Önmagát rakja össze a bombákat hatástalanító robotkéz

Horváth Balázs - 2012. augusztus 17. | 14:30 Tudomány

Az olcsónak számító Sandia Hand moduláris felépítésű és csak négy ujjal rendelkezik.

Szponzorált hirdetések

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, az USA Védelmi Minisztériumának kutatásokkal foglalkozó osztálya) jövőbe néző kutatásairól már többször adtunk hírt, így itt az ideje egy újabb, robotikával kapcsolatos fejlesztésnek. A DARPA által alapított Sandia Hand projekt lényege egy olyan, költséghatékonyan (értsd: olcsón) legyártható robotkéz kialakítása, amit a hadsereg vethet be bombák hatástalanításához.


A Sandia National Laboratories egyik vezetője, Philip Heermann elmondása szerint a mai költségek mellett egy robotkéz akár 250 ezer dollárba is kerülhet, ami nem csoda, hiszen ezt a testrészt tartják a legnehezebben modellezhetőnek a robotika területén. A Sandia Hand rendszere moduláris felépítésű, a mágneses csatlakoztatás miatt a különböző ujjfajták könnyedén tehetők fel, vagy cserélhetők le arra, amire éppen szükség van: csavarhúzóra, elemlámpára, kamerára. Ennek a struktúrának az is a nagy előnye, hogy ha bármiféle komolyabb behatás éri bevetés közben, akkor nem törik el, sérül meg, hanem legfeljebb leesik róla az adott rész, amit a robot könnyedén vissza tud helyezni, vagy pótolja azt valamivel.


A robotot működtető operátor egy speciális kesztyűt használ az irányításra, így könnyen, természetesen átvihetők a mozdulatok. A videón is jól megfigyelhető, hogy az egészen apró tárgyakat is könnyedén és nagyon pontosan képesek irányítani. Mindezt az is segíti, hogy a kéz felületét egy géllel töltött felület borítja, a bőr tulajdonságait, tapadását modellezve ezzel. A robotkezet leginkább bombák, vagy egyéb robbanóeszközök hatástalanítására használnák - mivel ezt általában a bomba felrobbantásával végzik el, a Sandia Hand bevetésével e nélkül elhárítható lenne a veszély, vagyis a szakértők később tanulmányozhatnák a robbanószerek felépítését, összetételét. A Sandia Hand a konkurensekhez képest jóval olcsóbban, 10 ezer dollárért árusítható, így a vállalat nagy reményeket fűz a további pályafutásához.

Szponzorált hirdetések

Bármit fel tudsz emelni, ha ezt magadra veszed

Ez a vadonatúj szerkezet szupererővel ruházza fel az átlagos képességű embereket.

Bármit fel tudsz emelni, ha ezt magadra veszed
Bármit fel tudsz emelni, ha ezt magadra veszed

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Önmagát rakja össze a bombákat hatástalanító robotkéz" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál