint társainak a DemandProgress-ben. A világ számára: ma mindannyian elvesztettünk valakit, aki rengeteget tett azért, hogy általa a világ jobb hely lehessen." Aaron Swartz alapította az Infogamit, mely később összeolvadt a népszerű közösségi híroldallal, a Reddit-tel, de hozzá köthető a Demand Progress is, mely a SOPA elleni harcban fontos szerepet tölt be.

Szponzorált hirdetések

Régi szép idők: mikor még kamuztak a Reddit alapítói

Hamis felhasználók százait hozták létre a fejlesztők, hogy ne tűnjön kihaltnak a portál.

Régi szép idők: mikor még kamuztak a Reddit alapítói
Régi szép idők: mikor még kamuztak a Reddit alapítói

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
reddit
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Öngyilkos lett az RSS 1.0 egyik megalkotója" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál