Héliummal töltött merevlemezek: nagyobb kapacitás, alacsonyabb hőmérséklet

Szőlősi Tibor - 2012. szeptember 15. | 14:00

A Western Digital azt tervezi, hogy héliumos merevlemezeket állít forgalomba, amivel akár 40 százalékkal is növelhető a kapacitás.

Szponzorált hirdetések

Talán sokan emlékeznek még arra, hogy milyen nagy szám volt 17 évvel ezelőtt egy 500 MB-os merevlemez, amikor még a komplett operációs rendszer is megfért néhány kislemezen. Mára a vinyók piaca - a többi hardverrel együtt - jelentős fejlődésen ment keresztül és már lassan minden olyan merevlemez aprócskának számít, amin a GB felirat van.

A sebesség ugyanakkor nőtt, vele együtt pedig az üzemi hőmérséklet is. A Western Digital elképzelése szerint annak köszönhetően, hogy a hélium a levegő sűrűségének mindössze az egyhetedével rendelkezik, csökkenthető a belső ellenállás, viszont növelhető a teljesítmény, és ezen kívül is van még egy-két pozitív hatás. A belső súrlódás csökkenésének egyik kedvező eredménye az üzemi hőmérséklet 4-5 fokos csökkenése, a mai 7200-as fordulatú merevlemezekhez képest.


Amennyiben a súrlódás csökken, kevesebb energiára van szükség a működéshez, ami a WD szerint ebben az esetben 23 százalékkal kedvezőbb értéket jelent. Ami azonban talán a legfontosabb, hogy lehetővé teszi a mérnökök számára a héttányéros illesztést az eddig öt helyett. Ez a kapacitás 40 százalékos növekedését jelenti. A technológia már fejlesztés alatt áll egy ideje, de még meg kell oldani, hogy a hélium ne tudjon szivárogni akkor sem, ha a merevlemezt extrém körülmények között használnák.

Szponzorált hirdetések

Ezzel egyszerűen felturbózhatod a számítógépedet

Egy parányi SSD-vel szinte teljesen új életet lehelhetünk már meglévő, nem éppen fürge PC-nkbe.

Ezzel egyszerűen felturbózhatod a számítógépedet
Ezzel egyszerűen felturbózhatod a számítógépedet

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
merevlemez
Western Digital
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Héliummal töltött merevlemezek: nagyobb kapacitás, alacsonyabb hőmérséklet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál