Egyetlen, látványos térképen az internet

Horváth Balázs - 2012. július 30. | 15:30 Tudomány

Egy hatalmas galaxis bolygóiként tárja elénk a webet az oldal készítője.

Szponzorált hirdetések

Ha szereted böngészni a Google Earth, illetve az ahhoz hasonló oldalakat, akkor ettől a térképtől biztosan eláll a szavad. Az infografikák korában különösen komoly feladat egy olyan térkép, vagy ábra megjelenítése, ami az internetet (illetve annak egy részét) kereshető, ki-be nagyítható formában mutatja be. Az orosz Ruslan Enikeev láthatóan megoldotta a feladatot, valószínűleg több órás elfoglaltságot adva annak, akit egy kicsit is érdekel a net felépítése.


Az első blikkre a világűrt mintázó térképen körök formájában jelennek meg a különböző oldalak, nagyságuk pedig arra utal, hogy mekkora forgalmat generálnak. A 2011 végének állapotát mutató ábrán az országokat eltérő színek jelölik, így Oroszország piros, Kína sárga, hazánk pedig sárgás barna lett. A bal felső sarokban található keresőmező segítségével országra, illetve konkrét oldalakra is rákereshetünk. Enikeev a bemutatkozásban elmondja, hogy a The Internet Map 350 ezer weboldalt tartalmaz 196 országból, összesen 2 millió link alapján készült, és minden elérhető domain zónát magában foglal.

A Technet.hu elhelyezkedése

A Technet.hu elhelyezkedése


A körök egymáshoz viszonyított elhelyezkedése sem a véletlen műve, hiszen azok az oldalak egymás közötti forgalmától függnek. Így ha a magyar Google-t nézzük (ami valamiért még co.hu végződéssel szerepel), akkor kis holdakként olyan, jellemzően apróhirdetési oldalak veszik körbe, amelyek a Google találatokból élnek. Jól megfigyelhető az egyes kiadók lapcsaládjának elhelyezkedésén is, hogy ki, hogyan tereli a forgalmat az oldalakra. A térkép bonyolult számítások és algoritmusokon alapszik, aki arra is kíváncsi, hogy ezeknek mi az alapja, az az információs részben utánanézhet. Jó nézelődést mindenkinek, a Technet.hu-ra is rá lehet keresni, fent vagyunk a térképen.

Szponzorált hirdetések

Már a búvárok is netezhetnek a vízben

Ha ma már mindenki és mindenhol elérhető, akkor a búvárok miért ne rendelkezhetnének saját kommunikációs hálózattal?

Már a búvárok is netezhetnek a vízben
Már a búvárok is netezhetnek a vízben

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
internet
térkép
Tudomány
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Egyetlen, látványos térképen az internet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál