Már a gyárban hátsó kapu rejthető a számítógépekbe

Szőlősi Tibor - 2012. augusztus 6. | 16:30 vírus

Szinte lehetetlen védekezni a nem kívánt extrákkal megtuningolt BIOS-ok ellen.

Szponzorált hirdetések

A múlt héten Jonathan Brossard rendkívül érdekes előadást tartott a Black Hat biztonsági konferencián, amely során a megjelenteknek bemutatta a Rakshasa névre keresztelt kártevőjét. A szoftver érdekessége, hogy a hagyományos vírusoktól eltérően a számítógép BIOS-át képes megfertőzni: a művelet során a saját kódjával egészíti ki a gyárilag tiszta firmware-t, amely miatt elképesztően nehéz detektálni a jelenlétét.Sikeres fertőzés után a Rakshasa képes kikapcsolni a BIOS összes biztonsággal kapcsolatos funkcióját, beleértve az NX (No-eXecute) bitet, és az ASLR-t (Address Space Layout Randomisation) is, majd még az operációs rendszer betöltésének kezdete előtt kártevőket tölthet le az internetről, amelyek az OS biztonsági szolgáltatásainak elindulása előtt szabadon garázdálkodhatnak a rendszeren.

Meglehetősen riasztó, hogy Brossard állítása szerint proof-of-concept létére a Rakshasa 230 Intel processzort fogadó alaplappal kompatibilis, továbbá elméletben képes lehet akár úgy is fertőzni, hogy az alaplapra forrasztott egy másik hardverelem - például a hálózati vezérlő - firmwarébe ágyazzák be a támadók. Érdekes még, hogy nyomainak eltüntetése céljából a kártevő képes a dolga végeztével újraírni („flashelni") a komplett BIOS-t.

Ettől függetlenül természetesen az is kivitelezhető, hogy az alaplapokra már a gyártási folyamat során preparált BIOS kerüljön, amely azért is problémás, mert a „nyugati hatalmak" informatikai infrastruktúráját adó eszközök javát Kínában szereltetik össze a különféle OEM gyártók.

Hála égnek a biztonsági kutató nem hozta nyilvánosságra a Rakshasa forráskódját, ráadásul a BIOS-t lassan leváltó UEFI-ben az alacsony szintű biztonsági funkcióknak hála már nem ilyen egyszerű hátsó kaput nyitni.

Szponzorált hirdetések

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

Tíz év telt el azóta, hogy felfedezték az első mobil kártevőt, melynek utódai azóta is sokunk életét alaposan megkeserítik.

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget
Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

- cikk vége -

Forrás:
ITProPortal
Cimkék:
vírus
BIOS

Hozzászólások a(z) "Már a gyárban hátsó kapu rejthető a számítógépekbe" című cikkhez