Már tervezik a következő Mars-szondát

Szőlősi Tibor - 2012. augusztus 21. | 16:30 Tudomány

A NASA a vörös bolygó magját vizsgálná

Szponzorált hirdetések

A Curiosity sikerén felbuzdulva az USA űrügynöksége, a NASA már be is jelentette a következő, Marsot megcélzó projektjét. Az InSight névre hallgató küldetés keretében 2016-ban bocsátanák fel az új szondát.


Az új projekt célja a Marssal kapcsolatos geológiai ismereteink bővítése lesz. Ennek keretében egy olyan önműködő laboratóriumot szeretnének a felszínre küldeni, amely speciális műszereivel a bolygó magjáról és kéreglemezeiről gyűjtene információkat.

Közvetlen szomszédunk azért tűnik érdekesnek földtani szempontból, mert jelenlegi ismereteink szerint látszólag nem rendelkezik különálló kőzetlemezekkel, mint a Föld. Bolygónkon ezeknek a lemezeknek a mozgása felelős a kontinensek formálódásáért és a szeizmológiai tevékenységért.


A következő szonda műszerei a vibrációt és a hőterjedést fogják mérni a Mars kérgében, melynek segítségével megállapítható, hogy a bolygó szilárd vagy folyékony halmazállapotú maggal rendelkezik, és hogy mindez milyen összefüggésben van a kéreg jellemzőivel. A legújabb felfedezések alapján az is elképzelhető, hogy valójában a Mars ugyanúgy rendelkezik különálló, elmozduló kőzetlemezekkel, csak éppen olyan lassan mozognak, hogy ennek jelei nagyon ritkán észlelhetők.

Az InSight tervezői azt remélik, hogy a Mars geológiai tanulmányozása segíthet, hogy jobban megértsük Földünkön is a kéreglemezek tevékenységét.

Szponzorált hirdetések

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

Néhány napja volt a Víz Világnapja, amiről talán még mindig sokan nem tudnak. Meg úgy egyáltalán, a víz fontosságáról, és az odafigyelés szükségességéről sem. A Technet...

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül
3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
NASA
Tudomány
Mars
Curiosity
Ezt olvastad már?

Mindenki a pénzünkre pályázik

Hozzászólások a(z) "Már tervezik a következő Mars-szondát" című cikkhez