Szülői felügyelet nélkül neteznek gyermekeink

Technet.hu - 2012. augusztus 22. | 15:30

Mivel nem oktatják, ezért a szülőknek kell megtanítaniuk a gyerekeknek a biztonságos netezést.

Szponzorált hirdetések

A 10 év alatti magyar gyermekek legalább fele heti 4-6 alkalommal használhatja az internetet, méghozzá az idő 30-50 százalékában szülői felügyelet nélkül. A legfiatalabb internetezők közül sokan regisztráltak a Facebookra is, annak ellenére, hogy a szabályzat alapján a közösségi oldalt 13 év alattiak nem használhatják.


A G Data 2012. augusztusi felmérése azt vizsgálta, hogy a magyar szülők milyen mértékben engedik meg különböző korú gyermekeiknek, hogy felügyelet nélkül használják a világhálót. Az eredmények szerint a 6-7 évesek az idejük egynegyedét szülői felügyelet nélkül töltik el az interneten, a 8-9 évesek körülbelül az idő egyharmadában, a 10-11 évesek pedig közel a felében interneteznek egyedül.

Ehhez hozzátartozik, hogy korábban (2009.) publikált becslések szerint a 6-7 éves magyar gyerekek közel egyharmada hetente legalább 4-6 alkalommal néz körül a világhálón. A 7-10 évesek között ez az arány 55 százalék, a 11-14 évesek körében 83 százalék. Ezen belül a közösségi oldalakat a 7-10 éves netezők közel fele, a 11-14 éveseknek pedig már több mint háromnegyede látogatja.

Mivel az internet biztonságos használatát nem oktatják az iskolában, a szülőknek maguknak kell megtanítaniuk gyermekeiket, hogyan kerüljék el az online veszélyeket. A cég ajánlása szerint a következő szabályok betartására kell odafigyelniük, amikor megengedik gyermekeiknek, hogy böngésszenek a világhálón.


Az első, hogy beszélgessenek a kiskorúakkal az internetről, és hívják fel a figyelmet a veszélyeire. Ezek közé tartozik a letöltés és az ismerkedés is. A felhasználóneveket és felhasználói profilokat úgy alakítsák ki, hogy azok minél kevesebb információt tartalmazzanak. Ne engedjék meg, hogy a gyermekek olyan fotókat posztoljanak, melyekből személyes adataikra lehet következtetni.

A legjobb, ha a családi számítógépet a közös térben helyezik el, így könnyebben észrevehető, ha a gyermeket felzaklatja valami. Tiszteljék a magánélethez való jogot, de ugyanakkor fontos, hogy meggyőződjenek arról, hogy a kiskorú tényleg ismer mindenkit, akivel chatelni szokott. Ha azt látják, hogy a gyermek olyan telefonhívásokat kap, melyek felzaklatják, járjanak a kérdés végére. Ha ismeretlen ajándékokat kap, tisztázzák, hogy azok honnan származnak.

Mindezek mellett végül érdemes használni a vírusirtó szoftverekbe vagy az operációs rendszerbe épített szülői felügyelet szolgáltatásokat is, melyek segítségével korlátozható, hogy a gyermek milyen oldalakat látogathat meg, és mennyi ideig használhatja az internetet.

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Szülői felügyelet nélkül neteznek gyermekeink" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál